DE KUNST VAN HET VOUWEN VAN PAPIER, ORIGAMI

In Japan zien bezoekers origami vaak in tempels of gedenktekens door slingers van veelkleurige papieren slingers: de kraanvogel is een van de bekendste en meest symbolische vouwen, maar er zijn eindeloos veel origamimodellen: dieren, bloemen, figuren, enz.

Zoals alle kunst is origami geïnspireerd door de natuur en stelt het de wereld om ons heen voor. Het is een traditionele Japanse kunst geworden, maar de beoefening ervan heeft zich inmiddels tot ver buiten de Japanse grenzen verspreid.

OORSPRONG VAN ORIGAMI

De term “origami” komt van oru (vouwen) en kami (papier). Het is een traditionele papierkunst van Chinese oorsprong die rond de 13e eeuw met het boeddhisme in Japan zou zijn geïntroduceerd. Gevouwen papier werd gebruikt bij rituelen.

Er wordt echter aangenomen dat de origamitechniek zoals wij die nu kennen (alleen vouwen, uit één stuk, zonder snijden of lijmen) voor het eerst werd ontwikkeld tijdens de Edo-periode (1603-1867), toen gevouwen papier werd gebruikt als versiering bij rituelen.

DE VERSCHILLENDE VOUWTECHNIEKEN

Tegenwoordig bestaan er verschillende technieken en varianten van de traditionele origami: moderne origami omvat de techniek van het “natte papier”, uitgevonden door de origamist Akira Yoshizawa, die het mogelijk maakt papieren sculpturen beter vorm te geven, modulaire origami (kusudama), waarbij kleine driehoekige stukjes papier aan elkaar worden gezet om een model te vormen, en “gelamineerd papier”, waarbij een kant van het vloeipapier op een aluminium plaat wordt gelijmd, waardoor het papier stevigheid krijgt.

YOSHIZAWA-RANDLET SYSTEEM

Akira Yoshizawa wordt beschouwd als de meester van de Japanse vouwkunst. Hij inspireerde de “renaissance” van de moderne origami. Naast zijn creaties, die meer dan 50.000 modellen omvatten, is hij ook de bedenker van het Yoshizawa-Randlett systeem, genoemd naar de uitvinder en Samuel L. Randlett, die het verbeterde. Dit is een codificatie en terminologie die het mogelijk maakt de verschillende stadia van het vouwen in diagrammen te beschrijven, vanaf de papierbasis tot het eindresultaat. Dit systeem is nu internationaal.

SADAKO SASAKI EN DE DUIZEND PAPIEREN KRAANVOGELS

In Japan heeft origami zowel een decoratieve als een symbolische functie. De kraanvogel (orizuru) is een van de basisvouwen van origami, maar is een symbolische figuur geworden door het verhaal van Sadako Sasaki, een jong meisje dat tijdens het bombardement op Hiroshima werd blootgesteld aan atoomstraling.

Omdat ze aan leukemie leed, zwoer ze dat ze zou genezen door duizend kraanvogels te vouwen – want er is een Japanse legende die zegt dat als je duizend kraanvogels vouwt, je wens in vervulling gaat.

Ze realiseerde zich dat ze niet zou genezen en wenste wereldvrede voordat ze stierf na slechts 644 kraanvogels gevouwen te hebben. Haar klasgenoten maakten haar werk af en ze werd begraven met de duizend kraanvogels (senbazuru). Vandaag de dag staat er een standbeeld van haar in het Vredespark van Hiroshima.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven