KODOMO NO HI, KINDERDAG

Kodomo no Hi is het traditionele festival voor kinderen in Japan, vooral jongens. Vroeger bekend als Tango no sekku, vindt dit festival zijn oorsprong in het Chinese festival van de drakenboten.

Het festival werd eerst gevierd aan het keizerlijke hof, maar werd een erfenis voor de samoerai tijdens de Kamakura periode. Vandaag de dag, op deze feestdag die de Gouden Week afsluit, genieten families van culinaire specialiteiten en wensen hun kinderen een goede gezondheid door het volgen van enkele rituelen.

Lees meer over deze bijzondere dag, waarop tradities en festiviteiten samengaan.

VAN CHINA NAAR JAPAN, DE ONTWIKKELING VAN HET KINDERFESTIVAL

Kodomo no hi, wat letterlijk vertaald “Dag van de kinderen” betekent, is een Japanse aanpassing van Duanwu, het drakenbootfestival in China. Dit feest, dat elk jaar plaatsvindt op de vijfde dag van de vijfde maand van de Chinese kalender, wordt ook gevierd in andere Aziatische landen zoals Korea, Taiwan en Vietnam.

Het kinderfestival dat vroeger “Tango no sekku” heette, werd in Japan ingevoerd tijdens het bewind van keizerin Suiko. Sinds de Nara periode werd het aan het keizerlijk hof gevierd samen met andere feesten die de seizoenen markeerden (Gosekku). Op deze feestdag werden boogschieten en paardenraces georganiseerd en medicinale planten aan elkaar geofferd om boze geesten af te weren.

IN HET BEGIN WAS HET IRIS FESTIVAL…

Oorspronkelijk werd de vijfde maand beschouwd als de meest ongelukkige maand van het jaar en voerden de mensen zuiveringsrituelen uit om ongeluk af te weren. Het was ook het seizoen voor het herplanten van rijst en men bad voor een goede oogst.

Tijdens dit festival, dat ook bekend staat als Shobu no sekku (het festival van de geurige zuring of het irisfestival), werden planten zoals acore, iris en bijvoetbladeren gebruikt, waarvan men geloofde dat ze demonen afwendden. Daarom hingen de mensen takken op daken en kransen aan deuren om hun huizen te beschermen.

DAN, OP JONGENSDAG…

Tijdens het Kamakura tijdperk, toen de militaire macht gevestigd was, werd Tengo no sekku een symbolische ceremonie om de waarden van krijgers te behouden. Traditioneel gaven samurai hun zonen harnas accessoires. Het was ook in deze periode dat mensen irisbaden namen en acore sake dronken.

Met de heerschappij van de shoguns tijdens de Edo-periode werden de festiviteiten in het land van de rijzende zon algemener. Geleidelijk aan werd het irisfestival een jongensfestival. Moed, kracht en vastberadenheid worden gevierd.

EINDELIJK, HET KINDERFESTIVAL!

Tango no sekku, omgedoopt tot Kodomo no hi, ontwikkelde zich in 1948 tot een feestdag om alle kinderen (jongens en meisjes) in het land te eren. De officiële datum is 5 mei in de Gregoriaanse kalender.

Voor de Japanners is deze speciale dag een gelegenheid om alle kinderen een goede opvoeding en een gelukkige toekomst toe te wensen.

KOINOBORI FESTIVAL

Elk jaar wordt tijdens Kodomo no Hi de koikarper geëerd. De sterke symboliek van dit mythische dier in Japan ligt ten grondslag aan de koinobori, je weet wel… de visvormige spandoeken die je overal ziet.

DE KOIKARPER, SYMBOOL VAN DOORZETTINGSVERMOGEN EN SUCCES.

De koikarper is zeer belangrijk in de Japanse cultuur. Dit waterdier drukt de waarden van doorzettingsvermogen en moed uit die we kinderen willen bijbrengen.

Volgens een Chinese legende reisden deze vissen, begiftigd met buitengewone wilskracht en kracht, tegen de stroom in de Gele Rivier op, overwonnen obstakels en veranderden vervolgens in draken.

KOINOBORI, EMBLEEM VAN DE DAG VAN HET KIND

Koinobori zijn papieren of stoffen windsokken in de vorm van een karper die aan een bamboestok worden gehesen. Als u naar Japan reist, zult u waarschijnlijk veel Koi-draken zien drijven over rivieren en in parken. Een prachtig gezicht!

Deze banieren verschenen tijdens de Edo-periode onder kooplieden en ambachtslieden. Tegenwoordig hangen alle bewoners koinobori aan hun huisgevels of balkons.

Elke vis symboliseert een familielid. Bovenaan worden de ouders voorgesteld door grote karpers, de zwarte voor de vader en de rode voor de moeder. De kleine vissen stellen de kinderen voor. Gekleurde linten, “fukinagashi” genaamd, worden soms toegevoegd om de rivier te materialiseren.

DE RITUALEN VAN KODOMO NO HI

Op kinderdag passen de Japanners oude rituelen toe die zijn overgenomen van het irisfestival en de samoeraicultuur.

Naast het ophangen van koi nobori buiten hun huizen of in hun tuinen, hangen zij in een nis (tokonoma) miniatuurreplica’s van pantserhelmen of poppen. Al deze voorwerpen symboliseren de bescherming, gezondheid en kracht die zij voor hun kind wensen.

KABUTO, EEN ERFENIS VAN DE SAMOERAI

Zoals we hebben gezien, nam de militaire kaste het Tango no sekku festival min of meer over tijdens de Kamakura periode. Misschien omdat het woord shobu, dat verwijst naar de geurige acore, ook verwijst naar “krijgersgeest”.

Op de vijfde dag van de vijfde maanmaand offerden de samoerai delen van hun wapenrusting aan hun zonen en baden voor de goede gezondheid van het kind om de clan in stand te houden.

Tegenwoordig houden families nog steeds een exemplaar van Kabuto in huis als 5 mei nadert. De helm wordt soms door jongens gedragen op de feestdag. Tegenwoordig wordt Kabuto steeds vaker vervangen door een gogatsu ningyō (meipop) of een krijgerfiguur.

KINTARO, HET LEGENDARISCHE JONGETJE

Tijdens Kodomo no Hi versieren families hun huizen of Tokonoma met poppen of beeldjes van Kintaro, een figuur uit de Japanse folklore.

Volgens de legende was Kintaro een dappere jongen met uitzonderlijke kracht en een goede gezondheid. De jongen werd geadopteerd door de heks Yama-Uba toen hij verdwaald was in het bos, vechtend tegen demonen en communicerend met dieren. Van hem is bekend dat hij met een reusachtige karper heeft gevochten.

Merk op dat het personage Kintaro ook wordt geassocieerd met Sakata no Kintoki, een uitstekende krijger die echt bestond tijdens de Heian periode.

GEURIGE PLANTEN

Nog steeds hangen de Japanners acora takjes bij de ingang van hun huizen en soms op daken om boze geesten af te schrikken.

HET ZUIVERENDE IRISBAD

Volgens een oude traditie zou een irisbad bescherming bieden tegen ziekten en demonen. Op 5 mei dompelen veel kinderen zich onder in water geparfumeerd met irisstengels. Als u naar Japan reist, kunt u deze geur ook ervaren in sommige openbare baden.

IRIS SAKE

Op Kinderdag is de traditionele drank om geluk en gezondheid te brengen sake met irissmaak.

JAPANS GEBAK

Kinderen en families eten Japans gebak dat speciaal voor de gelegenheid is bereid.

Kashiwa moshi: rijstcake gevuld met zoete rode bonen, gewikkeld in een eikenblad.

Chimaki: een kleverig rijstdeeg bedekt met een bamboeblad en gestoomd.

DE AANGEBODEN GESCHENKEN

Bij de eerste Tango no sekku, Hatsu sekku genaamd, is het gebruikelijk dat de grootouders een meipop of een miniatuur samoerai-helm geven. Het kind kan ook Kintaro figuren of koikarpers krijgen. Dit zijn dezelfde voorwerpen die elk jaar op 5 mei worden tentoongesteld.

Komodo no Hi of Kinderdag is een dag waar vooral kleine jongens naar verlangen en Hina matsuri voor kleine meisjes. Deze viering is meer dan een eenvoudig festival en heeft tot doel kinderen traditionele waarden bij te brengen en hen tegelijkertijd vreugde te brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven