HET BELANG VAN KOIKARPERS

De koningin van de siervissen, de Koi karper is zeer gewild in Japanse tuinen over de hele wereld. Zijn grote omvang, felle kleuren en lange levensduur maken hem tot een uitstekend Japans dier. Maar wat is de betekenis van de Koikarper in de Japanse cultuur?

In Japan is de Koi karper erg belangrijk. Deze symbolische vis staat voor moed, doorzettingsvermogen, dapperheid en liefde. Daarom heeft het een belangrijke plaats in de Japanse tatoeagekunst. Dit symbool staat hoog aangeschreven in de Japanse cultuur.

De koikarper is een cultureel erfgoed en een bron van trots in de archipel, vooral in het dorp Yamakoshi, waar hij is ontstaan. Het komt ook voor op de prenten en schilderijen van de grote Japanse meesters, zo geliefd is het.

Ontdek de oorsprong en de legendes van deze legendarische Japanse vis!

DE OORSPRONG VAN DE KOIKARPER IN JAPAN

De eerste verhalen over de Koi-karper dateren uit de vijfde eeuw voor Christus. De prachtige karper werd gekweekt in China en Korea voordat hij naar de archipel kwam, waar hij werd geïntroduceerd in de provincie Niigata.

Oorspronkelijk was het een gewone donkere karper die tijdens de Chinees-Japanse invasies in het land werd ingevoerd. Eeuwenlang hebben mensen in Japan karpers gekweekt in vijvers die rijstvelden voeden, voornamelijk om hun dieet te diversifiëren.

In Japan worden ze “Nishikigoi” (gekleurde vis) genoemd en met passie gekweekt, vooral in het dorp Yamakoshi, dat er zijn muze van heeft gemaakt. De site wordt beschouwd als ’s werelds beste koipark met de meest gewilde soorten. De vissen worden zeker goed verzorgd door de lokale kwekers. In de winter worden ze in visvijvers gehouden en in de zomer in rijstvijvers.

In 1914 werd koi populair dankzij een grote tentoonstelling in Tokio waar acht karpers aan de keizer werden aangeboden. Deze zoetwaterjuwelen zijn het slachtoffer van hun succes en worden geëxporteerd naar alle uithoeken van de wereld.

Tegenwoordig zijn koikarpers zeer waardevol geworden. Verzamelaars die op zoek zijn naar de zeldzaamste soorten kunnen deze vissen op een veiling kopen voor exorbitante prijzen tot tweehonderdduizend dollar.

Onder de gewilde soorten is de tancho karper zeer geliefd bij de Japanners vanwege zijn witte vacht met een rode vlek op zijn kop, die doet denken aan de vlag van het land.

KENMERKEN VAN DE KOIKARPER

Dit legendarische dier kan een spectaculaire omvang van meer dan een meter bereiken en ongeveer 15 kilo wegen!

Deze grote vissen leven in scholen en zijn heel sociaal met andere zoetwatervissen. Ze hebben grote ruimtes nodig om te overleven, daarom zie je ze niet in aquaria maar in buitenvijvers.

Koikarpers zijn omnivoren en eten voornamelijk algen en planten op de modderige bodem die ze met hun weerhaken ontdekken. Ze eten ook kleine weekdieren en insecten. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer de karpers eten en hoe groter ze worden. Wist je dat hij zelfs uit je hand kan komen eten als je hem eraan laat wennen?

In de winter, als de temperatuur daalt, beschermen ze zich tegen de kou door zich op een halfschaduwrijke plek onder de modder te verstoppen.

Koikarpers worden gemiddeld ongeveer 20 jaar oud, maar sommige exemplaren kunnen wel 70 jaar oud worden.

DE LEGENDE VAN DE KOIKARPER EN DE GEBOORTE VAN DE GELE RIVIER

Ik zal je een legende vertellen die ouders in Japan graag voorlezen aan hun kinderen.

“Elk jaar op de derde maan verlaten duizenden karpers de zee om de Gele Rivier op te zwemmen. Dapper zwaaiend met hun vinnen zwemmen ze tegen de stroom in stroomopwaarts en ontmoeten elkaar bij de Dragon Gate waterval. Men zegt dat de Drakenpoort zo krachtig is dat hij inslaat als de pijlen van honderd krijgers.

Om te slagen in hun reis moeten de koikarpers vele obstakels trotseren, roofdieren, de stroming, vissers en vele gevaren. Onder hen slagen alleen de durfals erin de top van deze gewelddadige watervallen te bereiken. Ze worden dan getransformeerd in draken met prachtige gouden schubben. De anderen herhalen deze ervaring elk jaar.

Deze karpers zijn zeer gemotiveerd! Een geweldig voorbeeld van doorzettingsvermogen om te volgen, vooral op school.

Het was trouwens deze legende die de inspiratie vormde voor de beroemde Pokémon Magicarpe.

SYMBOOL EN BETEKENIS VAN DE KOIKARPER

Koikarpers staan erom bekend rust en vrede te brengen in Aziatische tuinen. Op spiritueel niveau belichaamt het kracht en doorzettingsvermogen om de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden en vooruit te komen.

Wist je ook dat Japanse studenten Koi-kaarten krijgen voor geluk bij hun examens?

In de Japanse cultuur staat het ook voor opwaartse mobiliteit, wat vooral in de 21e eeuw duidelijk is. Het is een symbool van viriliteit en kracht en is zeer aanwezig tijdens de Kodomo no hi ceremonie of, vroeger, de Tango no Sekku ceremonie. Dit is een kinderfestival dat elke 5 mei plaatsvindt in Japan.

Het festival wordt meer geassocieerd met jonge jongens en vindt zijn oorsprong in het Kamatura-tijdperk, toen de jonge zonen van de samoerai hun eerste wapenrusting kregen. Vandaag blijft het oude ritueel om trots de plaats van de jonge man in de maatschappij te symboliseren.

Deze traditie is bedoeld om het huishouden geluk te brengen en een voorbeeld van moed te zijn voor toekomstige generaties. Op deze dag nemen kinderen irisbaden om de ridderlijke geest van hun vader te bewaren en drinken ze soms sake.

KOIKARPERSOORTEN EN SYMBOLIEK

In de Japanse symboliek zijn er verschillende soorten Japanse karpers.

  • Als u streeft naar gezondheid en een lang leven, kies dan voor een Chagoï, een effen karper zonder metaalglans.
  • Als je spiritualiteit zoekt, is de zwarte Utsurimono karper met gekleurde vlekken precies wat je nodig hebt.
  • Heb je geld nodig? Kies een gouden of Yamabuki koikarper.
  • Als het om eer gaat, geef ik de voorkeur aan de Tancho met zijn rode vlek die doet denken aan de Japanse vlag.
  • De Benigoi karper met zijn intens rode kleur is een symbool van hartstochtelijke liefde.
  • Tot slot raad ik de Kujaku karper aan voor geluk.

BETEKENIS VAN KOI KARP TATTOO

De tatoeage kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de kleur, de betekenis en de bijbehorende elementen.

Tegen de stroom in herinnert de tatoeage ons aan de moed en het doorzettingsvermogen van deze vissen die tijdens de paaitijd stroomopwaarts zwemmen, net als de legende van de Gele Rivier. De koikarper staat symbool voor ambitie, doorzettingsvermogen en wilskracht tegenover dagelijkse moeilijkheden en grote beproevingen in het leven.

Met zijn pacifistische aard en collectief instinct roept het ook liefde op, verbondenheid met anderen en vooral met familie. Hij wordt ook geassocieerd met vruchtbaarheid en kinderen vanwege de vele eieren die hij legt. Tenslotte toont deze gekleurde karper het pad dat men moet volgen om zijn bestemming te vervullen.

DE SYMBOLIEK VAN DE KOIKARPER HEEFT GEEN GEHEIMEN MEER VOOR JOU!

Als u dit artikel tot het einde hebt gelezen, zult u beter begrijpen hoe de Japanners gehecht zijn aan de koikarper, deze legendarische vis die naast zijn esthetische kwaliteiten ook prachtige spirituele waarden belichaamt.

Vergeet in dat geval niet onze winkel te bezoeken waar u vele producten met deze legendarische vis vindt. Draag trots zijn waarden met dit Japanse Karper Koi T-shirt of versier je huis met dit Japanse Karper Koi schilderij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven