OSAKA GIDS: 5 DINGEN TE DOEN EN TE ZIEN IN OSAKA

Osaka, de stad van Japan, en de naburige havensteden zijn al sinds het begin van de Japanse geschiedenis een belangrijk handelscentrum en stedelijk gebied. Gelegen in het centrum van de Kansai regio, is deze economische grootmacht de tweede grootste metropool in het Land van de Rijzende Zon, met een bevolking van 2,7 miljoen, voor Nagoya en net achter Tokyo.

In de late 16e eeuw koos Toyotomi Hideyoshi deze regio als zijn nieuwe hoofdkwartier en bouwde Osaka Castle, waardoor het de zetel werd van de nationale regering. Het werd zelfs de nieuwe politieke hoofdstad, maar dit potentieel ging al snel verloren toen Tokugawa Ieyasu de controle over het land overnam en zijn nieuwe regering in 1603 in Edo vestigde.

Historisch gezien is de handelsgemeenschap van Osaka altijd heel anders geweest dan de keizerlijke hoofdsteden. Osakanen zijn er traditioneel trots op dat ze nuchter zijn, iets minder ceremonieel en iets opener dan hun landgenoten in Tokio en Kyoto, waarmee ze een vriendschappelijke rivaliteit hebben.

Eten is een ander gebied waarop Osaka zich onderscheidt. Het is een stad met een unieke culinaire stijl die benadrukt dat eten vullend, lekker en goedkoop moet zijn. Twee van de bekendste lokale specialiteiten zijn okonomiyaki, een combinatie van pannenkoek en pizza, en tako yaki, een gegrild beslag met stukjes inktvis erin.

Net als bij andere grote Japanse steden is hier genoeg te zien en te doen, dus hier zijn onze top vijf dingen om te doen in Osaka.

5. OSAKA KAIYUKAN AQUARIUM

Wanneer in Japan, bezoek het Osaka Kaiyukan Aquarium. Het is een van de belangrijkste aquaria van Japan met een indrukwekkende reeks van mariene organismen uit de hele Pacific regio. Elk van de 15 aquaria vertegenwoordigt een andere geografische regio.

De grote centrale tank, 9 meter hoog, stelt de Stille Oceaan voor en laat bezoekers dieren op verschillende dieptes zien. Deze tank herbergt ook de belangrijkste attractie van het gebouw, een volwassen walvishaai.

Osaka Kaiyukan Aquarium heeft ook veel kleine exposities om te verkennen en is een interessante plek voor zowel kinderen als volwassenen.

4. OSAKA STATION

Hoewel Osaka Station ooit een van de donkerste en meest onaangename grote stations in Japan was, werd het in 2011 na uitgebreide renovaties omgedoopt tot ‘Osaka Station City’ en is het nu een van de aantrekkelijkste in Japan. Een van de nieuwe bezienswaardigheden van het station is het grote glazen dak dat de perrons bedekt en het station een buitengevoel geeft.

Het stationsgebied ligt in het centrum van Kita, ten noorden van Osaka, ook bekend als de wijk Umeda, en het aangrenzende winkelgebied Grand Front Osaka in het noorden biedt een onbeperkt aanbod van moderne en aantrekkelijke winkels en restaurants.

Er zijn ook groene zones op de daken van de noordelijke en zuidelijke stationsgebouwen. Op slechts 10 minuten lopen van station Osaka ligt het spectaculaire Umeda Sky Building, een wolkenkrabber van 173 meter die beroemd is om zijn hangende observatorium op de 39e verdieping.

3 SHINSEKAI

In het Japans betekent Shinsekai letterlijk ‘nieuwe wereld’. Het is de naam van een populaire winkel- en eetwijk die voor de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld en vandaag de dag nog steeds een nostalgische uitstraling heeft. In het centrum van de wijk staat de iconische Tsutenkaku toren, die het symbool is van de wijk.

Shinseki is een van de beste plaatsen in heel Japan om te genieten van een gerecht genaamd ‘kushikatsu’, een van de specialiteiten van Osaka. Kushikatsu is een gerecht dat bestaat uit spiesjes, beslag en gefrituurd voedsel, variërend van kip of rundvlees tot groenten, en er zijn ook dessertvarianten. Veel van Shinsekai’s kushikatsu restaurants zijn de klok rond geopend en men zegt dat ze na zonsondergang tot leven komen.

Op slechts een paar honderd meter van Shinsekai ligt Abeno Harukas, dat bij zijn opening met 300 meter de hoogste wolkenkrabber van Japan was. Binnen is er een hotel, een kunstmuseum, de grootste winkel van Japan en een uitkijkpunt op de bovenste drie verdiepingen, Harukas 300, dat een indrukwekkend 360-graden uitzicht over de stad biedt en er zijn ook helikoptertochten op het dak.

Andere nabijgelegen attracties zijn de boeddhistische Shitenno-ji Tempel, een van de oudste tempels van Japan, en het Tennoji Park.

2. OSAKA KASTEEL

Toen Osaka Castle in 1583 werd gebouwd, was het het grootste kasteel ooit gebouwd in het land van de rijzende zon en is sindsdien alleen overtroffen door Edo Castle in Tokio. Toyotomi Hideyoshi maakte het zo groots mogelijk met een indrukwekkende slotgracht, muren, een keizerlijk paleis en een kasteel. Zijn bedoeling was dat het het centrum zou worden van de heerschappij van de Toyotomi clan over een verenigd Japan.

Dit is echter nooit gebeurd, want de heerschappij van de clan eindigde slechts enkele decennia later, toen Tokugawa-troepen het kasteel verwoestten en de Toyotomi-lijn werd afgeschaft.

De huidige hoofdtoren werd in de jaren 1930 herbouwd met gewapend beton en heeft binnenin een modern museum.

Het blijft een van de meest majestueuze kastelen van het land en is zeker een bezoek waard, vooral in de lente, want het is een van de beste plaatsen in Osaka voor hanami, het jaarlijkse ritueel waarbij de Japanners komen genieten van de schoonheid van de bloeiende bomen, vooral de kersenbloesems.

1. DOTONBURI

Maak voordat u vertrekt een omweg naar Dotonburi, waar u misschien wel de meest iconische taferelen van Osaka vindt: het bord “Glico Running Man” en de mechanische krab Kani Doraku. Beide bevinden zich in de levendigste en populairste wijk van Osaka, Dotonburi.

Gelegen in het zuidelijke deel van de stad, Minami, ook bekend als Namba, zijn de straten van Dotonburi vooral zichtbaar in de avond, wanneer bezoekers kunnen genieten van het volle effect van alle fluorescerende lichten.

Dit is een van de beste plaatsen om de eetcultuur van Osaka te ervaren. De restaurants hier serveren allemaal lokale specialiteiten en blijven de hele nacht open.

Gelegen in de uitgaanswijk Namba, kan een uitstapje naar Dotonburi gemakkelijk worden gecombineerd met een bezoek aan het Kamigata Ukiyoe Museum, een wandeling in de sfeer van Hozenji Yokocho of een traditionele voorstelling in het Shochikuza of National Bunraku theater.

We hopen dat deze lijst u een goed idee geeft van wat u kunt verwachten bij het plannen van uw reis naar Japan.

Geniet van uw reis naar Osaka!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven