KITSUNE, DE JAPANSE VOS MET MEERDERE KRACHTEN…

Kitsune is een iconisch wezen in de Japanse folklore en een bijzonder populair magisch dier in Japan.

Kitsune (狐) is een vossenverspreider die behoort tot de yokai familie, Japanse bovennatuurlijke wezens. Het is een veelzijdig dier dat vele krachten bezit, waaronder het vermogen om het uiterlijk van een jonge vrouw aan te nemen.

Er wordt gezegd dat hij de boodschapper is van Inari, de godin van de rijst en de handel. Deze yokai is sluw van aard en houdt ervan om mensen voor de gek te houden.

Ontdek het portret en de legendes van dit betoverende wezen.

GESCHIEDENIS VAN KITSUNE

Illustraties van Utagawa Kuniyoshi. Links: Prins Hanzoku bang gemaakt door een kitsune / Rechts: Godin Inari met haar bode vos

De term kitsune betekent “vos” of “vossengeest” in het Japans. Volgens sommige geleerden stamt deze yokai uit zeer oude legendes van Chinese, Koreaanse of Indiase oorsprong voordat hij deel ging uitmaken van de Japanse folklore.

De negenstaartige vossengeest werd Huli Jing genoemd in China en Kumiho in Korea. Anderzijds lijkt het wezen ook op de Indiase Rakshaka, die ook krachten van illusie en een ondeugend karakter had. Sommige Japanners geloven echter dat Kitsune voortkomt uit een inheems concept.

Bovendien komt de vos al in de 11e eeuw voor in de Konjaku Monogatari, een Japanse verzameling Aziatische volksverhalen. Er wordt gezegd dat vossen en mensen in harmonie samenleefden in het oude Japan. Daarom wordt Kitsune, in tegenstelling tot zijn Chinese en Koreaanse tegenhangers, in de ogen van de Japanse cultuur al in de 8e eeuw als welwillend beschouwd, net als zijn neef Tanuki.

De ware oorsprong van Kitsune is onduidelijk, maar hij is het onderwerp van vele legenden en overtuigingen in Shinto, Taoïsme en Boeddhisme. In de verhalen wordt gezegd dat hij echte magische krachten heeft en een zeer scherpe intelligentie.

DE MAGISCHE KRACHTEN VAN KITSUNE

Yokai lijkt qua uiterlijk op de gewone vos, maar heeft meerdere staarten. Om te weten hoe oud een kitsune is, hoef je alleen maar te tellen hoeveel staarten hij heeft. Om de honderd jaar krijgt dit mythische wezen een nieuwe staart. Kitsune kunnen er tot negen hebben, een teken van gevorderde ervaring en wijsheid. Hij is gekleed in wit bont.

Bovendien nemen zijn magische krachten toe met de leeftijd. Als hij honderd jaar oud is, krijgt hij het vermogen tot metamorfose en kan hij een menselijke vorm aannemen, meestal een aantrekkelijke jonge vrouw. Yokai wordt daarom vaak geassocieerd met een vrouwelijk figuur.

De vrouwelijke vos is uiterst intelligent en ondeugend, betovert mannen en haalt streken uit. Ze is vaak welwillend, maar kan soms wreed worden, afhankelijk van de situatie. Je moet weten dat ze erg gevoelig en bitter is. Pas daarom op dat je haar niet beledigt, tenzij je wilt dat ze een vreselijke vloek over je uitspreekt. Aan de andere kant blijkt zij zeer trouw en oprecht te zijn. Over het algemeen is ze een eerlijke ziel die goede dingen geeft als je haar respecteert.

Op volwassen leeftijd worden kitsuns extreem krachtig en kunnen ze elk uiterlijk aannemen. Hij kan gedachten lezen, bezit nemen van de zintuigen en dromen. Dit verbazingwekkende wezen kan zo mensen manipuleren en hun lot beïnvloeden.

Sommige zeer krachtige Kitsune hebben het vermogen om de toekomst te voorspellen en de ruimte-tijd te moduleren. Tenslotte staat de Hemelse Vos ook bekend als de meester van de illusie. Hij zou vuur kunnen maken door over zijn staart te wrijven.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN KITSUNE

Er zijn verschillende soorten Kitsune verbonden met de 13 elementen van de Japanse mythologie, zoals hemel, vuur, aarde, leegte, enz. Er wordt gezegd dat elke vos verbonden is met een bepaald element dat zijn temperament bepaalt.

In sommige legenden draagt Kitsune een ketting met 12 kralen om zijn nek om deze elementen te symboliseren. De 13e wordt vertegenwoordigd door het wezen zelf.

De bekendste soorten Kitsune zijn Myôbu en Nogitsune.

Myôbu zijn welwillende kitsune die geassocieerd worden met het hemelse element en de godheid Inari. Hun ontmoeting is een goed teken.

Nogitsune worden geassocieerd met het element leegte en zijn bijzonder ondeugend, maar niet noodzakelijk kwaadaardig. Pas echter op dat je hun toorn niet aantrekt.

Bakemono Kitsune zijn geesten. Je moet weten dat magische vossen na hun dood ervoor kunnen kiezen om een van hun staarten op te offeren om terug te keren naar de aarde of om in een geest te veranderen. Het is een beetje zoals onze kat met negen levens.

POPULAIRE LEGENDEN OVER KITSUNE

Volgens sommige geloven zijn vrouwen die in de schemering alleen op stap gaan in feite vossen.

Verschillende mythen melden dat deze vrouwen soms moeite hebben om hun ware aard te verbergen. Ze vrezen hun vijanden, de honden en de gelovige mannen die de macht hebben om hen te ontmaskeren. Bovendien zou de weerspiegeling van de spiegel of de invloed van alcohol hun ware identiteit onthullen. Dus als je twijfels hebt over het karakter van je vriendinnen, weet je wat je te doen staat.

Als het op een zonnige dag begint te regenen, betekent dat in de Japanse verbeelding dat er een huwelijk heeft plaatsgevonden tussen een kitsune en een mens. Dit is meestal een goed voorteken. De kinderen uit deze verbintenis zouden een menselijk uiterlijk hebben en bepaalde krachten die ze van hun moeder erfden. Een van de populairste legendes is die van Kuzunoha.

DE LEGENDE VAN KITSUNE KUZUNOHA, EEN MOOI VERHAAL

Voorstellingen van de Kitsun Kuzunoha. Links door Utagawa Kuniyoshi / Rechts door Matthew Meyer.

In het Shinoda Woud werd een witharige vos gevangen door een jager die op zoek was naar een geneesmiddel. De jonge Abe no Yasuna had medelijden met het dier en besloot het te helpen. Hij vocht met de jager en redde het uitgeputte dier.

De vos, dankbaar voor zijn redder, nam een menselijke vorm aan en bezocht hem om zijn wonden te verbinden. Naarmate ze meer en meer tijd samen doorbrachten, werden de twee smoorverliefd.

Abe no Yasuna was smoorverliefd op de mooie Kuzunoha en vroeg haar al snel ten huwelijk. Later kregen ze een zoon genaamd Seimei. Het kind erfde enkele van zijn moeders krachten en had een opmerkelijke intelligentie en bekwaamheid.

Op een dag, terwijl zijn moeder in de tuin naar chrysanten keek, ontdekte de jonge Seimei het topje van een vossenstaart. Kuzunoha werd gedwongen zijn familie te verlaten. Voordat ze vertrok, besloot ze haar geliefde te ontmoeten in het bos waar ze elkaar hadden ontmoet.

Toen Abe no Yasuna en zijn zoon het bos ingingen, zagen ze een majestueuze witte vos. Het was eigenlijk Kuzunoha die in haar dierlijke vorm aan hen verscheen en onthulde dat zij de kami van Shinoda Forest was. Voordat ze terugkeerde naar haar wilde leven, gaf de vos haar zoon het vermogen om dieren te begrijpen en ermee te communiceren.

DE LEGENDE VAN KITSUNE TAMAMO NO MAE, EEN DUISTER VERHAAL

Een andere legende vertelt over een mooie en intelligente jonge vrouw die keizer Toba no In en zijn zoon betoverde.

Ondanks haar jonge leeftijd had de mysterieuze Tamamo no Mae een verbazingwekkende cultuur. Haar scherpe geest, onberispelijke uiterlijk en ongeëvenaarde schoonheid verblindden het hof, zozeer zelfs dat ze de bijnaam de stralende juweelvrouw kreeg.

Op een dag werden zowel de keizer als zijn zoon ernstig ziek zonder verklaring. Nadat ze verschillende priesters hadden opgeroepen en vele remedies zonder succes hadden uitgeprobeerd, riepen ze de hulp in van een astroloog om de oorzaak van hun ziekte te achterhalen.

Abe no Yasuchika, die ook de gave van exorcisme had, ontdekte al snel de ware identiteit van Tamamo no Mae. De mooie jonge vrouw bleek een bijzonder kwaadaardige negenhandige vos te zijn.

Er werd een jacht georganiseerd om het gevaarlijke wezen te doden, dat vervolgens ontsnapte. Nadat ze was gedood door een pijl, werd ze getransformeerd in een vervloekte steen die iedereen die hem aanraakte kon doden.

In een andere legende was Tamamo no Mae een welwillende geest die de krachten van het kwaad verdreef. Een klokkenspel kondigde zijn komst altijd aan door 13 keer te luiden, als symbool voor de 13 elementen uit de mythologie.

DE BETEKENIS VAN KITSUNE IN DE JAPANSE CULTUUR

Kitsune standbeeld bij Toyokawa Inari Tempel in Aichi Prefectuur.

Kitsune staan bekend als de beschermers en boodschappers van Inari. Daarom staan hun beelden in de heiligdommen van Shinto goden. Ze worden vereerd door de Japanners en worden ook beschouwd als beschermende kami, vooral tegen kwade geesten.

Japanse kunstenaars en het kabukitheater verwijzen in hun werken regelmatig naar de negenstaartige vos. De bekendheid van Kitsune is echter deels te danken aan manga, anime en videogames die grotendeels geïnspireerd zijn op de mythe in menselijke of dierlijke vorm.

In de beroemde animatiefilm Naruto vertegenwoordigt het personage Kyûbi een vossenstrooier die de held bezit. Later verschenen Goupix en Feunard, twee van Kitsune afgeleide versies, in de tekenfilm Pokémon. Daarnaast is de vrouwelijke vos te zien in verschillende videogames zoals League of Legends, tot groot genoegen van de spelers.

Links: Kyûbi in Naruto / midden: Pokémon Feunard / rechts: Pokémon Goupix.

DE BETEKENIS VAN HET KITSUNE-MASKER

Als je het tot nu toe hebt gevolgd, begrijp je dat Kitsunes de boodschappers zijn van de godin Inari. Als zodanig worden ze aanbeden als kami (Shinto goden). Vóór het oogstseizoen organiseren heiligdommen gewijd aan de godin van de rijst en de vruchtbaarheid feesten waarbij de deelnemers Kitsune-maskers kunnen dragen. Het doel is de goede wil van de goden aan te trekken om een goede oogst te hebben.

Maar de kans is het grootst dat u uw vossenmasker draagt tijdens matsuri (populaire Japanse festivals).

Het bekendste festival is Oji Kitsune no Gyoretsu. Dit evenement vindt plaats op oudejaarsavond in Tokio en brengt honderden als vossen verklede mensen samen. De optocht marcheert naar het Oji heiligdom om het eerste gebed van het jaar te zeggen.

Maar waarom, zult u zich afvragen? De traditie is gebaseerd op de legende dat elk jaar Kitsunes zich onder een boom verzamelen om het nieuwe jaar te verwelkomen. Daarna nemen ze de vorm aan van mensen vermomd als Kitsune om discreet het Oji heiligdom te bezoeken voor het eerste jaarlijkse bezoek. Er is een reden waarom ze zeggen “zo sluw als een vos”.

Als u rond deze tijd van het jaar in de buurt bent, kunt u een onvergetelijke oudejaarsavond beleven en misschien, wie weet, een paar Kitsune ontdekken die verborgen zitten in de menigte.

Het Kitsune masker wordt ook gebruikt in het theater, waar veel kabuki toneelstukken nog steeds volksverhalen over deze vos bevatten.

De negenstaartige vos is een magisch wezen dat zowel mysterieus als fascinerend is, een meester in sluwheid en heeft de Japanse folklore overgenomen. De populariteit van de Kitsune blijft elk jaar groeien in het Land van de Rijzende Zon en over de hele wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven