WIE IS DE MAANGOD TSUKUYOMI?

Tsukuyomi (月読) is de onverwachte echtgenoot van de Japanse maangod en zonnegodin Amaterasu. Deze trotse maar gewelddadige godheid, die Uke Mochi doodde en daardoor van zijn vrouw scheidde, is de oorsprong van dag en nacht.

Tsukuyomi, soms Tsukuyomi-no-Mikoto (de grote god Tsukuyomi) genoemd, wordt vertaald als 月読尊, of simpelweg 月読 in Kanji. De naam vertaalt rechtstreeks naar “maanlezen”, een populaire praktijk aan de adellijke hoven van het premoderne Japan waar mensen de hele nacht feestvierden door naar de maan te kijken en poëzie te lezen.

Een andere manier om kanji te lezen is tsukuyo, maanlicht, en mi, observeren. Het wordt soms Tsukuyomi Otoko (月讀壮士) of Tsukuhito Otoko (月人壮士) genoemd, wat “de man die de maan leest” betekent.

KENMERKEN VAN TSUKUYOMI

Tsukuyomi is erg close met zijn vrouw Amaterasu. Hij is knap en kalm, gelooft in orde en etiquette, en handhaaft deze wanneer hij maar kan. Hij handhaaft deze idealen tot op het punt dat hij doodt om de orde te handhaven, ook al is het een schending van de etiquette van het hemelse hof om zelf te doden.

Het is dan ook ironisch dat Tsukuyomi zich strikt aan de etiquette houdt: om deze te handhaven is hij bereid deze te breken.

Hoewel de maan vaak als mooi en bezienswaardig wordt beschouwd, wordt Tsukuyomi zelf in het Japanse shintoïsme en de folklore als een negatieve figuur beschouwd. Dit weerhoudt hem er niet van heiligdommen te hebben, zoals de Matsunoo-taisha in Kyoto.

TSUKUYOMI’S ZOONSCHAP

Tsukuyomi en haar broers en zussen Amaterasu en Susanoo zijn geboren uit het zuiveringsritueel dat Izanagi onderging na zijn beproeving in Yomi. Tsukuyomi trouwde met haar zus Amaterasu, hoewel het onduidelijk is of hij de vader van haar kinderen is.

Volgens sommige interpretaties kan Tsukuyomi de voorvader zijn van de Japanse keizerlijke familie, maar dit is geen algemeen aanvaarde opvatting.

DE LEGENDE VAN TSUKUYOMI

Tsukuyomi verschijnt kort maar belangrijk in de Japanse mythologie.

A. DE OORSPRONG VAN TSULUYOMI

Izanagi, die zijn vrouw niet kon terugbrengen uit Yomi, het land van de doden, plaatste een steen bij haar ingang om te voorkomen dat ze zou ontsnappen. Izanagi, die gedrenkt was in de onzuiverheden van Yomi, zocht zuivering in een nabijgelegen hete bron. Toen hij zijn ogen en neus waste, werden er drie kami geboren:

Amaterasu uit zijn linkeroog,
Tsukuyomi uit zijn rechteroog.
Susanoo uit zijn neus.
Izanagi rangschikte deze drie goden onder de belangrijkste van de Shinto goden en besloot dat zij over de hemel zouden heersen.

Samen beklommen de broers en zussen de hemelzuil en heersten over de hemel. Tsukuyomi trouwde met zijn zus Amaterasu en regeerde als haar vrouw.

B. DE DOOD VAN UKE MOCHI

Uke Mochi, de godin van het voedsel, hield een groot feest. Hoewel ze was uitgenodigd, kon Amaterasu niet aanwezig zijn en stuurde haar man Tsukuyomi in haar plaats. Hij keek toe hoe Uke Mochi zich op het feest voorbereidde, maar vond haar methoden ongelooflijk walgelijk.

Ze spuugde vis, rijst en wild uit haar mond voordat ze het voedsel uit haar andere lichaamsopeningen verwijderde. Tsukuyomi was zo geschokt door haar daden dat hij haar onmiddellijk doodde.

Toen het nieuws Amaterasu bereikte, was zij ontzet en noemde haar man een slechte kami, onwaardig om naar de hemel terug te keren. Deze scheiding van Tsukuyomi en Amaterasu was de oorsprong van dag en nacht. Tot in de eeuwigheid bleef Tsukuyomi Amaterasu achtervolgen door de nachtelijke hemel zonder haar ooit te bereiken; zelfs tijdens een zonsverduistering vluchtte de zon voor de maan.

C. ANDERE MYTHEN EN LEGENDEN

Als zeldzame maangodin in een wereld vol maangodinnen is Tsukuyomi relatief uniek. Hoewel haar positie in de mythologie niet geheel uniek is:

de Egyptische Khonshu,
de Noordse Mani,
de hindoeïstische Chandra
en de Chinese Jie Lin zijn haar gelijken.
Tsukuyomi’s bekendheid als de oude gemalin van de hemel is ongeëvenaard.

TSUKUYOMI IN DE JAPANSE POPULAIRE CULTUUR

Tsukuyomi verschijnt in de populaire cultuur in verschillende vormen, waaronder:

  • In Naruto is Tsukuyomi een krachtige techniek gebruikt door Sharingan Practitioners, in tegenstelling tot de Amaterasu techniek;
  • In Final Fantasy XIV, waar Tsukuyomi vreemd genoeg wordt gebruikt als een primitief vrouwelijk baasgevecht;
  • In Chou Super Robot Wars, waar Tsukuyomi zowel een godheid is als een mecha gecreëerd door Tsukuyomi toegewijden;
  • In de titel van een anime, Tsukuyomi: Moon Phase. Hoewel de serie genoemd is naar Tsukuyomi, heeft het eigenlijk niets met hem te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven