SENSO-JI TEMPEL: DE CULTUS VAN DE GODIN KANNON

De Senso-ji-tempel is de oudste en beroemdste tempel van Tokio, met een geschiedenis die 1400 jaar teruggaat. Hij ligt in de wijk Asakusa, die wordt beschouwd als de traditionele wijk van de Japanse hoofdstad.

De tempel is gewijd aan Kannon, de boeddhistische godin van de barmhartigheid, en is ongelooflijk populair bij de miljoenen toeristen die hem jaarlijks bezoeken, maar ook bij de inwoners van Tokio die veel belang hechten aan de godin Kannon. Samen met Asakusa Shrine zijn ze een van de must-see sites in Tokyo.

Senso-ji zelf is zeer indrukwekkend, want het boeddhistische complex strekt zich uit over meerdere straten in de wijk Asakusa.

Het Asakusa district en de Senso-ji Tempel zijn zo nauw verwant dat hun namen worden geschreven met dezelfde Chinese symbolen: 浅草, wat “ondiep gras” betekent. “Senso” is de Chinese uitspraak en “Asakusa” is de Japanse uitspraak.

Toen Senso-ji werd gesticht, was het Asakusa gebied geen bruisende stad zoals nu, maar een wilde weide waar weinig Japanners woonden. Maar dankzij Senso-ji werd Asakusa een bruisend centrum van bedevaart en handel. De tempel is het echte hart van de stad.

GESCHIEDENIS VAN DE SENSO-JI TEMPEL

De geschiedenis van de Senso-ji tempel gaat terug tot 628 toen twee broers, Hinokuma Hamanari en Hinokuma Takenari, aan het vissen waren in de Sumida rivier. Ze vingen die dag geen vis, maar vonden een ongewoon voorwerp in hun net: een klein gouden beeldje. De twee vissers begrepen de waarde van dit beeldje niet en gooiden het zelfs in het water!

Maar ondanks dat ze de boot verplaatsten en het beeldje verschillende keren uitgooiden, kwam het altijd weer terug in het net. Uiteindelijk namen ze het mysterieuze beeldje mee en toonden het aan hun plaatselijke opperhoofd, Haji no Matsuchi.

Hij herkende het beeld als Kannon, de godin van de barmhartigheid, en samen bouwden de drie mannen een kleine grindhut om aan het beeld te wijden. Later veranderde Haji no Matsuchi zijn eigen huis in een tempel voor het beeld, en dit was het begin van de Senso-ji Tempel.

Een andere legende zegt dat drie dagen nadat het standbeeld verscheen, een gouden draak uit de lucht zag neerdalen, en daarom is een andere naam voor Senso-ji “Kinryuzan”, wat “Gouden Drakenberg” betekent. Om deze gebeurtenissen te herdenken wordt elk jaar op 18 maart een gouden drakendans (Kinryu-no-Mai genoemd) in de tempel gehouden.

Shinto-heilige Tokugawa Iemitsu richtte zelfs een Shinto-schrijn op ter ere van de drie mannen die de Senso-ji Tempel stichtten. Dit heiligdom, Asakusa-Jinja of Asakusa Shrine, ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in de wijk Asakusa in Tokio.

Senso-ji is door branden en natuurrampen verwoest en meerdere malen herbouwd gedurende zijn 1400-jarige geschiedenis. Na de herbouw in 1649 heeft het hoofdgebouw van de tempel echter bijna 300 jaar weten te overleven.

Dit ondanks herhaalde branden in het gebied, en de hal overleefde zelfs de Grote Kanto-aardbeving van 1923. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 10 maart 1945, werd de hele tempel echter vernietigd door brandbommen in Tokio.

De herbouw van de tempel na het einde van de oorlog was een belangrijk symbool van de wedergeboorte van Tokio. Met behulp van donaties uit het hele land begon de herbouw van de Grote Zaal van de tempel in 1951 en werd voltooid in 1958.

Andere gebouwen volgden, waaronder de Kaminarimon Poort in 1960, de Hozomon Poort in 1964 en de vijf verdiepingen tellende pagode in 1973. Vandaag de dag is de tempel nog steeds ongelooflijk populair, met ongeveer 30 miljoen bezoekers per jaar.

SENSO-JI TEMPEL COMPLEX

1. INGANG VAN DE SENSO-JI TEMPEL: KAMINARIMON

De hoofdingang van Senso-ji is de Kaminarimon (letterlijk ‘donderpoort’), die met zijn enorme roodzwarte papieren lantaarn van 700 kg, de grootste van Japan, een populair symbool van Asakusa is geworden. Het is de buitenste poort van de boeddhistische tempel en herbergt twee beelden van de goden van de wind en de donder.

De poort werd voor het eerst gebouwd rond 942, maar is verschillende keren afgebrand. Nadat hij in 1865 door brand werd verwoest, werd hij 95 jaar lang niet herbouwd, maar in 1960 werden de poort en de beelden volledig gerestaureerd.

2. SENSO-JI WINKELSTRAAT: NAKAMISE

Nadat u Kaminarimon bent overgestoken, komt u in de Nakamise winkelstraat. Dit is de weg naar de hoofdgebouwen van de Japanse tempel en gedurende 250 meter is hij aan beide zijden omzoomd met een groot aantal winkels en kraampjes die traditionele artikelen, souvenirs en etenswaren verkopen.

3. DEUR NAAR DE SCHATKAMER: HOZOMON

Hozomon (letterlijk ‘schatkistpoort’) ligt aan het noordelijke uiteinde van Nakamise. Dit massieve gebouw van twee verdiepingen is 22,7 meter hoog, 21 meter lang en 8 meter breed van voor tot achter. Het is de binnenpoort van de Tempel van Tokio. Hozomon werd gebouwd in 942, maar is verschillende keren afgebrand.

De huidige poort dateert uit 1964 en is gemaakt van brandvrije materialen, zodat hij wordt gebruikt om de meest waardevolle artefacten van de tempel op te slaan. Links en rechts van de poort staan twee monumentale houten Negenbeelden, die de felle beschermgeesten van de Boeddha zijn die de boeddhistische waarden beschermen. De poort werd ooit Niomon genoemd naar deze beelden, voordat hij werd omgedoopt tot Hozomon.

Aan de binnenkant van de poort hangen ook drie grote lantaarns. De centrale lantaarn is de grootste, 3,75 meter hoog, 2,7 meter breed en 450 kilogram zwaar. Deze lantaarn heeft de letters 小舟町 (Kobunacho), omdat dit de naam is van het district in Tokio dat de lantaarn in 2014 schonk.

Aan de andere kant van de deur staan twee reusachtige pelgrimssandalen. De grootte van de sandalen is bedoeld om de grootte en kracht van Nio’s beschermgeesten te tonen, en zo kwade geesten af te schrikken. Deze sandalen, ‘o-waraji’ genoemd, brengen geluk en voorspoed aan degenen die ze aanraken.

De sandalen worden om de tien jaar vervangen door de stad Murayama in de prefectuur Yamagata, en de laatste sandalen werden in 2018 geschonken. De sandalen zijn 4,5 meter hoog en 1,5 meter breed, wegen 500 kilo en 800 mensen doen er 18 maanden over om ze te weven.

4.HET HOOFDGEBOUW VAN SENSO-JI: HONDO EN KANNON-DO

Na de Hozomon-poort betreedt de bezoeker het hoofdgedeelte van de Asakusa Tempel, met de grote zaal voor zich en de vijf verdiepingen tellende pagode aan de linkerkant.

Voordat men de Hondo binnengaat, ziet men een groot wierookvat, een ‘jokkoro’ genaamd. Aanbidders zijn gewend gebiologeerd te worden door deze geuren, die volgens de legende therapeutische eigenschappen hebben.

Bij het betreden van de hoofdzaal, Kannon-do (‘zaal van de godin’), is het de traditie om met beide handen samen naar het altaar te buigen en een munt te plaatsen in een boomstam als offer aan de godin Kannon.

De hoofdzaal heet Hondo in het Japans en wordt ook Kannon-do genoemd omdat hier het beeld van Kannon staat. Het beeld wordt echter niet tentoongesteld. Het oorspronkelijke beeld, dat in 628 in de Sumida rivier werd gevonden, wordt zo heilig geacht dat het sinds 645 voor het publiek verborgen wordt gehouden.

Het lijkt erop dat er elke keer dat iemand naar het beeld probeert te kijken iets heel ergs gebeurt, dus misschien is het maar goed dat het verborgen wordt gehouden. Er is echter een vervangend beeld, gebeeldhouwd door de priester Ennin in 857, dat slechts eenmaal per jaar, op 13 december om 14:00 uur, aan het publiek wordt getoond. Beide beelden zijn blijkbaar gered van een bombardement in 1945.

De huidige grote zaal is gebouwd in dezelfde stijl als het vorige gebouw, maar met robuustere moderne materialen zoals gewapend beton. En in 2010 werd het traditionele schild- en zadeldak vervangen door lichtgewicht titanium tegels.

5. DE VIJF VERDIEPINGEN TELLENDE PAGODE VAN DE SENSOJI TEMPEL.

De pagode met vijf verdiepingen, in het Japans Goju-no-to genoemd, werd gebouwd in 942, herbouwd in 1648 door de shogun Tokugawa Iemitsu en verwoest door bombardementen in 1945. De huidige pagode dateert uit 1973 en heeft een traditionele vorm, maar een zeer moderne structuur van staal en gewapend beton. Hij is 53,32 meter hoog.

Hoewel hij nu links staat als men de grote zaal binnenkomt, stond hij voor de oorlog rechts. Het bouwen van pagoden is voortgekomen uit de Indiase traditie om stoepa’s te bouwen voor het bewaren van heilige relikwieën. De Senso-ji Pagode heeft een relikwie van de as van de Boeddha in de bovenverdieping, die in 1966 werd geschonken door de Isurumuniya Tempel in Sri Lanka.

Als u tijdens uw bezoek aan de Senso-ji Tempel een Zen-stop wilt maken, moet u de Japanse Tuin van de tempel bezoeken, een kleine oase van rust, ver weg van de drukte en gelegen net achter de pagode.

Na een bezoek aan de Senso-ji Tempel in Tokio brengt een korte wandeling naar het oosten u naar Asakusa Jinja Shrine, dat veel kleiner en rustiger is dan Senso-ji, maar vol interessante details. Het heiligdom is gewijd aan de twee broers en hun leider die 1400 jaar geleden Senso-ji stichtten.

Het hele jaar door worden er verschillende festiviteiten gehouden in de Senso-ji Tempel. De belangrijkste is Sanja Matsuri, het jaarlijkse festival van het Asakusa heiligdom, dat plaatsvindt in mei. Andere evenementen zijn het Asakusa Samba Carnival in augustus en de Hagoita-ichi (Hagoita Markt) waar versierde houten peddels worden verkocht die worden gebruikt bij het traditionele spel hanetsuki.

OPENINGSTIJDEN VAN DE SENSO-JI TEMPEL

De hoofdzaal van de Senso-ji Tempel is geopend tussen 6.00 en 17.00 uur, maar gaat tussen oktober en maart al om 6.30 uur open. De hoofdgebouwen van Senso-ji zijn elke avond verlicht. Het tempelterrein is dan veel rustiger, dus een goed moment om foto’s te maken. De toegang tot de tempel is volledig gratis.

LIGGING VAN DE SENSO-JI TEMPEL

De Senso-ji tempel beslaat een groot gebied in het centrum van Asakusa. De hoofdingang van Senso-ji is via de Kaminarimon Poort op Kaminarimon Dori. Het hotel ligt op 1 minuut lopen van uitgang 1 van metrostation Tokyo Asakusa, op 2 minuten lopen van uitgang A4 van station Toei Asakusa, op 3 minuten lopen van station Tobu Asakusa en op 8 minuten lopen van station TX Asakusa van de Tsukuba Express Line.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven