IZANAGI EN IZANAMI, DE GEBOORTE VAN JAPAN…

In Japan zijn kami zeer vereerde goden van het Shinto-geloof. Van het land van de rijzende zon tot religieuze rituelen en lokale folklore, de archipel zit vol fascinerende mythen waarin kami en de geesten van het universum de helden zijn.

Izanagi en Izanami zijn Japanse goden die de wereld, de Japanse eilanden en alle kami hebben geschapen.

Ontdek zonder meer de bijzondere legende van dit belangrijke paar in de Shinto-religie en hun invloed op de populaire cultuur.

DE LEGENDE VAN IZANAGI EN IZANAMI

De legende van Izanagi en Izanami is het beroemdste verhaal in de Kojiki, een zeer oud heilig werk dat mythen verzamelt over de schepping van Japan en de kami. Er wordt gezegd dat dit hemelse paar verantwoordelijk was voor de schepping van de wereld, de vorming van de Japanse eilanden en het ontstaan van Shinto-goden. Het shintoïsme is ook een oude religie die vandaag de dag nog steeds het meest wordt gepraktiseerd in Japan.

IN HET BEGIN WAS ER CHAOS

Toen er geen orde was, dreef de vormloze aarde als een kwal en smolt in de lucht. Maar het begin van het bestaan kreeg vorm en de hemel brak uiteindelijk los van de aarde. Op de hoge hemelvlaktes verschenen de eerste goden die het universum schiepen (kotoamatsukami) en na verschillende generaties kami werden de god Izanagi en zijn zus Izanami geboren.

HET ONTSTAAN VAN DE EILANDEN IN DE ARCHIPEL

Tussen hemel en aarde was de zwevende hemelbrug die de twee substanties verbond. Hier sloeg Izanagi met de goddelijke speer op de zee om te verifiëren dat er een lagere wereld onder de wolken was. De aldus uitgestoten nevel stolde en vormde het eerste Japanse eiland, dat Onokoro werd genoemd.

De twee kami kozen dit droge land om er een prachtig paleis te bouwen en een paar te worden. Zo werden de twee goden verenigd door het huwelijksritueel. Maar ze waren geen broers en zussen aan de basis?

De ceremonie bestond eruit dat de twee tegenover elkaar stonden rond een hemelse pilaar, Izanagi van links en Izanami van rechts, alvorens elkaar van aangezicht tot aangezicht te ontmoeten en hun liefde te verklaren. Na hun verbintenis beviel het paar van hun eerste kind, genaamd Hiruko, of bloedzuigerbaby. Helaas was hun pootloze nakomeling misvormd en achtergelaten in de zee. En ja, er was geen genade in die dagen!

Geconfronteerd met deze mislukking, vroeg het koppel raad aan de primitieve goden waarom hun pasgeborene misvormd was. Deze gaven onmiddellijk Izanami de schuld. Volgens hen had de godin het huwelijksritueel niet correct uitgevoerd sinds ze het eerste ding had gezegd. Dus moest het huwelijksritueel helemaal opnieuw beginnen en kreeg Izanagi de eer zijn bruid toe te spreken.

En dit is waar seksisme vandaan komt in Japan. Na correctie van deze fout schonk het goddelijke paar uit het land van de rijzende zon geboorte aan de eilanden van Japan en een hele generatie kami. Je zou denken dat eind goed, al goed is, maar de rest wordt tragischer.

DE GEBOORTE VAN DE KAMI

De vele kami die voortkwamen uit het hemelse paar stichtten de natuurelementen die wij tegenwoordig kennen. We kunnen bijvoorbeeld de beroemde god van de wind noemen, de kami van de bergen, de god van de vlakten, de god van het zand, enz.

Alles ging goed totdat Izanami de vuurgod Kagutsuchi baarde. En toen begon het drama! men zegt dat de godin bij haar geboorte levend werd verbrand en naar Yomi werd gestuurd, wat niets anders is dan het dodenrijk. Izanagi, verwoest door verdriet en woede, doodde zijn eigen kind dat hij verantwoordelijk achtte voor de verdwijning van zijn geliefde. Uit zijn vlees en bloed ontstonden acht vulkanen en verschillende kami.

OMWEGEN NAAR HET LAND VAN DE DODEN

Na het uitschakelen van de vuurgod reisde Izanagi naar het dodenrijk, in de hoop zijn vrouw te vinden en haar weer tot leven te wekken. Toen hij erin slaagde zijn geliefde te bereiken en haar vroeg met hem terug te keren, gaf de godin toe dat ze voedsel uit de hel had gegeten, waardoor ze de gevangene van Yomi werd.

Toch zou ze proberen toestemming te krijgen om te vertrekken door te bidden tot de kami die over het koninkrijk heersten. In ruil daarvoor beloofde Izanagi haar pas weer te zien als ze terugkeerde.

De god was echter niet geduldig van aard en na een dag ging hij op zoek naar haar. Toen zag hij Izanami met een half gebroken lichaam. Doodsbang vluchtte hij terwijl de demonen hem achtervolgden. Gelukkig kon Izanagi ontsnappen aan Yomi. Hij verzegelde de deur naar het dodenrijk met een gigantische steen en ging zich daarna wassen in de rivier om zich te zuiveren.

Uit wraak schreeuwde de godin tegen hem dat ze elke dag duizend van haar wezens zou doden en Izanagi antwoordde dat hij er nog 500 zou produceren. Uit deze ruzie ontstond de cyclus van leven en dood in de Japanse mythologie.

AMATERASU, TSUKUYOMI EN SUSANOO

Toen de god Izanagi zich waste van de onzuiverheden van de dodenwereld, schiep hij drie kami. Eerst zuiverde hij zijn linkeroog, waaruit de zonnegodin Amaterasu ontstond. Door het wassen van zijn rechteroog verscheen de maankami Tsukuyomi. De stormgod Susanoo komt rechtstreeks uit Izanagui’s neus. Dit door de beroemde kami geïnitieerde zuiveringsritueel is een gangbare praktijk geworden in de Shinto-religie.

Tegenwoordig zijn deze drie Shinto-goden zeker de meest vereerde in Japan en zijn er grote heiligdommen aan hen gewijd.

De godin Amaterasu heerst over de Hoge Paradijsvlakte (Takamagahara). Ze is ook beroemd omdat ze zich in een grot verstopt en de ketting yasakani no magatama doorgeeft, een van de keizerlijke schatten van Japan.

Tsukuyomi regeert over de nachtwereld. Nadat ze haar zus Amaterasu, de godin van de zon, kwaad had gemaakt, werden dag en nacht voor altijd gescheiden.

🌊 Susanoo, de machtige kami van stormen en stormen, regeert over de zee, maar jaloers op Amaterasu viel hij haar koninkrijk met geweld aan, wat leidde tot zijn verbanning naar de aarde. Hij werd echter beroemd na het verslaan van de draak Yamata no Orochi die de stervelingen van de provincie Izumo de stuipen op het lijf joeg.

INVLOED OP DE POPULAIRE CULTUUR

De stempel van het beroemde kamikoppel is nu doorgedrongen in de populaire cultuur, waar de legende schrijvers van manga’s en videospelletjes blijft inspireren.

In Naruto staat Izanagi voor een techniek die ninja’s gebruiken om hun lot te veranderen, terwijl Izanami een methode is waarmee men zichzelf weer kan worden. In het videospel Okami is het Izanagi die de demon Orochi uitschakelt om Izanami te redden.

De scheppingsgoden komen ook voor in het rollenspel Persona 4 en in de shonen serie Noragami, waar Izanami de godin van de onderwereld symboliseert. In manga, literatuur, anime of videogames zijn mythologische verwijzingen naar het demiurge paar heel gewoon.

De legende van Izanagi en Izanami laat zien hoe de wereld werd geboren en de archipel ontstond in de Japanse mythologie. Door dit verhaal, en vele andere oude mythen, kunnen we de fundamenten van de Japanse cultuur en het Shinto-geloof beter begrijpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven