BAKENEKO: DE DEMONISCHE KAT

Bakeneko (化け猫, Bakeneko) is een bovennatuurlijk wezen uit de Japanse folklore. Het is een kat die veranderd is in een yokai (demon).

Deze katachtige wordt vaak verward met zijn neef nekomata, een ander ras van bakeneko yokai katten. Katten hebben een zeer belangrijke plaats in de Japanse samenleving!

De reputatie van katten in verschillende landen en continenten heeft door de eeuwen heen altijd geschommeld tussen goed en kwaad. Ze werden zowel vereerd als Egyptenaren als gevreesd in Europa vanwege hun associatie met hekserij en de onderwereld.

Dat zullen we in dit artikel zien:

 • Waarom wordt de kat ook als yokai beschouwd in de Japanse archipel?
 • De oorsprong van de yokai bakeneko
 • De krachten van de boze kat
 • De verschillende soorten boze katten
 • En de bakeneko kat in de Japanse populaire cultuur vandaag…

WAAROM IS DEZE KAT EEN YOKAI?

In de Japanse mythologie worden katten om vele redenen als yokai demonen beschouwd:

 • De irissen in hun ogen veranderen van vorm afhankelijk van de tijd van de dag,
 • Hun vacht veroorzaakt vonken door statische elektriciteit als ze worden geaaid (vooral in de winter).
 • Ze hebben de slechte gewoonte om af en toe bloed te likken.
 • Ze lopen altijd zonder geluid te maken.
 • Hun wilde aard is altijd aanwezig, ondanks de zachtheid die ze soms tonen.
 • Ze zijn solitair en onafhankelijk.
 • Hun klauwen en tanden zijn altijd wit en scherp.
 • Net als de demonische beesten zijn het nachtelijke jagers.
 • Ze zijn extreem snel en wendbaar.

Omdat katten dicht bij de mens leven met behoud van hun wilde aard en mysterieuze sfeer, is het beeld van de bakeneko geleidelijk ontstaan in de Japanse folklore.

DE OORSPRONG VAN DE ACHTERECHO

Sommige wetenschappers geloven dat Japanse sprookjes en legenden zijn begonnen toen katten de olie likten van lampen die op visolie werkten. In Wakan Sansai Zue wordt gezegd dat als een kat deze olie likt, dit een slecht voorteken is!

Het kan verrassend zijn om katachtigen op hun achterpoten te zien staan om een visolielamp te bereiken. Stel je voor dat je langs de weg loopt en plotseling een kat ziet staan, zijn gezicht verlicht in de nacht door een lamp als een onheilspellende Yokai!

1. BAKENEKO CONVERSIE

De Japanse folklore was gebaseerd op het feit dat hoe ouder een kat was, hoe groter de kans was dat hij in een achterkoe zou veranderen. Eenmaal getransformeerd kan het beest enorm groot worden. Als het groeit, nemen de magische krachten van de Yokai bakeneko ook toe.

Babeneko’s nicht (nekomata) had haar staart in tweeën gespleten na haar transformatie.

In de prefecturen Ibaraki en Nagano bestaan legendes dat katten van 12 jaar oud in bakeneko zijn veranderd.

In het Yamagata district, Hiroshima prefectuur in Yagamata, zeggen legendes dat katten hun meesters doodden om hun identiteit en plaats te stelen op de dag van hun zevende verjaardag.

Vanwege dit bijgeloof hebben de Japanners slechts een beperkt aantal jaren katten geadopteerd. Deze angst zorgde ervoor dat mensen katten doodden om vloeken en slechte voortekenen te overwinnen.

Maar in feite droeg dit alleen maar bij aan de folklore omdat een huiskat die op brute wijze was gedood, terug zou komen om zijn meester te kwellen als een spookkat!

2. OIRAN-KATT

Een oiran is een hooggeplaatste courtisane. De legende van de Bakeneko Oiran stamt uit de Edo-periode. Een Bakeneko zou een menselijke vorm hebben aangenomen en werken als meshimori onna (serveerster of low-class courtisane) in een herberg in het Shinagawa-juku district.

Er zijn verhalen dat sommige bakeneko de vorm van mooie oiran aannamen om mannen op straat te charmeren.

De enige manier om ze te herkennen was door naar hun schaduw te kijken, en dat was altijd een grote kat.

De andere aanwijzing was de eetlust van de oiran voor zeevruchten…

Aangenomen wordt dat het imago van Bakeneko Oiran is ontstaan doordat het voor courtisanes onaanvaardbaar was om in het bijzijn van hun klanten te eten.

Vroeg in de ochtend en nadat ze gecontroleerd hadden of de klant nog sliep, stortten ze zich op de resten van de maaltijd. Als de mannen per ongeluk wakker werden, is het mogelijk dat zij verkeerd interpreteerden wat er voor hen gebeurde (vooral na een nacht van drinken).

BAKENEKO KRACHTEN

Bakeneko verhalen vertellen ons dat deze stiekeme katten de vorm van hun eigenaars verkiezen. Deze transformatie zou de katten zo gelukkig maken dat ze handdoeken op hun hoofd leggen en dansen.

1. KATTDEMONENS MAKT

Hij kan:

 • de doden manipuleren
 • mensen bezitten
 • zijn vroegere eigenaars vervloeken (of doden) (als hij daar zin in heeft).

Andere krachten van de mythische Bakeneko zijn het vermogen om vuurballen te maken met zijn staart.

Er zijn veel yokai wezens en geesten in de oude verhalen en legenden van het Land van de Rijzende Zon die soortgelijke vaardigheden hebben. De Kitsune demon is ook veelzijdig. Hij veranderde zichzelf in een vrouw om goedgelovige mannen te misleiden. Yokai tanuki was ook duivels en at mensen op!

Hoewel de Japanse folklore verhalen vertelt over katten die kunnen spreken, is dit niet bewezen. De Japanners zouden het gejank van de kat verkeerd geïnterpreteerd hebben als mensentaal.

2. JAPANSE BOBTAIL: KAT MET KORTE NEK.

Tijdens de Edo-periode (1603-1867) geloofden de Japanners dat langstaartige katten hun slachtoffers konden betoveren en bezitten. Het was daarom gebruikelijk om de staarten van katten op jonge leeftijd af te knippen. Dit zou de reden zijn waarom er zoveel kortstaartige katten in Japan zijn!

3. EVIL CAT

Populaire mythes over katten als de bron van vreemde verschijnselen zijn niet beperkt tot Japan. In China wordt gezegd dat als een kat drie jaar lang door mensen wordt opgevoed, hij hen zou betoveren.

Dit geldt vooral voor katten met een witte staart. Daarom zijn er zo weinig in Chinese families.

JAPANSE MYTHOLOGIE KAT: DE VERSCHILLENDE SOORTEN

Ondanks de angstaanjagende legenden van Bakeneko, zijn katten niet gehaat in heel Japan. Ze hebben op vele manieren een belangrijke rol gespeeld in de Japanse cultuur.

1. MANEKI NEKO

Dit is een van de Japanse gelukskatten. Hij zit bij de ingang van winkels met een opgeheven poot.

De traditionele Maneki Neko lijkt over het algemeen op de Japanse bobtail kat. Maneki Neko vindt zijn oorsprong in de legende van de kat die, door met zijn poot de aandacht van een samoerai te trekken, hem redde van een blikseminslag.

2. NEKOMATA

Dit is een bijzonder monsterlijke back-echo soort. Dit katmonster met twee staarten komt voor in steden en dorpen.

De legende van de kwade nekomata zou voortkomen uit angst en volksmythes zoals de doden die herrijzen bij een begrafenis of zeven generaties die worden vervloekt als een kat wordt gedood door een mens.

Katten en de dood zijn ook populair verbonden. Katten zijn carnivoren en hebben een sterk gevoel voor de geur van bederf. Men dacht dat ze daarom het vermogen hadden om lijken te controleren. Kasha, een yōkai die de lijken van de doden steelt, wordt soms beschouwd als een nekomata.

Alleen de oudste, grootste en meest langstaartige katten veranderen in dit verschrikkelijke monster. Deze monsterkatten kunnen ook op hun achterpoten lopen en spreken menselijke talen.

KATTENCULTUUR VANDAAG DE DAG

1. BAKENEKO KUNST

Tijdens de Edo-periode was het gebruikelijk om katten af te beelden in ukiyo-e kunst. Kunstenaars als Hiroshige Utagawa en Kuniyoshi Utagawa liepen voorop in deze beweging. Tijdens de Meiji-periode (1868-1912) zette de romanschrijver Soseki Natsume deze katachtige trend voort met de roman Ik ben een kat, die een beroemd werk in de Japanse literatuur werd.

De populariteit van katten zet zich in de hedendaagse cultuur voort met Hello Kitty, een schattige kat uit de Kawaii beweging.

2. BAKENEKO MANGA

In de Japanse manga Soul Eater, is Blair een bakeneko kat. Ze heeft sterke magische krachten. Net als Oiran bakeneko heeft dit personage een zeer aantrekkelijke lichaamsbouw wanneer ze in een mens verandert.

Ze draait de hoofden van verschillende personages in de animatie. Al deze krachten en speciale aanvallen zijn gekoppeld aan Halloween, wat een subtiele herinnering is aan het matsuri festival met de yokai kat!

In de manga One punch man, zien we de verraad van een kat-demon. Auteur ONE werd geïnspireerd door deze Japanse legende toen hij het personage Meow creëerde. Net als de beroemde yokai kat, heeft hij het vermogen om mensen te controleren door ze in monsters te veranderen.

3. BAKENEKO MATSURI

Het geweldige Bakeneko festival wordt sinds 2010 elk jaar midden oktober gehouden in Kagurazaka. Kagurazaka maakt deel uit van de populaire wijk Shinjuku in Tokio. Het is een parade met een kattenthema die gewoonlijk ongeveer twee weken voor Halloween wordt gehouden.

De parade wordt gehouden in Kagurazaka omdat de auteur van de beroemde Japanse roman “Ik ben een kat”, Natsume Soseki, in dit gebied woonde. Het is dus de perfecte plek om yokai bakeneko te combineren met de spoken, duivels en demonen van Halloween…

Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, geslacht of nationaliteit. Zelfs als je niet van katten houdt, raden we je aan erheen te gaan, want bakeneko zijn tenslotte geen gewone katten.

BESTAAT BAKENEKO ECHT?

Tegenwoordig is er een ware rage voor bakeneko door literatuur, manga en festivals. Want vergeleken met Nekomata zijn ze niet allemaal slecht.

Japanse Nekomata katten scheppen graag chaos, stichten brandjes, chanteren mensen en maken ze tot slaaf, maar dat is niet het geval met Bakeneko!

Als je met Japanse mensen praat, zullen de meesten beamen dat de kans erg klein is dat een dikke oude kat in een afschuwelijk monster verandert. Maar in twijfelgevallen en uit bijgeloof draaien sommige mensen uit voorzorg nog steeds hun staart om bij jonge katten.

Met de vreemde en ongewone eigenschappen die katten meestal hebben, is het geen wonder dat de verhalen van Bakeneko en Nekomata tegenwoordig zo populair zijn in Japan!

Ze zijn zelfs zo populair dat wij enkele producten aanbieden waarin ze voorkomen. We zijn tenslotte fan van deze kleine haarballen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven