HAYAO MIYAZAKI’S FILMLIJST

In dit artikel willen we alle werken van Hayao Miyazaki presenteren om hem eer te bewijzen op zijn verjaardag. In elk van zijn films vinden we die eenvoud, een toegankelijke en communicatieve energie, vol vrijheid, net als zijn personages. Maar ook complexere vragen over de wereld en de maatschappij die zijn bezorgdheid weerspiegelen.

Om ze beter te begrijpen, praten we vandaag over de man en wat ons aan hem fascineert, zoals zijn overtuigingen. Tijdens zijn carrière is hij nooit van gedrag veranderd en dat zullen we nu zien!

ZIJN MOTIEVEN EN VERPLICHTINGEN

Hayao Miyazaki is niet alleen ’s werelds beroemdste Japanse animatieregisseur. Hij is niet alleen mangaka, animator, regisseur, producent en scenarioschrijver. Bovenal is hij een gepassioneerd mens. Over de natuur, over tekenen, over de schoonheid van de wereld om ons heen.

Zijn films zijn een weerspiegeling van dit alles, van zijn dromen maar ook van zijn overtuigingen en maatschappelijke ambities. Iedereen kan er zijn plaats in vinden! Om de betekenis van de boodschappen in zijn films volledig te begrijpen, moet je een stukje teruggaan in zijn geschiedenis.

ZIJN OVERTUIGINGEN

Sinds zijn jeugd is Hayao Miyazaki een geëngageerde werker. Hij studeerde economie aan de universiteit, waar zijn proefschrift The Theory of Japanese Industry heette. Zijn ideeën staan veel dichter bij het marxisme dan bij het kapitalisme. In 1963, lang voordat hij Studio Ghibli oprichtte, was hij de belangrijkste secretaris van de arbeidersvakbond Toei Doga.

Hij verdedigde de belangen van anderen en ontmoette de man die zijn vriend en medewerker Isao Takahata zou worden, die toen voorzitter van de vakbond was. Hij was een hardwerkend persoon die niets als vanzelfsprekend of lichtvaardig beschouwde.

Miyazaki is gevormd door zijn verleden, de geschiedenis van zijn jeugd en zijn ouders. Eerst en vooral zijn passie voor de luchtvaart, aangezien zijn vader in deze industrie werkte. Zijn woede tegenover oorlog en gewapende conflicten kan ook worden verklaard door zijn geschiedenis.

In 1944 vluchtte hij met zijn familie voor de bombardementen op Tokio en verhuisde naar Utsunomiya in Tochigi. Sporen van de Tweede Wereldoorlog, die hij als zeer jonge man meemaakte, zijn te zien in verschillende van zijn films. In 2003 weigerde hij de officiële Oscaruitreiking bij te wonen om zijn verzet tegen de oorlog in Irak te markeren.

We moeten ook kijken naar zijn artistieke inspiratiebronnen, zijn referenties.

ZIJN INSPIRATIEBRONNEN

Eerst en vooral de eerste legendes van de Japanse animatie zoals Osamu Tezuka, wiens werk als mangaka hij bewondert, vooral Astro Boy. In 1970 verscheen hij in een aflevering van “The Moomins”, een anime geproduceerd door Osamu Tezuka’s studio Mushi Production.

Een andere belangrijke bron van artistieke inspiratie was de film “The Legend of the White Snake”, geregisseerd door Taiji Yabushita met Kazuhiko Okabe als artistiek directeur in 1958. Het is de eerste full-colour animatiefilm in de geschiedenis van de animatie.

Ook de klassieke westerse literatuur had een grote invloed op zijn ideeën en zijn wens om zijn verhalen te bewerken tot animatiefilms. Auteurs als Lewis Carroll, Jules Verne, Saint-Exupéry, Eleanor Farjeon en Philippa Pearce. The Travelling Castle” is een bewerking van het boek “The Screaming Castle” van de Britse auteur Diana Wynne Jones.

Zijn genialiteit is dat hij niet probeert een eenvoudige bewerking te maken. Miyazaki maakt zich het originele werk eigen. Hij slaagt erin het te interpreteren om zijn creativiteit tot uitdrukking te brengen zonder het te vervormen. Zijn werk heeft een werkelijk universele dimensie. Het integreert boodschappen van grote kracht om zoveel mogelijk mensen te raken.

Vrouwen spelen een belangrijke rol in zijn persoonlijk en artistiek leven. Hij staat voor het eerst in het leven met zijn vrouw Akemi Ōta (ook animator) en heeft twee zonen. In zijn films brengt hij een revolutie teweeg in de representatie van vrouwen in Japanse animatie. Sterke, moedige, onafhankelijke en vastberaden vrouwen kunnen echte helden worden, net als mannen.

Als om de nek te buigen van de hardnekkige dominantie in onze maatschappij, meestal ten nadele van vrouwen. Over zijn heldinnen zegt hij deze prachtige zin: “Ze hebben misschien een vriend of een medestander nodig, maar nooit een redder.

Tot slot de reizen, vooral die welke hij in Europa maakte. Zonder die reizen zouden Miyazaki’s films er heel anders uitzien. Al zijn reizen hebben hem gesterkt in zijn geloof in een wereld die meer openstaat voor de natuur, in een ideaal van tolerantie en een verlangen naar eenvoud.

Miyazaki nodigt ons uit om een stap terug te doen en de wereld te begrijpen. Om de vegetatie naast haar te laten leven, om te genieten van haar gaven, maar zonder haar te schaden!

HOEVEEL FILMS?

Voor Studio Ghibli heeft hij elf geanimeerde speelfilms geregisseerd. De film “Nausicaä of the Valley of the Wind” behoort niet echt tot het filmrepertoire van Ghibli. Hij werd geregisseerd door Miyazaki, maar toen hij in 1984 uitkwam, bestond Studio Ghibli nog niet. Het was een Studio Topcraft film geproduceerd door Takuma Shoten

Lang voordat hij Studio Ghibli (1985) oprichtte, had Miyazaki al aan verschillende anime-films gewerkt. Hij begon zijn carrière als animator bij de TOEI studio. Gedurende zijn carrière heeft hij ook korte en middellange films geregisseerd.

DE VOLLEDIGE LIJST VAN MIYAZAKI’S WERKEN:

1) ANIME:

LUPIN III (1971)

Zijn rol: co-regisseur met Isao Takahata

ALPS NO SHOUJO HEIDI (1974)

Zijn rol: decorontwerper en hij ging naar Zwitserland voor inspiratie.

MIRAI SHŌNEN CONAN (1978)

Zijn rol: zijn eerste echte creatie, het regisseren van de 26 afleveringen.

SHERLOCK DOG (1984)

Zijn rol: regisseur en schrijver van de eerste zes afleveringen.

2) ANIMATIEFILMS (ALS REGISSEUR):

Hayao Miyazaki heeft 11 geanimeerde speelfilms geregisseerd. Hij animeerde ook een speelfilm geregisseerd door I. Takahata.

We hebben ervoor gekozen de lijst van films in chronologische volgorde te presenteren, vanaf hun release in Japan. Naast de Franse titel vindt u de oorspronkelijke titel en de poster van de film. We hebben ook de datum van release in Zweden of in Europa in het algemeen aangegeven als ze niet officieel zijn gedistribueerd.

Aan deze lijst kunnen we de film “Poppy Hill” toevoegen, waarvoor Miyazaki’s “vader” het script schreef van de film die geregisseerd werd door zijn zoon Goro Miyazaki.

1968: TAIYŌ NO ŌJI – HORUSU NO DAIBŌKEN GEREGISSEERD DOOR ISAO TAKAHATA

1979 : HET KASTEEL VAN CAGLIOSTRO (RUPAN SANSEI: KARIOSUTORO NO SHIRO)

Verschijningsdatum in Zweden: Op 17 augustus 2011 werd hij uitgebracht op DVD met originele Japanse nasynchronisatie en Zweedse ondertiteling. Daarna werd hij voor het eerst in de bioscoop vertoond op 24 januari 2019.

1984: NAUSICAÄ FROM THE VALLEY OF THE WIND (KAZE NO TANI NO NAUSHIKA)

Verschijningsdatum in Zweden: De film was voor het eerst te zien op TV in 2001.

1986: LAPUTA – CASTLE IN THE SKY (TENKUU NO SHIRO RAPYUTA)

Verschijningsdatum in Zweden: Voor het eerst vertoond op TV in 2000 en op DVD op 23 september 2009.

1988: MY NEIGHBOUR TOTORO (TONARI NO TOTORO)

Verschijningsdatum in Zweden: De film is uitgebracht in de Zweedse bioscopen op 30 maart 2007 en op DVD op 24 november 2007.

1989 : KIKI’S EXPRESS MESSENGER (MAJO NO TAKKYUUBIN)

Verschijningsdatum in Zweden: De film is uitgebracht in de Zweedse bioscopen op 23 november 2007 en op DVD in maart 2008.

1992: PORCO ROSSO (KURENAI NO BUTA)

Verschijningsdatum in Zweden: De film werd midden jaren ’90 voor het eerst in Zweden vertoond op TV1000. Hij is uiteindelijk op 28 januari 2009 op DVD uitgebracht.

1997 : PRINCESS MONONOKE (MONONOKE HIME)

Verschijningsdatum in Zweden: De film is uitgebracht in de Zweedse bioscopen op 28 oktober 2011 en op DVD en Blu-ray in maart 2012.

2001: SPIRITED AWAY (SEN TO CHIHIRO NO KAMIKAKUSHI)

Verschijningsdatum in Zweden: De film is op 19 september 2003 in de Zweedse bioscopen uitgebracht.

2004: THE LIVING CASTLE (HAURU NO UGOKU SHIRO)

Verschijningsdatum in Zweden: werd eind 2004 in Zweden uitgebracht door Triangelfilm.

2008: PONYO OP DE KLIF BIJ DE ZEE (GAKE NO UE NO PONYO)

Verschijningsdatum in Zweden: de film is voor het eerst uitgebracht in de bioscoop op 11 september 2009 en op dvd op 27 januari 2010.

 

2013 : DE WIND WAAIT (KAZE TACHINU)

Verschijningsdatum in Zweden: de film werd uitgebracht in de Zweedse bioscopen op 4 april 2014.

3) KORTE EN MIDDELLANGE ANIMATIEFILM:

De meeste zijn alleen te zien in de bioscoop van het Ghibli Museum in Mitaka.

 • Panda Little Panda is een animatiefilm uit 1973 bestaande uit twee korte films (“The Adventures of Little Panda” en “Panda Kopanda, the Circus in the Rain”), geregisseerd door I. Takahata
 • On Your Mark (1995) Miyazaki schreef het scenario.
 • The Whale Hunt (2001)
 • De denkbeeldige vliegende machines (2002)
 • De grote excursie van Koro (2002)
 • Mei en de Kattenbus (2003)
 • De jacht op huizen (2006)
 • Monomon de waterspin (2006)
 • Sumo Muizen (2010) geschreven door Miyazaki en geregisseerd door Akihiko Yamashita
 • Meneer Gebak en Prinses Ei (2010)
 • Schattenjacht (2011)
 • Boro het Rupsje (2018). Miyazaki’s eerste en laatste 3D-animatiefilm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven