DE BESTE JAPANSE VIDEOSPELLEN

Japan was jarenlang koploper in de videogame-industrie, vooral dankzij de spellen van Nintendo, maar nu moeten de verschillende Japanse studio’s hun succes delen met Amerikaanse en Europese studio’s.

Nintendo, Square Enix en Level-5 moeten nu samenwerken met Ubisoft (Assassin’s Creed, Rayman), Electronic Arts (Star Wars: Battlefront, Medal of Honor), Bethesda (The Elder Scrolls, Fallout) of CD Projekt (The Witcher, Cyberpunk 2077).

Ondanks deze hevige concurrentie zijn Japanse videospellen nog steeds populair bij gamers. Het bewijs daarvan zijn de duizelingwekkende verkoopcijfers van Nintendo voor consoles en games: tot nu toe zijn er 700 miljoen consoles en 4,5 miljard games verkocht. Om dit succesverhaal te vieren, hebben we een kleine opsomming gemaakt van de beste Japanse games.

We herinneren ons ook de beroemde uitspraak van de Franse schrijver André Gide: “Kiezen is opgeven”. Dus als uw favoriete spel niet in de onderstaande selectie is opgenomen, vermeld het dan gerust in de opmerkingen, zo beleefd mogelijk.

DE LEGENDE VAN ZELDA

Het is moeilijk om deze selectie niet te beginnen met The Legend of Zelda saga, ontwikkeld door Nintendo. Begonnen in 1986 op de Nes, heeft The Legend of Zelda in elke fase van de ontwikkeling een revolutie teweeggebracht in de wereld van videogames, waardoor het in Kyoto gevestigde bedrijf voortdurend succes heeft.

De door Shigeru Miyamoto (de vader van Mario Bros.) gecreëerde saga heeft een grote schare fans aan zich gebonden, wier loyaliteit nooit is afgenomen, waardoor The Legend of Zelda een van de best verkopende videogame-franchises in de geschiedenis is geworden.

Vanaf het allereerste spel sloeg Nintendo een nieuwe weg in, met een spel waarin exploratie centraal stond in een tijd waarin platformen het summum van videospellen waren. Met elke nieuwe release legde Nintendo de lat hoger en herhaalde zichzelf nooit. Zelfs in Zelda II: The Adventure of Link (uitgebracht voor de Nes in 1987) zijn er grote verschillen tussen de twee spellen, waarbij in het laatste spel verkenning en gevechten worden gecombineerd in een zijwaarts scrollende weergave.

The Adventure of Link lijkt in veel opzichten op Dragon Quest (een van Square Enix’ vlaggenschiplicenties die met Zelda concurreert). Sindsdien heeft Nintendo elk aspect van zijn consoles gebruikt om de licentie te verbeteren en elke keer weer revolutionairder te maken.

Ocarina of Time (uitgebracht voor de Nintendo 64) werd het eerste spel in de serie dat in 3D te spelen was, de twee spellen Oracle of Seasons en Oracle of Ages (uitgebracht voor de Game Boy Colour) werden aan elkaar gekoppeld, en Breath of the Wild zorgde voor een totale onderdompeling door de speler elke berg te laten beklimmen en elk pad op de kaart te laten nemen. Het is de vraag hoe lang deze geweldige licentie nog zal duren.

 

MARIO BROS

Nintendo’s andere grote paradepaardje is de meest lucratieve licentie in videospellen. Van de 50 best verkochte videospellen in de geschiedenis behoren er tien tot de Mario-licentie. Het moet gezegd worden dat de serie, die volstrekt fantasierijk en compleet krankzinnig is, elke keer weer weet te vernieuwen, waardoor spelers zich nooit vervelen.

De frequente verschijning van nieuwe personages als Luigi, Yoshi en Wario verrijkt alleen maar een universum dat al gek genoeg is om rijk te zijn. Het Mario-universum heeft Nintendo gevolgd gedurende al zijn consoles en is geëvolueerd naar een verscheidenheid aan videospellen, platforms, rollenspellen, enz. Een cultlicentie!

POKÉMON

Een andere succesvolle serie van Nintendo, die generaties gamers in vervoering heeft gebracht. Net als Zelda, Mario, Final Fantasy en Dragon Quest lijkt het overbodig om Pokemon te introduceren. De serie zit nu in de zevende generatie en het succes lijkt niet te stoppen. Persoonlijk kijk ik uit naar de lancering van Let’s go Pikachu voor Nintendo Switch.

FINAL FANTASY

In 1987 stond Square Enix op de rand van faillissement na verschillende commerciële mislukkingen. De ontwikkelaar speelt echter een meesterlijke kaart die hem van de chaos zal redden. De naam van deze kaart: Final Fantasy, waarvan het eerste deel in 1987 uitkwam op de Nes. Sindsdien is elk spel een bestseller en heeft het de saga naar de top van het genre rollenspel gebracht.

Iedereen heeft een favoriete Final Fantasy. Sommigen verkiezen de vroege spellen, anderen de latere, of de vroege 3D-versies. De sterke punten van deze videogamesaga zijn indrukwekkende scenario’s die lachen en tranen mengen (denk aan Final Fantasy X), een spel dat altijd vernieuwend is, een universum dat altijd inventief is, en geweldige muziek.

Hoewel ze niet allemaal gelijk zijn (het is moeilijk om beter te doen dan Final Fantasy VI, VII en X), zijn ze uiteindelijk honderden uren gameplay en geluk voor elke videogamefan.

DRAGON QUEST

Dragon Quest is nog een van Square Enix’ vlaggenschiplicenties en is een klassieker in videogames. Deze cult-favoriete serie, die een jaar voor Final Fantasy op de Nes uitkwam, legde de basis voor het genre van de role-playing game. Het elfde deel, Fighters of Destiny, dat in 2017 in Japan werd uitgebracht, wordt op 4 september 2018 in Europa verwacht en is nu al goed op weg om een van de grootste videogamehits van het jaar te worden.

Het moet gezegd worden dat het recept voor de serie werkt: beminnelijke personages, verhalen die weliswaar klassiek zijn maar die we met veel plezier volgen, gameplay die altijd leuk is en een sublieme soundtrack. Maar de grootste kracht van Dragon Quest is nog altijd het ontwerp, getekend door Akira Toriyama, de vader van Dragon Ball.

KINGDOM HEARTS

Terwijl er reikhalzend wordt uitgekeken naar het derde werk van Kingdom Hearts (het komt in januari 2019 uit in Europa), keren we terug naar deze cult-favoriete saga, een ander speerpunt van Square Enix.

Het beroemde bedrijf uit Shinjuku probeert zo goed mogelijk te concurreren met het succes van Nintendo, het bedrijf uit Tokio. Maar hoe kan het Mario en Link verslaan, deze twee emblematische personages, als het reeksen aanbiedt met in elk werk andere personages (Final Fantasy en Dragon Quest)? De oplossing ligt in hun gebouw, dat Square Enix deelt met Disney Japan.

Met deze crossover tussen de Disney- en Final Fantasy-universums heeft Square Enix zich verzekerd van een onmiskenbaar succes en zichzelf een van de beste videospelreeksen uit de geschiedenis aangeboden.

LAGER: AUTOMATA

Duidelijk een van Square Enix’ beste games tot nu toe. NieR: Automata is een spin-off van de Drakengard-serie (een serie die de auteur van deze regels nooit heeft gespeeld) en speelt zich af in hetzelfde universum als NieR.

Je volgt de androïden A2, 2B en 9S in hun strijd tegen een dystopie waarin machines de aarde hebben veroverd en de mens hebben verdrongen.

Een meesterwerk van verbluffende graphics in een prachtige open wereld, allemaal in klassieke role-playing stijl. De muziek is subliem en het spel is een waar genot.

OCTOPAAT REIZIGER

De nieuwste game van Square Enix, Octopath Traveler, is zo’n game waar iedereen dol op is (net als The Legend of Zelda: Breath of the Wild). Deze Nintendo Switch exclusive is een sublieme game die alle sublieme pixel art tot in de puntjes uit de kast trekt.

Deze 2D/3D mix voegt een extra laag poëzie toe aan de game. Met zijn extreem uitgewerkte scenario’s, zijn soms harde thema’s, zijn melancholie met een vleugje humor, zijn fantasie-universum en zijn prachtige muziek is Octopath Traveler een traktatie voor zowel de ogen als de oren.

PROFESSOR LAYTON

Professor Layton is een succesvolle serie van Level-5 en is een klein klompje waarin je speelt als Hershel Layton, een professor in de archeologie en Britse gentleman. Het principe van het spel is eenvoudig: om verder te komen in het verhaal moet je verschillende puzzels oplossen.

Met zijn prachtige graphics, betoverende muziek en verrassende verhaal garandeert Professor Layton dat je je nooit zult vervelen.

NI NO KUNI

Het tweede vlaggenschip van Level-5 is een waar meesterwerk op het gebied van videogames. Het resultaat van een alliantie tussen Level-5 en de mythische Studio Ghibli, Ni No Kuni biedt spelers twee poëtische, betoverende games met verbluffende esthetiek van de beroemde studio die Princess Mononoke en My Neighbour Totoro maakte (het is alsof je in een tekenfilm zit), met relatief eenvoudige gameplay en uitzonderlijke muziek van Joe Hisaishi (Hayao Miyazaki’s cohort).

OKAMI

In 2006 bracht Capcom zijn grootste meesterwerk uit: Okami. Met zijn unieke grafische stijl, geïnspireerd op Japanse prenten, is Okami een uitstekend videospel, zo betoverend en poëtisch als je je maar kunt wensen.

Het verhaal van de godin Amaterasu, gereïncarneerd als witte wolf, en haar strijd tegen Orochi, de achtkoppige draak, is absoluut verbluffend. Een uniek spel, een meesterwerk dat zich geïnspireerd voelt door The Legend of Zelda zonder een copy and paste te zijn. Kortom, een must-have!

DARK SOULS

De Dark Souls-saga is een van de populairste videogameseries en heeft op een geweldige manier geconcurreerd met andere fantasy-RPG’s (The Elder Scrolls, The Witcher). Dark Souls, bijzonder duister en moeilijk, is een briljante saga met prachtige graphics en opvallende gameplay die de zenuwen van spelers op de proef stelt. Een must play!

RESIDENT EVIL

De beroemdste zombiesaga in videogames! Resident Evil verdient zijn cultstatus. Het is moeilijk om deze bloederige serie te missen, die herinneringen oproept aan de uren die ik Resident Evil 4 op de PlayStation 2 heb gespeeld.

CASTLEVANIA

Sinds Castlevania in 1986 uitkwam voor de NES, is het een van de beste en populairste videogame-franchises. Word een vampierenjager en dwaal door Dracula’s kasteel! Merk op dat de door Netflix geproduceerde animatieserie die is aangepast aan het videospel ook het bekijken waard is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven