KARAOKE IN JAPAN, EEN NIET TE MISSEN ERVARING

Wil je een te gekke tijd beleven en plezier maken met je vrienden? Karaoke is meer dan een passie in Japan, het is een echt onderdeel van de Japanse popcultuur.

Voor wie deze hobby nog niet kent…

Karaoke is een hobby waarbij je de tekst van een liedje zingt samen met een soundtrack van de instrumentale versie. Daartoe scrolt de tekst op een scherm en volgt het ritme naarmate het nummer vordert. In de archipel is karaoke een echt instituut dat jaarlijks miljarden euro’s opbrengt.

Ontdek een van de favoriete sporten van de Japanners.

HET ONTSTAAN VAN KARAOKE

“Karaoke is een woord dat afkomstig is uit Japan. Het is samengesteld uit de woorden ‘karappo’ en ‘okesutora’, wat respectievelijk ‘leeg’ en ‘orkest’ betekent. Oorspronkelijk was deze manier van zingen, die het mogelijk maakte zich los te maken van muzikanten, een manier om een leuke en economische activiteit aan te bieden om bars te verlevendigen.

Karaoke begon met een Amerikaans televisieprogramma genaamd ‘Sing along with Mitch’, in 1958 gelanceerd door crooner Mitch Miller. Ook nu nog verschijnen de teksten op het scherm terwijl een orkest bekende liedjes speelt.

In Japan was het een platenwinkelier genaamd Kisaburō Takagi die voor het eerst op het idee kwam, geïnspireerd door het succes van de jukebox. Hij merkte dat mensen graag de liedjes zongen die op de machines werden gespeeld. Dus ontwikkelde hij een apparaat waarmee mensen hun eigen stem konden horen in plaats van die van muzikanten door een bandrecorder en een microfoon te combineren. Karaoke was geboren!

Sommigen geloven dat de muzikant Inoue Daisuke verantwoordelijk is voor het belang van deze uitvinding. Hij liet klanten in zijn bar meezingen op een geluidsband. Zo kwam hij op het idee om een soort jukebox te maken met een karaokesysteem. Hij won de Nobelprijs voor deze machine.

Vandaag de dag heeft de karaoke-industrie zich exponentieel ontwikkeld in Japan en meer in het algemeen in Azië. Jongeren houden van populaire liedjes uitgevoerd door idolen en japanime.

KARAOKE IN JAPAN, EEN NIET TE MISSEN EVENEMENT

In het land van de rijzende zon is karaoke een echte sociale verslaving. Of het nu gaat om een avond met vrienden, familie of om een speciale gelegenheid te vieren, er is altijd wel een goede reden om mee te zingen. Iedereen kan meedoen: studenten, jonge professionals, bedrijfsleiders, gepensioneerden… een geweldige manier om generaties samen te brengen en barrières te doorbreken.

Karaoke is meer dan entertainment, het is een echte culturele praktijk die de sociale relaties versterkt. Zelfs bedrijven hebben het omarmd als een manier om met collega’s in contact te komen. Bovendien is het een traditie geworden om naar karaoke te gaan bij de ondertekening van een nieuw contract.

Anderzijds is deze vrijetijdsbesteding een manier om te ontspannen van de zware beroeps- en gezinsverantwoordelijkheden die de Japanse cultuur kenmerken. Voor Japanners is het zingen van populaire liedjes op hoog volume een geweldige manier om stoom af te blazen en een avondje te dromen.

HET VERLOOP VAN EEN KARAOKESESSIE

In Japan zijn er, net als in Frankrijk, bars waar je in het openbaar kunt zingen, maar het is toch het concept van de karaokebox dat het meest gangbaar is in het land van de rijzende zon. Dit zijn privékamers met banken en een karaokemachine waar je de muziek kunt kiezen die je wilt.

Met dit systeem van privékamers die plaats bieden aan 1 tot 30 personen, heb je niet de plankenkoorts om voor vreemden te verschijnen en kun je je vooral uitleven op je favoriete nummers (van welke muziek je ook houdt). Sommige karaokecentra zijn onafhankelijk, maar de meeste maken deel uit van grote ketens zoals KaraokeKan, Big Echo, Uta Hiroba, Shidax of 1Kara.

De liedjes worden rechtstreeks op een tablet geselecteerd. De meeste karaokeboxen bieden een breed scala aan muziek, van J-pop tot enka songs (traditionele liederen). De twee meest gebruikte karaokeprogramma’s zijn JoySound en Dam. De eerste heeft een grotere selectie buitenlandse liedjes, terwijl de tweede meer rock en live video’s bevat.

Natuurlijk kunt u ter plaatse eten en drinken bestellen voor nog meer gezelligheid.

Merk op dat zelfs als je slecht zingt, je niet wordt beoordeeld op je optreden. Aarzel niet om hard te zingen, niemand zal je ervan beschuldigen. Speel het spel met volle teugen mee! Natuurlijk moet je niet de stem van iemand anders coveren en de show stelen. Alles wat in karaoke gezongen wordt, blijft ook in karaoke. Als je baas een AKB48-hit zingt, is het verkeerd om de volgende dag op kantoor met hem te praten.

PRAKTISCHE VRAGEN OVER KARAOKE IN JAPAN

Op een toekomstige reis naar de archipel zul je waarschijnlijk de gelegenheid hebben om je te vermaken op een karaokefeest, omdat dit zo’n belangrijk onderdeel is van de Japanse gewoonten.

JAPANSE KARAOKEPRIJZEN

In de meeste karaokeboxen heb je twee opties. Ofwel betaal je per half uur, ofwel reserveer je tot sluitingstijd in de vroege ochtend. De prijzen variëren natuurlijk, afhankelijk van de bekendheid van het hotel, de dag van de week, het tijdstip en de tijd van het jaar.

Voor twee uur entertainment kunt u rekenen op een bedrag tussen de 10 en 20 euro, of ongeveer 1500 yen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, raden wij u aan te controleren of drankjes al dan niet bij de huurprijs zijn inbegrepen.

WAT ALS IK GEEN JAPANS SPREEK?

Om van karaoke te genieten, hoeft u geen expert in Japans te zijn. U weet dat u gemakkelijk internationale liedjes kunt kiezen. Het programma met het repertoire kan voor het gemak in het Engels worden ingesteld. Zo vindt u gemakkelijk de beroemdste groepen en ook andere zeldzame titels, zoals de Engelse liedjes die uw kindertijd of adolescentie rockten. Nostalgici, niet doen!

KARAOKE IN TOKYO: TOP 5!

  • KaraokeKan Shibuya

De populairste in Tokio sinds de opnames van Lost In Translation. De service is vrij duur, maar het is van hoge kwaliteit en de selectie van liedjes is indrukwekkend.

  • KaraokeKan Shinjuku

Shinjuku Karaokekan is een grote toren met grote ramen gelegen in de drukke wijk. Het uitzicht vanaf de 9e verdieping is geweldig en de zalen bieden plaats aan maximaal 30 personen.

  • Big Echo Shibuya 2

Big Echo is de grootste karaokeketen van Japan. Het biedt een breed scala aan muziek, goede apparatuur en typische gerechten. De sfeer is gegarandeerd!

  • Cote d’Azur Ginza

Mensen komen hier zowel voor de karaoke als voor het eten (pizza’s, crêpes en veel drank). De privézalen zijn zeer elegant. Kinderen zijn welkom.

  • Pasela Akihabara Showa Dori

Deze karaoke is perfect voor otaku’s en werkt samen met manga, videogames en populaire anime. Bovendien is het eten heerlijk en zijn de drankjes origineel.

Sinds de jaren negentig is karaoke uitgegroeid tot een van de grootste entertainmentindustrieën in Japan. Deze hobby is meer dan een zondags pleziertje, het is een echte culturele praktijk die sociale banden schept. Dus als u naar Japan gaat, mag u deze niet te missen karaoke-ervaring niet missen. Lachen gegarandeerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven