In Japan zijn onigiri (御握り – おにぎり) kleine rijstballetjes met een vel nori zeewier en gevuld met vlees, vis of zelfs gemarineerde tofu voor vegetariërs. Deze kleine snack is gemakkelijk te maken en te vervoeren en wordt vaak beschouwd als de Japanse sandwich.
Onigiri is een van de topgerechten van Japan. Deze snack staat in sommige delen van het land ook bekend als “Omusubi”. Over het algemeen kan de rijstbal de vorm hebben van een driehoek, een bult, een rechthoek of zelfs een gehaktbal. Hij wordt geserveerd met nori zeewier en naar keuze vlees of vis.
Vandaag biedt Kanka Japan u een compleet artikel over dit Japanse gerecht dat even beroemd is als sushi en ramen. Leer eerst over de oorsprong en geschiedenis van onigiri voordat u onze beste recepten voor onigiri met vlees, vis en tofu ontdekt.
Inhoudsopgave
GESCHIEDENIS EN OORSPRONG
De term “onigiri” komt van het woord “nigiru” dat “vastpakken, in de hand schudden” betekent. Hoewel het moeilijk is om de precieze oorsprong van deze snack te achterhalen, zijn er geschriften uit de 11e eeuw die melding maken van wat onigiri zou kunnen zijn.
Lady Murasaki, een schrijfster en hofdame uit het midden van de-Heian periode, zou in haar dagboeken mensen hebben beschreven die tijdens een picknick rijstballetjes, “tojiki” genaamd, aten. Andere geschriften uit de 17e eeuw vertellen over samoerai die rijstballen in bamboebladeren bewaarden en ze als hapjes op het slagveld aten.
Het is echter mogelijk dat onigiri is ontstaan lang voordat eetstokjes werden gebruikt. Al in de Nara-periode werd rijst in de vorm van kleine balletjes gebruikt omdat dit gemakkelijker en sneller te eten werd geacht.
Maar uiteindelijk begon de onigiri zoals wij die kennen te ontstaan tussen de Kamakura en Edo periodes. De Japanners namen een kleine handvol zout in hun handen en vormden dan kleine rijstballetjes als maaltijd voor onderweg.
5 JAPANSE ONIGIRI RECEPTEN
Vond je dit artikel leuk? We raden je ook aan ons artikel over Matcha thee te bekijken. We bespreken de voordelen en bijwerkingen ervan.
Welk recept je ook kiest, je hebt kleefrijst met azijn en nori zeewierbladeren nodig. Laten we nu eens kijken hoe je de beste Japanse rijst voor je onigiri bereidt.
DE BEREIDING VAN DE RIJST “GOHAN” STIJL
- De eerste stap bij het bereiden van de rijst is deze goed te wassen. Week de rijst 2-3 keer in schoon water. Bedek hem met water en roer. Gooi het witte water weg en herhaal het proces tot het water helder is. Giet de rijst vervolgens af en laat hem enkele minuten staan.
- Kook de rijst in een rijstkoker als je die hebt. U kunt ook de ouderwetse stoofmethode gebruiken. Voeg 40 cl koud water toe aan een middelgrote pan en kook 200 g rijst tot het kookt zonder het deksel te verwijderen.
- Verlaag dan het vuur naar de laagste stand en kook nog 10 minuten. Laat tenslotte 10 minuten rusten zonder warmte, maar met het deksel op de pan.
- Meng de rijst met de rijstazijn en een beetje zout in een kom. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
ONIGIRI TONIJN ZONDER MAYONAISE (VOOR +/- 4 PERSONEN)
INGREDIËNTEN:
- 200 g sushirijst
- 40 cl koud water (om te koken)
- 2 eetlepels rijstazijn
- Enkele gedroogde zeewierblaadjes
- 1 blikje tonijn
- 1 komkommer
- Sojasaus
- Philadelphia
BEREIDING:
Kook de rijst op de Japanse manier, bekend als Gohan
Meng de tonijn, de gefileerde vis en de komkommers in een kom.
Snijd brede repen nori zeewier.
Maak je handen nat met koud water en bestrijk je handpalmen met zout.
Neem een rijstbal (+/- 50 g), maak er een gleuf in en stop de vulling erin.
Bedek met wat rijst.
Druk de rijstbal tussen je handen tot een driehoekige vorm.
Maak de voor- en achterkant van je onigiri plat.
Zet de onigiri ongeveer 10 minuten in de koelkast.
Doop de onigiri in wat sojasaus en geniet.
ONIGIRI TONIJN – MAYO KOMKOMMER (VOOR +/- 4 PERSONEN)
INGREDIËNTEN:
- 200 g sushirijst
- 40 cl koud water (om te koken)
- 2 eetlepels rijstazijn
- Enkele gedroogde zeewierblaadjes
- 1 blikje tonijn
- 1 komkommer
- Mayonaise
BEREIDING:
Kook de rijst op de Japanse manier, bekend als Gohan.
Meng de tonijn, mayonaise en komkommer in een kom.
Snijd brede repen nori zeewier.
Maak je handen nat met koud water en bestrijk je handpalmen met zout.
Neem een rijstknoedel (+/- 50 g), maak er een gleuf in en stop de vulling erin.
Bedek met wat rijst.
Druk de rijstbal tussen je handen tot een driehoekige vorm.
Maak de voor- en achterkant van je onigiri plat.
Zet de onigiri ongeveer 10 minuten in de koelkast.
Doop de onigiri in wat sojasaus en geniet.
ZALM EN AVOCADO ONIGIRI (VOOR +/- 4 PERSONEN)
INGREDIËNTEN:
- 200 g sushirijst
- 40 cl koud water (om te koken)
- 2 eetlepels rijstazijn
- Enkele gedroogde zeewierblaadjes
- Gerookte zalm of gekookte zalmfilet
- 1 avocado
- Sojasaus
- Wasabi
- Citroensap
BEREIDING:
Kook de rijst op de Japanse manier, bekend als Gohan
Meng de zalm, avocadoblokjes, citroensap en sojasaus in een slakom.
Snijd brede repen nori zeewier.
Maak je handen nat met koud water en bestrijk je handpalmen met zout.
Neem een rijstknoedel (+/- 50 g), maak er een kuiltje in en stop de vulling erin.
Bedek met wat rijst.
Druk de rijstbal tussen je handen tot een driehoekige vorm.
Maak de voor- en achterkant van je onigiri plat.
Zet de onigiri ongeveer 10 minuten in de koelkast.
Doop de onigiri in wat sojasaus en geniet.
VEGETARISCHE ONIGIRI (VOOR +/- 4 PERSONEN)
INGREDIËNTEN:
- 200 g sushirijst
- 40 cl koud water (om te koken)
- 2 eetlepels rijstazijn
- Enkele gedroogde zeewierblaadjes
- 1 blikje tonijn
- 1 komkommer
- Sojasaus
- Philadelphia
BEREIDING:
Kook de rijst op de Japanse manier, bekend als Gohan
Meng de tonijn, de gefileerde vis en de komkommers in een kom.
Snijd brede repen nori zeewier.
Maak je handen nat met koud water en bestrijk je handpalmen met zout.
Neem een rijstbal (+/- 50 g), maak er een gleuf in en stop de vulling erin.
Bedek met wat rijst.
Druk de rijstbal tussen je handen tot een driehoekige vorm.
Maak de voor- en achterkant van je onigiri plat.
Zet de onigiri ongeveer 10 minuten in de koelkast.
Doop de onigiri in wat sojasaus en geniet.
ONIGIRI TONIJN – MAYO KOMKOMMER (VOOR +/- 4 PERSONEN)
INGREDIËNTEN:
- 200 g sushirijst
- 40 cl koud water (om te koken)
- 2 eetlepels rijstazijn
- Enkele gedroogde zeewierblaadjes
- 1 blikje tonijn
- 1 komkommer
- Mayonaise
BEREIDING:
Kook de rijst op de Japanse manier, bekend als Gohan.
Meng de tonijn, mayonaise en komkommer in een kom.
Snijd brede repen nori zeewier.
Maak je handen nat met koud water en bestrijk je handpalmen met zout.
Neem een rijstknoedel (+/- 50 g), maak er een gleuf in en stop de vulling erin.
Bedek met wat rijst.
Druk de rijstbal tussen je handen tot een driehoekige vorm.
Maak de voor- en achterkant van je onigiri plat.
Zet de onigiri ongeveer 10 minuten in de koelkast.
Doop de onigiri in wat sojasaus en geniet.
ZALM EN AVOCADO ONIGIRI (VOOR +/- 4 PERSONEN)
INGREDIËNTEN:
- 200 g sushirijst
- 40 cl koud water (om te koken)
- 2 eetlepels rijstazijn
- Enkele gedroogde zeewierblaadjes
- Gerookte zalm of gekookte zalmfilet
- 1 avocado
- Sojasaus
- Wasabi
- Citroensap
BEREIDING:
Kook de rijst op de Japanse manier, bekend als Gohan
Meng de zalm, avocadoblokjes, citroensap en sojasaus in een slakom.
Snijd brede repen nori zeewier.
Maak je handen nat met koud water en bestrijk je handpalmen met zout.
Neem een rijstknoedel (+/- 50 g), maak er een kuiltje in en stop de vulling erin.
Bedek met wat rijst.
Druk de rijstbal tussen je handen tot een driehoekige vorm.
Maak de voor- en achterkant van je onigiri plat.
Zet de onigiri ongeveer 10 minuten in de koelkast.
Doop de onigiri in wat sojasaus en geniet.
VEGETARISCHE ONIGIRI (VOOR +/- 4 PERSONEN)
INGREDIENSER:
- 200 g sushiris
- 40 cl kallt vatten (för kokning)
- 2 matskedar risvinäger
- Några torkade tångblad
- 100 g Tofu
- Sesamolja
- Socker
- Vitlök
- Ingefära
- Sojasås
FÖRBEREDELSE:
Koka riset på det japanska sättet, känt som Gohan
Tärna tofun och marinera den i 30 minuter i lite sesamolja, risvinäger, sojasås, vitlök, ingefära och socker.
Skär breda remsor av nori-tång.
Blöt händerna med kallt vatten och täck handflatorna med salt.
Ta en risboll (+/- 50 g), gör en fördjupning i den och tillsätt den tärnade tofun.
Täck med lite ris.
Pressa risbollen mellan händerna så att den får en trekantig form.
Platta till fram- och baksidan av din onigiri.
Ställ onigirin i kylskåpet i cirka 10 minuter.
Doppa onigirin i lite sojasås och njut.
YAKI ONIGIRI (FÖR +/- 4 PERSONER)
INGREDIENSER:
- 200 g sushiris
- 40 cl kallt vatten (för kokning)
- 2 soppskedar risvinäger
- Sesamolja
FÖRBEREDELSE:
Koka riset på det japanska sättet, som kallas Gohan
Förvärm ugnen till 190°C
Blöt händerna med kallt vatten och täck handflatorna med salt.
Ta en risboll (+/- 50 g),
Du kan också göra en inskjutning i den och lägga till fyllningen. Täck med lite ris.
Pressa risbollen mellan händerna så att den får en trekantig form.
Platta till fram- och baksidan av din onigiri.
Ringla lite sesamolja i en skål och lägg dina onigiri i den.
Sätt in i ugnen i 10 minuter. Vänd dem efter halva tillagningstiden.
Efter 10 minuter tar du ut dem ur ugnen och täcker dem med sojasås innan du sätter in dem i ugnen igen i 3-4 minuter.
HUR LAGRAR MAN ONIGIRI?
Onigiri kan förvaras 1-2 dagar i kylskåp i en väl försluten låda.
HUR FORMAR MAN ONIGIRI?
Det enklaste sättet att forma onigiri är att först blötlägga händerna i kallt vatten för att undvika att riset fastnar i handflatan. Gör sedan en boll av riset som du gräver en liten grop för fyllningen. Fyll sedan detta hålrum med en rejäl handfull ris.
Gör en risboll igen och pressa försiktigt bollen mellan händerna. Se till att du inte trycker för hårt så att fyllningen inte rinner ut. När du har gjort en fin triangel plattar du till fram- och baksidan för att få en perfekt onigiri.
Gillade du vår artikel? Ta gärna en titt i vår butik. Glöm inte att berätta i kommentarerna vilket recept du gillar bäst och varför.