JAPANSE MYTHOLOGIE EN HAAR BUITENGEWONE VERHALEN

De Japanse mythologie is een van de meest fascinerende ter wereld met haar buitengewone verhalen en mysterieuze wezens.

De Japanse mythologie is een verzameling overtuigingen en mythen over goden van het Japanse volk. Zij komt voort uit de Shinto-religie en vindt haar oorsprong in de Kojiki, een verzameling voorouderlijke mythen en de oudste geschreven tekst in de Japanse taal. De legenden in de archipel zitten vol met kami, symbolische dieren en yokai.

Laten we eens nader bekijken hoe deze verbazingwekkende wezens uit de Japanse folklore, die in het land van de rijzende zon zo worden vereerd, eruit zien.

RELIGIE IN JAPAN

In elke cultuur ter wereld vinden veel mythen hun oorsprong in religie. Japan, het land van de traditie, vormt daarop geen uitzondering. Om de invloed van religies op de Japanse folklore beter te begrijpen, nemen we de twee belangrijkste religies onder de loep.

SHINTOÏSME, DE OORSPRONKELIJKE GODSDIENST VAN JAPAN

Het is niet verrassend dat de Japanse mythologie sterk verbonden is met het shintoïsme. Het is de oudste Japanse godsdienst en samen met het boeddhisme de meest verbreide.

Het is gebaseerd op de verering van kami (goden) en de heiligheid van de natuur. Het animistische geloof heeft de Japanse beschaving sterk beïnvloed. De Japanners geloven in geesten die natuurlijke elementen en voorwerpen bezielen.

De basisverhalen zijn te vinden in de Kojiki en de Nihon shoki, twee naslagwerken die de Shinto-religie en vele geloven in de archipel hebben geïnspireerd. Zo vinden we de mythologische verhalen over het ontstaan van de eilanden, de oorsprong van de kami en de geschiedenis van Japan.

EN BUDDHISME?

Net als het shintoïsme heeft ook het boeddhisme de Japanse verhalen en legenden beïnvloed. Een van de referentieteksten is de Shintoshu en zijn boeddhistische benadering van de Japanse mythologie. De religie kwam naar de archipel rond de 6e eeuw, geïmporteerd uit China en Korea.

De Japanse filosofie en meditatieve praktijken werden snel door de Japanners overgenomen. Net als Shinto-heiligdommen zijn er in het land veel boeddhistische tempels gebouwd.

Bovendien vullen de twee religies elkaar aan voor de Japanners, die ze vaak tegelijkertijd beoefenen op verschillende momenten in hun leven. Terwijl het shintoïsme de Kami’s en de natuur vereert, streeft het boeddhisme naar verlichting. Levensgebeurtenissen worden gevierd in Shinto-heiligdommen, terwijl begrafenissen worden gehouden in boeddhistische tempels.

Terwijl in het Shinto-geloof de overledenen waken over hun voorouders, geloven boeddhisten in reïncarnatie.

KAMI, DE GODEN EN GODINNEN VAN JAPAN

Net als de Griekse mythologie heeft de Japanse mythologie zijn eigen goden, monsters en bovennatuurlijke wezens. Er zijn 8 miljoen kami in het Land van de Rijzende Zon, maar sommige zijn bekender dan andere. Daarnaast worden de belangrijkste goden vereerd in Shinto-heiligdommen en sommige boeddhistische tempels.

GEBOORTE VAN JAPAN

Het beroemdste verhaal in de Kojiki is het ontstaan van de eilanden in de Japanse archipel. Aanvankelijk was de wereld gevuld met chaos. Maar dat was voordat Izanagi en Izanami, het eerste kamikoppel, de opdracht kregen de aarde te scheppen.

De twee goden stonden op een drijvende brug tussen hemel en zee toen Izanagi een goddelijke speer in het water doopte en liet spetteren.

Uit de resulterende druppels ontstond het eerste Japanse eiland. Later werden de andere landen in de archipel, evenals vele kami, door het demiurgische paar geschapen.

DE BELANGRIJKSTE JAPANSE KAMI OF GODEN

Of ze nu scheppers zijn, hemelse of zelfs aardse, er zijn vele kami in het universum. Sommige van hen worden vooral vereerd in het land waar de zon opkomt. Ze hebben zelfs hun eigen matsuri (festivals).

Na het beroemde demiurgische paar Izanagi en Izanami is de zonnegodin Amaterasu de huidige. Zij verlicht niet alleen Japan, maar is ook de voorouder van de hele keizerlijke familie. Amaterasu’s broers zijn Tsukuyomi, de god van de maan en de nacht, en Susanoo, de god van de stormen en de zee, die bekend staat om zijn verschrikkelijke impulsiviteit.

Tot de belangrijkste kami van de archipel behoort Inari, de in Japan bijzonder geliefde godheid van de rijst en de vruchtbaarheid. Ook de oorlogsgod Hachiman, belichaamd door een duif, wordt vereerd in vele heiligdommen in Japan.

KAMI’S EN DE KEIZERLIJKE FAMILIE

In Japan kunnen machtige clanleiders en keizers na hun dood kami worden. Volgens een legende stamt de keizer af van de godin Amaterasu, waardoor hij in Japan soms als een levende god wordt beschouwd.

Verder vertellen de Kojiki en de Nihon shoki over de goddelijke band tussen de keizerlijke familie door het verhaal van Nigiri, de kleinzoon van Amaterasu, die op aarde kwam, en haar erfgenaam keizer Jinmu.

De voorwerpen die de zonnegodin aan Nigiri aanbood, werden de drie heilige schatten van het land: een zwaard, een spiegel en een hemels juweel. In de grondwet van 1946 staat dat de keizer geen goddelijke status heeft. In de Shinto-religie vertegenwoordigt hij echter nog steeds het pad van de goden.

JAPANSE FOLKLORE

De mythologie heeft de folklore in Japan sterk geïnspireerd met een hele reeks bovennatuurlijke wezens, vreemde dieren en kami. Tijdens festivals zijn de straten gevuld met yokai en mystieke dieren.

YOKAI, DEZE BOVENNATUURLIJKE GEESTEN

Net als trollen, vampiers, zeemeerminnen en feeën zijn yokai de onzichtbare wezens die de wereld van de Japanse mythologie bevolken. Het zijn kleine, ondeugende monsters, geesten of demonen die vaak worden afgebeeld in traditionele Japanse kunst en meer recentelijk in manga en Japanse animatie.

Deze bovennatuurlijke geesten zijn afkomstig uit de Shinto- en boeddhistische religies en uit Chinese en buitenlandse sprookjes. Of het nu gaat om de demonen Oni, Tengu, angstaanjagende yurei (geesten) of legendarische monsters, elke geest heeft zijn eigen fascinerende verhaal.

DE KRACHTIGE SYMBOLIEK VAN DIEREN IN JAPAN

Dieren zijn niet weggelaten uit de Japanse folklore. Net als onze eenhoorns, weerwolven, centauren en andere dassen zitten Japanse verhalen vol draken, Kitsune (polymorfe vossen) en Bakeneko (boze katten) met buitengewone krachten.

Naast fantastische dieren zijn de Japanners vooral dol op katten, beren en koikarpers, die een sterke spirituele waarde hebben. Elk dier heeft zijn eigen karakter en specialiteiten.

Door de Japanse mythologie ziet men de basis van de Japanse cultuur. Geworteld in de Shinto-religie en voorouderlijke mythen, blijft zij ons verbazen met haar poëtische legenden die de oorsprong van de wereld verklaren.

Naast de fascinerende verhalen en vertellingen die kinderen vermaken, brengt elke mythologische figuur een boodschap en waarden over die specifiek zijn voor de Japanse beschaving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven