HANNYA DEN HÄMNANDE DEMONEN

Hannya zijn de demonen of oni die in Japanse legenden voorkomen. In de Japanse folklore wordt dit type yōkai (demon) ook wel kijo genoemd. Het is de oni die verschijnt in het noh theater. In Japanse mythen is het een boze jonge vrouw verteerd door destructieve jaloezie.

Zij verandert in een gekweld monster (moerastrol of spook) etc. De naam van de demon hannya verwijst ook naar een bepaald type oni masker (demonenmasker) dat gebruikt wordt in het Noh theater, de folklore en de Japanse mode.

Voor de Japanners komt het woord Hannya van de kunstenaar en maskersnijder Hannyabô. Hij zou het allereerste houten Hannya-masker hebben gesneden. Het ontwerp is aangepast aan slangenmaskers. Een andere theorie is dat het woord ‘Hannya’ afkomstig is van het woord ‘Paññā/Prajñā’ (般若), dat ‘wijsheid’ of ‘hoger bewustzijn’ betekent in het Japanse boeddhisme.

De betekenis van het Hannya-masker is dus tweeledig. Het is een paradox omdat het zowel een symbool van wraak als van vernietiging is, maar voor de Japanse samenleving is een Japans hannya masker ook een talisman die beschermt tegen boze geesten…

BETEKENIS VAN HANNYA

Hannya komt van het Sanskriet woord voor wijsheid. Met name Prajññāpāramitā, de hoogste vorm van boeddhistische wijsheid die leidt tot verlichting. Dat de hoogste vorm van wijsheid wordt ingezet tegen wezens die direct tegen die wijsheid ingaan, komt uit het gebruik van de hannyama in Noh.

In het toneelstuk Aoi no Ue verdrijft een shugenja (een ascetische mysticus) de geest van de hannyadam Rokujō uit vrouwe Aoi. Wanneer de kwade geest is verdreven, schreeuwt deze: “Oh, hoe verschrikkelijk! De stem van de wijsheid is als een demon!”

Sindsdien worden demonenmaskers en wijsheid met elkaar geassocieerd.

JAPANSE DEMON HANNYA

Illustratie door Electro Dan (van links naar rechts, namanari, chunari, honnari)

Er zijn drie categorieën hannya in de Japanse cultuur:

  • namanari,
  • chūnari,
  • en honnari.

In de Shinto religie zijn namanari hannya kijo die er nog steeds uitzien als menselijke vrouwen. Ze hebben kleine hoorns en gebruiken zwarte magie om hun slechte daden uit te voeren. Zoals het oproepen van ikiryō. In de Japanse folklore is dit een geest die de levenden bang maakt. Hannya namanari zijn niet helemaal slecht; er is nog een kans voor deze demonenleerlingen om terug te keren naar de mensheid.

Chūnari hannya zijn Japanse oni van gemiddeld niveau. Ze hebben lange, scherpe horens, slagtandachtige tanden, en sterkere magie. Ze zijn echter nog steeds kwetsbaar voor boeddhistische gebeden.

Hannya Honnari zijn echte demonen en de krachtigste van de drie. Ze hebben lichamen die over de grond slingeren en ademen vuur. De Honnari hannya hebben hun jaloezie en verlangen naar wraak zo verzadigd dat er geen manier is om hun woede te kalmeren.

De drie beroemdste hannya’s in de Japanse en Aziatische literatuur zijn Lady Rokujō uit Aoi no Ue, Kurozuka uit Kurozuka en Kiyo-hime uit Rokujō-ji (veel van de illustraties zijn van Matthew Meyer).

Lady Rokujo is een Japanse vrouw die voorkomt in het toneelstuk Aoi no Ue. Het toneelstuk is gebaseerd op de roman The Tale of Genji, die zich afspeelt in de 11e eeuw. Het boek is gebaseerd op Hikaru Genji, een edelman die leefde tijdens de Heian periode. Lady Rokujō’s transformatie van een edelvrouw in een Japanse demon heeft haar tot een van de beroemdste monsters in het Japanse theater gemaakt.

Haar naam komt van Rokujō, de wijk in Kyoto waar ze woonde.

Verlaten door Genji wanneer hij vader wordt, kan ze de haat en jaloezie die haar ziel verteren niet bedwingen. De verblindende woede in haar verandert haar in een yokai demon. Ze neemt bezit van Genji’s vrouw en vermoordt haar.

Kurozuka is de beroemdste demonenvrouw in de Japanse folklore. Ze is te zien in traditionele Japanse kunst: schilderkunst, ukiyoe prenten, Noh-spelen, Japanse prenten, toneel.

Ze is bekend onder vele namen in de Japanse cultuur. Kurozuka, of de heks met de ‘zwarte heuvels’.

Ze is ook bekend als de duivelin van Adachigahara of Onibaba, ‘de demonische heks’. In de westerse cultuur staat dit gelijk aan een kind van Satan!

Kiyohime is een van de beroemdste Japanse antagonisten in de Japanse literatuur en een voorbeeld van een hannya honnari. Zij is een demonische vrouw die het hoogste niveau van macht heeft bereikt. Zij komt voor in De legende van Anchin en Kiyo hime, of prinses Kiyo, een oud verhaal uit de prefectuur Wakayama. Er zijn versies van het verhaal in verschillende oude boeken. Haar verhaal wordt naverteld in het beroemde toneelstuk Dōjō-ji.

THEATRE NO

Het Hannya masker wordt gebruikt in Japans no-theater en kyogen (klassieke muziekvoorstellingen gebaseerd op Japanse folklore en bovennatuurlijke gebeurtenissen). Het masker stelt een gekwelde vrouwelijke demon voor die overwonnen wordt door haar eigen jaloezie en minachting.

Het toont een vervormd, demonisch gezicht met ogen die melancholie en verdriet suggereren. Hij heeft hoorns en scherpe tanden! Japanse krijgers tijdens de Edo-periode droegen een samoerai-masker (mempo) op het slagveld om hun vijanden te intimideren. Wij raden ons Hannya masker aan voor een unieke Japanse stijl of decoratie!

In het land van de rijzende zon worden Noh maskers met de hand gemaakt van cipressen. Ze worden vervolgens beschilderd en bedekt met lak. Ze staan bekend om hun vermogen om licht te weerkaatsen. Hierdoor ontstaan verschillende facetten en uitdrukkingen die de voorstelling van de acteur versterken. Het zijn echte Aziatische artefacten! Ze worden aan het hoofd van de acteur bevestigd met een lint, hun grootte is kleiner dan het gezicht van de acteur!

DE BETEKENIS VAN DE JAPANSE HANNYA TATTOO

De Hannya tattoo is ongetwijfeld een van de populairste Japanse tatoeages in het land van de rijzende zon. Deze kwade demon is getekend met duivelse horens, donkere ogen, een glinstering in de pupillen recht uit de hel en een brede mond met scherpe tanden.

Achter deze kwade glimlach schuilt een fascinerend verhaal en interessante informatie die u misschien niet kent.

BETEKENIS VAN DE KLEUREN IN DE HANNYA TATTOO

De Hannya masker tattoo wordt soms verward met de oni masker tattoo of Kabuki masker (van Kabuki dans en theater).

In de traditionele Japanse tatoeagekunst geldt: hoe donkerder de kleur van het Hannya masker, hoe meer het symbool woede, boosheid en haat uitdrukt!

Een lichter gekleurd Hannya masker betekent dat de drager nog geen demon is. De hoorns zijn meestal ook kleiner. Een lichter gekleurde Hannya tattoo betekent dat de drager nog mens is, maar in de problemen zit.

Een donkerder rode kleur staat voor iemand die een zeer gecompliceerd emotioneel verleden heeft gehad!

Een diep donkerrood symboliseert iemand die vol woede is en wraak zoekt.

DE BETEKENIS VAN JAPANSE MOTIEVEN IN EEN HANNYA TATTOO

Japans slangenontwerp :

Dit is een van de meest populaire Japanse tatoeages onder yakuzas. De slang staat voor geluk en bescherming. In Japanse verhalen was de slang ook een symbool van onsterfelijkheid. Daarom kan een tatoeage van een Hannya masker in de vorm van een slang geluk betekenen of benadrukken dat de woede van de drager nooit zal sterven.

Voor deze Japanse gangsters vertegenwoordigen tatoeages grote deugden zoals loyaliteit, geduld, toewijding en doorzettingsvermogen. Een hele tatoeage kan wel 500 uur werk kosten! “Gaman curage” betekent in het Japans “uithoudingsvermogen vergelijken”.

Het verdragen van het ondraaglijke moet het kenmerk zijn van een man en een echte yakuza! Een kleine raad: als je naar een onsen of ryokan gaat en je komt een groep yakuza met tatoeages tegen, blijf er dan niet te lang!

Chrysant ontwerp: Bloemen zijn een populair ontwerp dat vaak voorkomt in tatoeages van deze Japanse duivel. Aangezien deze bloem bloeit in de herfst, vertegenwoordigt een Hannya Chrysanthemum tattoo een verontruste persoon die wil ontsnappen aan zijn emotionele toestand.

Sakura ontwerp (kersenbloesems): Kersenbloesems vertegenwoordigen het leven na de dood of ziekte. Een Hannya kersenbloesem tattoo symboliseert het besef van een beter leven na een gekweld verleden onder ogen te hebben gezien.

Golfpatroon (nami):

Net als Hannya zijn Japanse golven onvoorspelbaar. Zowel Hannya als de Japanse golf kunnen vernietigend zijn. Ze kunnen ook momenten van rust en eenzaamheid kennen.

Maple leaf patroon: Bladeren zijn een symbool van de cyclus van het leven. De esdoornbladeren en het masker kunnen staan voor een persoon met een emotionele stoornis die verlangt naar een betere toekomst.

Schedelontwerp: De Japanse schedel is een positieve voorstelling van de cyclus van het leven. Het wordt meestal gebruikt om de doden te eren. Het kan ook staan voor de onderwereld en een demonisch leven.

Koikarper patroon:

In het Shintoïsme vertegenwoordigt deze legendarische vis moed, kracht en vastberadenheid. Een Hannya Koi tattoo symboliseert moed in situaties die jaloezie en wraak kunnen uitlokken. Aan de andere kant kunnen de koivis en het Hannya masker een teken zijn dat de drager vastbesloten is om ravage aan te richten.

Japanse draak: In de oosterse cultuur is de draak een welwillend wezen. Het gebruikt zijn kracht om goed te doen. Een Japanse draak tattoo met een Hannya masker symboliseert de strijd tussen het gebruik van zijn kracht voor hatelijke wraak en het nastreven van het goede.

Geisha: Geisha’s vertegenwoordigen vrouwelijke macht en intriges. Ze is een raadselachtig amusementsfiguur en kan alleen door bepaalde mensen worden gewaardeerd. Ze vertegenwoordigt daarom ook een persoon die ongenaakbaar is.

Een Hannya masker en een geisha tattoo symboliseren een vrouw die emotioneel complex en ongenaakbaar is. Bij een man kan deze combinatie staan voor een vrouw in het leven van de man die soortgelijke eigenschappen heeft.

“Samoerai”: De Japanse samoerai krijger is een symbool van kracht en discipline. Terwijl de hannya een symbool is van oncontroleerbaar gedrag. Dit is een fascinerend contrast tussen verschillende concepten voor een tatoeage. Het kan de eeuwige strijd vertegenwoordigen tussen ingehouden gedachten (samurai) en onbeheerste emoties (Hannya) die schade kunnen veroorzaken.

Tattoo van een gebroken Hannya masker:

Het staat voor ongeluk of controleverlies in verband met jaloezie. Het Hannya masker is een paradox, vaak geassocieerd met zowel positiviteit als negativiteit. Deze dualiteit betekent dat het kan worden gezien als een geluksbrenger, maar ook als het kwaad in eigen persoon.

Een gebroken Hannya tattoo kan symbool staan voor verlichting, die de ‘aardse’ geest overstijgt en spreekt van bewustzijn en het hogere zelf. Maar omgekeerd symboliseert het ook “aardse” (alledaagse) menselijke emoties en het gebrek aan discipline om die te beheersen (jaloezie, woede, boosheid, enz.). Dit is het tegenovergestelde van verlichting.

HANNYA VANDAAG

Het dragen van het hannya masker is tegenwoordig erg populair in het No theater maar ook in media, kunst, Japanse films en manga. Je hebt het misschien gezien in Japanse tekenfilms en series.

De anime film Kakuriyo no Yadomeshi volgt de avonturen van Aoi Tsubaki. Terwijl ze op een dag langs een torii schrijn loopt, ontmoet ze daar een Ayakahi (oni) die haar vertelt dat hij honger heeft. Deze mysterieuze figuur verbergt zijn gezicht achter een wit hannya masker. Maar nadat ze hem uit zijn bentodoos heeft gevoerd, wordt Aoi ontvoerd door een moerastrol genaamd Odanna.

In de Naruto shonen draagt een ninja-commando (Anbu) uit het verborgen dorp Wood een Oni hannya demonenmasker.

Al deze toespelingen en voorstellingen hebben sterk bijgedragen tot de populariteit van Hannya.

Als u een fan bent van cosplay of gewoon van het Japanse, Kawaii of Harajuku universum, bieden wij u een hele collectie Japanse kleding en maskers!

  • Kitsune masker (kitsune betekent vos in het Japans)
  • Yukata
  • Japans T-shirt
  • Manga T-shirt
  • Kimono voor mannen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven