GIDS VOOR TOKYO: 5 DINGEN TE DOEN EN TE ZIEN IN DE JAPANSE HOOFDSTAD

Tokio is de hoofdstad van Japan en met een bevolking van bijna 40 miljoen inwoners is het ook de grootste metropool ter wereld. In het centrum van het Groot-Tokiogebied ligt de prefectuur Tokio zelf en de dichtstbevolkte kern bestaat uit 23 verschillende wijken die ‘ku’ worden genoemd.

Hier vindt u de verschillende stadscentra van Tokio, allemaal verbonden door de JR Yamanote-lijn. Vanaf het station van Tokio kunt u in een paar uur per hogesnelheidstrein verschillende andere grote steden bereiken.

Ondanks zijn omvang, of misschien juist daardoor, is Tokio een uiterst overzichtelijke stad geworden met een handig en betrouwbaar openbaar vervoer en een opmerkelijk laag misdaadcijfer. Hoewel de stad dichtbevolkt is, kan het verrassend voorstedelijk lijken, zelfs landelijk, als je eenmaal weg bent van de grote treinstations.

In de 16e eeuw was Tokio een kleine kasteelstad genaamd Edo. Het werd het politieke centrum van het land toen shogun Tokugawa Ieyasu er in 1603 zijn feodale heerschappij vestigde. Edo werd al snel de grootste stad ter wereld en aan het einde van de feodale periode, na de Meiji Restauratie in 1868, werd het de nieuwe hoofdstad van het land en kreeg het de naam Tokyo.

De residentie van de keizer werd verplaatst van Kyoto, de voormalige Japanse hoofdstad, naar Tokio en het voormalige kasteel van Edo werd verbouwd tot het nieuwe keizerlijk paleis. Tegenwoordig is de hoofdstad van Japan een van de belangrijkste centra van het land voor Japanse cultuur, eten, vermaak en winkelen in Tokio, evenals talloze historische tempels, tuinen, parken, bezienswaardigheden en musea. Hier is onze gids met 5 dingen om te doen en te zien in Tokio!

5. AKIHABARA: TOKYO TECHNOLOGIECENTRUM

De wijk Akihabara, ook bekend als Akiba, is de laatste decennia uitgegroeid tot een centrum voor de otakucultuur van anime, manga en videogames in het land van de rijzende zon.

Er zijn tientallen speciaalzaken die alles verkopen, van actiefiguren tot ruilkaarten en retro-videospelletjes. Er zijn ook verschillende arcades met meerdere verdiepingen, bekend als gamecentra, evenals meidencafés en andere themarestaurants.

Op zondagmiddag wordt Chuo Dori, de hoofdstraat van de wijk, afgesloten voor autoverkeer zodat voetgangers vrij kunnen lopen waar ze willen. Een andere bijnaam voor de wijk Akihabara is “Electric Town” vanwege de vele elektronicawinkels in het gebied, variërend van grote winkels met de nieuwste technologie tot kleine kraampjes met computeronderdelen.

4. MEIJI SCHRIJN EN OMGEVING

Op een paar minuten lopen van Harajuku Station ligt de beroemde Meiji Shrine en het beboste terrein. De Shinto schrijn, voltooid in 1920, is gewijd aan keizer Meiji en zijn vrouw keizerin Shoken. Door de beslissingen die hij tussen 1867 en 1912 nam, werd hij de eerste keizer van het moderne Japan.

Tijdens de Meiji-periode ontwikkelde het land zich van een geïsoleerde feodale natie tot een geïndustrialiseerde wereldmacht. Het heiligdom is een vredige oase in het centrum van de dichtbevolkte stad. Samen met het nabijgelegen Yoyogi Park is dit beboste gebied van Tokio een geweldige plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

In de buurt van Meiji Shrine zijn er verschillende andere interessante gebieden om te verkennen. Aan de overkant van de straat ligt Harajuku, bekend als het centrum van de tienercultuur in het land van de rijzende zon.

Hier vindt u de beroemde winkelstraat Takeshita Dori en de elegante Omotesando Avenue, die veel exclusieve winkelmogelijkheden biedt en de hoofdroute is naar Meiji Shrine.

Meiji Shrine is slechts één halte verwijderd van Shibuya. Shibuya is beroemd om zijn winkels en wordt algemeen beschouwd als de modehoofdstad voor jongeren in Japan. Het is ook de thuisbasis van de legendarische Shibuya Scramble voetgangersoversteekplaats, waar tot 3.000 mensen passeren bij elke lichtwisseling.

3. SHINJUKU: HET UITGAANSCENTRUM VAN TOKYO

Shinjuku is een bruisende zaken- en uitgaanswijk die bekend staat als een van de belangrijkste uitgaansgebieden van Japan. Tijdens de Edo-periode lag het buiten het stadscentrum en was het de eerste rustplaats langs de Koshu Kaido, een van de vijf belangrijkste handelsroutes uit die tijd.

Sindsdien is Tokio gegroeid en is Shinjuku een van de vele grote stedelijke centra van Tokio geworden, waar dagelijks meer dan drie en een half miljoen bezoekers komen.

Shinjuku Station is uitgegroeid tot het drukste station ter wereld. Ten westen van het station ligt het hoogbouwgebied waar de meeste van de hoogste gebouwen van Tokio staan. Hiertoe behoort het Tokyo Metropolitan Government Office Building, dat op de 45e verdieping van elke toren gratis observatiedekken heeft die een uniek uitzicht over de stad bieden.

Ten oosten van Shinjuku Station bevindt zich de nachtclub. Hier vindt u een eindeloze verscheidenheid aan restaurants, winkels en entertainment. Enkele populaire plekken om te verkennen zijn Kabukicho met zijn restaurants, bars, wilde nachtleven en neonlichten. Omoide Yokocho met zijn netwerk van kleine restaurantstraatjes en Golden Gai met meer dan 200 unieke kleine bars en restaurants.

Tot slot, voor een verandering van tempo in het Shinjuku district, ongeveer 10 minuten lopen ten oosten van Shinjuku station is Shinjuku Gyoen, een groot en mooi park met drie verschillende thema tuinen.

2. ASAKUSA EN SENSO-JI TEMPEL

Een van de beste gebieden om het verleden van Tokio te ervaren is de historische wijk Asakusa. Gelegen in het centrum van een gebied dat traditioneel bekend staat als Shitamachi, was het een deel van de stad dat tijdens de Edo-periode meestal werd bewoond door gewone stadsbewoners.

De belangrijkste bezienswaardigheid in Asakuka is de Senso-ji Tempel. Voltooid in de 7e eeuw, is het een van de oudste en meest populaire boeddhistische tempels in de Japanse megastad. De iconische Kaminarimon Poort en de Nakamise Winkelstraat leiden naar het hoofdgebouw van de boeddhistische tempel, die bezaaid is met verkopers die lokale delicatessen en souvenirs verkopen voor een paar yen.

Nakamise Street wordt doorkruist door Denpoin Street, die is ontworpen om te lijken op een straat uit de Edo-periode. Ten westen van de Japanse tempel ligt Hoppy Street, een 70-80 meter lange straat met nostalgische charme omzoomd met Izakaya-bars die Japans eten aanbieden.

Ongeveer 15 minuten ten westen van Asakusa, bij Ueno, ligt Kappabashi Street. Deze unieke straat heeft tientallen speciaalzaken die alles verkopen wat restauranthouders nodig hebben, behalve voedsel.

Van potten en pannen tot borden en plastic voedselmonsters, deze straat zorgt voor een interessante wandeling. Een dagje Asakusa is goed te combineren met een wandeling langs de Sumida rivier en een bezoek aan de Tokyo Skytree, de hoogste toren van Japan.

1. ETEN: TOKYO, DE CULINAIRE HOOFDSTAD VAN DE WERELD

Tokio heeft de meeste Michelinsterren van alle steden ter wereld en biedt een fantastisch aanbod aan restaurants. Net als in alle andere delen van Japan vind je er natuurlijk lokale culinaire specialiteiten zoals sushi, tempura, soba, chankonabe en monjayaki, om er maar een paar te noemen.

Maar omdat mensen uit heel Japan zich al honderden jaren in de hoofdstad hebben gevestigd, is het ook mogelijk om in Tokio authentieke regionale gerechten uit het hele land te vinden.

Ook is de stad de thuisbasis geworden van verschillende internationale groepen die hun lokale keuken hebben meegenomen. Als gevolg daarvan is Tokio een uitstekende bestemming geworden voor een breed scala aan internationale voedselproducten van hoge kwaliteit.

Er zijn zelfs verschillende gebieden in Tokio waar etnische specialiteiten zijn geconcentreerd, zoals de Koreaanse wijk Shin-Okubo, Little France in Kagurazaka en de Chinese wijk Ikebukuro, om er maar een paar te noemen. We kunnen gerust zeggen dat er in Tokio eetgelegenheden zijn voor alle smaken en budgetten.

Je kunt gemakkelijk enkele weken in Tokio doorbrengen zonder alles te kennen, maar we hopen dat deze top 5 je een idee geeft van waar je moet beginnen!

Geniet van je reis naar Tokio!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven