DE 10 BESTE J-POP GROEPEN

J-pop (Japans: ジェイポップ, jeipoppu; afkorting voor Japanse pop), ook bekend als pops (ポップス, poppusu), is een muziekgenre dat in de jaren negentig de Japanse muzikale mainstream binnendrong.

Moderne J-pop heeft zijn wortels in de traditionele Japanse muziek, maar vooral in de pop- en rockmuziek van de jaren zestig, zoals de Beatles en de Beach Boys, wat begin jaren zeventig leidde tot Japanse rockbands zoals Happy End die rock met Japanse muziek vermengden.

J-pop werd verder gedefinieerd door new wave en crossover fusion in de late jaren 1970, zoals Yellow Magic Orchestra en Southern All Stars, en vervolgens Eurobeat in de vroege jaren 1990, met name Namie Amuro.

Uiteindelijk verving J-pop de kayōkyoku (“Lyric Singing Music”, de term voor Japanse popmuziek van de jaren 1920 tot de jaren 1980) in de Japanse muziekscene. De term werd bedacht door de Japanse media om Japanse muziek te onderscheiden van buitenlandse muziek en verwijst nu naar de meeste Japanse populaire muziek. Populaire stijlen van Japanse popmuziek waren technopop in de jaren 1970 en 1980, city pop in de jaren 1980 en Shibuya-kei in de jaren 1990.

Als je al een tijdje naar K-Pop luistert, weet je waarschijnlijk dat veel van je favoriete Koreaanse artiesten hits hebben uitgebracht in Japan. Misschien is dat de reden waarom veel K-Pop fans ook naar J-Pop zijn gaan luisteren. Er zijn ook veel autochtone Koreanen die verliefd zijn geworden op het unieke geluid van J-Pop.

Hoewel het geluid en de concepten misschien anders zijn dan je zou verwachten, hebben deze groepen de harten van Koreanen en K-Pop-fans veroverd. Laten we samen de top 10 J-Pop groepen bekijken:

1. BABYMETAL

Babymetal is een Japanse kawaii metalband. De band bestaat uit Suzuka Nakamoto als “Su-metal” (zingen en dansen) en Moa Kikuchi als “Moametal” (schreeuwen en dansen). De groep wordt geproduceerd door Kobametal van het talentenbureau Amuse. Hun zang wordt ondersteund door heavy metal instrumenten, die tijdens de optredens worden bespeeld door een groep muzikanten genaamd “Kami Band”.

De band werd gevormd in 2010, met de originele samenstelling van Su-metal (zang en dans), Moametal (Scream en dans) en Yui Mizuno als “Yuimetal” (Scream en dans), met het concept om een fusie te creëren van heavy metal en Japanse idool genres.

Oorspronkelijk maakte Babymetal deel uit van de Japanse idoolgroep Sakura Gakuin. Het werd een onafhankelijke band in 2013, nadat Nakamoto Sakura Gakuin verliet. Babymetal bracht hun titelloze debuutalbum uit in februari 2014. Hun tweede album, Metal Resistance, werd wereldwijd uitgebracht op 1 april 2016. Babymetal is ook begonnen aan verschillende tours, waarvan de meeste buiten Azië.

2. SCANDAL

Scandal is een vrouwelijke Japanse rockband uit Osaka. Opgericht in augustus 2006 door vier meisjes van de middelbare school, speelden ze straatconcerten totdat ze werden opgemerkt en getekend bij het onafhankelijke platenlabel Kitty Records. Hoewel alle vier de leden zangers zijn, zijn hun belangrijkste rollen :

Haruna op zang en ritmegitaar, Mami op leadgitaar, Tomomi op basgitaar en Rina op drums. In 2008 brachten ze drie singles en een mini-album uit terwijl ze toerden door de VS, Frankrijk en Hong Kong. In oktober van dat jaar bracht Scandal hun eerste grote single “Doll” uit op Epic Records Japan.

De groep heeft thema’s gespeeld voor verschillende manga anime series, waaronder “Shōjo S” en “Harukaze” voor Bleach, “Shunkan Sentimental” voor Fullmetal Alchemist: Brotherhood, “Pride” voor Star Driver, en “A.M.D.K.J.” voor GeGeGe no Kitarō.

Met talrijke buitenlandse optredens en geanimeerde nummers heeft Scandal een aanzienlijke internationale fanbase opgebouwd. De groep is sinds 2010 elk jaar door fans over de hele wereld genomineerd voor de top 10 in de categorie “Most Requested Artists” van de J-MELO Awards, met een piek op nummer 1 in 2014.

3. PERFUME

Perfume is een Japanse popgroep uit de prefectuur Hiroshima, Japan, bestaande uit Ayano Omoto (“Nocchi”), Yuka Kashino (“KASHIYUKA”) en Ayaka Nishiwaki (“a-chan”). De groep staat sinds 2003 onder contract bij Amuse, Inc. en sinds 2012 bij Universal Music Group.

De groep werd begin 2000 gevormd op de Hiroshima Actor’s School Talent Academy en debuteerde met hun eerste lokale single uit Hiroshima, “Omajinai Perori”, die werd uitgebracht op 21 maart 2002.

Pas in 2008 begon de zevende single van de groep, “Polyrhythm”, die werd gekozen als themalied voor een recyclingcampagne van NHK, de aandacht te trekken in Japan. De single bereikte nummer zeven op de Oricon chart en werd hun eerste top 10 single in Japan. Sindsdien debuteerden al hun volgende nummers, te beginnen met hun achtste single “Baby Cruising Love”, in de top 5 van de hitlijsten.

Het eerste originele studioalbum van Perfume, Game, dat op 16 april 2008 uitkwam, werd hun eerste nummer 1 album in Japan, en “Love the World”, dat op 9 juli 2008 uitkwam, werd hun eerste nummer 1 single. De groep heeft gezamenlijk meer dan 5 miljoen platen verkocht, zowel singles als albums.

De J-Pop groep werd opgericht met een origineel post-Shibuya-kei geluid en ging daarna over op moderne elektronische dansmuziek die elementen van synthpop, bubblegum pop, dance pop, techno en house muziek bevat. De band staat ook bekend om hun zeer goed verzorgde vocalen, die slim gebruik maken van autotune, Harmony Engine en vocoders. Perfume is door de jaren heen een van de populairste groepen in de Aziatische muziek geweest.

4: AAA

AAA is een vijfkoppige Japanse popgroep van Avex Trax die in september 2005 debuteerde. De naam daagt alles uit en de band wordt door haar label gepromoot als een “super performance unit”.

De groep werd gevormd na audities van Avex en bestond oorspronkelijk uit vijf jonge mannen en drie jonge vrouwen die in commercials waren verschenen en ervaring hadden met dansen voor andere Japanse sterren, zoals Ayumi Hamasaki en Ami Suzuki.

5.SAKURA GAKUIN

Sakura Gakuin is een Japanse idoolgroep die in 2010 door het talentenbureau Amuse werd opgericht. De groep heeft meestal tussen de 10 en 12 leden in de leeftijd van 10-15 jaar. Gebaseerd op het schoolleven en buitenschoolse activiteiten van de groep, brengt de groep wanneer het schooljaar eind maart afloopt een jaarlijks studioalbum uit, nieuwe leden “verhuizen” naar de groep en anderen die de leerplicht afronden “studeren af” of verlaten de groep.

De leden van de groep maken ook deel uit van een of meer subeenheden, die zijn gemodelleerd naar naschoolse schoolclubs. Elke club treedt op met zijn eigen thema en muziekgenre, en hun muziek kan worden opgenomen in het album van de hoofdgroep of als aparte single worden uitgebracht. De groep wordt in augustus 2021 ontbonden.

6. MORNING MUSUME

Morning Musume ’20, voorheen gewoon bekend als Morning Musume en meer algemeen bekend als Momusu, is een Japanse vrouwelijke idoolgroep die in februari 2012 de op één na meest verkochte single (door een vrouwelijke groep) op de Oricon chart heeft, het Oricon record voor de top tien singles in handen heeft en alleen al in Japan meer dan 21 miljoen exemplaren heeft verkocht.

Morning Musume werd in 1997 opgericht door rockzanger en songwriter Tsunku, die platenproducer werd en in het volgende decennium de meeste nummers van de groep schreef. Ze zijn de hoofdband van het Hello! project, dat gespecialiseerd is in popmuziek gecombineerd met dansoptredens.

De groep heeft verschillende side bands geproduceerd en werkt vaak samen met andere Hello! Project groepen, waaronder Country Musume, Berryz Kobo, Cute, Melon Kinenbi en v-u-den. De naam van de groep betekent “Morning Girls” of “Morning Daughters” zoals de naam suggereert, en bestaat uit leden die meestal eind tiener en begin twintig zijn.

De gemiddelde leeftijd van de leden van de groep is sinds de oprichting min of meer onveranderd gebleven, omdat de groep een “school-achtig” systeem heeft voor de constante ledenwisselingen, waarbij oudere leden “afstuderen” en nieuwe, meestal jongere leden worden geselecteerd uit nationale competities en bijna elk jaar in de groep worden opgenomen.

7.IKIMONOGAKARI

Ikimonogakari is een Japanse poprockband uit de Kanagawa Prefectuur, Japan. De band debuteerde in februari 1999 met Hotaka Yamashita en Yoshiki Mizuno, en kreeg in november van datzelfde jaar versterking van zangeres Kiyoe Yoshioka. De naam van de band verwijst naar ikimono-gakari, een groep kinderen die verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van planten en dieren in Japanse basisscholen.

In 2006 bracht de groep hun eerste single uit op Sony Music Entertainment Japan’s Epic Records. Verschillende van hun albums hebben elke week de eerste plaats bereikt in de Oricon charts en hun liedjes zijn gebruikt in verschillende media: TV commercials, anime zoals Naruto Shippuden, Japanse TV series zoals Women Won’t Allow This, het themalied voor de 2012 NHK Olympics, en de belangrijkste inzending in een nationale muziekwedstrijd voor middelbare scholieren.

8. CUTE

Cute was een Japanse meisjesidoolgroep die verbonden was aan Hello! Cute bestond uit Maimi Yajima, Saki Nakajima, Airi Suzuki, Chisato Okai en Mai Hagiwara, die allen lid waren van Hello! Project Kids voordat de groep werd gevormd.

De oorspronkelijke groep bestond ook uit Hello! Project Kids leden Megumi Murakami en Erika Umeda, en Hello! Project lid Kanna Arihara, voordat zij de groep verlieten.

Na een reeks onafhankelijke hits maakte Cute in 2007 zijn grote debuut met “Sakura Chirari” en won dat jaar de Japan Record Award voor beste nieuwe artiest. Alle grote singles van de groep zijn begonnen in de top 10 van de Oricon Weekly Singles Chart.

9. E-GIRLS

E-girls (acroniem voor Exile Girls) is een Japans meidencollectief opgericht en gemanaged door LDH terwijl ze getekend zijn bij Rhythm Zone van muzieklabel Avex. In 2017 bestond de groep uit 11 leden, waarvan 8 huidige leden van Happiness en Flower. Daarnaast zijn drie originele leden gespot in Japan en toegevoegd aan de groep. E-girls werd gevormd als een zustergroep van de boyband Exile en debuteerde in 2011 met de single “Celebration”.

Na een reeks promotionele opnames bracht E-girls twee jaar later hun debuutalbum Lesson 1 uit. In 2013 was hun single “Gomennasai no Kissing You” een commercieel succes en verkocht meer dan 100.000 exemplaren, en hun moederalbum Colorful Pop (2014) kreeg positieve recensies en stond bovenaan de Oricon album chart.

De E-girls, oorspronkelijk een Japanse idoolgroep, hebben in de loop van hun carrière een verscheidenheid aan beroepen en culturen omarmd en zijn een van de meest prominente meidengroepen in de Japanse muziek geworden.

Bovendien begon hun muzikale stijl, die begon met zachte J-pop en electro, te evolueren naarmate ze nieuwe albums uitbrachten. Sinds de oprichting zijn er drie subgroepen gevormd door leden geselecteerd uit de E-girls, die zowel muziek als mode verkennen. De groep is van plan zich eind 2020 op te heffen.

10. AKB48

AKB48 (uitgesproken als A.K.B. Forty-Eight) is een Japanse idoolgroep die genoemd is naar de wijk Akihabara in Tokio, waar het theater van de groep is gevestigd. De producent van AKB48, Yasushi Akimoto, wilde een meidengroep vormen met een eigen theater dat dagelijks optrad, zodat fans hen altijd live konden zien.

AKB48 wordt gekarakteriseerd als een sociaal fenomeen in de muziekindustrie en is een van de meest winstgevende muziekgroepen in Japan. Hun verkoop van platen en dvd’s/blu-ray’s bedroeg in 2012 in totaal 226 miljoen dollar, waarmee de groep de eerste plaats innam op de artiestenlijsten van 2012. In april 2019 had de groep meer dan 60 miljoen platen verkocht, waaronder meer dan 6 miljoen albums.

Ten minste 35 AKB48 singles hebben elke week de Oricon Singles Chart aangevoerd en ten minste 30 singles hebben elk meer dan een miljoen exemplaren verkocht, waardoor ze de best verkopende muziekgroep in Japan zijn in termen van verkochte singles. Hun best verkochte single, “Teacher Teacher”, heeft volgens Billboard/Soundscan meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht in 2018. Dit alles maakt hen de J-Pop groep met de meeste luisteraars!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven