FUJI: DE ICONISCHE BERG VAN JAPAN

Fuji is een Japans icoon dat trots een plaats inneemt tussen de beroemdste bergen ter wereld. Deze torenhoge stratovulkaan ligt in het midden van het land, in de prefecturen Shizuoka en Yamanashi, 100 km ten westen van Tokio. Het is een populaire plek om te wandelen en te klimmen. Avonturiers, wandelaars en fotografen uit de hele wereld verzamelen zich langs deze natuurlijke reus om naar de top te klimmen.

GESCHIEDENIS VAN DE BERG

De grootste uitbarsting op Fuji vond plaats in 1707. Het duurde meer dan twee weken. De vulkanische as bereikte zelfs Tokyo.

De berg Fuji is een van de meest symbolische natuurgebieden van Japan en staat sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Elk jaar wandelen meer dan 200.000 mensen naar de top.

FUJI VANDAAG

Met 3.776 meter is Mount Fuji de hoogste vulkanische piek in Japan. Zijn besneeuwde top is vaak gehuld in mist en wolken.

Al generaties lang inspireert de natuurlijke schoonheid van de berg Fuji kunstenaars, dichters en ambachtslieden. Met zijn symmetrische vorm, breder wordend bij de steun en smaller naar de top toe, lijkt hij op een majestueuze kegel met een witte punt. Zijn silhouet verschijnt in enkele van Japans beroemdste klassieke kunstwerken. De schilder Katsushika Hokusai bracht er hulde aan in zijn werk “36 views of Mount Fuji”.

De berg Fuji wordt diep vereerd door de Fujikō-groep, een zeer welvarende samenleving tijdens de Edo-periode (1603-1868). Het beklimmen van de top van de berg is voor hen een spirituele pelgrimstocht. Wie de top niet kan beklimmen, wordt gedwongen een toegankelijker alternatief te bouwen, een miniatuurkopie van de berg Fuji, Fujizuka genaamd.

KLIMAAT

Vanwege de hoogte ligt de temperatuur op de top van Fuji zelfs in het warme seizoen onder 0 °C. Daarom wordt de top bekroond door eeuwige sneeuw. De zomer op de berg is erg kort en eindigt eind augustus.

Al meer dan 80 jaar staat er een weerstation op de top van de berg. Dit onafhankelijke centrum stuurt automatisch weergegevens door.

BEKLIMMEN VAN FUJI

Elk jaar komen toeristen in drommen om de berg Fuji te beklimmen. De tocht duurt 6 tot 9 uur wandelen. U kunt kiezen uit vijf verschillende routes om de top van de berg te bereiken. Het Yoshida Circuit is de bekendste route. Er zijn veel hutten, bergen en diverse faciliteiten.

Dan zijn er nog de Fujinomiya en Subashiri paden, die vol attracties zitten. Het landschap op deze paden varieert afhankelijk van het seizoen. De langere en steilere Gotemba Trail is voor professionele klimmers.

Het is mogelijk om vlak voor zonsondergang de top van de berg te bereiken voor een geweldig uitzicht. Bij zonsopgang is het uitzicht al even prachtig. Op dit moment verlichten de zonnestralen de omringende bergtoppen door gouden wolken. Dit natuurlijke tafereel wordt met respect goraikō of “de komst van het licht” genoemd. En in de verte zie je de zee.

Het hoogste postkantoor van Japan ligt bovenop de berg Fuji. Hier kunt u ansichtkaarten met een speciale stempel krijgen als herinnering aan uw avontuur. Het is een leuke en originele manier om je tijd daar te vereeuwigen. Als u niet in de gelegenheid bent om de Fuji te beklimmen, kunt u hem van een afstand bekijken vanaf verschillende plaatsen in de omgeving, hoewel wolken soms het zicht op bepaalde momenten van de dag kunnen belemmeren.

Aan de voet van de berg markeert de Sengen Shrine het begin van de wandelpaden naar Fuji. Het is een ascetisch boeddhistisch trainingscentrum uit de 12e eeuw. Het vertelt over het belang van de berg in de Japanse cultuur. Privérondleidingen door het heiligdom zijn mogelijk met de priesters.

HOE KOM JE DAAR?

De handigste manier om er te komen is met een rechtstreekse bus vanaf de Shinjuku terminal in het centrum van Tokio. Na een rit van tweeënhalf uur zetten de bussen u af bij het vijfde Subaru-station.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven