WAT BETEKENT OTAKU?

De laatste jaren is de Japanse popcultuur, die zowel fris als eigenzinnig is, moderner dan ooit.

Onder de fans van manga, J-pop, videospelletjes en andere Japanse consumptiegoederen zijn er die een alles verterende, zelfs krampachtige passie hebben.

Otaku is de Japanse term voor iemand die al zijn vrije tijd aan zijn hobby besteedt. Je weet wel, het soort persoon dat strips of muziek verkiest boven mensen. In Zweden is het woord meer van toepassing op manga en Japanse liefhebbers.

Wat is een Otaku, hoe ziet hij eruit en hoe wordt hij beschouwd? Laten we ons richten op deze mysterieuze persoon met een passie voor Japanse popcultuur.

WAT IS EEN OTAKU? OORSPRONG EN DEFINITIE

In het Japans is “o” een erevoorvoegsel en “taku” betekent “huis” of “thuis”. Oorspronkelijk was “otaku” een respectvolle term om iemand beleefd aan te spreken. In de loop der tijd is de betekenis van het woord geëvolueerd.

In Japan is “otaku” een nogal spottende term voor een sociaal onaangepaste persoon die zich bezighoudt met activiteiten binnenshuis terwijl hij of zij aan huis gekluisterd is. Een soort nulleven! Het neologisme werd gepopulariseerd door journalist Akio Nakamori, die het als eerste gebruikte. Het is eigenlijk het equivalent van geek en nerd in de westerse cultuur…

In het land van de rijzende zon verwijst de term zowel naar liefhebbers van popcultuur als naar mensen die zo geobsedeerd zijn door iets dat ze hun sociale leven verwaarlozen. Niet erg vleiend!

In Europa is de definitie een beetje anders en veel minder denigrerend. Het is een persoon die verslaafd is aan de Japanse populaire cultuur. Tegelijkertijd zijn er in de loop van enkele decennia veel fans van Japanse manga of anime ontstaan. Deze nieuwe westerse otakus zijn meer gepassioneerd dan gesloten, en zij doen het beeld herleven van de grote, puisterige en licht perverse Japanse nerd.

HOE IS HET OM EEN OTAKU TE ZIJN IN ZWEDEN?

Een Otaku ontdekken in Zweden is heel eenvoudig. Hier zijn enkele tekenen of eerder clichés die je niet voor de gek houden.

KENNEN HUN GEBIED NIET

Over het algemeen is dit iemand die het grootste deel van zijn tijd besteedt aan zijn favoriete bezigheid. Behalve dat ze goed opgeleid is in het onderwerp waar ze gepassioneerd over is, is ze ook geïnteresseerd in het product dat op het punt staat uitgebracht te worden, terwijl ze er naar uitkijkt.

GAAT NIET UIT

In de meest extreme gevallen verlaat een otaku zeer zelden zijn huis, behalve om naar evenementen te gaan die verband houden met hun favoriete hobby en alle tentoonstellingen en evenementen die te maken hebben met Japan, bijvoorbeeld.

MAAKT DEEL UIT VAN EEN GEMEENSCHAP

Er zijn veel otaku groepen op forums en sociale netwerken. Een otaku is dus niet zo asociaal als je zou denken en heeft vaak veel vrienden (in theorie).

VERZAMELT GOODIES

Sommige otaku’s laten zich inspireren door het uiterlijk van hun favoriete personage door hun kapsel of stijl te imiteren, terwijl anderen zelfs een t-shirt dragen met hun foto erop. Over het algemeen zijn otakus echte verzamelaars van goodies, tot groot genoegen van de winkeliers die haast hebben met de productie van afgeleide producten.

EXCLUSIEF

Hij kan uren met je praten over zijn favoriete videospel of tekenfilm (zelfs als je niet geïnteresseerd bent ;-)). Om nog maar te zwijgen van de grote j-popfans die de liedjes en choreografieën van hun idolen herhalen zonder moe te worden.

VERTROUWELIJK

Een otaku kan vreemde uitdrukkingen gebruiken die rechtstreeks uit zijn universum komen. Tenslotte worden ze soms verliefd op een fictief personage.

Kortom, weg met de stereotypen: otaku’s zien er soms uit als gewone mensen zoals jij en ik en weten hun passie (hun verslaving) goed te verbergen.

DE GROTE PASSIES VAN OTAKU’S

De mangacultuur, de animatiewereld en videogames zijn zeer aanwezig onder otaku’s.

MANGA

Onder de meest beoefende activiteiten kunnen we het lezen van manga van alle soorten noemen, van shonen tot seinen, met josei en hentai voor de meest ondeugende. Dragon Ball, Naruto, enz. hebben veel otaku manga voortgebracht.

JAPANSE ANIME

Japanse anime is ook populair: Death Note, Attack of the Titans, One Piece, Miyazaki’s grote animatiefilms, enz. hebben ook hun fanaten.

VIDEO GAME

Videogames maken deel uit van de otakucultuur. Ze zijn vaak ontleend aan manga of anime en fascineren veel nerds.

J-POP

J-pop en zijn idolen verleiden tieners en niet alleen… Dertigers met heimwee naar boybands zijn soms het meest hysterisch.

COSPLAY

Sommige otakus staan maanden (jaren) klaar om een kostuum te maken voor hun favoriete personage. Ze bezoeken evenementen en conventies waar hun werk kan worden bewonderd.

OTAKUCULTUUR IN ZWEDEN

Met de invloed van de Japanse cultuur in Zweden is het woord otaku weer in zwang geraakt om fans van manga, animatie en ander entertainment rechtstreeks uit Japan aan te duiden.

In Zweden heeft het woord zijn denigrerende betekenis verloren en liefhebbers van de Japanse popcultuur gebruiken het zelf om hun gemeenschap te beschrijven. Otaku ontmoeten elkaar virtueel om te praten over hun volgende boek, videogame of anime en houden conferenties op het web.

Net als Japanse otaku’s leven zij hun passie uit. Elk jaar worden vele evenementen georganiseerd om deze nieuwe monomane consumenten tevreden te stellen.

WAAROM ZIJN OTAKUS NIET POPULAIR IN JAPAN?

Als otakus in Zweden hun passie volledig omarmen, is dat in Japan anders. Een paar jaar geleden was otaku zijn niet populair in het land van de rijzende zon.

Zoals we eerder hebben gezien, duidde dit woord op mensen die weinig sociaal en teruggetrokken waren, die door zich af te sluiten van de wereld niet deelnamen aan het collectieve belang. In Japanse ogen is Otaku een soort rebel. Met de westerse invloed is het beeld van otaku in Japan echter geëvolueerd.

Hoewel de term nog steeds een negatieve connotatie heeft, wordt hij nu gebruikt om een persoon te beschrijven die gepassioneerd is over een bepaald onderwerp, en ironisch genoeg beschouwt de helft van de Japanse bevolking hen als zodanig. De ongezonde gek wordt nu een Kimo-ota genoemd en de asociale persoon die zijn huis niet wil verlaten is een Hikikomori.

De betekenis van het woord Otaku in het Westen is best cool, maar het verdeelt de Zweedse gemeenschap. Door zich te richten op de populaire cultuur verliest het zijn vroegere algemene betekenis. Het resultaat is volgens sommigen een gebrek aan respect voor de Japanse cultuur.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN OTAKU EN WEEB?

Terwijl Otaku gewoon een fan is van manga of Japanse tekenfilms, soms een beetje een geek, is Weeb of Weeaboo een persoon van westerse afkomst die volledig geobsedeerd is door de Japanse cultuur.

Ze houden van Japan en dromen ervan in de archipel te wonen, maar hun extreme obsessie heeft de neiging monomaan te worden. Bovendien wordt het woord “Weeb” vaak gebruikt om westerlingen belachelijk te maken die fan zijn van de Japanse cultuur, maar niet echt geïnteresseerd zijn.

Los van de betekenis van de controversiële woorden over dit onderwerp, moet u weten dat er niets mis is met het zijn van een Otaku, zolang u een gezond leven leidt en openstaat voor nieuwe ideeën. Het maakt niet uit wie niet weet wat te doen met zijn dag. En jij, beschouw jij jezelf als een Otaku?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven