WAT IS DE BETEKENIS VAN KOKESHI?

Mensen zijn altijd gefascineerd geweest door het maken van modellen van zichzelf voor kunst, decoratie en/of spel. Veel van deze decoratieve objecten zijn beelden, maar veel zijn ook poppen.

Er zijn veel verschillende modellen en stijlen van poppen. In sommige culturen zijn het gewoon decoratieve ambachtelijke producten waar kinderen mee spelen, terwijl in andere culturen poppen diep geworteld zijn in traditionele gebruiken, volksverhalen en inside jokes.

Japan staat bekend om de vele verschillende soorten poppen, van grote en zeer gedetailleerde poppen tot kleine houten of zelfs papieren poppen. Soms zijn deze poppen gemaakt in de vorm van baby’s, kinderen, zelfs helden en goden.

Ze worden altijd gebruikt voor speciale evenementen zoals Hinamatsuri, de letterlijke dag van de poppen, of hun nationale kinderdag. Japanse poppen worden ook geplaatst in heiligdommen, in huizen, cadeau gegeven of verkocht als souvenir.

WAT IS EEN KOKESHI POP?

Japan heeft elf verschillende soorten traditionele poppen. Daaronder zijn Kimekomi poppen, Hina Ningyo poppen, Daruma poppen, Okiagari Koboshi poppen en vooral Kokeshi poppen, om er maar een paar te noemen. Wanneer we ons richten op de Kokeshi poppen, zien we dat ze een beetje anders zijn dan de andere door hun vorm en eenvoudige ontwerp.

Kokeshi poppen zijn er in verschillende maten; ze kunnen 12, 18 of 125 cm hoog zijn en bestaan in wezen uit een dikke cilindrische houten stok als lichaam en een afgeronde houten bal als hoofd. Wat hem onderscheidt van andere poppen is dat hij geen prominente ledematen heeft om armen of benen voor te stellen, alleen een stompje met ingegraveerde lijnen.

Niet alle Kokeshi poppen worden van hetzelfde hout gemaakt; velen geven de voorkeur aan gerst of “Mizuko”, terwijl anderen het donkerbruine gewicht van kersenhout verkiezen. Anderen gebruiken hout van Japanse esdoorn, “itaya-kaede”. Het hout moet echter een lang droogproces ondergaan voordat het kan worden gebruikt, wat tot vijf jaar kan duren.

Qua oppervlakteontwerp heeft het gezicht zeer minimale en fijne handgeschilderde details, en de Kokeshi ogen zijn over het algemeen slechts twee spleetjes of puntjes. Dit maakt het minder expressief dan gewone poppen. Het lichaam van de Kokeshi pop is versierd met bloemmotieven.

De kleuren die traditioneel worden gebruikt om het lichaam te beschilderen variëren van rood, zwart en/of geel tot een combinatie of een enkele kleur, hoewel modernere commerciële versies van Kokeshi poppen een verscheidenheid aan outfits, kleuren en patronen dragen.

OORSPRONG VAN KOKESHI POPPEN

De etymologie van het woord “kokeshi” is niet officieel gedocumenteerd, wat ruimte laat voor speculatie. Het woord “kokeshi” werd oorspronkelijk geschreven in hiragana, niet in kanji, wat het mogelijk maakt de betekenis van de combinatie van elke fonetische lettergreep te analyseren. Het beste wat je kunt doen is aannemen, en dat is precies wat mensen hebben gedaan. Dit heeft een mogelijke donkere kant van de geschiedenis van kokeshi poppen onthuld.

De lettergreep “ko” kan twee dingen betekenen: “klein” of “kind”. Het woord “keshi” kan “papaver” of “pop” betekenen. Combineer deze twee woorden en je krijgt “kleine klaproos”, wat een positieve manier is om kokeshi te vertalen. Het woord “hout” kan ook “ki” of “ko” betekenen, en “keshi” kan ook direct “pop” betekenen, dus sommigen beweren dat het gewoon houten pop betekent.

EEN DUISTER VERHAAL

Er is echter een andere manier om ernaar te kijken. In plaats van het letterlijk te nemen als “keshi”, kan het woord keshi ook genomen worden van het woord “kesu”, wat technisch gezien wissen betekent.

Combineer deze twee definities, “kind” en “uitwissen”, en je krijgt links naar kindermoord, die helaas vaak voorkwam in arme gebieden van Japan tijdens de Edo-periode. Wanneer een kind sterft, laat men soms een kokeshi pop achter bij een schrijn in het huis om de ziel van het overleden kind voor te stellen en te eren.

Niemand kan met zekerheid zeggen welke etymologie juist is. Anderen beweren dat de Kokeshi pop geen verband houdt met de wijdverbreide kindermoord, maar Kokeshi wordt genoemd omdat een van de makers destijds naar zijn bedrijf verwees als de Kokeshi pop.

HOE GEBRUIK JE KOKESHI POPPEN?

Kokeshi poppen werden in de 19e eeuw gebruikt als souvenirs uit Japan en als speelgoed en werden later een modeartikel. Tegenwoordig worden ze nog steeds verkocht als souvenirs en gebruikt als verzamelobjecten en decoratieve voorwerpen.

Maar ze zijn minder populair bij kinderen, omdat technologie, spelletjes en speelgoed geavanceerder zijn en in winkelcentra te vinden zijn. Als je tegenwoordig bij Japanse tieners of volwassenen over een kokeshi pop begint, zul je merken dat die vaak wordt geassocieerd met een seksspeeltje, misschien vanwege de vorm.

Alleen omdat het komisch geassocieerd wordt met een seksspeeltje betekent niet dat iedereen het als zodanig ziet. Vanwege zijn fascinerende geschiedenis en banden met de Japanse cultuur is het altijd een leuk cadeau om aan uw geliefden te geven, mocht u ze verkocht zien worden op een van uw reizen naar Japan.

GESCHIEDENIS VAN KOKESHI POPPEN IN JAPAN

Kokeshi poppen zijn nog niet zo oud; ze verschenen in de Tohoku regio in het midden van de Edo periode. Ze werden gemaakt door bekwame timmerlieden die ook bekwaam waren in keramiek. Dit ambacht werd “kijiya” genoemd en de mannen die het beoefenden werden “kijishi” genoemd.

Het begon allemaal op een plek genaamd Shinchi Shuraku, in een onsen genaamd Togatta in het Zao gebied. Ze werden verkocht aan toeristen die gebruik kwamen maken van de warmwaterbronnen en werden zo succesvol dat ambachtslieden van andere kuuroorden in de omgeving hun eigen kokeshi poppen begonnen te maken.

Ze werden ook een favoriet speelgoed voor kinderen. De kokeshi pop was een ideaal geschenk voor alle kleine Japanse meisjes, van kleine kinderen die ze gebruikten om tanden te krijgen tot oudere kinderen die ze kochten in plaats van porseleinen poppen (hout is goedkoper) vanwege financiële beperkingen.

Bovendien geloofden sommige boeren dat spelen met een Kokeshi pop geluk bracht tijdens het oogstseizoen, omdat de oogstgoden blij zouden zijn de kinderen met hun speelgoed te zien spelen.

Tijdens de Meiji periode werden veel van deze poppen verkocht en gekocht, wat de makers een stimulans gaf om er meer te maken. Kokeshi poppenmakers raakten zeer gepassioneerd over wat ze deden en over de kwaliteit van de poppen die ze maakten. Sommigen van hen wonnen prijzen voor hun nauwgezette aandacht voor details en creatief talent bij het maken van de poppen. Ze worden nu beschouwd als een van de traditionele Japanse volkskunsten.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN KOKESHI POPPEN

Soms heeft de kokeshi pop een ander type, afhankelijk van de regio waar hij gemaakt is. Er zijn elf verschillende soorten traditionele kokeshi poppen (ook wel dento-kokeshi genoemd), waarvan het meest voorkomende type “Naruko” wordt genoemd. Naruko kokeshi poppen komen oorspronkelijk uit de Miyagi prefectuur.

Er is een hele straat in Miyagi genaamd Kokeshi Street in het dorp Naruko Onsen, vol met ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in het snijden van deze en andere speciale Naruko kokeshi poppen.

Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde de kokeshi pop tot iets moderners en werd ze overgenomen door kunstenaars uit heel Japan (niet uit een specifieke regio) die poppen maakten die geen andere ontwerprichtlijnen volgden, maar leken op de vorm van traditionele kokeshi poppen.

In de traditionele types wordt elke kokeshi pop genoemd naar de plaats waar ze werd gesneden en verkocht, meestal een onsen in de omgeving. De verschillende types zijn :

  • Tsuchiyu,
  • Yajiro,
  • Togatta,
  • Naruko,
  • Sakunami,
  • Zao Takayu,
  • Hijori,
  • Kijyama,
  • Nambu,
  • Tsugaru/Nuruyu

HOE MAAK JE KOKESHI POPPEN?

Het is makkelijk om je eigen kokeshi pop te maken. Je hoeft het niet van hout te maken, je kunt verschillende materialen gebruiken en zelfs recyclen. Er zijn doe-het-zelf video’s op YouTube die je tips kunnen geven over welke materialen je nodig hebt. Eén persoon gebruikte een oude deodorantstick met een ronde kop, jij kunt hetzelfde doen.

Alles wat je nodig hebt is een oude deodorantstick met een ronde kop, spuitverf, plakpapier, verfstift, schaar, decoratiepapier en een lint. Je kunt de bal verwijderen en op het deksel leggen om een broodje te maken. Eenmaal gelijmd en droog, gebruik je de spuitverf op de pet om Kokeshi’s haar te verven.

Teken een schets op plakpapier voor het gezicht van Kokeshi (inclusief de ronde hoed) en teken de ogen, neus, mond en gezichtsvorm. Ontwerp het gezicht dat past bij de cilindrische vorm van de buis en lijm het op de dop.

Spuit het lichaam in elke gewenste kleur, je kunt witte verf gebruiken als basis. Knip na het drogen een vierkant sierpapier (gebruik behangpapier als je dat niet hebt), wikkel het om de deodorantstick en lijm het vast. Doe er een lint omheen zodat het op een riem lijkt. Je kunt verschillende patronen maken, en het mooiste is dat je volledige controle hebt over je kokeshi pop.

KOKESHI POP TATTOO

Voor de klant die op zoek is naar de ontmoeting tussen Japanse traditie en kawaii, waarom niet overwegen om een kokeshi pop tattoo te nemen? Het is niet te formeel, maar heeft tegelijkertijd een unieke uitstraling.

Je kunt het nog specialer maken door de bloemen voor de kimono voor de kokeshi pop te kiezen. Je kunt er zelfs wat symboliek aan geven door “hanakotoba” te gebruiken, oftewel de Japanse taal waarin bloemen emoties uitdrukken.

DE KOKESHI POP IN DE MODERNE POPULAIRE CULTUUR

Als je ooit op de Nintendo Wii hebt gesport, weet je hoe een mii eruitziet. Een “mii” is een avatar die je zo moet ontwerpen dat hij op jou lijkt, zodat je hem kunt gebruiken om je te vertegenwoordigen wanneer je de verschillende spellen speelt.

Nintendo heeft zich laten inspireren door Kokeshi poppen bij het ontwerpen van hun Miis, want ze zijn bijna identiek. Hoewel de Miis ledematen hebben zoals benen en armen.

Aangezien kokeshi worden toegeschreven aan vibrators, zult u merken dat veel van deze stimulators zijn vernoemd naar kokeshi en er precies hetzelfde uitzien, waaronder de beroemde “kokeshi danseres”. Het beste is om na te gaan welk type kokeshi pop je koopt.

HET VERZAMELEN VAN KOKESHI POPPEN

Steun de industrie in Japan en word zelf een verzamelaar van deze handgemaakte beeldjes. Het is een lucratieve business die met de jaren steeds interessanter kan worden, vooral als je zeldzame en oude poppen in handen krijgt. Poppen zijn er in een vrijwel onbeperkt aantal uitvoeringen en veel ervan zijn betaalbaar om te verzamelen. Wie weet brengen ze je zelfs geluk.

Kokeshi poppen hebben veel banden met het rijke verleden van Japan. Of ze nu echt zo donker zijn als ze lijken of schoner dan je denkt, het is leuk om een stukje geschiedenis in huis te hebben als herinnering aan zo’n geweldig land als Japan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven