WAAROM DRAGEN DE JAPANNERS EEN MASKER?

Het aantal mensen dat vervuilingsmaskers draagt in Japan is nogal verrassend. En ze hebben niet gewacht op Covid 19 om ze regelmatig te gebruiken. De Japanse samenleving werkt hard, en de verspreiding van productiviteitsbeperkende ziekten is altijd een probleem op scholen en werkplekken.

Maar dat lijkt geen goede reden om de moffen te verspreiden. Tokyo’s kantoren lijken soms meer op een operatiekamer.

Gezondheidsproblemen zijn echter slechts een deel van de vergelijking. Recente studies hebben verschillende redenen aan het licht gebracht waarom Japanners maskers dragen die niets met hygiëne te maken hebben.

1) ANTI-VERVUILINGSMASKER VOOR ZIEKTE

Tot voor kort werden maskers vooral gedragen door mensen die al aan een ziekte leden. Als u zich onwel voelt, maar geen vrij kunt nemen, is het gebruikelijk om uw mond en neus te bedekken met een masker. Dit voorkomt dat uw ziektekiemen zich verspreiden naar uw klasgenoten of collega’s.

A) DE MASKERS DIE HET SPEL VERANDERDEN

Dat veranderde in 2003 toen fabrikant van medische producten Unicharm een nieuw type masker op de markt bracht. Deze zijn speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van hooikoorts.

Tot dan toe waren de meeste maskers van katoen en hadden ze een binnenzak waarin een vulling werd aangebracht. Na gebruik werd de inhoud van de zak gewoon weggegooid, het katoenen masker werd gewassen voor hergebruik en de zak werd opnieuw gevuld.

B) EEN REVOLUTIONAIR MATERIAAL

Het bijzondere van deze maskers was ze waren gemaakt van een niet-geweven materiaal dat pollen en bacteriën beter tegenhield. Ze waren ook volledig wegwerpbaar en konden in grote hoeveelheden en tegen lage kosten worden gekocht.

Dit nieuwe type masker heeft het spel veranderd, en onderzoeksbureau Fuji Keizai beweert nu dat niet-geweven maskers 86% van de markt uitmaken.

De inzet is dus hoog, en mensen die lijden aan pollenallergie, huisstofmijt en vele andere worden als eerste getroffen.

C) MASKERS TEGEN ONKLOPBARE PRIJZEN

De invoering van deze goedkope en gemakkelijk te gebruiken maskers heeft het dragen ervan ook gemakkelijker gemaakt.

In Japan is het gebruikelijk om uren in het openbaar vervoer door te brengen. Niet iedereen is beleefd genoeg om zijn smartphone te laten vallen en zijn mond te bedekken als hij niest of hoest.

Sindsdien is het gebruik verdrievoudigd, vooral door de dreiging van epidemieën die de burgers meer dan eens hebben gewaarschuwd.

2) GEZICHTSMASKERS VOOR CAMOUFLAGE

Omdat maskers een gewoonte zijn geworden, gebruiken sommige mensen ze voor doeleinden die niets te maken hebben met de lichamelijke gezondheid.

Een 46-jarige moeder, die zelf in de winter elke dag een masker draagt om niet ziek te worden, zegt dat haar schoolgaande dochter een masker draagt om een heel andere reden. “Ze zet een masker en een koptelefoon op zodat mensen haar niet lastig vallen. Het is moeilijker voor hen om met haar te gaan praten.”

Jun Fujikake, een jeugdpsycholoog, deed soortgelijke observaties. “In de omgang met anderen moeten we beoordelen of we moeten glimlachen of woede moeten tonen,” legt hij uit.

“Door een masker te dragen, kun je voorkomen dat je dat moet doen.”

3) MONDWATER OM WARM TE BLIJVEN

Maar de recente toename in populariteit van maskers is niet alleen het gevolg van de wens om anderen een schouderklopje te geven. Integendeel, steeds meer mensen dragen maskers vanwege hun verlangen naar warmte.

Japan wordt koeler in de winter. Als de temperatuur daalt, kunt u zich kleden in panty’s, ondergoed, truien, parka’s, handschoenen, sjaals en mutsen. Maar het is moeilijk om je gezicht warm te houden.

U zult deze zeker nodig hebben als u Fuji wilt bezoeken of andere excursies wilt maken bij koud weer. Als je geïnteresseerd bent in reizen, bekijk dan ons artikel over de mooiste plekken om te bezoeken in Japan!

4) STIJLVOL MET HET JAPANSE MASKER: HET MODIEUZE ACCESSOIRE

Maskers zijn zo gewoon geworden dat degenen die ze dragen niet als lelijk worden gezien. Sommigen gebruiken ze in de Japanse mode en schoonheid.

Een door journalisten geïnterviewd professioneel model zei dat zij na het verwijderen van haar make-up aan het einde van een fotoshoot een masker droeg om haar gezicht natuurlijk en uit het zicht van het publiek te houden.

Wij verwerken ook graag maskers in de outfits van de modellen om de beelden mysterieuzer te maken en de diepte van de ogen te benadrukken. Bekijk onze collectie Japanse overhemden voor inspiratie!

Andere vrouwen vinden de maskers ook handig als ze zich moeten haasten om boodschappen te doen. Je hoeft geen half uur lippenstift en blush op te doen.

Maskers zijn een echt mode-accessoire geworden. Er zijn steeds meer bedrijven die maskers aanbieden met bloemmotieven, stippen en meer. En niet te vergeten zwarte maskers in ninja of yakuza stijl.

5) AFVALLEN MET EEN CHIRURGISCH MASKER?

Onlangs is er een “afslankmasker” op de markt verschenen. Cosmeticafabrikant T-Garden heeft zich met zijn Flavor Mask op het gebied van maskers begeven.

Naast het mooie roze ontwerp is elk wegwerpmasker gevuld met een frambozengeur die volgens T-Garden je stofwisseling stimuleert.

Wij zijn niet helemaal overtuigd van de wetenschap achter hun beweringen. Psychologisch gezien zal een voedselgeur eerder je eetlust dan je stofwisseling doen toenemen.

6) WAAR KAN IK EEN MOOI ANTI-VERVUILINGSMASKER VINDEN?

Dit type masker wordt overal in Japan verkocht, vooral in kleine winkeltjes. Als u een selectie en originele maskers wilt, is de wijk Harajuku natuurlijk de plek om naartoe te gaan.

Als je niet in de gelegenheid bent om erheen te gaan, is hier een collectie streetwear-maskers waarmee je Japanse stijl krijgt zonder je huis te verlaten!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven