MAID CAFÉ IN JAPAN, EEN VERRASSENDE WERELD

Het is onmogelijk om over Japan te praten zonder de ongewone ervaring van het Maid Café te vermelden. Dit concept, dat bijzonder populair is in de Japanse cultuur, bloeit op in alle grote steden van de archipel. Je vindt ze op elke straathoek in de wijk Akihabara in Tokio.

De Japanners zijn erg gesteld op dit type animatie, dat rechtstreeks is ontleend aan manga en geïnspireerd op rollenspellen. Een equivalent vind je nergens anders. In het Maid Café ontmoet je gekke serveersters en verrassende optredens? Ben je klaar voor een totaal kawaii en gekke tijd?

WAT IS EEN MAID CAFÉ IN JAPAN?

Een Maid Café (meido Kafe) is een populaire attractie in Japan. Het is een soort bistro waar altijd jonge serveersters in dienstmeisjes zitten die eruit zien als fictieve mangafiguren.

Echte actrices begroeten de klanten, converseren en brengen de avond tot leven terwijl ze eten en drinken serveren. Meestal wordt een menu met verschillende formules getoond. U kunt dus lunchen of alleen een dessert nemen, afhankelijk van uw eetlust en volgorde van vermaak. Voordat je vertrekt, mag je op de foto met je favoriete meid. Schattig!

Oorspronkelijk zijn deze atypische cafés voor otaku klanten. Deze term, die in Japan nogal denigrerend is, verwijst naar mensen met een passie voor manga en animatiefilms. In onze cultuur is het een beetje als de nerd die totaal verslaafd is aan videospelletjes en zijn huis niet uit komt. In Frankrijk is het woord “otaku” meestal steno voor fans van de Japanse cultuur.

HOE WERKT EEN MAID CAFÉ IN JAPAN?

Het concept van het Maid Café is dat je een toegangsprijs betaalt die meestal een drankje en soms een foto met de meisjes omvat. De aangeboden diensten zijn dezelfde als in gewone cafés, behalve dat de interactie met de serveersters centraal staat. Deze laatsten verkleden zich als dienstmeisjes en starten een rollenspel dat je meeneemt in de wereld van de manga en je vermaakt.

Elk café heeft zijn eigen thema: sommige zijn meer gericht op conversatie, terwijl andere de voorkeur geven aan animatie of videospelletjes. U moet weten dat de rijen lang zijn en dat de tijd in het Maid Café vaak beperkt is tot één of twee uur.

Gezien deze rage hebben verschillende Japanse bedrijven, zoals restaurants en bars, grotendeels het concept van cosplay ontwikkeld, waarbij een personage wordt gespeeld (meid en cosplay winkel, cosplay restaurant…).

DIENSTMEISJE, DE UITZINNIGE SERVEERSTERS

Het zijn jonge Japanse meisjes met een mooi gezicht, kinderlijke trekken en een licht naïef karakter, die eruit zien alsof ze uit een tekenfilm komen… wat in Japan “moe” wordt genoemd. Over het algemeen zijn ze bijzonder goedlachs en euforisch.

KLEDING VOOR DIENSTMEISJES

Dienstmeisjes dragen een dienstkleding die meestal bestaat uit een korte jurk, een slip, een wit schort, een hoofdtooi en kousen. De kleuren kunnen per café verschillen. Bovendien zijn de kleren vaak versierd met ruches of andere details om ze sexy te maken.

Dienstmeisjes dragen vaak pruiken met vlechten en linten in hun haar om hen aan manga-heldinnen te doen denken. Het uniform wordt aangevuld met kawaii-accessoires zoals katten-, panda- of konijnenoren.

DE ROL VAN DE SERVEERSTER

Maid gaat de straat op en deelt flyers uit voordat ze klanten naar het café brengt. Ze begroet hen hartelijk door hen “heren” of “prinsessen” te noemen. Bij elke bediening voert ze een klein ritueel uit door hen te vragen enkele gebaren met haar te maken of een toverformule te herhalen.

Het is duidelijk dat ze opgewonden raakt van de kleinste “prestatie” van haar klant, zoals een jonge aanbiddende moeder zou doen met haar kind.

Wees dus niet bang om belachelijk gemaakt te worden en zelfkritiek te hebben, vooral als je gevraagd wordt om voor iedereen te dansen of te zingen. Overigens kan de volledig verlichte sfeer de indruk wekken dat je op LSD zit. Totaal delirium voor westerlingen.

De gerechten worden gepresenteerd als schattige wezens zoals kleine katten of teddyberen. De meid kan ook hartjes tekenen in ketchup, chocolade of slagroom. Ze geeft vaak kleine attenties aan klanten, zoals een vriendelijk briefje of een souvenir.

Afhankelijk van de locatie zal het dienstmeisje activiteiten initiëren zoals gezelschapsspelletjes, fotomomenten of lichte discussies. Het doel is de klanten te vermaken en hen tegelijkertijd aan te moedigen zoveel mogelijk te consumeren. Wees ervan bewust dat alle activiteiten betaald zijn en erg duur. Aan het eind krijgt u een klantenkaart waarmee u bij elke terugkeer kunt opwaarderen.

Voor otakus is dit een soort Japanse fantasie, maar in tegenstelling tot wat je zou denken, is er geen seksueel karakter in Maid Cafe. Ook mogen klanten de serveersters absoluut niet aanraken. Er zijn strikte regels om de dienstmeisjes te beschermen tegen ongewenste klanten. Daarom is het niet toegestaan om foto’s te maken of zelfs maar te proberen contact op te nemen met een bediende na het werk.

DE KLANTENKRING VAN HET MEIDENCAFÉ

Hoewel het concept vooral gericht is op otaku’s, is het publiek heel divers. Van jonge lolita’s tot gezinnen, vriendengroepen en toeristen, het is verre van het cliché van de eenzame pervert.

De meeste mensen komen hier niet om plezier te maken, maar om zich onder te dompelen in een kawaii en totaal gestoord universum. De licht erotische rol van het dienstmeisje, gespeeld door jonge meisjes, is echter een beetje storend voor onze westerse cultuur. Men kan dit soort sites dan ook niet goedkeuren, zeker niet als men een feministische ziel heeft. Er bestaat ook een mannelijke versie van het Maid Café.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN MEIDENCAFÉS

Er zijn veel verschillende soorten Maid Cafés in Japan. Moe Meido en hun vrolijke serveersters zijn het populairst. Alsof het concept nog niet vreemd genoeg is, zijn Yandere Meido cafés waar de dienstmeisjes er depressief uitzien.

Andere plaatsen zoals Tsundere Cafe bieden onbeleefde serveersters die je misbruiken. Sommige gaan nog verder en schoppen zelfs klanten. Ieder voor zich! Butler Cafe is de mannelijke versie van Maid Cafe met obers op de bal.

Enkele van de beroemdste meisjescafés in Japan zijn het beroemde @Home Café en zijn meisjesidolen, of het Mai:lish Café en zijn thema-avonden, waar je Arisa kunt ontmoeten, een zeer populaire serveerster in de Japanse hoofdstad. MIA Café is beroemd omdat het de eerste plaats was die klanten een kaartspel aanbood waarbij ze foto’s van dienstmeisjes konden verzamelen.

De meeste Maid Cafés bevinden zich in de wijk Akihabara in Tokio, waar de otakucultuur wijdverbreid is. U kunt ook terecht in de wijk Den-Town in Osaka. Als u tijdens uw verblijf in Japan een drankje of een taartje wilt nuttigen terwijl u geniet van een ongewone ervaring, moet u rekenen op 500 yen voor de toegang en minstens één drankje toevoegen.

Het Maid Café is een echte curiositeit, een volledig bevroren concept dat zeer trendy is in het land van de rijzende zon. Een leuke, vreemde en soms verontrustende ervaring, het Maid Café zal u niet onverschillig laten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven