YAKUZA: JAPANSE MAFFIA, CLAN EN ORGANISATIE

Wil je meer weten over ’s werelds oudste criminele organisatie? Ontdek dan de eeuwenoude wereld van de Yakuza: de Japanse maffia.

De Japanse maffia (Yakuza) is een criminele organisatie die opereert in de Japanse archipel. De leden van de Yakuza-clans kunnen worden geïdentificeerd dankzij Irezumi. In Japan zijn er drie grote yakuza-families, namelijk Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai en Inagawa-kai.

Naast de Italiaanse maffia en de Chinese triade is de Japanse maffia een van de gevaarlijkste ter wereld. In tegenstelling tot de eerste twee maffiaorganisaties, die geheim blijven, zijn de Yakuza goed bekend bij de politie. De Yakuza moeten zichzelf zelfs aangeven, ze hebben visitekaartjes en panden als een echt bedrijf…

Als u meer wilt weten over deze georganiseerde misdaad in de Japanse archipel, bent u hier aan het juiste adres. In dit artikel ontdekt u :

 • De etymologie van de naam “Yakuza”.
 • De controversiële oorsprong van de Yakuza
 • De hiërarchische organisatie van de Yakuza
 • De grootste yakuza-familie: Yamaguchi-gumi
 • Traditionele riten en de erecode van de yakuza
 • De belangrijkste activiteiten van de Japanse maffia
 • De existentiële relatie tussen bosozoku en yakuza
 • De invloed van de Japanse maffia in de populaire cultuur
 • Ben je klaar voor een kleine rondleiding door de donkere steegjes van Tokio, Osaka of Kobe? Laten we gaan (レッツゴー)!

DE ETYMOLOGIE VAN DE NAAM “YAKUZA” IS ALS VOLGT

De Japanse maffia is ontstaan tijdens het Tokugawa shogunaat. De naam komt van een Japans kaartspel genaamd Oicho-Kabu. Als je tijdens het spel een getallenreeks krijgt met de getallen 8-9-3 = 20, krijg je 0 punten.

Dit is een combinatie die een verliezer is in het spel, wat betekent dat de Yakuza verliezers en verschoppelingen zijn in de maatschappij. Op een eenvoudige manier:

 • “Ya”: komt van het woord “Yattsu” dat “acht” betekent (je kunt ook “Hachi” gebruiken).
 • “Ku”: betekent “negen”, hoewel “Kyu” ook gebruikt wordt.
 • “Za”: ongetwijfeld een vervorming van het woord “San” dat “drie” betekent.

Deze Japanse term werd ook gebruikt om de rol van de uitkijk (voorzitter van de opstelling) aan te duiden. De politie moest eigenlijk de Shinto-schrijnen binnengaan om de spelers te vinden. Bij de ingang zat een wachter op een stoel (“rol” voor Yaku en “van de stoel” voor Za).

DE CONTROVERSIËLE OORSPRONG VAN DE YAKUZA

Hoewel de Yakuza zijn oorsprong vindt in het land van de rijzende zon, blijft zijn geschiedenis veel vragen oproepen over de herkomst van zijn leden.

EERSTE VERSCHIJNING VAN DE YAKUZA TIJDENS DE EDO-PERIODE

Uit historische feiten blijkt dat de yakuza verscheen in de 8e eeuw, als afstammelingen van Kabuki-mono. Het waren samoerai die werkten onder de shogun tijdens het Tokugawa-tijdperk. De instelling van de “Tokugawa Pax” leidde ertoe dat deze mannen werkloos werden, waardoor ze criminelen werden.

Ze begingen allerlei wreedheden tegen het Japanse volk en stonden bekend om hun extravagantie en zwaardvechtkunst. Er zijn echter geen schriftelijke bronnen die concreet bewijs leveren van een relatie tussen de yakuza en deze criminelen. De yakuzas zelf beweren directe afstammelingen te zijn van de Machi-Yakko groep (dienaren van de stad).

Om zich te verdedigen tegen het misbruik door deze gevallen ronin (samoerai zonder meesters), vormden sommigen van hen een groep burgerwachten. Aan deze verdedigers van de weduwe en wees ontleenden de yakuzas hun gebruiken (yubitsume en irezumi). Vanaf dat moment waren er twee kasten:

 • Bakuto: Zij worden nog steeds “beroepsspelers” genoemd en opereren in de stad als zelfbenoemde burgerwachten. Ze stonden er ook om bekend de markt voor “kansspelen” te domineren. Bovendien zijn deze spelen nog steeds de meest winstgevende zaken van de yakuza.
 • Tekiya: Ze waren te vinden op de straten waar ze als straatverkopers veel dingen verkochten, maar tegen lage prijzen.

HET VERHAAL VAN EEN BEROEMDE BAKUTO: SHIMIZU NO JIROCHO

Als we een beroemde naam moeten noemen die de bakuto groep vertegenwoordigt, dan is dat Shimizu (1829-1893). Hij is een waar icoon in de Japanse geschiedenis, de Robin Hood van de Japanse archipel. Volgens sommige kronieken was hij commandant van een bataljon van 500 man.

Hij bestuurde de Tokaido weg bij gebrek aan een competente politiemacht. Hij verdedigde de bevolking tegen de wandaden van de kabuki-mono. Tijdens de burgeroorlog in de 19e eeuw werd Shimizu gedwongen een politieke keuze te maken.

Shimizu koos tussen het behoud van het shogunaat en de invoering van de keizer, en koos dus voor de invoering van de keizerlijke macht. Dit was een uitstekende keuze, want zijn misdaden werden vergeven, wat zijn legende versterkte. Volgens de Amerikaanse media was Shimizu echter slechts een vermomde crimineel die zijn land met onderdrukkende hand regeerde.

YAKUZA’S HIËRARCHISCHE ORGANISATIE

De Yakuza bestaat alleen uit mannen. Vrouwen zijn weinig zichtbaar en werken alleen op de achtergrond (voornamelijk in uitgaansgelegenheden). Yakuza-clans rekruteren hun mannen rechtstreeks bij de Burakumin-gemeenschap of bij Koreanen.

De hiërarchische structuur van de Japanse maffia lijkt sterk op die van de Siciliaanse maffia. Ze is piramidaal en familiair. Er is een verschil tussen :

 • Oyabun: ook bekend als kumicho, vergelijkbaar met “peetvader”. Net als de feodale macht is het een erfelijke titel die van vader op zoon wordt doorgegeven. Elk lid dat zich aansluit bij de yakuza stemt ermee in een beschermd kind (kobun) te zijn en zweert trouw en gehoorzaamheid aan de oyabun. Beiden zijn onderworpen aan een morele code (jingi-code) en de kobun kunnen op hun beurt sponsor worden om de organisatie uit te breiden.
 • Saiko-komon: Dit zijn de adviseurs die toezicht houden op het hoofd van de familie. Het is een soort administratieve functie, waarbij het hoofd controle heeft over advocaten, penningmeesters, enz.
 • Waka-gashira: staat onder de oyabun en is de tweede man van de familie (een soort rechterhand). Hij staat onder de directe bevelen van de patriarch en zijn voornaamste taak is het aansturen van de uitvoerende ambtenaren, zoals de directeuren.
 • Shatei-gashira: Hij is qua gezag ondergeschikt aan de waka-gashira. Hij speelt de rol van tussenpersoon tussen de nummer twee van de clan en de tussenliggende leden.
 • Wakashu: Dit is een tussenpositie die bestaat uit kyodai (oudere broer) en net onder de hiërarchie, shatei (jongere broer). De junkōseiin is de leerling van de familie.

YAMAGUCHI-GUMI, DE GROOTSTE YAKUZA FAMILIE

Ze werd in 1915 opgericht door Harukichi Yamaguchi en haar belangrijkste activiteiten waren shows en spelletjes. Het is een van de grootste en rijkste criminele organisaties ter wereld. Statistisch gezien vertegenwoordigt deze familie in 2010 44,4% van de yakuza in Japan.

Binnen de georganiseerde misdaad verdient de Yamaguchi-gumi miljarden dollars per jaar met hun illegale activiteiten. Deze omvatten wapen- en drugshandel, prostitutie, afpersing en pornografie.

Shinobu Tsukasa is de nieuwe oyabun van de familie, die in 2005 aan de macht kwam na de pensionering van Watanabe Yoshinori. In 2007 lanceerde de heer Tsukasa een uitgebreide campagne in Tokio, waar hij zijn hoofdkwartier vestigde.

Het voormalige hoofdkwartier, gevestigd in Kobe, wordt gecontroleerd door de Kobe Yamaguchi-gumi, een separatistische groepering bestaande uit de uitgesloten Yamaguchi-clans. De Yamaguchi-gumi probeert te overleven tussen de steeds strengere anti-yakuza wetten en zijn aangetaste imago.

YAKUZA TRADITIONELE RITEN EN EERBEWIJZEN

Om deel uit te maken van een familie is het belangrijk om je bekwaamheid te bewijzen. Nationaliteit is ook geen belangrijke factor, want Yamaguchi-gumi kent vele nationaliteiten. Dus het enige wat waardevol is, is de liefde voor de traditie en de yakuza-familie.

DE SAKAZUKI CEREMONIE OF INTRODUCTIE CEREMONIE

Sommige criminele organisaties hebben introductieceremonies voor nieuwkomers, en de yakuza zijn daarop geen uitzondering. Sakazuki is een introductieceremonie waarvan de datum wordt vastgesteld volgens de maankalender. Na zes maanden hun bekwaamheid te hebben bewezen, wordt een ceremonie gehouden in een kamer met een Shinto-altaar en een koffietafel.

De deelnemers dragen kimono’s in deze ruimte waar stilte absoluut noodzakelijk is. De sponsor en het aspirant-lid zitten tegenover elkaar en delen een kopje sake alvorens deze uit te wisselen. Hier symboliseert de sake de bloedband en de uitwisseling van de beker de trouw van het nieuwe lid.

De oyabun houdt vervolgens een toespraak over de erecode van de yakuza en de principes van loyaliteit en gehoorzaamheid. Het ritueel eindigt wanneer de stilte wordt verbroken doordat de deelnemers samen “Omedo Gozaimasu” zeggen. Wanneer een yakuza de beker (Oyako Sakazuki) teruggeeft aan zijn peetvader, betekent dit dat hij de banden met de familie verbreekt.

YAKUZA ERECODE

De yakuza is onderworpen aan een erecode (bushido) wanneer hij of zij lid wordt van de familie. Deze wordt gekenmerkt door negen punten, namelijk:

 • Gij zult de waardigheid of de eer van een voorbeeldige burger niet schaden.
 • Gij zult niet de vrouw van een ander nemen.
 • Gij zult geen diefstal plegen binnen de organisatie.
 • Gij zult geen drugs gebruiken.
 • Gij zult uw meerdere gehoorzamen.
 • Gij moet accepteren uw leven te verliezen voor uw vader of voor hem naar de gevangenis te gaan.
 • Gij mag met niemand over de familie praten.
 • Je mag niets zeggen als je in de gevangenis zit.
 • Je mag geen Katagiri (iemand die geen lid is van een yakuza-clan, een burger) doden.

HET TATOEAGE RITUEEL: IREZUMI

Dit is het meest beoefende Japanse ritueel binnen de Yakuza gemeenschap. Het is een uiterst pijnlijk proces dat op traditionele wijze wordt uitgevoerd met naalden of roestvrij staal. Het is ook duur en duurt maanden of zelfs jaren.

Yakuza zijn ermee bedekt en elke clan heeft zijn eigen tatoeage. Dit proces komt voort uit de Bakuto traditie waar elk lid een zwarte cirkel tatoeëerde om hun misdaden te kwantificeren. In de loop der tijd is het een manier geworden om zich te onderscheiden van andere clans, maar ook een symbool van moed.

Het tatoeëren op deze manier is eigenlijk een onomkeerbaar proces. Hoewel de wet burgers verbiedt ze te gebruiken, protesteren sommige jongeren en maken tatoeages tot een modeverschijnsel.

YUBITSUME OF VERWIJDERING VAN DE PINK

Dit is een zeer belangrijk traditioneel ritueel voor de yakuza gemeenschap. Wanneer een yakuza de bushido schendt, moet hij om vergiffenis vragen. Dit gebaar van verlossing gaat gepaard met een verminking van de pink om deze aan de peetvader te offeren.

Als de yakuza desondanks de fout blijft maken, herhaalt hij de ceremonie door zijn andere vingers af te snijden. Deze straf komt voort uit de traditie van bakuto, en weinig mensen kunnen beweren dat ze bijna hun hele vinger hebben. De yakuzan bewaart de verminkte vinger in een chemische oplossing als ontsmettingsmiddel om zichzelf aan zijn fouten te herinneren.

DE BELANGRIJKSTE CRIMINELE ACTIVITEITEN VAN DE JAPANSE MAFFIA

De meeste activiteiten van de Yakuza vinden hun oorsprong in de feodale tijd. De Japanse maffia verschilt volledig van clandestiene organisaties zoals de Italiaanse maffia of de Chinese triades. De kantoren van de Yakuza-familie zijn duidelijk zichtbaar, met de naam en het symbool van het lidmaatschap.

Hierdoor is Japan een van de weinige landen waar de maffia volledig zichtbaar is. Hun kantoren zijn meestal legale verenigingen en de leden hebben een kledingvoorschrift. Dit is om zich te onderscheiden van de civiele katagiri.

AFPERSING MET JAPANSE MIDDELEN: SOKAIYA

De inkomsten van de yakuza komen voornamelijk uit de tienden die zij innen bij bedrijven in hun gebied. Dit kan worden gezien als een soort “belasting” die Japanse bedrijven betalen om problemen te voorkomen. Anderen verkopen hun diensten en krijgen aandelen in een bedrijf, waardoor zij “aandeelhouders” worden.

Yakuza gebruiken ook chantage om geld af te persen nadat ze compromitterende informatie over het bedrijf of zijn leiders hebben ontvangen. De Japanse politie heeft ook een pact met de yakuza, waardoor de organisatie semi-legitimiteit krijgt. De politie kan yakuza’s niet arresteren voor kleine vergrijpen zoals vechten.

JAPANS PROFESSIONEEL WORSTELEN EN GOKKEN

Yakuza zijn grote fans van puroresu en MMA. Zij bezitten de stadions waar deze sporten plaatsvinden. Zij zien er een economisch aspect in, omdat zij inkomsten krijgen uit de entrees. De Yakuza zijn ook betrokken bij sumo, waar ze vervalste wedstrijden organiseren en de worstelaars kopen.

Dit is een zeer winstgevende zaak in Japan, waarvan de oorsprong teruggaat tot de feodale tijd. Yakuzas organiseren ook illegale weddenschappen op andere sporten, zoals paarden- en autoraces. Zij hebben ook de absolute controle over de pachinko-hallen, maar ook over de casinohallen.

Bovendien is pachinko een zeer populair spel in Japan en is de omzet extreem hoog. In de Japanse archipel zijn er niet minder dan 18.000 gokhallen, waarvan de meeste gelieerd zijn aan de yakuza. Dit misdaadsyndicaat gebruikt ze om hun aantallen op te blazen, maar ook om geld wit te wassen.

ILLEGALE HANDEL

De belangrijkste vormen van mensenhandel door de yakuza zijn de volgende:

Drugshandel: Dit is een van de meest winstgevende activiteiten van de yakuza. Zij richten zich meer op de verkoop van amfetaminen (verdovende middelen), wat hun belangrijkste markt is.

Wapensmokkel: De Japanse wet is zeer streng op wapenbezit, dus hebben de yakuza een markt ontwikkeld in andere Aziatische landen en in de VS.

Illegale immigratie: Yakuzas zijn betrokken bij het binnenbrengen van illegale immigranten in de archipel. Deze handel voorziet hen van zowel prostituees als arbeidskrachten. De meeste prostituees in de Japanse archipel komen uit andere Aziatische landen.

DE EXISTENTIËLE RELATIE TUSSEN BOSOZOKU EN YAKUZA

Bosozoku zijn in Japan een groep jonge motorrijders die gevaarlijk rijden door zoveel mogelijk lawaai te maken. De Japanse politie beschouwt deze gangsters als “pseudo yakuza”. Sommige leden zijn betrokken bij criminaliteit, terwijl anderen een borgsom betalen aan de yakuza voor bescherming.

De ongeëvenaarde alliantie tussen bosozoku en yakuza zou hebben geleid tot de vorming van een informele bende die “Han-gure” wordt genoemd. Deze bendes worden door de yakuza gebruikt als een belangrijke taakgroep, omdat ze niet als “schadelijk” worden gezien. De meeste bendes bestaan uit Chinezen en Koreanen die zich soms aansluiten bij de yakuza.

Sommige jonge bosozoku-leden reizen naar andere Aziatische landen om hun activiteiten uit te voeren. Dit verbond wordt echter niet goed ontvangen door de Japanse maffia, die het ziet als een schending van haar ethiek.

DE INVLOED VAN DE YAKUZA IN DE POPULAIRE CULTUUR

Yakuzas nemen een prominente plaats in de samenleving in, zowel economisch als als ordehandhaver in hun wijken. Ze kunnen worden gezien als een mythe in de Japanse cultuur. Zozeer zelfs dat ze voorkomen in Japanse spellen, manga, films… Hier zijn enkele voorbeelden van waar we yakuzas kunnen zien:

In de Gokusen serie: gecreëerd door Kozueko Morimoto, deze manga werd uitgegeven door Shueisha. Het is ook een anime serie en een drama. De heldin is Kumiko Yamaguchi, erfgename van een yakuza-clan, die haar droom om lerares te worden in vervulling ziet gaan. Ze geeft wiskundeles in een klas met criminelen waar elke leerling een complexe persoonlijkheid heeft.

In de film My boss, my hero: dit is een parodie uit 2001. Het gaat over een jonge ongeletterde clanleider die van school wordt gestuurd nadat hij een grote deal heeft gemist omdat hij niet kon tellen. Hij komt terecht op een middelbare school die gedomineerd wordt door de rivaliserende clan en ontdekt de geneugten van het middelbare schoolleven.

In het cultspel Grand Theft Auto III: een van de bendes in Staunton heet “Yakuza”.

In het videospel Yandere Simulator: Yakuza helpt het hoofdpersonage bij bepaalde opdrachten.

In de videospelreeks Yakuza: er zijn verschillende avonturen over de wereld van de yakuza. Deze spellen zijn beschikbaar voor PlayStation 2, PS3, PS4, Xbox One, Switch en Wii.

Yakuza eiga: Dit is een Japans filmgenre over het leven van de yakuza. Sommige Europese filmmakers hebben het onderwerp ook aangepakt. Verschillende films hebben yakuza in hun films geïntroduceerd, de laatste is Takashi Miike’s “First Love: The Last Yakuza”, die in 2019 in de VS uitkomt.

Yakuza Order of the Dragon: Dit is een Japanse Yakuza-film uit 2007 van Takashi Miike.

YAKUZA, DE OUDSTE EN MODERNSTE MAFFIA TER WERELD

We hebben gezien dat de Yakuza-familie een van de grootste organisaties ter wereld is, samen met de Italiaanse en Chinese maffia. De naam komt van een verliezende combinatie van een kaartspel uit het Tokugawa-tijdperk. Het is dus een oude organisatie die in de loop der tijd heeft weten te overleven en tegenslagen heeft overwonnen.

De Yakuza volgen een strikte erecode die hen in de hele wereld zo’n reputatie heeft opgeleverd. Maar vergis je niet, een yakuza is een moderne gangster, ook al zijn ze nog steeds onderworpen aan Japanse overleveringen zoals Yubitsume of Seppuku.

Als u meer wilt weten over de gevaarlijke wereld van Japan, lees dan ons artikel over bosozoku motorbendes. Ze inspireerden de cult manga Akira…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven