SHINTO SCHRIJN: JAPANSE PLAATS VAN AANBIDDING

Shinto schrijnen (神社, jinja) zijn plaatsen waar de kami, de Shinto ‘goden’ uit de Japanse mythologie, vereren en leven. De heilige voorwerpen die de kami vertegenwoordigen, worden bewaard in de binnenste kamers van het heiligdom, waar ze voor niemand zichtbaar zijn.

Er zijn twee religies in Japan: het boeddhisme en het shintoïsme. Elk heeft zijn eigen verering, boeddhistische tempels herkenbaar aan hun Boeddhabeelden en Shinto-heiligdommen herkenbaar aan hun torii en pagodes.

Mensen bezoeken heiligdommen om hulde te brengen aan de kami of om te bidden voor geluk. Heiligdommen worden ook bezocht bij speciale gelegenheden zoals Nieuwjaar, Setsubun, Shichi Gosan en andere festivals. Pasgeboren baby’s worden traditioneel enkele weken na de geboorte naar een schrijn gebracht, en veel paren houden er hun huwelijksceremonie.

WAT BEVINDT ZICH IN EEN SHINTO SCHRIJN?

Een of meer torii poorten markeren de ingang van een schrijn. Ze zijn er in verschillende kleuren en van verschillende materialen gemaakt. De meeste torii zijn echter van hout en vele zijn oranje en zwart geschilderd.

KOMAINU

Komainu zijn een paar waakhonden of leeuwen die vaak aan weerszijden van de ingang van een heiligdom staan. Deze beelden zijn bedoeld om het Japanse heiligdom te beschermen tegen demonen en kwade geesten. In het geval van het Inari heiligdom zijn het vossen in plaats van honden.

REINIGINGSSTRAAT

Het water uit deze fonteinen, die bij de ingang staan, wordt gebruikt voor zuivering. Volgens de Japanse traditie moet u uw handen en mond wassen voordat u het hoofdgebouw nadert.

HOOFDGEBOUW EN OFFERGEBOUW

Afhankelijk van de bouwstijl van het heiligdom zijn de hoofdzaal (honden) en de offerzaal (haiden) twee aparte gebouwen of gecombineerd tot één. De binnenste kamer van het hoofdgebouw bevat de heilige voorwerpen van het heiligdom, terwijl bezoekers bidden en offers brengen in de offerhal.

SCEN

Sommige heiligdommen hebben podia voor kagura-dans of noh-theatervoorstellingen.

EMA

Bezoekers van het Japanse heiligdom schrijven hun wensen op deze houten platen en laten ze achter bij het heiligdom in de hoop dat hun wensen uitkomen. De meeste mensen wensen een goede gezondheid, succes in zaken, succes bij toelatingsexamens, liefde of rijkdom.

OMIKUJI

Omikuji zijn voorspellingen die in veel Japanse heiligdommen en tempels te vinden zijn. Ze worden willekeurig getrokken en bevatten voorspellingen variërend van daikichi (“groot geluk”) tot daikyo (“groot ongeluk”). Door een papiertje om een boomtak te binden, kan men ongeluk achter zich laten.

SHIMENAWA

Een shimenawa is een touw van stro met witte stroken papier in een zigzag (shide) patroon. Het markeert de grens van iets heiligs en wordt gevonden op torii poorten, rond bomen en heilige stenen, etc. Een soortgelijk touw als de shimenawa wordt ook gedragen door yokozuna, de hoogste sumoworstelaars, tijdens rituele ceremonies.

Er kunnen een aantal aanvullende gebouwen zijn, zoals het huis en kantoor van de priester, een mikoshi-opslagplaats en andere gebouwen. Er zijn echter bijna nooit begraafplaatsen in schrijnen, omdat de dood in het shintoïsme als een oorzaak van onreinheid wordt beschouwd, en in Japan wordt de dood voornamelijk in het boeddhisme behandeld.

De architectuur en de kenmerken van het Shinto-schrijn en de boeddhistische tempel zijn in de loop der eeuwen in elkaar overgegaan. Er zijn verschillende bouwstijlen, waarvan de meeste (boeddhistische) invloeden hebben van het Aziatische continent.

Slechts enkele van de huidige heiligdommen worden beschouwd als gebouwd in de zuivere Japanse stijl. Daaronder bevinden zich de belangrijkste Shinto-heiligdommen, de Ise-schrijnen.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN HEILIGDOMMEN

Er zijn tienduizenden heiligdommen in het Land van de Rijzende Zon, waarvan sommige kunnen worden onderverdeeld in enkele grote groepen heiligdommen.

KEIZERLIJKE HEILIGDOMMEN

Keizerlijke heiligdommen werden rechtstreeks door de regering gefinancierd tijdens de dagen van het door de staat geleide shintoïsme. Hiertoe behoren enkele van de belangrijkste heiligdommen in Japan, zoals de heiligdommen van Ise, Atsuta en Izumo.

Er zijn ook nieuwe heiligdommen die tijdens de Meiji-periode zijn gebouwd, zoals de Heian-schrijn in Kyoto en de Meiji-schrijn in de Japanse hoofdstad Tokio. Deze heiligdommen worden gewoonlijk “jingu” genoemd in plaats van “jinja”.

INARI SCHRIJNEN

Inari heiligdommen zijn herkenbaar aan de vossenbeelden bij de ingang. De vossen worden beschouwd als boodschappers van Inari, riskami, waaraan het heiligdom is gewijd. Fushimi Inari Shrine in Kyoto is de beroemdste van alle Inari schrijnen in Japan.

HACHIMAN HEILIGDOMMEN

Hachiman is de kami van de oorlog en was ooit populair onder de militaire clans van die tijd. De beroemdste van alle aan Hachiman gewijde schrijnen is ongetwijfeld de Tsurugaoka Hachimangu Shrine in Kamakura, maar de belangrijkste schrijn voor Hachiman is de Usa Shrine in Kyushu.

DE TENJIN SCHRIJNEN

Deze heiligdommen zijn gewijd aan een politicus uit de Heian periode: kami Sugawara Michizane. De Tenjin Shrine is erg populair bij studenten die zich voorbereiden op hun examens en is versierd met beelden van ossen en pruimenbomen, de favoriet van Michizane. Dazaifu Tenmangu Shrine bij Fukuoka is de populairste van dit type schrijnen.

SCHRIJNEN IN BED

Deze heiligdommen zijn gewijd aan de Shinto godin van de berg Fuji: prinses Konohana sakuya. Aan de voet en de top van de heilige berg staan de belangrijkste Sengen-schrijnen, onder de duizenden in Japan.

SCHRIJNEN GEWIJD AAN DE STICHTERS VAN MACHTIGE CLANS

Sommige machtige clans in de geschiedenis van Japan hebben hun eigen heiligdommen gewijd aan de stichters van de clan. De bekendste voorbeelden zijn de Oyama-schrijn in Kanazawa, gewijd aan de stichter van de Maeda-clan, en de vele Toshogu-schrijnen gewijd aan Tokugawa Ieyasu, waarvan de beroemdste in Nikko staat.

PLAATSELIJKE HEILIGDOMMEN

Veel heiligdommen op het Japanse platteland zijn gewijd aan lokale kami zonder dat ze geassocieerd zijn met andere heiligdommen.

DE BESTE HEILIGDOMMEN IN JAPAN

1. FUSHIMI INARI SCHRIJN

Fushimi Inari Shrine (伏見稲荷大社, Fushimi Inari Taisha) is een groot Shinto heiligdom in het zuidelijke deel van Kyoto, de oude Japanse hoofdstad. Het is beroemd om zijn duizenden vermiljoenkleurige torii, die zich uitstrekken over een netwerk van paden achter de hoofdgebouwen.

Deze paden leiden naar het bos rond de 233 meter hoge heilige berg Inari, die deel uitmaakt van het heiligdom.

Fushimi Inari is de grootste van enkele duizenden heiligdommen gewijd aan Inari, de Shinto-god van de rijst. In Japanse legenden worden vossen beschouwd als de boodschappers van Inari, wat heeft geleid tot de creatie van vele vossenbeelden in het heiligdom. Het Fushimi Inari heiligdom heeft een zeer oude oorsprong, vóór de verhuizing van de hoofdstad naar Kyoto in 794.

2. ITSUKUSHIMA SCHRIJN

Het eeuwenoude Itsukushima-schrijn (厳島神社, Itsukushima Jinja) ligt in Miyajima op het gelijknamige Japanse eiland. Het is de bron van de bekendheid en de naam van het eiland.

Het Japanse eiland heet formeel Itsukushima, maar is beter bekend als Miyajima, wat letterlijk “heiligdomseiland” betekent in het Japans, vanwege de belangrijkste attractie. Het heiligdom is wereldwijd bekend om zijn iconische “zwevende” torii poort.

Het heiligdom en zijn torii poort zijn uniek omdat ze op water zijn gebouwd en bij vloed op de zee lijken te drijven.

3. TOSHOGU SCHRIJN

Toshogu Shrine (東照宮, Tōshōgū) is de laatste rustplaats van Tokugawa Ieyasu, de stichter van het Tokugawa Shogunaat die Japan meer dan 250 jaar regeerde tot 1868. Ieyasu is gewijd aan Toshogu als de godheid Tosho Daigongen, “Grote Godheid van het Licht van het Oosten”.

Toshogu was oorspronkelijk een relatief eenvoudig mausoleum, maar werd in de eerste helft van de 17e eeuw uitgebreid tot het spectaculaire complex dat Ieyasu’s kleinzoon, Iemitsu, kende.

4. YUDONO-SAN HEILIGDOM

Yudono-san (湯殿山) is een van de drie bergen van Dewa Sanzan, en zijn heiligdom wordt beschouwd als een soort innerlijk heiligdom. In feite is Yudono zo heilig dat men niet kan spreken of horen wat er in het heiligdom gebeurt.

Ondanks zijn geheimzinnigheid en mysterie is Yudono-san relatief gemakkelijk toegankelijk via een betalende route. Het heiligdom ligt in een vallei onder de top, op slechts 200 meter van de parkeerplaats. De traditionele methode is echter moeilijker en bestaat uit een afdaling langs een steil pad vanaf de top van Gas-san.

5. BINNENSTE SCHRIJN (NAIKŪ)

De Inner Shrine (内宮, Naikū) is een van de twee belangrijkste heiligdommen die deel uitmaken van de Ise Shrines in de stad Ise. De Binnenste Schrijn, officieel bekend als Kotai Jingu, is het huis van de Zonnegodin (Amaterasu Omikami), de meest vereerde Shinto godin, en wordt beschouwd als de heiligste schrijn in Japan.

Er wordt aangenomen dat het binnenste heiligdom meer dan 2000 jaar geleden is gebouwd. De belangrijkste gebouwen lijken op oude rijstpakhuizen en zijn gebouwd in een bouwstijl die bijna geen invloed vertoont van het Aziatische continent, aangezien ze dateren van vóór de invoering van het boeddhisme.

Zowel het binnenste als het buitenste heiligdom worden om de 20 jaar opnieuw opgebouwd volgens een oude Shinto-traditie. De 62e herbouw werd voltooid in 2013. De 63e herbouw zal plaatsvinden in 2033.

6. KUMANO NACHI TAISHA SCHRIJN

Kumano Nachi Taisha (熊野那智大社) is een van de drie heiligdommen in Kumano, gelegen op enkele kilometers landinwaarts van de kustplaats Katsuura. Het heiligdom maakt deel uit van een groot complex van nabijgelegen religieuze plaatsen die de fusie illustreren van boeddhistische en shinto-invloeden die uniek zijn voor het Kumano-gebied. Het is ook de thuisbasis van de hoogste waterval van Japan.

7. IZUMO TAISHA SCHRIJN

Izumo Taisha (出雲大社) is gelegen in Izumo City, Shimane Prefecture, een uur treinen ten westen van Matsue. Het is een van de belangrijkste heiligdommen in Japan. De exacte bouwdatum van Izumo Taisha is niet bekend, maar het wordt vaak beschouwd als het oudste heiligdom van Japan, dat al in het begin van de 7e eeuw bestond, zoals blijkt uit de oudste kronieken van het land.

Izumo werd in de prehistorie geregeerd door een machtige clan, en het gebied speelt een centrale rol in de scheppingsmythologie van Japan. De belangrijkste godin (kami) van Izumo Taisha is Okuninushi no Okami. Volgens de scheppingsmythe was Okuninushi de schepper van het land Japan en de heerser van Izumo.

Hij werd ook bekend als de godheid van goede relaties en huwelijken. Bezoekers klappen daarom tijdens hun gebeden vier keer in hun handen in plaats van de gebruikelijke twee: twee keer voor zichzelf en twee keer voor hun echte of gewenste partner.

8.HET HEILIGDOM VAN GAS-SAN

Gas-san (月山) is de hoogste van de drie bergen in Dewa Sanzan. Het heiligdom, dat 1984 meter boven de zeespiegel ligt, is het grootste deel van het jaar gesloten wegens zware sneeuwval en onbereikbaar over de weg. Alleen in de zomer stijgen honderden pelgrims en toeristen op naar dit indrukwekkende heiligdom.

9. BUITENSTE HEILIGDOM (GEKŪ)

De Outer Shrine (外宮, Gekū) is een van de twee hoofdheiligdommen die samen de Ise Shrines in Ise City vormen. De Outer Shrine, officieel bekend als Toyouke Daijingu, is een heiligdom voor Toyouke Omikami, Shinto godheid en beschermer van voedsel, onderdak en kleding.

Toyouke geeft voedsel aan de zonnegodin Amaterasu Omikami, die wordt gewijd in het binnenste heiligdom, vier kilometer naar het zuiden. Het buitenste heiligdom wordt traditioneel bezocht vóór het binnenste heiligdom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven