YAMATA NO OROCHI: DE KWADE JAPANSE DRAAK

Yamata no Orochi, of Orochi, is een legendarische slangendraak met acht koppen en acht staarten.

Hij is een integraal onderdeel van de Japanse folklore en cultuur. En in tegenstelling tot andere draken in Japanse legendes, is Orochi kwaadaardig.

1. OORSPRONG VAN DE MYTHE

A. ETYMOLOGIE

Volgens een oude etymologie betekent de “O” in Orochi “top” en “Chi” “natuurkracht”. Orochi symboliseert dus de geest van de toppen.

B. PROTO-INDO-EUROPESE WORTELS

De legende van een stormgod die het opneemt tegen een zeeslang is een scenario dat voor het eerst voorkomt in de Proto-Indo-Europese religie. Het is waarschijnlijk de inspiratiebron voor de legende van Yamata no Orochi.

Dit scenario, in de volksmond chaoskampf (“strijd tegen de chaos” in het Duits) genoemd, symboliseert de confrontatie tussen orde en chaos.

C. JAPANSE VERZAMELINGEN VAN VOOROUDERS

De verhalen van Yamata no Orochi zijn te vinden in twee verzamelingen van oude Japanse teksten:

 • In de beroemde Kojiki, geschreven in 680 AD,
 • en in de Nihon Shoki, geschreven in 720 AD.

2. FYSIEK ASPECT

Yamata no Orochi is een gigantische slang met acht gifspreidende koppen en acht staarten.

 • Hij is zo lang als acht heuvels en acht valleien,
 • Haar lichaam is bedekt met mos,
 • Op haar rug groeien sparren en cipressen,
 • Zijn buik is ontstoken en bebloed,
 • Zijn ogen zijn helder rood, zoals de winter kersenboom.
 • Zijn acht hoofden symboliseren verschillende elementen:
 • vuur,
 • water
 • aarde,
 • vergif,
 • bliksem,
 • duisternis
 • licht,
 • wind.

Bovendien zijn polycefale dieren (met meerdere koppen) zeer zeldzaam in de werkelijkheid. Ze komen echter vaak voor in legenden en op wapenschilden.

Dit is vooral het geval met meerkleurige draken, zoals Yamata no Orochi of de Hydra van Lerna in de oude Griekse mythologie, die door Heracles werd gedood.

3. HET VERHAAL

A. SUSANOO ONTMOET EEN WANHOPIGE FAMILIE

Volgens de Japanse mythologie werd de shintogod (Kami) van de storm, Susanoo of Susanoo genaamd, uit de hemel verdreven omdat hij de zonnegodin Amaterasu, die zijn jongere zus was, bedroog.

Na verdreven te zijn uit Takamagahara (het rijk van de onsterfelijke goden), het hoge plateau van het paradijs, kwam Susanoo naar de top van de Hii rivier in de Izumo regio. Hij zag eetstokjes stroomafwaarts drijven. Hij wist dat dit betekende dat er iemand stroomopwaarts woonde.

Hij liep toen stroomopwaarts tot hij bij een familie kwam. Het was een goddelijk paar oude mensen genaamd Ashinazuchi en Tenazuchi. Ze werden vergezeld door hun dochter. Alle drie waren ze ondergedompeld in oneindig verdriet.

B. SUSANOO BELOOFT HUN DOCHTER TE REDDEN

Toen Susanoo hen vroeg waarom ze huilden, vertelden ze hem dat ze zeven jaar lang gedwongen waren geweest elk jaar één van hun dochters aan de draak Yamata no Orochi te geven.

En nu was het hun achtste en laatste dochter, Kushinada-hime (Prinses van het Rijstveld), die aan het verschrikkelijke monster Orochi moest worden gegeven.

Susanoo beloofde toen om deze reusachtige drakenslang buiten gevecht te stellen, op voorwaarde dat zij in ruil daarvoor hun jonge dochter zou huwen. De vader en moeder gingen graag akkoord.

C. DE ONTWIKKELING VAN DE VALSTRIK

Om de jonge vrouw te beschermen veranderde de god van de stormen (Kami) de godin Kushinada in een kam (kushi) die hij in haar haar stak.

Daarna vroeg de Japanse draak Yamata aan de ouders van de jonge vrouw om heel hard in de sake te roeren en vervolgens een hek rond hun huis te bouwen met acht deuren. Bij elke poort liet hij hen een platform bouwen.

Op elk platform liet hij hen een beker van deze beroemde alcoholische drank plaatsen. Tenslotte vroeg hij hen zich te verstoppen en te wachten.

D. DE OORSPRONG VAN YAMATA NO OROCHI

Zoals verwacht was Yamata no Orochi aanwezig op de bijeenkomst.

Wetende dat slangen erg dol zijn op sake, en dat Orochi daarop geen uitzondering vormt, stopte hij zijn acht koppen in de acht vaten. Het schepsel vond de alcohol zo lekker, dat hij meer dronk dan zou moeten. In feite had hij ze allemaal ingeslikt! Hij was zo dronken dat hij flauwviel.

Susanoo maakte gebruik van het feit dat de draak met het uiterlijk van meerdere reuzenslangen in een diepe slaap was en sneed hem in kleine stukjes. De bloedstroom was zo intens dat de Hii rivier veranderde in rivieren van bloed.

E. HET LEGENDARISCHE RELIKWIE

Maar Susanoo brak zijn zwaard toen hij de vierde staart van Yamata no Orochi afsneed. In feite blijkt dat dit deel van de staart een ander zwaard in zich had: de beroemde Kusanagi no Tsurugi, een zwaard vol kracht dat “de hemelse wolken verzamelt”. Een soort Japanse Excalibur.

Susanoo offerde dit relikwie aan haar jongere zus Amaterasu en mocht terugkeren naar de hemel. Dit zwaard werd van generatie op generatie bewaard in de Japanse keizerlijke familie.

Het is een van de drie keizerlijke emblemen, samen met de spiegel Yata no Kagami en het juweel Yasakani no Magatama.

Tegenwoordig zou de legendarische Kusanagi worden bewaard in de Atsuta Shrine in Nagoya.

4. LEGENDARISCHE PLAATSEN

A. DE PLAATS WAAR YAMATA NO OROCHI LEEFDE

Ama-ga-fuchi, een diep bassin waar het water van de Hii rivier stroomde, zou de plaats zijn waar Yamata-no-Orochi leefde. Het ligt in het Kisuki district van Un-nan.

B. DE PLAATS WAAR DE ACHT HOOFDEN WERDEN BEGRAVEN

Er staan ook acht cederbomen (Happon-sugi) in het gebied van het Hii heiligdom in Un-nan. Zij markeren de plaats waar Susano-o de acht koppen van de draak Yamata no Orochi begroef.

Er is ook Tsubogami, een gat in Yaguchi Shrine, waarvan wordt aangenomen dat het de plaats is van een van de acht sake poelen.

Een zeer interessante mythe over Tsubogami zegt dat telkens wanneer iemand in contact kwam met de steen, er een storm uitbrak. Om de toorn van de goden te voorkomen, blokkeerde de plaatselijke bevolking de kuil met stenen en zette er een hek omheen.

C. DE PLAATS WAAR DE JONGE VROUW ZICH VERBORG

Het Yaegaki heiligdom in Matsue is ook opmerkelijk omdat het zich bevindt op de plaats waar de jonge vrouw zich verborg voor de helse Orochi.

D. DE PLAATS VAN HET PALEIS WAAR SUSANOO WOONDE

De Suga Shrine, in het Daito gebied van Un-nan, bevindt zich bij het Suga Paleis.

Dit is waar Susano-o en Kushinada-hime woonden na het doden van de verschrikkelijke achtkoppige Japanse slangendraak.

De naam “Suga” komt van de uitdrukking “sugasugashii” (“verfrissend”). Dit is wat Susano-o zei dat ze voelde toen ze daar landde.

5. INTERPRETATIE

Wanneer Susano-o de rivierprinses Kushi-inada-hime redt, kan dit gezien worden als een metafoor voor de pogingen om de rijstvelden te beschermen tegen overstromingen.

Bovendien kan de draak Yamata no Orochi de incarnatie zijn van de rivier Hi. Deze laatste bevatte namelijk veel rode aarde en had evenveel zijrivieren als deze reuzenslang koppen en staarten had.

6. IN VIDEOSPELLETJES EN ANIME

 • Orochi is een baas in het videospel Dragon Quest 3,
 • Yamata No Orchi is een yokai in het PlayStation 4-spel Nioh,
 • Hij is ook te zien in Okami HD voor Nintendo Switch,
 • Hij verschijnt in de MMORPG Aura Kingdom,
 • Yamata No’orochi is te vinden in Final Fantasy XIV,
 • Yamata is een “slangen techniek” in de beroemde manga Naruto.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven