WAT IS DARUMA? 6 DINGEN OM TE WETEN!

Zelfs als je niets weet over Japanse daruma-poppen, heb je ze waarschijnlijk wel eens gezien: misschien persoonlijk of in de bioscoop, in een anime of manga, of misschien op de plank van een Japans restaurant. Of je nu de betekenis van de daruma-pop kent of niet, je kent waarschijnlijk wel het gezicht.

Daruma worden meestal afgebeeld als kleine, ronde, rode poppen met één zwart oog en één wit oog. Wat zijn daruma poppen precies? Wat betekent daruma? Waar komen ze vandaan en waarom zijn ze zo populair in de Japanse cultuur?

1. WAT IS EEN DARUMA?

Tegenwoordig worden daruma-poppen gebruikt als symbool van geluk en vertrouwen. Voordat ze worden tentoongesteld, moet de eigenaar een wens formuleren waarvan hij of zij hoopt dat die zal uitkomen, of een doel dat hij of zij in zijn of haar eigen leven wil bereiken, voordat hij of zij een oog inkleurt en de wens markeert.

Het maakt niet uit welk oog het eerst wordt ingekleurd, maar volgens afspraak is het linkeroog van de daruma het populairst. Zodra de wens is ingewilligd, wordt het andere oog gekleurd en is de daruma klaar. Maar waar komt de traditie van het wensen en beloven op daruma vandaan?

Daruma zijn gebaseerd op Bodhidharma, een 5e eeuwse Chinese boeddhistische monnik die patriarch werd van de Chan school in China. Hoewel hij Chinees was, wordt hij in Japan vereerd, want wat de Chinezen Chan-boeddhisme noemen is in Japan Zen-boeddhisme geworden. Zelfs degenen onder ons die geen echte kennis van het boeddhisme hebben, weten hoe belangrijk Zen is voor de Japanse cultuur.

2. WAAROM ZIET DARUMA ER ZO UIT?

Het uiterlijk van daruma is een nogal uniek en duister verhaal. Zenboeddhisme is een boeddhistische school die het belang van meditatie benadrukt. Bodhidharma zelf zou negen jaar achter elkaar hebben gemediteerd, totdat zijn armen en benen verdord waren en afvielen. Zo kreeg de Japanse daruma-pop haar huidige vorm, een hoofd en romp zonder ledematen.

De kleur van de pop is wat vrolijker. In de meeste artistieke voorstellingen van de Boeddha Dharma, zoals de ukiyo-e houtsnede van de monnik door de Japanse schilder Tsukioka Yoshitoshi, is hij afgebeeld in het rood. Rood is ook een kleur die wordt geassocieerd met geluk, rijkdom en voorspoed in Oost-Aziatische landen waar het boeddhisme wijdverbreid is.

Tegenwoordig komen daruma’s ook in andere kleuren dan rood voor: blauw, groen, wit en goud komen veel voor. Ze hebben geen bijzondere betekenis, maar geven kopers gewoon meer mogelijkheden om een daruma in hun favoriete kleur te kiezen.

Daruma-poppen zijn ook vaak beschilderd met een gouden kanji op de rode kant van het gezicht. Deze kanji luidt fuku-iri (geluk). Bovendien is het gezicht van de pop getekend met trekken die doen denken aan de vorm van Japanse mythische dieren: de kraanvogel en de schildpad.

3. WAT BETEKENT DARUMA?

Wij hebben ontdekt dat daruma gelukstalenten zijn, maar het gaat niet alleen om wensen. Daruma gaat niet echt over het vervullen van wensen, dat is niet in de geest van het boeddhisme of de Japanse filosofie. De ware betekenis van daruma is een herinnering aan volharding, concentratie en discipline.

De Chan/Zen Boeddhistische school, gesticht door Bodhidharma, hecht waarde aan zelfdiscipline, en het kopen en gebruiken van een daruma is minder het afleggen van een gelofte dan het bezitten van een talisman die je herinnert aan je eigen levensdoelen.

Het tekenen in het oog van de daruma is geen wens, maar een belofte aan jezelf dat je je droom zult volgen en je doel zult bereiken, ongeacht welke obstakels je in de weg staan en welke valkuilen je moet overwinnen om je reis voort te zetten.

De kleur van daruma versterkt deze betekenis. Rood is een kleur die staat voor geluk en voorspoed, eerder dan een kleur die geassocieerd wordt met het vervullen van wensen. Het is vergelijkbaar met een andere populaire talisman in de Japanse cultuur: de omamori bedel. Omamori zijn draagbare talismannen, terwijl daruma statisch zijn.

Deze talismannen vervullen geen wensen, maar bieden geluk, steun, bescherming en een herinnering aan wat de eigenaar wil of nodig heeft in het leven. Dit is de betekenis van daruma.

Een populair idioom dat vaak met daruma wordt geassocieerd is 七転八起 nanakorobi yaoki, wat zich grofweg laat vertalen als “valt zeven keer, staat acht keer op”. Daruma is een symbool van volharding en op het pad blijven.

Je hebt een doel voor ogen en bent geneigd te aarzelen of op te geven, maar als je deze daruma op je plank hebt staan, herinnert hij je voortdurend aan wat je oorspronkelijk wilde, waarom je deze belofte aan jezelf hebt gedaan.

Hoe lang de daruma duurt is aan elk individu, maar veel Japanners beginnen het nieuwe jaar graag met nieuwe dromen en doelen en een nieuwe daruma om hen te helpen die doelen te bereiken. Daarom wordt op nieuwjaarsdag een populaire ceremonie gehouden, genaamd daruma kuyo.

Dit is een daruma-creatieceremonie die plaatsvindt in de tempel waar de pop oorspronkelijk is gekocht. Eigenaars brengen hun daruma naar de tempel, bedanken voor het afgelopen jaar en kijken dan naar een massale verbranding van alle daruma-poppen van dit jaar voordat ze nieuwe poppen kopen voor het komende jaar.

4. DARUMA IN DE POPULAIRE CULTUUR

Daruma zijn zo alomtegenwoordig in de Japanse cultuur dat ze overal te vinden zijn, niet alleen in de fysieke ruimte. Daruma worden genoemd en vertegenwoordigd in literatuur, televisie, anime, manga en videogames. Hier zijn enkele voorbeelden.

DARUMA OTOSHI

Daruma Otoshi is traditioneel Japans speelgoed dat bestaat uit een stapel gekleurde houten blokken met daarop een daruma-hoofd. Je stapelt de blokken en gebruikt een kleine houten hamer om de blokken snel omver te slaan tot alleen het hoofd overblijft, zonder dat de blokken er telkens afvallen.

De eenvoudigste vergelijking is de trollerietruc om een tafelkleed te verwijderen zonder alle borden te breken. Dit spel vereist veel precisie en handigheid, maar het is een zeer interessante uitdaging voor kinderen van alle leeftijden.

DARUMA-SAN GA KORONDA

Dit is een populair spel voor kinderen om op de speelplaats te spelen. Het is een identieke versie van Statues of Red Light/Green Light, zoals het in de VS en het VK bekend is.

Bij dit spel roept de voorste persoon “Daruma-san ga koronda! (letterlijk “Meneer Daruma is gevallen!”) en draait zich om om te controleren of de groep kinderen achter haar stilstaat als een standbeeld.

Als ze zich weer omdraait, kunnen de leerlingen haar langzaam besluipen om haar uit haar positie te halen.

DARUMA IN POKEMON

Pokemon Darmanitan (Hihidaruma in het Japans) werd voor het eerst geïntroduceerd in Pokemon Black en White en heeft zijn ontwerp gebaseerd op de Daruma-pop. Deze Pokemon (#555 in Pokedex) is een vuurtype met een gorilla-achtig aanhangsel, maar een lichaam met details, ogen en kleur die sterk geïnspireerd is op het traditionele daruma-ontwerp.

Als Darmanitan’s HP laag is, gaat hij in “zen-modus”, waarbij hij zijn armen en benen intrekt en bijna perfect lijkt op de Daruma-pop. Darmanitan is ook de geëvolueerde vorm van Pokemon #554, Darumaka, wiens ontwerp een vrolijke Daruma-pop is met stompe armen en benen. In de Pokedex wordt Darumaka de “Zen Charm Pokemon” genoemd.

 

5. HOE EN WAAR WORDT DARUMA GEMAAKT?

Tegenwoordig zou je kunnen denken dat Daruma gewoon in massa geproduceerd wordt in een fabriek in China, net als de al even populaire Maneki-neko (wuivende kat). Maar in werkelijkheid worden bijna alle daruma’s gemaakt in de Japanse stad Takasai in de prefectuur Gunma, zoals dat al meer dan drie eeuwen gebeurt.

Oorspronkelijk werden daruma’s gemaakt door boeren in de streek van Takasai om te worden gezegend door bezoekende monniken. Dit gebeurde in de 17e eeuw, toen zij hun geluk beproefden om zich elk jaar van een goede oogst te verzekeren. Zo is de traditie van het maken van daruma in Takasai, Gunma, ontstaan en tot op heden voortgezet.

Qua vervaardiging zijn daruma’s traditioneel hol en gemaakt van een soort papier van Japans washi papier (Wat is Japans washi papier?).

Er wordt een houten stereotype gemaakt, dat vervolgens in papier wordt gewikkeld dat zorgvuldig wordt gevormd, uitgeknipt en beschilderd om daruma-eigenschappen te creëren. Tegenwoordig maken darumamakers hun stereotypen niet meer zelf in hout, maar gebruiken ze een geprefabriceerde mal die vervolgens in papier wordt gewikkeld.

Hoewel het moderne darumamaken grotendeels aan machines is toevertrouwd, is het nog steeds een nauwgezet en technisch proces, maar het is door de moderne technologie vereenvoudigd. Tegenwoordig wordt de geprefabriceerde houten mal in vloeibaar papier-maché gedompeld en wordt de lucht erin door een pomp weggezogen.

Deze methode zorgt ervoor dat elke daruma volledig identiek is. Vroeger gebeurde dit met de hand, door nat papier-maché aan te brengen op het natte oppervlak van een houten mal. De mal hoeft niet altijd van hout te zijn. Sommige fabrikanten gieten hem in klei of zelfs in metaal, wat een langere levensduur garandeert.

6. WAAR KUN JE EEN DARUMA KOPEN?

De stad Takasaki, waar de daruma is ontstaan, biedt vele mogelijkheden om daruma te kopen. Bij Yoshida Daruma kun je online uit een grote selectie kopen.

Voor sommige mensen is het kopen van een Daruma een manier om hun spirituele doelen te bereiken en geluk te brengen!

Tokyo heeft een lijn van Daruma poppen genaamd Happy Daruma. In Kyoto is er een lokale online winkel die daruma’s verkoopt, Kimura Oshida.

Daar kun je online een daruma pop kopen en thuis laten bezorgen. Als u liever persoonlijk een daruma koopt wanneer u Kyoto bezoekt, kunt u naar het Kyoto Handicraft Centre gaan en daar een daruma kopen.

Kyoto heeft ook zijn eigen unieke boeddhistische tempel, Horin-ji, maar die wordt ook wel Daruma-dera genoemd vanwege de enorme collectie van 8.000 geschonken Daruma-poppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven