DE 11 MEEST REPRESENTATIEVE SYMBOLEN IN JAPAN

Wat is het meest representatieve symbool van Japan? Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag. We hebben het niet over Japanse kalligrafie, katakana of Japanse kanji, maar over een bekend en welbekend embleem.

De Japanse cultuur en geschiedenis is zo uitgebreid dat je eigenlijk veel bekende symbolen kunt vinden die heel kenmerkend zijn voor het land van de kersenbloesems. En trouwens, worden kersenbloesems ook opgenomen in deze ranglijst?

Als u meer kennis wilt maken met de Japanse wereld, raden wij u aan een kijkje te nemen in onze Japanse kledingwinkel.

Hier zijn de 11 meest representatieve symbolen van Japan.

1. GEISHA: EEN ARTISTIEKE VROUW

Geisha (芸者) is een Japanse term voor vrouwen met artistieke vaardigheden. Ze draagt elke dag een weelderige kimono, zware make-up en weelderig haar. De meest voorkomende accessoires bij haar kleding zijn een waaier of een paraplu.

Om geisha te worden, moet een vrouw eerst studeren aan een speciaal daarvoor opgerichte school. In zo’n school wordt haar verschillende dans- en handwerktechnieken geleerd, en wordt haar ook de algemene cultuur en het uitvoeren van belangrijke ceremonies bijgebracht.

Alle decoratieve lagen die een geisha draagt, zijn bedoeld om haar af te scheiden van de omringende werkelijkheid. De artistiek bevruchte vrouw wordt zo niet alleen een levend symbool van de Japanse kunst, maar ook een symbool van mystiek, wijsheid en verborgen schoonheid.

2. KIMONO: TYPISCHE JAPANSE KLEDIJ.

Kimono’s zijn de perfecte traditionele Japanse kleding! Het betekent letterlijk “iets dat je op je lichaam draagt”. Het maakt al duizenden jaren deel uit van de Japanse cultuur en is een erfgoed dat door de hele wereld wordt erkend. Het kleden in kimono is een Japanse kunstvorm die steeds populairder wordt bij westerse toeristen en een must wordt in Japan.

In het verleden identificeerde de kimono de sociale klasse van de drager. In feite waren er kledingvoorschriften voor de kimono, die iedereen droeg. De kleuren gaven sociale klasse of burgerlijke staat aan. De kledingstukken zelf vertegenwoordigden een hele symboliek en droegen sociale boodschappen uit.

Om u te helpen nog meer vertrouwd te raken met dit traditionele gebruik, hebben wij alvast een artikel opgesteld dat u alles (of bijna alles) leert over de Japanse kimono.

3. SAKURA: DE BLOEMEN VAN JAPAN

In het Japans betekent Sakura (桜) kersenbloesem. Japan wordt dan ook niet voor niets het land van de kersenbloesems genoemd. Elk jaar eind maart en begin april produceren de bomen duizenden spectaculaire roze knoppen, die resulteren in absoluut schitterende bloemblaadjes. Daarom vieren de Japanners deze gelegenheid met een speciaal gebruik dat hanami (花見) heet, wat letterlijk ‘naar bloemen kijken’ betekent.

In deze tijd van het jaar staan de bloesems in perfecte bloei, stijgen de hotel- en vliegprijzen en reizen veel toeristen om in de voetsporen van de kersenbloesems te treden, bijvoorbeeld in een Japanse tuin. Dit Aziatische symbool herinnert ons aan de jeugd, de vluchtigheid van het leven en geeft ook aan dat de lente in aantocht is.

Kersenbloesems geven altijd een chique uitstraling. Om helemaal op te gaan in een atypisch maar zeer subliem genre, is deze Kimono Cardigan perfect, samen met de kersenbloesems en Koi-karpers.

4. SAMOERAI: EEN JAPANSE RIDDER

Samurai waren oude Japanse krijgers die volledig toegewijd waren aan hun meester, hun keizer. Zij werden geleid door eer en de ongeschreven code van bushidō (武士道 – de weg van de krijger). Ze verdienden alle keizerlijke erkenningen waar ze dankzij hun moed recht op hadden.

Zij weken nooit af van hun hoofdwapen, de katana, die hun voortdurende wil om te vechten symboliseerde en op zichzelf de ziel van de samoerai was. Deze Japanse krijgers staan symbool voor moed, trouw en doorzettingsvermogen.

5. BONSAI: MINIATUURBOOM VAN GELUK

De kunst van het kweken van dwergbonsai (盆栽) vindt zijn oorsprong in China, maar wordt tegenwoordig beschouwd als een van de symbolen van Japan. Dat komt omdat het in het land van de samoerai was dat de bonsaiteelt een wijdverspreide oosterse traditie werd.

Hun afbeelding is te vinden op vele souvenirs, kleding, schilderijen en natuurlijk in Japanse tuinen en andere openbare gelegenheden. Soms zijn ze zelfs te vinden in tempels of in een schrijn.

Bonsai betekent geluk en geluk en helpt een Zen-sfeer te creëren.

6. MANGA: JAPANSE STRIPS

Manga (in kanji: 漫画) is eenvoudigweg een Japans stripboek. Deze vorm van verhalen vertellen is erg populair in Japan en levert de makers van deze strips vaak grote winsten op. Van de beroemdste verhalen worden vaak films of televisieprogramma’s gemaakt die over de hele wereld worden uitgezonden. Er zijn veel verschillende soorten manga.

Sommige strips gaan over vrij grappige onderwerpen, terwijl andere meer serieuze onderwerpen behandelen. Een van de meest populaire soorten manga is josei manga (女性漫画). De inhoud van deze strips is vooral gericht op volwassen meisjes, omdat ze vooral veel voorkomende problemen voor Japanse meisjes onderzoeken.

Of je nu in Tokio, Kyoto of ergens anders in Japan bent, je zult de mangavibes overal om je heen voelen! Als je een mangafan bent, ben je waarschijnlijk bekend met Demon Slayer, de nieuwe anime die steeds populairder wordt. Cosplay is ook erg populair in Japan!

7. HEILIGE BERG FUJI: EEN NIET TE MISSEN PLAATS

Fuji (富士山) is een van de meest iconische symbolen van Japan. Het is niet alleen een berg, maar ook een actieve vulkaan. Het is ook de hoogste top van het land (3766 meter boven de zeespiegel) en zijn opname op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO bevestigt zijn schoonheid. Het is een van de beste plaatsen om te bezoeken tijdens een reis naar Japan.

Het is dan ook moeilijk om in het gebied geen andere toeristen tegen te komen, ondanks de enorme uitgestrektheid van het land rond de berg en de vele toeristische routes in de buurt. Op het hoogtepunt van het toeristenseizoen staan er lange rijen om de top te bereiken, maar het prachtige uitzicht na de beklimming is het zeker waard.

Voor de Japanners zelf is Fuji een heilige berg en elke inwoner van het Land van de Rijzende Zon zou hem minstens één keer in zijn leven moeten bezoeken. Iedereen die de top haalt kan zichzelf als een groot man beschouwen. In het boeddhisme is de klim een metafoor voor het pad naar verlichting.

8. MANEKI-NEKO: KATTENFIGUREN

De Japanners zijn sterk gehecht aan hun tradities, hun cultuur, hun gebruiken, maar ook aan hun cultuur. Daarom vind je in Japan bijna overal foto’s van katten. Waarom katten? Omdat ze volgens de Japanners geluk en voorspoed brengen. De inwoners van het Land van de Rijzende Zon zijn bijzonder dol op Maneki-Neko (招き猫). Dit is de Japanse kattenfiguur met opgeheven poot.

Dit type figuur wordt vaak geplaatst bij de ingang van restaurants of heiligdommen, waar het de bezoekers “verwelkomt”, en wordt ook verkocht als souvenir voor toeristen. Bij een bezoek aan Japan is het een goed idee om een van deze beeldjes te kopen om te zien of kattengeluk echt bestaat!

Je kunt in de winkel ook een groot aantal Maneki Neko vinden in de vorm van een eenvoudig beeldje of een spaarvarken.

9. ORIGAMI: DE KUNST VAN HET PAPIERVOUWEN

Net als de eerder genoemde bonsai vindt origami (折り紙) zijn oorsprong in China. Maar nogmaals, deze kunstvorm werd erg populair in Japan en het was daar dat het begon te bloeien.

Origami wordt daarom sterk geassocieerd met het land van de rijzende zon. Deze fantastische papieren figuren zijn vaak op een buitengewone manier gerangschikt en behandeld. Bij het in elkaar zetten van deze papieren figuren mag men nooit een schaar, lijm of andere versieringen gebruiken.

Dit is het echte fenomeen achter origamikunst: het gaat erom kunstwerken te creëren met alleen je handen, papier en creativiteit. Er zijn ook speciale origami musea in heel Japan.

Om een idee te krijgen en het zelf te proberen, bezoek je de Wikipedia-pagina met prachtige origamifoto’s en zelfs een handleiding in foto’s!

10. DE KRAANVOGEL: EEN JAPANSE BOODSCHAPPER VAN GOED NIEUWS

Wat dieren betreft, hadden we het kunnen hebben over koppels koi of slangen, maar het is de Japanse kraanvogel (tsuru – 鶴) die onze aandacht trok. Het is een symbool van geluk, trouw en een lang leven. Ongelovige Japanners gebruiken dit symbool bij verschillende gelegenheden als teken van geluk.

Hij verschijnt meestal in de vorm van origami en kraanvogelfiguren worden vaak gebruikt als huwelijksversiering. Het symbool is bedoeld om de ondeelbaarheid en het eeuwige geluk van het bruidspaar aan te geven. Bovendien geloven de Japanners dat iemand die 1.000 origami kraanvogels in elkaar zet, zijn droom in vervulling ziet gaan.

Bijzonder succesvol zijn de ontwerpen van Japanse kranen. Deze Japanse haori, bijvoorbeeld, is gewoonweg prachtig!

11. DARUMA – EEN BLINDE GELUKSPOPPETJE

De Japanners hebben ook hun eigen matroesjka (Russische pop). Het wordt daruma genoemd (ダルマ達磨) en is een soort beeldje dat wiebelt bij aanraking, maar nooit omvalt en snel zijn evenwicht en oorspronkelijke positie terugvindt. Dit kenmerk van de pop dient als verwijzing naar het echte leven en suggereert dat men altijd kan opstaan, net als een Daruma.

Darumas zijn echter blind, wat betekent dat ze ogen hebben maar geen pupillen. Wanneer een Japanner een doel stelt in het leven, zoals een carrière- of onderwijsdoel, schildert hij of zij een pupil op het linkeroog van de daruma-pop, zodat deze altijd naar dat doel kijkt.

Wanneer het doel is bereikt, kan de eigenaar van de pop de tweede pupil op het rechteroog schilderen. Dan vindt de ceremonie van daruma-kuyō plaats, waarbij de pop wordt verbrand en de eigenaar een nieuwe, grotere pop kan kopen zodat zijn wensen en dromen verder in vervulling kunnen gaan.

Kortom, er zijn veel interessante gebruiken en bijgeloof in de Japanse cultuur. De meeste zijn zeer positief en gaan over geluk in het leven van mensen. Hierdoor is het voor Japanners waarschijnlijk gemakkelijker om verschillende uitdagingen en problemen te overwinnen, omdat zij geloven dat zij geluk verdienen.

Omdat ze al jaren een bonsaiboom kweken, meer dan 1000 origami kraanvogels in elkaar hebben gezet of een maneki-neko kat op zak hebben, natuurlijk. Misschien is het geen slecht idee om wat dichter bij het geluk te komen door een van de Japanse symbolen te gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven