DE JAPANSE NINJA: OORSPRONG, KRACHTEN EN LEGENDEN

De echte Japanse ninja is een schaduwkrijger die tijdens de feodale periode als huurling voor de shoguns werkte. Hij is een expert in ninjutsu. Dit is de krijgskunst die wordt beoefend door deze kaste van Japanse krijgers waarvan de eerste historische feiten teruggaan tot 1150 na Christus.

In deze blogpost kom je alles te weten over de Japanse ninja van het feodale tijdperk, de ingebeelde en bemiddelde versie van de ninja in de moderne fictie. Tot slot zul je ontdekken dat dit een moderne naam is voor deze kaste van krijgers die behoort tot de oude folklore van het Land van de Rijzende Zon.

De verhalen en legenden van de Japanse archipel zijn omgeven door mysterie. Maar genoeg gepraat, het is tijd om de waarheid over de Japanse ninja’s te achterhalen, dus laten we naar het feodale Japan gaan!

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE NINJA’S VAN FEODAAL JAPAN

In de Japanse cultuur worden ninja’s beschreven als krijgers die onorthodoxe methoden gebruiken om hun doelen te bereiken. Hoewel de term “ninja” van westerse oorsprong de meest gebruikelijke is om hen te beschrijven, is het niet de oorspronkelijke. In feite was de oorspronkelijke naam voor deze krijgers “shinobi” of “kunoichi” voor vrouwen.

DE ETYMOLOGIE VAN DEZE SCHADUWKRIJGERS EN HUN OORSPRONG

ETYMOLOGIE VAN DE TERMEN VOOR DEZE FEODALE KRIJGERS

Historisch gezien was de term “ninja” nog een naam die westerlingen niet vaak gebruikten. Het was pas in de 20e eeuw dat het meer gangbaar werd in de populaire cultuur door het succes van fictieve werken. De naam bestaat uit twee Japanse karakters: “Nin” voor sluipend en “Ja” voor specialist.

De term “Shinobi” is de traditionele naam die in de middeleeuwse poëzie werd gebruikt. Net als zijn moderne tegenhanger verwijst hij naar de kunst van het sluipen en naar “Mono” dat persoon betekent. Shinobi is eigenlijk een afkorting van “Shinobi-no-mono” en het is een term die nog steeds wordt gebruikt in historische documenten.

Terwijl het woord shinobi verwees naar de mannelijke klasse, was het vrouwelijke geslacht kunoichi (Ku,No,ichi, de streepjes die in kanji “vrouw” vormen). Hoewel niet genoemd in de boeken, wordt zij in moderne fictie een vrouwelijke ninja genoemd. De geschriften spreken namelijk van kunoichi no jutsu, een term die verwijst naar het gebruik van vrouwen voor spionagedoeleinden.

DE OORSPRONG VAN SHINOBI IN FEODALE TIJDEN EN HUN ROLLEN

De vroegste sporen van de ninja gaan terug tot 1150, aan het einde van de Heian-periode. In die tijd vroegen de gouverneurs aan myōshu om hun zonen te sturen om een groep krijgers te trainen. Historische bronnen vertellen ons dat ninja’s directe afstammelingen waren van de laatste erfgenaam van de Qin-dynastie.

Na de val van Qin vluchtte de oorspronkelijke Chinese bevolking naar de berggebieden ten zuiden van Kyoto, waar ze krijgsmonniken aantroffen die als kluizenaars leefden (Yamabushi). Zij gaven al hun gevechtskennis door. De provincies Iga en Koga werden shinobi-clans waar de meeste ninja’s uit de feodale periode vandaan kwamen.

Ninja’s werden beschouwd als “verschoppelingen” in de Japanse samenleving vanwege hun criminele praktijken (moord, spionage, enz.). Zij waren een krijgerskaste die vrij was van alle bewegingen en ethische regels, in tegenstelling tot de samoerai die verbonden waren aan de daimyo. Dezelfde samoerai en daimyo’s die de bushido (erecode) respecteerden, namen echter ninja’s in dienst als huurlingen tijdens het Kamakura-tijdperk.

HET SCALA AAN ACCESSOIRES EN VAARDIGHEDEN OM EEN ECHTE NINJA TE WORDEN

Het ninjakostuum: de zwarte tuniek van de sluipende krijger

De Japanse ninja wordt beschouwd als iemand die in de duisternis kan opgaan om zijn misdaden uit te voeren. Zijn lichte, geheel zwarte tuniek is al sinds de 19e eeuw geheim. Daarom is de ninja gekleed in een zwarte borstplaat en broek waarmee hij in de schaduw kan sluipen.

Naast de lichte kledij droeg de ninja Japanse sokken (beschouwd als schoenen) om verdachte geluiden te vermijden. Ze droegen ook een zwarte kap die hun identiteit verhulde, maar een opening voor de ogen liet. In de moderne Japanse folklore dragen ninja’s een masker zoals de ninjaanbus in de Naruto manga. Het dorp Konoha draagt een wit kitsune masker. Het is een Japans masker met een afbeelding van de vossendemon…

Hoewel er geen middeleeuwse tekst is die hier duidelijk over is, is de zwarte tuniek van de ninja het meest waarschijnlijk. Echter, soms vermomden shinobi zich als priesters, boeren, etc. om te spioneren en problemen te veroorzaken. Zenboeddhistische monniken droegen speciale kleding om niet op te vallen en speelden fluit om te mediteren.

TRADITIONELE NINJA-WAPENS: WERP- EN HANDWAPENS.

Tijdens het Sengoku-tijdperk gebruikten ninja’s specifieke wapens die min of meer overeenkwamen met die van de boeren. Deze wapens zijn ook vertegenwoordigd in de Japanse cultuur, bijvoorbeeld in anime films en manga. Hier is een niet-uitputtende lijst van traditionele wapens die vaak door shinobi uit die tijd werden gebruikt:

Katana: Dit is een Japans zwaard en het primaire wapen van de ninja. Het werd diagonaal op zijn rug geplaatst om zijn bewegingen niet te belemmeren. Het werd gebruikt als steun bij het beklimmen van muren.

Ninjatô: Het is een soort dolk-katana in de moderne folklore. Leonardo uit Ninja Turtles heeft er bijvoorbeeld een.

Kunai: Dit is een boerenwerkmes dat al snel een werpwapen werd. De Konoha ninja’s in de anime manga Uzumaki Naruto dragen ze.

Shuriken: is een metalen ster die gebruikt wordt als werpwapen. Sommige ninja scholen zijn gespecialiseerd in het werpen met dit wapen. Itachi en Sasuke Uchiwa in de Naruto manga zijn hier experts in.

Kusarigama: Het is een schaar bevestigd aan een ketting.

Laten we nu eens kijken welke geheime vaardigheden deze schaduwkrijgers hebben.

NINJA VAARDIGHEDEN: NINJUTSU, DE ESSENTIE VAN WARE SHINOBI

De ninja’s hadden een zeer specifieke missie, namelijk inlichtingen verzamelen. Levend terugkomen was dus een prioriteit, en dat betekent abstraheren van alle gevechten. Daarom gebruikte hij uitvluchten en verdedigingstechnieken om zich aan het gevecht te onttrekken.

Ninjutsu is een Japanse krijgskunst waarvan de leer geheim wordt gehouden, dat is de legende van deze krijgers zonder eer. Deze techniek wordt ook wel “Shinobi no jutsu” genoemd. Het is de vaardigheid van de ninja. Het omvat gevechtstechnieken gebaseerd op het hanteren van wapens, camouflagetechnieken, Taijutsu, enz.

Toen het niet meer mogelijk was om wapens te gebruiken, werden ninja’s gedwongen om met hun blote handen te vechten. Toen nam hij zijn toevlucht tot taijutsu, een close combat techniek. Het is een lichaamstechniek waarmee men zijn tegenstanders kan projecteren, vitale punten kan indrukken, wurgen, enz…

SHINOBI’S MYSTERIEUZE LEER

NINJA SCHOLEN, BEKEND IN DE MIDDELEEUWSE JAPANSE CULTUUR

De verschillende ninja-scholen tijdens de feodale periode waren vrij groot. De Iga-ryu school ontstond in Iga (nu Mie Prefectuur) en leidde ninja-leerlingen op in spionage en moord. Tijdens de onrustige periode waarin de clans in oorlog waren, had Iga sluipende leden nodig om zijn onafhankelijkheid te bewaren.

De Koga-ryu school ontstond in Koga (nu Shiga Prefectuur) en leidde experts op in taijutsu en het hanteren van wapens. Zij waren buren en rivalen in de provincie Iga en gaven hetzelfde soort onderricht.

De Togakure-ryu school onderwijst ninjutsu krijgskunsten en spionage, evenals haar filosofie. Ze werd in de 11e eeuw gesticht door Daisuke Nishini, een samoerai die de Gempei-oorlog verloor. Hij vluchtte en weigerde het zelfmoordritueel van seppuku uit te voeren. Nadat hij zijn eer had afgezworen, ging hij in de leer bij de ninja’s van Iga.

TRAINING VAN FEODALE NINJA’S IN DE MODERNE TIJD

We hebben geen geschreven bewijs van ninjutsu onderwijs omdat de feodale scholen de voorkeur gaven aan mondelinge instructie. Ze waren bang dat hun kennis in verkeerde handen zou vallen als het op schrift werd gesteld.

U kunt echter het Togakure ninpo museum bezoeken. Dit is geen Togakure-ryu meer uit het feodale tijdperk, maar een museum. U ontdekt er bewijzen van het geheime verleden, maar ook de specialiteit van het ninjutsu: aikido en shuriken werpen. Het is een plek waar u de geschiedenis van de ninjalegende kunt ontdekken en tegelijkertijd plezier kunt hebben.

U kunt ook Akame Gorge in de prefectuur Mie bezoeken, om in het hart van het ninjagebied van Iga te zijn. Dit is het middeleeuwse oefenterrein van de shinobi toen Akame nog deel uitmaakte van de provincie Iga. Het is een echt natuurpad en misschien krijg je de kans om over water te lopen dankzij de krachten van de ninja’s, wie weet?

BESTAAN NINJA’S VANDAAG DE DAG NOG?

Ninja mythe en werkelijkheid? wat blijft er over van hun afstammelingen?

JINICHI KAWAKAMI, DE INGENIEUR DIE BESCHOUWD WORDT ALS DE LAATSTE NINJA VAN JAPAN.

Jinichi Kawakami is de laatste ninpo leerling en de vader van Banke Shinobinoden Academy. Hij beweert het 21e hoofd van de Ban clan te zijn, een titel die hij erfde na het voltooien van zijn ninjutsu training. Vanaf zijn zesde begon hij deze duistere kunst te bestuderen bij de boeddhistische sensei (meester) Masazo Ishida. Jinichi heeft ook zijn eigen online school geopend via crowdfunding om de ninjatraditie voort te zetten…

Voor Kawakami is ninjutsu de kunst van het overleven. Hij deed routinematig ademhalingsoefeningen en fysieke uithoudingsoefeningen. Ninjutsu is een kunst die fysieke oefeningen, meteorologie en chemie combineert.

Zijn naaste leerling is Yasushi Kiyomoto, meester van een dojo in de Kanagawa prefectuur. Kawakami zegt in een interview dat er geen opvolger komt en dat ninjutsu tot de Edo-periode behoort. Hij doceert de geschiedenis van ninja’s aan de Universiteit van Mie.

HATSUMI MASAAKI, ‘S WERELDS BEROEMDSTE NINJAMEESTER

Hatsumi Masaaki is de 34e grootmeester van het Togakushi ninjutsu en de auteur van verschillende boeken over gevechtskunst. Hij was 15 jaar lang een leerling van Takamatsu Toshitsugu en heeft de negen krijgskunsttradities geërfd. Hij doopte dit erfgoed “Bujinkan budo” en stichtte een dojo in Noda, in de prefectuur Chiba.

Meester Hatsumi verwelkomde mensen uit de hele wereld die kwamen trainen op de tatami van de dojo. In de ogen van de leerlingen voert hij bewegingen uit met zo’n levendigheid dat ze soms lachen om hoe ongelooflijk ze lijken. Hij legt uit dat hij niets onderwijst, maar de beweging demonstreert.

Katas (een gecodeerde opeenvolging van vechtbewegingen) zijn de basis. Je kunt perfect kata’s leren, maar niets begrijpen van ninpo. Ninjutsu is geen krijgskunst, maar een overlevingsvaardigheid.

DE BEROEMDE NINJA’S VAN MIDDELEEUWS JAPAN

In het feodale Japan ontstonden twee krijgerskorpsen: de samoerai, die verbonden waren aan de daimyo, en de ninja’s. Aangezien deze schaduwkrijger een geheim agent was, is het moeilijk informatie over hen te verkrijgen. Toch hebben enkele ninja’s uit de duistere wereld zich onderscheiden:

  • Fujibayashi Nagato: hij is de leider van de ninja’s van Iga in de 16e eeuw.
  • Momochi Sandayu: Van hem is bekend dat hij heeft geleerd dat ninjutsu gebruikt moet worden om het leven van een ninja te redden of om zijn meester te beschermen.
  • Ishikawa Goemon: hij is de Japanse Robin Hood en Momochi’s leerling.
  • Hattori Hanzo: hij is een samoerai van de Iga clan die als ninja bij de Mikawa familie leefde. Zijn beroemdste daad was het helpen van Tokugawa Ieyasu bij de oprichting van het Tokugawa shogunaat in 1502.
  • Mochizuki Chiyome: zij had ninja roots omdat ze tot de Koga clan behoorde.
  • Fuma Kotaro: volgens de legende was hij de moordenaar van Hattori Hanzo.

JAPANSE NINJA’S EN JAPANSE POPULAIRE CULTUUR

De Japanse ninja-mythe heeft de moderne cultuur zo sterk beïnvloed dat er een fantasievolle overdrijving van ninjutsu bestaat. Dit is te zien in films, boeken en manga over vechtsporten (Naruto bijvoorbeeld).

NINJAKRACHTEN IN DE JAPANSE FOLKLORE

Populaire folklore kent magische eigenschappen toe aan ninja’s, vergelijkbaar met boeddhistische monniken. In de manga Naruto (de belangrijkste referentie), bijvoorbeeld, kan men de vermogens opmerken om immobiel te zijn of om dieren op te roepen. Dit alles omdat ninja’s in de bergen leefden met deze monniken die als tovenaars werden beschouwd.

We vervolgen onze analyse met de manga Naruto die ninja’s gelijkstelt met Shugendo beoefenaars. Zij voegen het vermogen toe om mudra’s (bezweringstekens) te formuleren die de monniken vermoedelijk gebruikten om hun leerlingen te misleiden. Het beroemdste verhaal is dat van Jiraya, die destijds een pad opriep om tegen een slang te vechten.

Het is dus gemakkelijk te zien hoe verschillend de ninja’s uit de geschiedenis zijn van de ninja’s uit de fictie. Deze sluipende experts waren meestal spionnen. De kunst van het ninjutsu is bijna verdwenen en is door de populaire cultuur omgevormd om mannen verbazingwekkende en prachtige krachten te geven.

DE INVLOED VAN DE NINJA OP DE JAPANSE CULTUUR

Hoewel ninjutsu overgewaardeerd lijkt (door een gebrek aan informatie), kan gezegd worden dat ze nog steeds een grote invloed hebben in de populaire folklore. Ze komen voor in :

Cosplay kostuums met ninja’s als motief

Videogame: “Ninja Blade” op de Xbox console

Ninja”-films geregisseerd door Isaac Florentine die de mythe moderniseren.

De Amerikaanse strip Ninja Turtles

De manga “Basilisk” over de oorlog tussen de Koga clan en de Iga clan, enz…

DE NINJA-SHINOBIN MYTHE DOORKRUIST DE EEUWEN

In het feodale Japan waren er twee krijgerskorpsen: de vrije ninja’s en de ondergeschikte samoerai. Historische bronnen vertellen ons dat ninja’s krijgers zonder eer waren die leefden tijdens het verval van de Qin-periode. Ze zouden van Chinese afkomst zijn en hun toevlucht hebben gezocht in de bergen van Iga en Koga, waar ze samenleefden met de Yamabushis.

Ninja is de moderne term die westerlingen gebruiken om deze schaduwkrijgers aan te duiden. Het is erin geslaagd de Japanse cultuur te infiltreren en de traditionele naam Shinobi-no-mono te verdringen. De vrouwelijke versie, kunoichi genaamd, is eigenlijk een techniek om vrouwen te verleiden.

Ninjutsu is een geheime kunst waaraan in de folklore magische krachten worden toegeschreven. Ninja’s waren voornamelijk spionnen, gekleed in het zwart en met vuurwapens. Twee ninja’s leven vandaag nog: Hatsumi Masaaki en Jinichi Kawakami.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven