DE LOTUSBLOEM IN JAPAN

De lotus is een prominent figuur in de boeddhistische en Japanse cultuur en een bloem die inheems is in India en Vietnam, en heeft een enorme symbolische betekenis in de Japanse cultuur.

Het komt voor in verschillende oosterse culturen die duizenden jaren teruggaan, maar wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als een van de meest heilige bloemen. Dus wat is het aan deze bloem dat zoveel mensen aanspreekt?

Het is een bloem die nu over de hele wereld bekend is en een heel bijzondere levenswijze heeft. Met zijn wortels in de modder duikt hij elke nacht in het modderige water van rivieren, en ondanks de vuile omgeving bloeit hij de volgende ochtend op wonderbaarlijke wijze weer zonder resten achter te laten op zijn bloemblaadjes.

Hoewel elke cultuur er een andere interpretatie aan geeft, blijft de lotus een bloem die perfect spiritualiteit en wedergeboorte uitdrukt. Het symboliseert perfect het menselijk leven, dat zich in de modder kan storten en in korte tijd weer opbloeit, alsof het alle obstakels op zijn weg overwint.

Het is geen wonder dat de lotus wordt geassocieerd met zulke hemelse symboliek – de bloem tart eenvoudigweg alle logica.

WAT STELT DE LOTUS VOOR?

De lotus staat voor iets bovennatuurlijks dat de wetenschap te boven gaat, daarom wordt hij in kunstwerken vaak geassocieerd met goden. In de boeddhistische en Egyptische cultuur vertegenwoordigde de bloem het universum. In de Hindoeïstische cultuur wordt gezegd dat goden en godinnen op lotustronen zaten.

Volgens de boeddhistische mythe verscheen de Boeddha op een zwevende lotus en lieten zijn eerste stappen op aarde lotusbloemen achter.

Het boeddhisme heeft Japan en zijn cultuur sterk geïnspireerd, en u vindt in Japan veel boeddhabeelden! Volgens sommige boeken die we vonden, was de bloem niet alleen mooi, maar zou ze ook magische krachten hebben.

Verre van een superheld, maar als je naar de legende kijkt, zou hij het vermogen hebben om de doden weer tot leven te wekken, vandaar dat de lotus een teken van wedergeboorte zou zijn!

LOTUS KLEUREN

Elke kleur van de bloem heeft ook zijn eigen symboliek.

Voor boeddhistische beoefenaars:

  • Een witte lotus symboliseert zuiverheid.
  • Een gele lotus wordt geassocieerd met spirituele opstijging.
  • Maar dan is er altijd een vraag: Hoe kreeg de lotus zo’n spirituele betekenis?

DE SPIRITUALITEIT VAN DE LOTUS

Als u een familielid een plezier wilt doen, is de Lotus perfect! Of het nu gaat om een plant of een ontwerp op een lotuskussen, dit cadeau is perfect voor je ouders, grootouders of zelfs je vrienden. Maar de bloem heeft ook een fascinerende wil om te leven.

Een lotuszaadje kan duizenden jaren overleven zonder water en kan meer dan twee eeuwen later ontkiemen. Deze bloem is werkelijk ongelooflijk in haar vermogen en schoonheid en het is begrijpelijk dat zij een belangrijke plaats heeft ingenomen in de Japanse cultuur waar boeddhisme en geloof een grote plaats innemen!

De bloem bloeit ook op de meest onwaarschijnlijke plaatsen, zoals in het modderige water van rivieren in Australië en Zuid-Azië. Hij vindt niet alleen zijn toevlucht in de modder, maar dankzij de wasachtige beschermlaag op de bloemblaadjes blijft zijn schoonheid onveranderd wanneer hij elke ochtend opnieuw bloeit. Het komt steeds weer tot leven en komt net zo mooi terug als de vorige keer.

Met zo’n weigering om een nederlaag te accepteren is het bijna onmogelijk om deze bloem niet te associëren met onwrikbaar geloof. Hoewel vele culturen de lotus een spiritueel boegbeeld hebben genoemd, staat hij het meest symbool voor het geloof in ons. Dit is precies wat het boeddhistische spreekwoord wil verlichten: leven met onwankelbaar geloof, zoals de lotus doet, garandeert de mooiste wedergeboorten.

WAAROM IS HET ZO POPULAIR IN JAPAN?

De lotusbloem wordt in Japan vereerd om haar vermogen om uit vuil, troebel water op te stijgen en uit te bloeien tot een prachtige, zuivere bloem. Dit proces symboliseert het bereiken van verlichting. Het idee is dat we op dezelfde manier als de lotus boven het menselijk lijden kunnen uitstijgen door van de laagste naar de hoogste staat van bewustzijn te gaan.

Zoals alle bloemen is schoonheid vergankelijk, dus moet ook de lotusbloem sterven. Dit toont de eindeloze cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Tenzij je nirvana bereikt, waar de cyclus eindigt als je een staat zonder lijden bereikt.

“Kanrensetsu” is het kijken naar lotusbloemen, wat gedaan kan worden in speciale boten om lotusbloemen in vijvers of meren te bekijken, of door het bijwonen van lotusfestivals. In beroemde parken en meren komen veel mensen deze ongelooflijke bloem bewonderen!

Lotusbloemen verschijnen ook symbolisch in heel Japan. De heilige berg Koya, 800 meter boven de zeespiegel, ligt in een bekken omgeven door acht pieken, waardoor het lijkt op een bloeiende lotusbloem.

Boeddha en bodhisattva’s worden vaak afgebeeld zittend op lotusbloemen, wat erop wijst dat sommige lotusbloemen ook als stoel dienen. Zeer comfortabele stoelen. Dit kan de sleutel zijn om lange tijd in een meditatieve houding te zitten. Als u een zen gevoel in uw appartement wilt, kan onze Japanse Lotus Wanddecoratie precies zijn wat u nodig heeft! Een uniek en spiritueel tintje aan uw muren.

De lotushouding wordt zo genoemd omdat je op een lotusbloem lijkt als je zo zit. In feite kom je door deze houding aan te nemen ook dichter bij verlichting!

LOTUSBLOEM ALS JAPANS VOEDSEL

Maar één ding is zeker: De lotuswortel wordt vuil. De wortels zelf kunnen tot 1,2 meter lang zijn. Renkon, of “lotuswortel”, is een belangrijk onderdeel van de Japanse keuken. Het is een seizoensgebonden voedsel dat in de herfst en winter wordt gegeten en met Nieuwjaar wordt opgediend als geluksmaaltijd.

Het is zowel een heerlijke als zeer elegante groente!

Je kunt ook de bladeren en zaden van de lotusbloem eten. De lotusgeur wordt gebruikt in oliën, lotions en zepen.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de oversized lotus zelfs de beroemdste soetra naar zich genoemd. De Lotus Soetra is de meest opmerkelijke leer van de Boeddha over “leegte” als een noodzakelijke stap naar verlichting. Misschien zit er daarom een gat in de lotuswortel – om te laten zien dat de wortels leeg zijn.

Als u ook een spirituele reis wilt maken, bekijk dan onze lotusbloem-ring, een prachtige Zen-ring in zilver voor een uniek spiritueel tintje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven