MOUNT FUJI: 10 DINGEN DIE JE MOET WETEN

Wil je schitteren in de maatschappij? Die persoon zijn die een ongewoon woord kan toevoegen aan een etentje? Na het lezen van deze lijst met 10 dingen die je moet weten over de berg Fuji, kun je indruk maken op je vrienden!

De berg Fuji is een prachtige heilige berg op het eiland Honshu en heeft sinds het begin der tijden vele kunstenaars gefascineerd. Zijn kegelvorm met perfecte symmetrie en zijn besneeuwde top geven hem een zeldzame schoonheid die de mooiste landschappen van Japan waardig is. Het is ook de hoogste piek van het land met 3776 meter.

Volgens geruchten komt de naam van de god van het vuur ‘Fuschi’. Hij zou zijn genoemd door de oudste bewoners van Japan: de Ainu. In die tijd was de vulkaan bijzonder actief en angstaanjagend.

De beroemde berg is een historisch en cultureel embleem van Japan en blijft vele wandelaars op een spirituele of religieuze zoektocht aantrekken, en vervolgens toeristen uit de hele wereld.

De berg Fuji is een bijzonder heilige plaats, maar weet u waarom? Kent u de legendes van de berg, de meest bijzondere anekdotes of de sportieve prestaties die op deze vulkaan worden geleverd?

1. MEER DAN 30 VERSCHILLENDE NAMEN VOOR EEN VULKAAN

Er zijn niet minder dan drie vulkanen die samen de huidige Mount Fuji, of beter gezegd de stratovulkaan, vormen. Eerst Komitake-Fuji, die enkele honderdduizenden jaren oud is. Dan Oude Fuji, bijna 100.000 jaar oud, en tenslotte Nieuwe Fuji, die hem het uiterlijk geeft dat we nu zien.

Ook Fuji-San genoemd door de Japanners of Fuji Yama door Westerlingen door een vertaalfout, Oeps !

De vulkaan heeft meer dan dertig verschillende namen, waaruit de grote belangstelling voor deze hemelse berg blijkt. De berg Fuji heeft de Japanse kunst en literatuur door de eeuwen heen geïnspireerd. Bovendien was de beroemde schilder en meester Hokusai er zo door geobsedeerd dat hij hem 46 keer vanuit verschillende hoeken afbeeldde in een serie van zesenveertig prenten, waarvan de beroemdste Under the Wave Outside Kanagawa is.

U kunt deze schilderijen vinden in onze collectie Japanse schilderijen.

2. EEN EXPLOSIEVE EN VERSCHRIKKELIJKE VULKAAN

De vulkaan heeft sinds 781 vijftien uitbarstingen gehad en wordt door geologen nog steeds als actief beschouwd. De laatste uitbarsting vond 300 jaar geleden plaats. Bovendien zou het Aokigahara-woud, dat met vele legenden in verband wordt gebracht, zijn ontstaan uit een oude lavastroom. Wist u dat het er volgens de Japanners spookt? Het is ook de plaats van meer dan 300 zelfmoorden per jaar.

Met zijn rustige lucht wordt het risico van uitbarsting, hoewel gering, door wetenschappers bijzonder in de gaten gehouden. Sommige deskundigen geloven dat de vulkaan binnenkort weer tot leven kan komen!

Laat ik het uitleggen: de berg Fuji behoort tot de Pacific Ring of Fire, een keten van vulkanen die vele kilometers aan zee grenzen met sterke seismische activiteit. De berg Fuji is een grijze vulkaan, wat betekent dat hij bijzonder gevaarlijke vulkanische as spuwt. Het is echter bekend dat er veel tellurische activiteit is in Japan als gevolg van de tektonische platen.

De vulkaan ligt ook op een van de meest actieve breuken in het land. De Japanners zijn dan ook bang dat een nieuwe uitbarsting de naburige bevolking zal treffen. Een advies: Als u besluit Fuji te beklimmen, pas dan op voor het vuur binnenin!

3. FUJI: EEN HEILIGE PLAATS WAARVAN ONSTERFELIJKHEID UITGAAT

Volgens Shintoïsten wordt de berg Fuji bewoond door vele religieuze goden. In feite staat hij vol met boeddhistische tempels en Shinto-heiligdommen met hun afbeeldingen. Het is daarom een ideaal bedevaartsoord voor de Japanners.

Vooral omdat de majesteit van de bergen volgens de Shugendo-sekte communicatie met de goden mogelijk zou maken.

Voor boeddhisten herinnert de berg Fuji aan de vorm van de lotusbloem, het symbool van de religie. Het beklimmen van de berg Fuji is een zuiveringsritueel dat staat voor spiritueel ontwaken. Het wordt elk jaar beoefend door vele pelgrims. In feite is het een beetje als de Santiago de Compostela van het Verre Oosten.

Shinto legenden vertellen ons dat een keizer daar een elixer van onsterfelijkheid vernietigde, wat de bron is van de rook die soms uit Fuji komt. Een geweldige manier om wat verjonging te krijgen tijdens het beklimmen.

4. EEN BERG BESCHERMD DOOR EEN LEGENDARISCHE PRINSES

Volgens de Shinto-religie zou de heiligste berg in het Land van de Rijzende Zon de thuisbasis zijn van verschillende Japanse goden, waaronder de beroemde prinses Konohanasakuya-hime, ook bekend als Sengen-sama.

Deze sterrengodin in Japan zou kersenbomen doen bloeien. U weet net zo goed als ik hoeveel de Japanners van kersenbomen houden.

Ze zou ook de beschermster zijn van de Fujisan vulkaan en deze tot bedaren kunnen brengen. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom het Japanse volk zoveel respect voor haar heeft en zoveel heiligdommen ter ere van haar heeft gebouwd.

5. EEN TOP DIE LANG VERBODEN WAS VOOR VROUWEN

Tot 1872 mochten vrouwen de berg Fuji niet beklimmen. Dit omdat ze in de Japanse religie als onrein werden beschouwd. Ook hier stond de geschiedenis niet aan de kant van de vrouwen. Ze mochten ook niet de toorn van prinses Konohana-sakuya uitlokken, de godin van de bloemen die over de berg Fuji waakt.

In 1832 vergezelde een Japanse vrouw, Takayama Tatsu genaamd, een groep mannen, gekleed in jongenskleren, op een pelgrimstocht. Ze slaagde erin om de eerste vrouwelijke beklimming van de berg Fujisan te maken. Doet dit u niet denken aan het verhaal van Mulan? Gelukkig werd het verbod opgeheven nadat de Britse Fanny Parkes de berg in 1867 beklom. Dus ik kan u verzekeren dat als u een vrouw bent, u de berg Fuji kunt beklimmen in 2020.

6. EEN KEERPUNT IN DE GESCHIEDENIS VAN HET SPEEDSKIËN.

Houdt u van wintersport? Dan moet je weten dat de pistes van Japan erg populair zijn bij skiërs uit de hele wereld.

De eerste afdaling werd gemaakt door Yuichiro Miura, de eerste snelheidsskiër van Japan in de jaren zestig. Deze topatleet ging met 150 km/u de heuvel af. Een ware prestatie van extreem skiën.

3776 meter hoogte, genoeg voor een aangename afdaling voor skiërs en snowboarders die bedreven zijn in sterke sensaties, maar denk er toch aan uw parachute mee te nemen om af te remmen.

7. FUJI BEKLIMMEN: HET FAVORIETE TIJDVERDRIJF VAN EEN GEPENSIONEERDE

Zoals het beroemde gezegde luidt: je moet verstandig zijn om Fuji eenmaal te beklimmen en gek om het nog eens te doen. Toch blijft Yoshinobu Jitsukawa, een Japanse gepensioneerde, de berg twee keer per dag beklimmen. Hij heeft het record voor het aantal beklimmingen verbroken met meer dan 1670. Een geweldige manier om in Olympische vorm te blijven voor je pensioen, is het niet?

8. MOUNT FUJI, EEN VERHAAL VOL WENDINGEN

Een van de meest ongewone manieren om de berg Fuji te beklimmen is met behulp van een springtouw. Het record voor de langste afstand behoort toe aan Ashrita Furman, die 18 kilometer van de hoogste top van Japan sprong. Dankzij dit avontuur kwam hij in 1997 in het recordboek terecht. Ik denk niet dat een kangoeroe het beter had kunnen doen!

9. DE MEEST BEKLOMMEN PIEK TER WERELD

Wist je dat de eerste bekende beklimming van de berg Fuji in 663 werd gedaan door En no Gyôja, een boeddhistische monnik in ballingschap? Sindsdien heeft dit bedevaartsoord vol schoonheid en spiritualiteit vele reizigers uit de hele wereld aangetrokken.

Vandaag de dag is deze beroemde top de meest bezochte van de archipel. Mannen, vrouwen, kinderen, ouderen, gelovigen en sporters reizen elk jaar langs de vier Fujisan-paden om de top te bereiken, voor de dappersten door de tien stations te passeren. Niet minder dan 300.000 mensen beklimmen elke zomer de Fuji om hulde te brengen aan de goden of om de mooiste zonsopgang van Japan te bewonderen.

Helaas heeft dit grote ecologische gevolgen. De begeerde berg staat sinds 2017 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

10. HET HOOGSTE POSTKANTOOR VAN JAPAN!

Als je tijdens je reis naar Mount Fuji zin hebt om een ansichtkaart te sturen naar je geliefden op de top, moet je weten dat je zeker terecht kunt in het hoogste postkantoor van Japan. Bovendien krijgt je kaart een poststempel van Mount Fuji: leuk! Je hoeft echter geen 7 kilometer te lopen om je post te posten. Er zijn postkantoren dichterbij dan dat.

Op de top van de berg staat ook een heel oud weerstation. Eenmaal op de top, wees niet verbaasd als je te horen krijgt dat je je op privéterrein bevindt! Het behoort toe aan de Fujisan Hongû Sengen-taisha Shrine.

Dus nu weet u alles wat u moet weten over deze heilige berg: van de beroemdste legendes tot de meest ongewone prestaties. Dus vertel je vrienden er niet te veel over. Je weet maar nooit, misschien wordt de Kami (hogere geest) van Fuji wel wakker.

Ben je gefascineerd door de berg Fuji? Toon je liefde voor Japan door je huis te versieren met deze prachtige Japanse nora of kussenhoes met Mount Fuji!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven