DE BETEKENIS VAN JAPANSE TATOEAGES

Tatoeëren is een traditionele Japanse kunstvorm die al duizenden jaren bestaat. Nadat we in een vorig artikel de geschiedenis en de perceptie van tatoeëren in Japan hebben onderzocht, zullen we ons nu richten op de betekenis van Japans tatoeëren.

Japanse tatoeagekunst is geworteld in spiritualiteit en komt voort uit oude culturele rituelen van het Ainu-volk. Naast hun beschermende functie hebben de tekeningen ook een sociale en esthetische dimensie.

Wij hebben gezien dat de Irezumi of het traditionele tatoeëren in Japan voor de Yakuza (leden van de Japanse maffia) een manier was om trouw te zweren aan hun clan en tegelijkertijd hun waarden van trouw, eer en moed tot uitdrukking te brengen.

De betekenis van Japanse tatoeages is zeer sterk en de meeste ontwerpen zijn gekozen met een reden. De op de huid gegraveerde wezens uit de mythologie, het boeddhisme of het shintoïsme hebben een grote betekenis voor de drager.

Draken, tijgers, koi, slangen, feniksen, demonen of kersenbloesems – ontdek de betekenis van de populairste Japanse tatoeages.

DRAAK TATTOO, KRACHT EN BESCHERMING

De Japanse draak is een fascinerend wezen dat verbonden is met het watermilieu en in Japan staat voor kracht en wijsheid.

Hoewel het in het Westen met zijn angstaanjagende kop met het kwaad lijkt te worden geassocieerd, is het in Azië een geluksdier dat geluk en bescherming in huis brengt.

De draak is de koning van de elementen. Een draak tattoo dwingt daarom respect af. Dit mythische wezen is gul en welwillend, maar onvoorspelbaar en gevaarlijk als het wordt geprovoceerd.

TIJGER TATTOO, MOED EN VECHTLUST

De katachtige is ook een symbool van bescherming voor de Japanners, die tatoeages van tijgers nemen om ziekten af te weren, zichzelf moed in te spreken en ongeluk te bestrijden. Het staat ook voor innerlijke kracht.

In de Chinese roman “Water Marge”, die een revolutie betekende voor de kunst van het tatoeëren, is de tijger een belangrijk personage. Net als de leeuw beschermt hij tegen demonen en kwade geesten. Het dragen van een Japanse tijger tattoo betekent ook een lang leven.

KOIKARPER TATTOO, VASTBERADENHEID

De symboliek van de koikarper is zeer belangrijk in de Japanse cultuur, die bijzonder gesteld is op dit waterdier. Als symbool van viriliteit, vastberadenheid en familiewaarde zal de koikarper geluk in je huis brengen en je helpen je lot te vervullen.

Volgens de legende van de Gele Rivier zwemt de Koikarper stroomopwaarts en trotseert hij de gevaren om de top van de waterval te bereiken en verandert hij in een draak. Het is een bron van volharding en moed.

Maar je moet weten dat deze tatoeage heel gebruikelijk is bij yakuzas. Pas dus op dat je niet voor een maffioso wordt aangezien als je dit ontwerp laat tatoeëren.

Hoewel het koi-karp ontwerp meer mannelijk is, is het ook gewild bij vrouwen die het associëren met lotus.

SLANGENTATOEAGE, GEZONDHEID

Hoewel dit dier in de westerse wereld geen sympathiek imago heeft, wordt het in Azië bijzonder gewaardeerd.

Deze bewaker van de schatten van de natuur beschermt tegen ziekten en helpt te genezen. Het is een symbool van vernieuwing en ook een dier vol wijsheid, dat je geluk zal brengen.

Een slangentatoeage kan daarom een spirituele steun zijn wanneer je geconfronteerd wordt met een ziekte die je moet overwinnen.

FENIKS TATTOO, WEDERGEBOORTE

De beroemde vogel die uit de as herrijst is een populaire Japanse tatoeage die triomf en wedergeboorte illustreert.

Voor de getatoeëerde persoon kan het staan voor een nieuwe start in het leven of een verlangen om opnieuw te beginnen en beter te worden. Voor de meer militante, drukt het onoverwinnelijkheid uit in het aangezicht van tegenslag.

Het is ook een symbool van onsterfelijkheid. Een majestueuze feniks op je borst of rug getatoeëerd heeft het mooiste effect om je vijanden af te schrikken.

TATTOO KANAGAWA WAVE, DE LEVENSKRACHT

Een waar embleem van Japan, de Under the Wave buiten Kanagawa is een beroemd werk van Hokusai dat de kracht van de natuur tegen de mens voorstelt.

Water is een vereerd element dat in het Shinto-geloof zuiverheid en leven symboliseert. In Japan is het een populair motief dat vaak wordt geassocieerd met de golf vanwege zijn onvoorspelbare aard. Deze tatoeage weerspiegelt het concept van leven en dood.

GEISHA TATTOO, VERFIJNING EN SCHOONHEID

In Japan staan geisha’s bekend om hun gevoel voor verfijning en beheersing van de kunsten. De geisha is ontoegankelijk en mysterieus en is een object van de verbeelding.

Zij is een culturele, mooie en getalenteerde vrouw die vooral in het land van de rijzende zon wordt bewonderd. De geisha wordt getatoeëerd op de dij, bovenrug of nek en houdt je gezelschap.

JAPANSE TATOEAGE MET BLOEMEN EN BOMEN

Bloemen, planten of natuurmotieven zoals bloemen, bomen, bladeren, wolken, vuur of wind worden vaak gebruikt in tatoeages in Japan. Ze worden vaak gebruikt als achtergrond voor de hoofdelementen, maar kunnen ook op de voorgrond van de tatoeage staan, zoals de kersenboom. De boom symboliseert vaak kracht, terwijl de bloemen delicatesse en perfectie oproepen.

KERSENBLOESEM TATTOO, HET VLUCHTIGE LEVEN

De kersenbloesem is het embleem van Japan en staat voor de kwetsbaarheid en schoonheid van het vergankelijke leven. Voor de samoerai die bereid waren hun leven op te offeren, drukte dit motief het besef uit dat de dood elk moment kon intreden.

De kersenbloesem illustreert zachtheid en vrouwelijkheid en herinnert aan de evolutionaire aard van het leven. Als je besluit om een kersenbloesemtatoeage op je schouder of onderarm te laten zetten, word je eraan herinnerd dat het leven kort en mooi is en dat je er ten volle van moet genieten… net als de sakura bomen die in de lente bloeien.

Deze gemengde tatoeage is geschikt voor zowel mannen als vrouwen in Japan.

LOTUSBLOEM TATTOO, SPIRITUALITEIT

De lotus die onder water wortelt en aan de oppervlakte tot bloei komt, staat voor de beproevingen van het leven en de weg om ze te overwinnen.

In het boeddhisme is het ook de bloem van spiritueel ontwaken en vervulling. De lotusbloem maakt vaak deel uit van koi-tatoeages.

CHRYSANT BLOEM TATTOO, PERFECTIE

De chrysantentatoeage is een symbool van de keizer en roept een hogere sociale rang en een gevoel van ongewone perfectie op.

Deze bloem wordt elk jaar in Japan geëerd tijdens de Kiku Matsuri en staat voor licht en zon. In Frankrijk wordt de chrysant echter geassocieerd met de dood.

Als je ervoor kiest een chrysant in Japan te tatoeëren, pas dan op dat je geen grote kop krijgt.

PIOENROOS BLOEM TATTOO, RIJKDOM EN VERTROUWEN

De pioenroos symboliseert voorspoed, vertrouwen en rijkdom. Ja, als je in jezelf gelooft, kun je veel bereiken. De pioenroos tattoo is een pilaar die je nooit meer aan je capaciteiten doet twijfelen.

SAMOERAI TATTOO, EER

Samurai tattoo drukt eer en onvermoeibare loyaliteit uit evenals opoffering. Het is vaak omgeven door kersenbloesems. Voor de getatoeëerden vertegenwoordigt het waarden die in Japan nog steeds erg sterk zijn.

HANNYA MASKER TATTOO, WRAAK

In Japanse legenden is Hannya een demonische vrouw die terugkeert naar de aarde om wraak te nemen op de man die haar lijden heeft veroorzaakt. Ze is zowel verdrietig als boos. Een Hannya demon tattoo roept een dubbel aspect op: de gewonde vrouw en de gevaarlijke en gevreesde vrouw.

Men zegt dat een tatoeage een weerspiegeling is van de ziel. De betekenis van de tatoeage is minstens even belangrijk als de esthetische kwaliteit ervan. Met reden, de keuze van het ontwerp zegt veel over uw persoonlijkheid. Daarom moet je de symboliek kennen van de ontwerpen die je kiest voordat je een tattoo studio binnengaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven