WIE IS SUSANOO, GOD VAN DE STORM?

Susanoo-no-Mikoto is de Japanse god van de zee en de storm. Susanoo is een krachtige en turbulente kami, en zijn stemmingen zijn vaak even grillig als zijn daden chaotisch zijn. Zijn gevecht met de draak Orochi leidde tot de creatie van het zwaard Kusanagi-no-Tsurugi, dat een van de heilige symbolen van Japan is.

Susanoo’s naam wordt zowel in het Japans als in het Engels anders gespeld en gevormd. In het Japans kunnen zijn kanji voorkomen als 建速須佐之男命 (Takehaya-Susanoo-no-Mikoto), 神須佐能袁命 (Kamususanoo) of gewoon als Susanoo: 素戔男尊、素戔嗚尊等、須佐乃袁尊 en 須佐能乎命.

Elk van deze kanji kan vertaald worden als “de grote god Susanoo”. Vanwege zijn connectie met het Kumano heiligdom in de prefectuur Shimane, is hij ook 熊野家都御子神 (Kumano Ketsumiko no Kami), de grote god/hoofd van de Kumano familie.

Historisch gezien is zijn naam verschillende keren in het Engels vertaald vanwege de dubbele “o” aan het eind van zijn naam. Het grote aantal vertalingen is te wijten aan het gebrek aan gestandaardiseerde romaji in de periode na de Meiji Restauratie (1868). Naast Susanoo is de meest voorkomende spelling Susan’o. Oudere vertalingen van zijn naam zijn Susano-o, Susa-no-O, Susano’o en Susanowo.

SYMBOLEN VAN SUSANOO

Susanoo is in wezen een tumultueuze godheid, en zijn chaotische stemming en wanorde zijn een directe weerspiegeling van zijn status als stormgod. De zee rond Zuid-Japan, waar veel van zijn heiligdommen staan, weerspiegelt deze kenmerken.

Zoals veel van de storm-, wind- en zeesjamanen die onder hem dienen, kan Susanoo zowel goed- als kwaadwillend zijn. Ondanks deze schijnbare morele ambivalentie blijft hij een van de beroemdste helden in de Japanse mythologie.

In wat nu zijn beroemdste prestatie is, bevocht en doodde hij de verschrikkelijke achtkoppige draak Yamata-no-Orochi door deze te doden met zijn beroemde zwaard Totsuka-no-Tsurugi.

Als zoon van Izanagi heerst hij over de geesten van donder, licht, storm, wind en zee.

KEIZERLIJKE INSIGNES EN HEILIGDOMMEN

Susanoo gebruikte het beroemde zwaard Kusanagi-no-Tsurugi, ook bekend als Murakumo-no-Tsurugi, het zwaard van de bewolkte hemel. Nadat hij het op Orochi’s lijk had gekerfd, gaf hij het aan zijn zuster als teken van boetedoening. Het zwaard kwam uiteindelijk in handen van de Japanse keizerlijke familie en wordt nu bewaard in het Amaterasu heiligdom in Ise.

Susanoo heiligdommen zijn talrijk en populair. Ze omvatten:

 • Kumano Taisha, haar belangrijkste heiligdom, in Matsue, Shimane Prefectuur;
 • Susa Shrine, gewijd aan hem en zijn vrouw, in Izumo, Shimane Prefectuur;
 • Yasaka Shrine, Higashiyama, Kyoto Prefectuur;
 • Tsushima Shrine, Tsushima, Aichi Prefectuur;
 • Hikawa Shrine, Saitama, Saitama Prefecture;
 • Yaegaki Shrine, Matsue, Shimane Prefectuur.

SUSANOO’S RELATIE

Susanoo is de zoon van Izanagi, de voorouder van alle kami, en broer van Amaterasu, de zonnegodin, en Tsukuyomi, de maangod. Zijn familie varieert sterk van verhaal tot verhaal, en hij heeft dan ook vele vrouwen en kinderen. Onder hen is Kushinada-hime, zijn eerste (en belangrijkste) vrouw, die hem vijf kinderen schonk:

 • Kushiinada-hime,
 • Inada-hime,
 • Makami-furu-kushi’inada-hime,
 • Yashimajinumi
 • en Okuninushi, de magische god.

Naast haar huwelijk had Susanoo talloze gemalinnen en kinderen van andere vrouwen en kami.

SUSANOO IN DE JAPANSE MYTHOLOGIE

Susanoo is een zeer populaire kami en komt voor in veel belangrijke Shinto-mythen.

GEBOORTE EN VERBANNING

Izanagi ontsnapte uit Yomi, waar hij zijn vrouw was gaan halen. Nadat Izanagi de ingang had geblokkeerd om te voorkomen dat ze ontsnapte, ging hij naar een nabijgelegen warmwaterbron en reinigde zich van Yomi’s onzuiverheden.

Tijdens dit zuiveringsritueel baarde Izanagi per ongeluk drie nieuwe en machtige kami: Amaterasu, de zonnegodin, en Tsukuyomi, de maangod, werden geboren uit zijn ogen, en Susanoo, de god van de stormen en de zee, werd geboren uit zijn neus. Izanagi plaatste deze drie goden aan het hoofd van de hemelse bureaucratie en koos Susanoo als zijn beschermer.

Het werd al snel duidelijk dat Susanoo te stormachtig was om in de geordende hemel te blijven. Na dit besef begon Izanagi zijn zoon te verbannen, een straf die Susanoo accepteerde. Maar voordat Susanoo afscheid ging nemen van zijn zus Amaterasu, met wie hij regelmatig ruzie had.

Amaterasu vermoedde zijn oprechtheid, en Susanoo daagde haar uit voor een wedstrijd om het te bewijzen. Ze namen elkaars voorwerpen en keken wie de beste kami kon maken. Amaterasu nam haar zwaard en schiep drie vrouwen; Susanoo schiep vijf mannen met haar ketting.

Dit bleek een truc van haar te zijn: ze beweerde dat aangezien de ketting van haar was, de mannen van haar waren. Ondertussen waren de vrouwen die ze met haar zwaard had geschapen van haarzelf. Dankzij haar slimme interpretatie van de regels won Amaterasu de wedstrijd.

Susanoo was woedend over dit resultaat en ging op een destructieve rooftocht. Hij vernietigde het rijstveld van zijn zus voordat hij een van haar paarden vilde en het lichaam op haar heilige weefgetouw gooide. Dit gevilde paard doodde een van haar dienaren en deed Amaterasu vluchten van verdriet. Susanoo werd verbannen als gevolg van haar woede, maar zonder Amaterasu bleef de wereld donker en stormachtig.

OROCHI EN BOETEDOENING

Toen daalde Susanoo no Mikoto af uit de hemel en ging naar de bron van de Hi rivier in de provincie Idzumo. Op dat moment hoorde hij een huilend geluid bij de rivierbron, en hij ging op zoek naar het geluid. -Kojiki, vertaald door Basil Hall Chamberlain

Nadat ze uit de lucht was gevallen, landde Susanoo in Izumo en werd opgewacht door een ouder echtpaar. Hij hoorde al snel over hun problemen; van hun acht dochters waren er zeven verslonden door een verschrikkelijke achtkoppige zeedraak, Yamata-no-Orochi. Hun achtste dochter, Kushinada-hime, zou binnenkort ook geofferd worden. Maar Susanoo wilde niet dat dit gebeurde en probeerde de wanhoop van het paar te beëindigen.

Terwijl ze zich voorbereidden op de komst van Orochi, maakte Susanoo van Kushinada-hime een kam en stak die in haar haar. Ondertussen zette het oudere paar een pot sake neer voor de draak om te drinken. Toen Orochi de sake dronk en in slaap viel, sneed Susanoo hem in stukken. Toen hij de staart van de draak afsneed, zag hij een zwaard tevoorschijn komen, Kusanagi-no-Tsurugi.

Na deze gebeurtenissen trouwde het dankbare paar Kushinada-hime met Susanoo. De Stormgod wilde nu verhaal halen bij Amaterasu en bood haar Kusanagi-no-Tsurugi aan als teken van boetedoening.

Toen het paar verzoend was, gaf Izanagi, Susanoo’s vader, hem een laatste taak: Izanagi’s plaats innemen als Yomi’s voogd. Susanoo aanvaardde de taak en tot op heden is hij de bewaker van de poort naar het land van de doden. Het is om deze reden, naast hun gewelddadige aard, dat stormen in de Japanse cultuur vaak worden geassocieerd met de dood.

ANDERE MYTHOLOGIEËN

Een van de meest voorkomende stijlfiguren in de mythologie zijn stormgoden die vechten tegen machtige slangen. In de Griekse mythologie waren het Zeus en Typhon, in de Noorse traditie waren het Thor en Jormungandr, en in de hindoetraditie brak er een conflict uit tussen Indra en Vrita.

Dichter bij Japan vocht Yu de Grote tegen de draak Xiangliu, een negenkoppige slang. Deze troop komt voor in de meeste Euraziatische godsdiensten en heeft zelfs zijn weg gevonden naar de moderne christelijke en islamitische traditie.

SUSANOO IN DE JAPANSE POPULAIRE CULTUUR

Susanoo en verwijzingen naar hem verschijnen regelmatig in de populaire cultuur, waaronder :

 • In Naruto is een susanoo een avatar gecreëerd door de chakra van een ninja en belichaamd om voor hem te vechten, een vermogen dat voorbehouden is aan Sharingan deelnemers;
 • In BlazBlue, waar de susanoo het echte schip is van Yuki Terumi, een bliksemstrijder;
 • In Final Fantasy XIV, waar susanoo een oermortel is uit de Stormblood uitbreiding;
 • In een oude animatiefilm, vertaald als De Kleine Prins en de Achtkoppige Draak, waarin het verhaal van Susanoo en Orochi is verwerkt.
 • In het spel Okami is Susano een directe afstammeling van de legendarische held Nagi en woont in Kamiki Village. Hij heeft een voorliefde voor de lokale sakebrouwer Kushi.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven