HANAMI, KIJK NAAR DE KERSENBLOESEMS

Wat is er poëtischer dan bij mooi weer de kersenbloesems te bewonderen? Elk jaar verwonderen de Japanners zich over de vluchtige schoonheid van dit ongelooflijke natuurspektakel.

Hanami is een traditioneel festival dat de kersenbloesems in de lente viert. Dit eeuwenoude gebruik, dat loopt van maart tot mei, is bijzonder sterk in Japan. Wanneer de sakurabloemen in volle bloei staan, praat het hele land erover.

Dompel jezelf onder in de magische wereld van Hanami.

WAT IS HANAMI?

Hanami betekent ‘kijken naar bloemen’ in het Japans, en meer bepaald kersenbloesems. Achter deze exotische naam gaat een heus plantenballet schuil waar de kersenbloesems in al hun pracht en praal schitteren. De bloei van de Sakura is kort en intens, zodat de Japanners dit magische moment des te meer waarderen omdat het maar een dag of tien duurt.

Veel gezinnen maken van de gelegenheid gebruik om te picknicken in de schaduw van de bloeiende bomen. Houd er rekening mee dat zitplaatsen duur zijn en dat het beter is vroeg op te staan om het zeil op het gazon op te zetten. Het enthousiasme voor het festival wordt ook benadrukt door een sociaal ritueel. Zo zijn het de jongsten die vroeg opstaan (en in een goed humeur!) om een plaats te reserveren om te wachten op de ouderen.

Bloemen kijken is bijzonder populair in de archipel en is een echt nationaal fenomeen. In de lente neemt de Japanse gastronomie bloementinten aan en zien we gebak en Japanse specialiteiten zoals sakura mochi of sakura daifuku, kersenbloesemthee, sakura sake en andere lekkernijen die het gehemelte verrukken…

OORSPRONG VAN HANAMI

Dit Japanse gebruik begon in de Nara-periode onder invloed van de Chinese cultuur. In die tijd begonnen de Japanners bloemen te bewonderen en de eerste uit China geïmporteerde pruimenbomen werden een echt succes in het land van de rijzende zon. Ze werden Ume genoemd en men verwonderde zich over hun prachtige bloei. Later, tijdens de Heian periode, was het de beurt aan de kersenbomen om geëerd te worden.

De Hanami traditie heeft zijn wortels in Shinto rituelen uit het verleden. Wanneer de lente aanbrak, was het tijd om rijst te planten en brachten de boeren offers aan de goden om de gewassen te beschermen. Men geloofde ook dat de goden zich in de kersenbloesems schuilhielden. Daarom was het nodig een feestdag in te voeren om de kami te eren. Vanaf dat moment brachten de boeren hen heerlijk eten en sake.

Hier komt het ritueel van picknicken onder de kersenbloesems vandaan. Het was eigenlijk keizerin Saga die dit bloemenfeest tijdens het Heian tijdperk introduceerde en het feestelijk maakte aan het keizerlijk hof. Later verspreidde Hanami zich naar de samoeraikaste en won vervolgens de harten van de hele bevolking. Sakuran inspireerde dichters als een allegorie voor het korte en flamboyante leven.

Daarnaast heeft de kersenbloesem een sterke symbolische waarde in Japan. Ze vertegenwoordigt vluchtige schoonheid en het verstrijken van de tijd, en herinnert ons nostalgisch aan de waarde van het leven. Ze neemt ook een belangrijke plaats in in de Japanse literatuur en kunst, waardoor ze vaak voorkomt in ukiyo-e, poëzie, manga en zelfs in het theater.

Door haar associatie met de dood wordt de sakurabloem geassocieerd met de krijgersklasse waartoe de samoerai behoren en wordt zij het embleem van de Japanse regering. Zij wordt in verband gebracht met de lente en is ook een belichaming van vernieuwing en ontwikkeling. Kondigde Hanami destijds het planten van rijst aan, tegenwoordig markeren de kersenbloesems het begin van het schooljaar en het boekjaar. Omdat ze hoop symboliseren, zijn ze te vinden onder de Japanse geluksamuletten.

DE BESTE PLAATSEN OM KERSENBLOESEMS TE ZIEN IN JAPAN

Er zijn veel verschillende soorten kersenbomen in Japan, met een kleur variërend van zuiver wit tot rood en een reeks van lichtere en donkerdere roze kleuren. Sommige soorten hebben zelfs gele tinten. Ook de vorm van de struik, het aantal bloemblaadjes en de bloeiperiode kunnen variëren.

De populairste sakurabloem in de archipel is een soort met witte bloemen met lichtroze schaduwen en vijf bloemblaadjes. Het is de Yoshino-kers, die behoort tot de familie van de Prunus serrulata (Japanse kers).

Sakurabomen bloeien in Japan van zuid naar noord. Daarom moet u, afhankelijk van uw bestemming, ervoor zorgen dat het de juiste tijd is. Daarom raden wij u aan regelmatig de voorspellingen op internet te lezen. Dit fenomeen wordt zeer verwacht door Japanners en toeristen, dus vergeet niet zo snel mogelijk te reserveren!

HANAMI VIEREN IN NARA

  • De berg Yoshino

Dit is de plaats met de meeste kersenbomen in Japan. Met zijn 30.000 bomen trekt Mount Yoshino veel wandelaars aan. Maak van de gelegenheid gebruik om de tempels te bezoeken en te genieten van het prachtige uitzicht.

  • Het beroemde Nara Park

Dit prachtige park naast de Todaiji Tempel heeft meer dan 2.000 kersenbomen. Tijdens uw wandeling ziet u zeker herten in het wild.

SAKURA BEKIJKEN OP DE BERG FUJI

  • Chureito Pagode

Chureito Pagoda, gelegen in het Five Lakes gebied, biedt een prachtig uitzicht op sakura en Mount Fujisan dat de beste fotografen inspireert.

WAAR KUN JE HANAMI DOEN IN OSAKA?

  • Kasteel van Osaka

Osaka Castle met zijn duizenden sakurabomen is een geweldige plek om de kersenbloesems te bekijken. U zult niet teleurgesteld worden door de schoonheid van het landschap!

MONO NO AWARE, HANAMI FILOSOFIE

De Japanse verliefdheid op kersenbloesems illustreert het concept van Mono No Ware, dat gaat over vluchtige schoonheid. Het is zowel een esthetische als spirituele theorie waarvan de invloed de Japanse literatuur heeft gekenmerkt. Vermeldenswaard zijn de grote geleerde Motoori Norinaga, een aanhanger van deze filosofie, en de vele haiku (Japanse gedichten) die uit deze filosofie zijn voortgekomen.

Mono (物) betekent ‘object’ en aware (哀れ) betekent ‘pathos’. De term drukt de emotie of empathie uit die we voelen voor de dingen om ons heen waarvan het fysieke uiterlijk een bepaald moment in ons leven weerspiegelt.

Tijdens Hanami vergapen we ons aan de schoonheid van de kersenbloesems en voelen we een zekere nostalgie naar het verstrijken van de tijd en de vergankelijkheid der dingen. Het is een poëtische herinnering aan de kwetsbaarheid van het leven en het onvermijdelijke verband met de dood. Iets om over na te denken…

VIERT U HANAMI BUITEN JAPAN?

Hanami is een niet te missen traditie in Japan, maar je kunt het ook vieren in andere Aziatische landen zoals China en Taiwan.

In Europa kunt u de kersenbloesems bewonderen in Finland tijdens Helsinki Hanami, in Italië in het Parc de Esposizione Universale di Roma en in Frankrijk in het Parc des Sceaux in Parijs.

Als u een reis naar de VS plant, kunt u elk voorjaar het National Cherry Blossom bezoeken, en in Philadelphia kunt u van Hanami genieten tijdens het Subaru Cherry Blossom Festival. Ook in de Brooklyn Botanical Garden wordt jaarlijks de Anual Sakura Matsuri gehouden.

Andere kersenbloesemfestivals zijn wereldberoemd. Dit is het geval met het International Cherry Blossom Festival dat plaatsvindt in Georgia in de stad Macon.

Hanami is een echt fenomeen in Japan en is een vluchtig schouwspel waar men met familie en vrienden van kan genieten. De prachtige sakura in bloei is een magisch moment voor zowel de ogen als de geest.

Naast het magische aspect van het evenement is het kersenbloesemfestival een gelegenheid om je bewust te worden van de waarde van het huidige moment. Neem dus een moment om uit te rusten onder een majestueuze sakuraboom en laat de charme van de natuur haar werk doen.

Als u meer wilt weten over tradities in Japan, kunt u enkele artikelen lezen die u wellicht interesseren. Veel leesplezier!

  • 11 symbolen die het beste Japan vertegenwoordigen
  • De lotusbloem in Japan
  • Vrouwendag in Japan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven