DE 7 GELUKSGODEN IN JAPAN

In de Japanse mythologie worden zeven goden, of eigenlijk zes goden en één godin, beschouwd als de goden van geluk en voorspoed. Elke god vertegenwoordigt een belangrijke deugd in de Japanse cultuur. Deze goden, traditioneel Shichifukujin genoemd, staan dan ook symbool voor de volgende belangrijke deugden: eerlijkheid, geluk, waardigheid, vriendelijkheid, lang leven, geluk en wijsheid.

Deze godheden zijn afkomstig uit de hindoeïstische, boeddhistische, taoïstische en shinto-religies. Zij werden deel van de Japanse mythologie en een integraal onderdeel van de Japanse folklore rond de 17e eeuw.

LIJST VAN JAPANSE GELUKSGODEN:

  • Benten
  • Bishamon
  • Daikoku
  • Ebisu
  • Fukurokuju
  • Hotei
  • Jurojin

Net als Maneki Neko worden de zeven goden van Japan geacht voorspoed, gezondheid, een lang leven en geluk te brengen aan hen die hen erkennen en tot hen bidden.

Volgens de legende reist Shichifukujin op een schip genaamd Takarabune. Dit mythologische schip zou gevuld zijn met schatten en fortuinen. Tijdens de eerste drie dagen van het jaar kwamen deze goden uitdrukkelijk uit de zee om iedereen geluk en voorspoed te brengen.

WIE ZIJN DE 7 GELUKSGODEN?

Benten: Zij is de enige vrouw onder de Shichifukujin. Benten of Benzaiten is oorspronkelijk de godin van het water in de Hindoeïstische religie. In haar Japanse presentatie is ze niet de godin van het water, maar de godin van de kunst en de kennis, maar ook de godin van de schoonheid, welsprekendheid, wijsheid, literatuur, muziek, levensduur en wetenschap.

Benten wordt vaak beschreven als een mooie vrouw die een Chinese jurk draagt en de biwa bespeelt, een traditioneel Japans instrument, of soms de fluit, afhankelijk van de legende. De deugd die zij vertegenwoordigt is vreugde.

Bishamon: De Bishamon is de god van de krijgers, niet te verwarren met de god van de oorlog. Deze god vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme en heeft ook te maken met verdediging en bescherming tegen kwade krachten.

Gewoonlijk staat hij boven demonen en symboliseert hij de nederlaag van het kwaad, en hij wordt ook afgebeeld in een fel harnas.

In zijn ene hand houdt hij een wapen om kwade invloeden te bestrijden en vijanden te onderdrukken. In de andere hand houdt hij meestal een pagode of stupa vast, een traditioneel boeddhistisch bouwwerk. De deugd die hij vertegenwoordigt is waardigheid.

Daikoku: Oorspronkelijk heette deze Hindoeïstische oorlogsgodin Mahākāla. In Japan werd hij een god van rijkdom en voorspoed. Deze god is gemakkelijk te herkennen aan zijn grote glimlach. Hij wordt vaak afgebeeld met een zak over zijn schouder gevuld met geld en een magische knots die op twee rijstballen staat. De deugd die hij vertegenwoordigt is natuurlijk rijkdom.

Ebisu: Ebisu, ook bekend als Yebisu, is de god van de visserij, navigatie en handel. Hij is de enige god van Japanse oorsprong. Ebisu is zeer geliefd en gewaardeerd door mensen die als boer of visser werken.

Hij wordt vaak afgebeeld in hof- of jachtkostuum, meestal met een hengel in zijn rechterhand en een grote rode brasem onder zijn linkerarm. Hij is het symbool van eerlijkheid.

Fukurokuju: Deze godheid komt uit de Chinese Taoïstische en Boeddhistische tradities. Fukurokuju is de god van rijkdom, geluk en een lang leven. Hij is meestal te herkennen aan zijn lange voorhoofd en lange snor.

Hij wordt meestal afgebeeld in Chinese geleerde kleding en met een wandelstok en een boekrol in zijn hand. Hij is ook de enige van de zeven geluksgoden die de doden kan opwekken. Hij symboliseert een lang leven.

Hotei: Volgens het Chinese geloof is Hotei, ook bekend als Budai, de god van geluk en overvloed. Hij wordt afgebeeld als een Boeddhistische monnik met een lachend gezicht en een prominente buik. Hotei draagt gewoonlijk een tas en een houten stok in zijn hand en wordt vaak zittend of slapend in zijn tas afgebeeld. Buiten Japan staat hij ook bekend als de “Lachende Boeddha”. De deugd die hij vertegenwoordigt is geluk.

Jurojin: Jurojin, die vaak verward wordt met Fukurokuju, is eigenlijk de god van de wijsheid. Hij wordt meestal voorgesteld als een oude man met een hoed en lange witte baard die een wandelstok vasthoudt met een boekrol in zijn hand.

Jurōjin wordt soms vergezeld door een zwart hert als zijn boodschapper. Bovendien wordt het hert in Japan beschouwd als een symbool van een lang leven. Deze god symboliseert wijsheid.

TAKARABUNE, HET SCHATSCHIP VAN DE JAPANSE MYTHOLOGIE

Oudejaarsavond is ongetwijfeld een van de mooiste tijden van het jaar. De nacht tussen 31 december en 1 januari is de meest gunstige dag om zegeningen te ontvangen van deze zeven goden van geluk en voorspoed.

Elk jaar op oudejaarsavond verlaat Shichifukujin zijn koninkrijk en daalt af uit de hemel. Gedurende de eerste drie dagen van het jaar gaan de zeven goden aan boord van het schip, dat gevuld is met magische schatten en even ongelooflijke voorwerpen.

Het schatschip, Takarabune genaamd, wordt als magisch beschouwd omdat het geschenken van grote waarde bevat:

De tas van Hotei, bijvoorbeeld, is gevuld met alles wat men nodig heeft om rond te komen en te slagen in het leven.

De gouden club van rijkdom is een ander magisch voorwerp dat, wanneer het geschud wordt, geld in overvloed oplevert.

Stel je voor dat je portemonnee altijd vol zit met geld, ongeacht hoeveel je opneemt. Is dat niet geweldig?

Volgens het geloof schenken de zeven geluksgoden een van deze voorwerpen alleen aan mensen die er het hele jaar naar gestreefd hebben een goed leven te leiden.

Tegenwoordig ontvangen veel kinderen in Japan aan het eind van het jaar een envelop met een afbeelding van Takarabune. In het pakket vinden de gelukkige kinderen een klein cadeautje, meestal een klein geldbedrag.

En tenslotte, als we u één advies zouden kunnen geven, zou het zijn om op oudejaarsavond te gaan slapen met een afbeelding van de zeven geluksgoden onder uw kussen. De traditie wil dat dit je geluk en voorspoed brengt voor de rest van het jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven