SHINIGAMI: DE JAPANSE GOD VAN DE DOOD

Er is geen enkele cultuur in de menselijke geschiedenis geweest die niet veel tijd aan de dood heeft besteed. Het is daarom niet verwonderlijk dat we ook aan het mysterieuze proces van de dood bovennatuurlijke krachten toeschrijven.

In de westerse cultuur hebben we de engelen des doods en de Magere Hein: wezens die sterfelijke zielen naar het hiernamaals leiden. In Japan zijn er in de Japanse folklore Shinigami, maar net als in veel andere landen hebben de verhalen over deze goden van de dood veel interessante punten.

WIE ZIJN DE SHINIGAMI?

Het woord “shinigami” is samengesteld uit twee andere Japanse woorden: “shi” en “kami”. Ze betekenen letterlijk “dood” en “god”.

In de Japanse mythologie zit de wereld vol met verschillende soorten kami. Alles in de wereld heeft een geest die het beheerst. Er zijn:

  • De kami van de hemel,
  • de rivier kami,
  • de kami van geluk en, natuurlijk,
  • de kami van de dood. De laatste zijn de Shinigami.

De geest van de dood heeft de taak stervelingen uit te nodigen om te sterven, wat veel beleefder klinkt dan dat je ziel wordt neergehaald door een groot skelet in een mantel. maar het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke kami de echte shinigami zijn.

Izanami, bijvoorbeeld, wordt soms de eerste shinigami genoemd omdat zij de dood in de wereld introduceerde. Ook Yama, de god van de onderwereld, wordt beschouwd als een shinigami, maar het is niet helemaal duidelijk of deze twee werkelijk goden van de dood zijn of niet.

SHINIGAMI UITERLIJK

hoe ziet Shinigami er uit? Dit is een verrassend moeilijke vraag om te beantwoorden, want de geesten van de dood zijn onzichtbaar voor iedereen, behalve voor een paar mensen die enige band met de dood hebben of zelf dicht bij de dood staan.

Verder lijkt het erop dat de Shinigami er nooit hetzelfde uitzien of hetzelfde voelen, zelfs niet als je ze ziet. Dit betekent dat je ze misschien niet herkent als je ze ziet.

DE FAMILIE SHINIGAMI

Er is heel weinig bekend over de oorsprong van de geesten des doods. Aangenomen wordt dat zij dezelfde ouders hebben als alle kami. Meer bepaald moeten ze afkomstig zijn van Izanami en Izanagi. Om redenen die hieronder zullen worden uitgelegd, worden zij echter nooit genoemd in de oorspronkelijke scheppingsverhalen, zodat we niets anders hebben dan gissingen.

OORSPRONG VAN DE SHINIGAMI

Hoewel de shinigami kami zijn zoals alle andere in de Shinto religieuze traditie, zijn ze in feite een relatief moderne uitvinding. Pas toen Japan in contact kwam met het Westen drong het idee van een god of geest des doods als shinigami echt door in de collectieve verbeelding.

Het is goed mogelijk dat westerse verhalen over een maaier de oorspronkelijke inspiratie waren voor deze Japanse geesten van de dood.

Wanneer precies ontstond het idee van geesten des doods? Niemand weet het helemaal zeker, maar het schijnt dat het in de 18e of 19e eeuw is ontstaan.

Voordat het idee van dodenkamers naar Japan kwam, werd de dood in het traditionele geloof niet per se als iets slechts gezien, maar als een normaal onderdeel van de levenscyclus. Dus in zekere zin zijn doodsgeesten niet angstaanjagender dan vuilnismannen of andere ambtenaren.

Volgens de legende werken geesten van de dood in paren, die verschijnen wanneer het tijdstip van iemands dood is vastgesteld, en hen dan uitnodigen om de drempel tussen leven en dood over te steken.

JAPANSE LEGENDEN OVER SHINIGAMI

We kennen dit feit over deze geesten van de dood uit een oud traditioneel verhaal. Een man die op het punt staat zelfmoord te plegen ontmoet een Shinigami die zichzelf onthult. De doodsgeest vertelt de man dat het niet zijn tijd is om te sterven, omdat het leven wordt gemeten in brandende kaarsen. Aangezien hij nog niet verbrand is, moet hij blijven leven.

Shinigami vertelt hem dan een geheim waarmee hij geld kan verdienen. Hij vertelt magische woorden waarmee hij een dood kan afwenden. Hij doet zich voor als dokter, gaat naar het sterfbed van patiënten en gebruikt de magische woorden om de geesten van de dood te verbannen.

Hij kan dit echter alleen doen als de geest van de dood aan het voeteneind van het bed zit. Als het in het hoofd zit, betekent het dat het licht van de persoon is opgebrand en dat hij of zij moet sterven.

Dit trucje maakt de man extreem rijk, maar uiteindelijk gaat alles mis. Op een dag zit Shinigami op de rand van het bed. De familie van de stervende patiënt biedt de nepdokter een obsceen bedrag om hun geliefde te redden, en hij probeert de stervende geest te misleiden door het bed ondersteboven te draaien.

Maar als hij Shinigami probeert te verbannen, verbrandt hij de rest van zijn eigen kaars en sterft.

SHINIGAMI IN DE JAPANSE POPULAIRE CULTUUR

Veel Japanners die trouw zijn aan het shintoïsme geloven nog steeds sterk in de shinigami, net als in andere kami.

Natuurlijk is het moderne Japan een zeer seculiere natie, dus de meeste mensen geloven niet letterlijk in het bestaan van shinigami. De Japanners willen echter vasthouden aan hun tradities, dus de shinigami maakt nog steeds deel uit van de Japanse cultuur, net als de maaier in het Westen.

ANIME EN MANGA

Shinigami zijn verschenen in verschillende populaire Japanse televisieseries. Twee opvallende titels zijn Death Note en Bleach.

In Death Note zijn de Shinigami groteske wezens die de namen van de stervelingen die zullen sterven opschrijven in een schrift. Een van deze doodsschriftjes valt op aarde en komt in handen van een mens die ermee over de wereld probeert te heersen.

In Bleach zijn de Shinigami eigenlijk een genootschap van Japanse samoerai die de orde in het hiernamaals moeten handhaven. Ze begeleiden zielen naar het hiernamaals en houden verdwaalde en onhandelbare zielen op afstand.

VIDEOSPEL

Deze geesten van de dood komen ook voor in veel moderne videospelletjes. Het meest voorkomende voorbeeld is het spel The World Ends With You. In dit fantasie rollenspel worden shinigamis opgewekt met speciale krachten. Hun rol in het spel is het testen van menselijke zielen om te zien of ze kunnen terugkeren naar het leven.

WESTERSE CULTUUR

Niet verrassend zijn er veel voorbeelden van shinigami in de westerse cultuur. Op de westerse televisie en in westerse films komt de maaidorser vaak voor, maar hij wordt vaak geassocieerd met Japanse folklore.

Een voorbeeld hiervan is te vinden in de populaire serie Teenage Mutant Ninja Turtles. Een van de karakters in deze serie heet Shinigami. Zijn speciale bevoegdheden omvatten het berechten van de schuldigen.

Verhalen over shinigami zijn door de geschiedenis heen populair geweest en zullen dat waarschijnlijk blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven