HALLOWEEN IN JAPAN

Oktober in Japan is een maand van kou en zoetigheid. Maak je klaar voor een ongewone Halloween… met een Japanse twist.

Als de Japanse cultuur het Westen inspireert, is het omgekeerde ook waar. Feestdagen als Kerstmis en Valentijnsdag hebben hun plaats gevonden in de archipel, vooral op commercieel vlak. Halloween in Japan is geen uitzondering.

Maar geen trick-or-treating of kinderen die aanbellen, want in het Land van de Rijzende Zon zijn het de volwassenen die zich vermaken.

HALLOWEEN, EEN JAPANSE WESTERN TRADITIE

Hoewel Halloween geen deel uitmaakt van de Japanse tradities, wordt deze Angelsaksische feestdag elk jaar in de archipel gevierd. De invloed van de VS op Japan is niet nieuw. Sinds de bezetting aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse populaire cultuur zich over het land verspreid.

Geleidelijk aan werden Japanse muziek, mode en film geïnspireerd door Europese trends. Sommige westerse festivals slaagden er zelfs in de grens over te steken. In Japan, het land van de cosplay, missen de mensen geen kans om zich te verkleden. Het is dus logisch dat Halloween een vaste waarde is geworden in het land van de rijzende zon.

VAN EEN SIMPEL MARKETING FEESTJE… NAAR EEN ECHT JAPANS FESTIVAL!

Aan het einde van de 20e eeuw begonnen winkeliers het potentieel van Halloween in te zien. En het was in de beroemde avant-garde wijk Harajuku dat het Amerikaanse festival voet aan de grond kreeg dankzij een speelgoedwinkel.

In 1983 organiseerde de beroemde winkel Kiddy Land de eerste Hello Halloween Pumpkin Parade. Het evenement was een echt succes en elk jaar namen meer en meer kinderen deel.

Ook de grote pretparken zoals Tokyo Disneyland en Universal Studios Japan grepen de marketinggolf aan. Geleidelijk aan werd deze Angelsaksische commerciële feestdag steeds populairder in de archipel. Sinds de jaren 2000 heeft Halloween een vaste plaats verworven in Japan met evenementen, parades en merchandising.

WINKELSTRATEN IN HALLOWEENKLEUREN

Vanaf eind september zijn de winkelstraten gekleed in oranje, zwart en paars. Winkels versieren hun etalages met gesneden pompoenen, spinnenwebben en vleermuizen. Winkelcentra bieden entertainment en koopwaar geïnspireerd op Jack O’Lanterns. In deze tijd van het jaar zijn er taarten, desserts en snoep met pompoensmaak verkrijgbaar. Bento’s zien eruit als kwaadaardige skeletten of bloederige vingers.

Daarnaast voeren grote winkelketens als MacDo en Starbucks marketingcampagnes om klanten te trekken. Bij de fastfoodgigant kun je bijvoorbeeld zwarte hamburgers of chocoladefrietjes eten. Evenzo wachten er bloederige Frappuccino’s bij de beroemde Amerikaanse koffieketen.

EEN VOLLEDIG JAPANSE WESTERSE FEESTDAG

Hoewel Halloween oorspronkelijk een westerse feestdag is, hebben de Japanners het volledig aangepast aan hun cultuur. In de VS en Engeland is 31 oktober een dag waar kinderen reikhalzend naar uitkijken om zoveel mogelijk snoep mee naar huis te nemen, streken uit te halen en zich te vermaken in hun meest angstaanjagende kostuums. Huizen worden voor de gelegenheid versierd en sommige veranderen in heuse geluids- en lichtshows.

In Japan zul je geen hordes gekostumeerde kinderen voor de deur of spookhuizen in je buurt zien. De traditie van trick or treating is volledig uitgesloten in de Japanse cultuur. Ja, de Japanners zijn te beleefd om hun buren te storen. Verrassend genoeg probeerden de Yakuza de Angelsaksische gewoonte in ere te houden door snoep uit te delen aan de kinderen, maar vreemd genoeg werkte dat niet.

Zoals u ziet is Halloween niet echt een feestdag voor kinderen. Het zijn daarentegen de volwassenen die genieten van de festiviteiten. Straatfeesten, flash mobs, parades… grote steden komen tot leven en degenen die meedoen zien het als een kans om plezier te maken. Zelfs bars en nachtclubs doen mee. Merk op dat Halloween in Japan niet alleen op All Hallows’ Eve wordt gevierd, maar elke vrijdag- en zaterdagavond eind oktober.

GEEN HALLOWEENFEEST ZONDER KOSTUUM

In de archipel is het niet toegestaan om te trick or treat. Aan de andere kant, iedereen verkleedt zich en paradeert door de straten.

Cosplay cultuur is verplicht… Japanners transformeren zich graag in zombies, vampiers, spoken of andere enge wezens, maar ook in schattige wezens zoals pompoenen, anime- of Disneyfiguren…

Tenslotte kiezen veel jonge Japanse vrouwen voor sexy verpleegsters- of politiekostuums. Kortom, wie Halloween in Japan wil vieren, moet zeker meespelen.

Hier zijn enkele populaire kostuumideeën:

  • Japanse anime- en mangafiguren (Sailor Moon, Sangoku, Gundam…)
  • Videospelfiguren (Pikachu, Mario…)
  • Filmfiguren (Batman, Darth Vader…)
  • Disney helden, monsters en prinsessen (Sneeuwwitje, Ursula, Sneeuwkoningin…)
  • Studio Ghibli personages (Totoro, Prinses Mononoke…)
  • Yurei (Japanse geesten met witte kleren en lang zwart haar)
  • Oni-demonen, yokai en andere personages uit de Japanse folklore
  • Karakters uit de Japanse cultuur (sumo, geisha…)

Veel liefhebbers van cosplay maken hun eigen kleding, maar als je niet creatief bent, kun je je kostuum gemakkelijk vinden in Donkihotte winkels of andere gespecialiseerde winkels in Tokio.

DE BESTE PLAATSEN OM HALLOWEEN TE VIEREN IN JAPAN

In de hoofdstad doet alles denken aan de Angelsaksische feestdag, of het nu gaat om versieringen, koopwaar of het speciale Halloween-menu…. en er zijn talloze evenementen en themafeesten in oktober. De perfecte plek dus, vooral in de drukke gebieden.

In Shibuya kun je de gekte van het nachtleven meemaken en een enorme parade zien met een indrukwekkend aantal festivalgangers. In een zoetere versie brengt de wijk Harajuku elk jaar meer dan 1.000 gekostumeerde kinderen samen voor de Hello Halloween Pumpkin Parade.

U kunt uzelf ook trakteren op een gastronomisch verblijf in een groot hotel in Tokio en de kleurrijke buffetten bewonderen. Tokyo Disneyland is ook een geweldige plek met zijn adembenemende decor en beroemde koetsenparade. Tot slot kunnen de gewoonlijk stille treinen worden omgetoverd tot echte Halloween-feesten.

In Osaka kunt u naar het gigantische Dotonbori feest of naar het Halloween festival in Universal Studios Japan om te genieten van het entertainment. Kawasaki is ook een toonaangevende bestemming voor Halloweenfeesten in Japan met zijn grote parade.

Het evenement wordt elk jaar groter, vooral sinds de integratie van de Gay Pride. Manga en anime liefhebbers kunnen zich ook verzamelen op het Ikebukuro Cosplay Festival.

IN JAPAN IS HET FESTIVAL VAN DE DODEN… ZOMER!

Cultureel gezien vindt het Dodenfeest in Japan niet plaats op Allerheiligen maar in augustus (of juli afhankelijk van de regio) tijdens het traditionele O bon festival. Tijdens dit uit China geïmporteerde boeddhistische ritueel wordt gezegd dat de voorouders terugkeren naar de aarde om de levenden te bezoeken. De viering duurt meerdere dagen en vindt plaats op verschillende data in verschillende regio’s. De meest voorkomende periode is 13-15 augustus.

Tijdens dit zeer populaire festival komen families bijeen om de doden te eren en bepaalde rituelen uit te voeren. Het is ook een gelegenheid om de graven van de doden te bezoeken en in tempels te bidden. Een van de tradities van O bon zijn de offers die op het altaar worden gelegd om de geesten gunstig te stemmen. Ze bestaan meestal uit voedsel (groenten, fruit, rijst, gebak) met een spirituele betekenis. Op de eerste en laatste dag worden lantaarns aangestoken om de zielen te begeleiden.

De Japanners gaan naar O-bon of Bon-festivals in yukata om “Bon odori” uit te voeren. Dit zijn oude choreografieën ter ere van de voorouders die plaatsvinden op een groot podium. Elke regio heeft zijn eigen Bon Odori. Tijdens de zomervakantie komt heel Japan tot leven met traditionele muziek en dans. Met zijn vele festiviteiten is O-bon een traditioneel festival dat u niet mag missen.

Halloween is onlangs in Japan ingevoerd en is een instituut geworden. Inwoners van de archipel hebben zich het heidense festival eigen gemaakt door het aan te passen aan hun folklore, en net als in de VS is het evenement een waar succes.

Ben je klaar om het op te nemen tegen een menigte monsters van alle soorten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven