TOP 20 JAPANSE TEKENFILMS

“Dit is de beste anime film aller tijden!”

We weten zeker dat je deze woorden hebt geroepen in discussies met je vrienden die echte Otaku zijn. En misschien waren jullie het niet eens over de beste anime film aller tijden? Iedereen heeft een mening, dat maakt zulke debatten zo leuk.

Helaas is de pret voorbij, want Kimono Hilversum heeft eindelijk de definitieve lijst samengesteld van de beste anime-films ooit gemaakt.

Wat maakt deze lijst uniek? Geen Studio Ghibli. Als je een willekeurige andere “beste anime” lijst online bekijkt, zal meer dan de helft van deze lijst gevuld zijn met films van Miyazaki en zijn team. We houden van de oude Mi-chan, maar hij is niet uitgenodigd voor onze lijst, evenmin als zijn films als Spirited Away, Princess Mononoke, Tomb of the Fireflies en The Living Castle.

Dit is eindelijk onze kans om de rest van het anime koninkrijk te laten schitteren in het competitieve universum van de manga (maar maak je geen zorgen, we werken aan een aparte lijst van Studio Ghibli animaties en je kan alvast ons artikel over Miyazaki bekijken waar we al zijn films opnoemen).

20.PERFECT BLAUW

De engste animatiefilm op deze lijst, Perfect Blue maakt het publiek paranoïde over reality-tv. Wanneer popidool Mima zich terugtrekt uit de muziek om een acteercarrière na te streven, wordt ze verteerd door het geschreeuw en de kritiek van haar geliefde fans.

Het wordt nog erger als ze een twijfelachtige beslissing neemt en een rol accepteert in een film met een verkrachtingsscène, een carrièrestap die haar reputatie als braaf meisje te gronde richt.

Mima’s psyche bereikt een breekpunt wanneer mensen om haar heen beginnen te moorden. Is Mima het volgende doelwit of de dader? Angstig en verward, haar vele innerlijke conflicten en spanningen doen haar realiteitszin smelten en nemen het publiek mee op een intense psychologische reis.

Perfect Blue is een zware en verontrustende diepe duik in de Japanse celebrity- en consumptiecultuur. Regisseur Satoshi Kon toont zijn genialiteit in deze eerste Japanse anime film. Als je klaar bent om de afdaling van een personage in waanzin te ervaren, kijk dan naar Perfect Blue. Maar wees voorzichtig, het is niet voor de sentimentele of zwakke harten. Noch moet je in waanzin vervallen met een grote G…

19.REDLINE

Anime’ wordt vaak gedefinieerd door het gebrek aan beweging. Redline slaat een slag tegen het concept van “beperkte animatie”. Het is waarschijnlijk de snelste en meest uitdagende Japanse animatie die we gezien hebben.

We worden in het leven gegooid van een waaghals met de naam JP. Hij neemt deel aan Redline, een risicovolle ruimterace waar alle stoten en wapens zijn toegestaan… Deze race heeft hem al bijna zijn leven gekost. Hij moet weer in vorm komen om met snelheid en moed de beste in het universum uit te dagen.

Onderweg ontmoet JP Cherry-Boy Hunter, een jonge deelnemer die oude herinneringen doet herleven. Kan JP op tijd weer in vorm zijn voor Redline? Is Cherry-Boy Hunter een vriend of een vijand? kan JP de intergalactische samenzwering rond de race overleven?

Het kostte zeven jaar en 100.000 handgetekende tekeningen om deze strip te voltooien, en het harde werk loonde, op zijn zachtst gezegd. Redline is een uniek stukje fictie met zijn pop-art presentatie. Wat het mist aan diepgang maakt het goed door de continue snelheid en 700 mph actie, gevoed door een constante adrenalinestoot.

18.SUMMER WARS

Summer Wars is het vervolg op Mamoru Hosoda’s The Girl Who Leapt Through Time. Al in de eerste trailer is te zien dat hij een vleugje sciencefiction en fantasie toevoegt aan een realistische situatie. Deze keer zijn het kinderen tegen een AI.

Ze vechten in een digitale wereld met echte gevolgen. Zomervakantie neemt een gekke wending voor de getalenteerde Kenji wanneer een zogenaamd ontspannende trip naar het platteland verandert in een gevecht tegen de Love Machine, een AI-programma dat de wereld wil vernietigen.

Summer Wars gaat verder in zowel echte als virtuele realiteit. Kenji en zijn team bestrijden de Love Machine op het internet om te voorkomen dat deze het wereldwijde digitale netwerk controleert. Daarbij komen verkeerslichten, satellieten en militaire wapens kijken.

Regisseur Mamoru Hosoda mengt zijn hyperrealistische stijl met kunstmatige internetflair in zijn meest visueel diverse fantasyfilm tot nu toe. Het resultaat is een spannende en uitdagende strijd voor de veiligheid van de mensheid.

17.HARUHI SUZUMIYA’S VERDWIJNING

Haruhi is het hoofdpersonage van de Suzumiya Haruhi no yūutsu-serie, een light novel, anime, manga en game. Hoewel fans volledig geobsedeerd zijn door haar, is het gemakkelijk te begrijpen waarom anderen wensen dat ze verdwijnt…

Die fans krijgen hun wens in de speelfilm The Disappearance of Haruhi Suzumiya. Zoals de titel suggereert, is het hoofdpersonage van de serie verdwenen en Kyon is de enige die weet van haar vorig leven met Haruhi.

Het is aan hem om het mysterie op te lossen … maar wil hij dat wel? Wat zou jij doen als de vervelendste persoon in je leven zou verdwijnen? Het mysterie zet Kyon aan om zijn gevoelens voor Haruhi te onderzoeken.

The Disappearance of Haruhi Suzumiya is een boeiend en oprecht verhaal dat verrast. Het bovennatuurlijke stuwt de serie verder dan andere oppervlakkige verhalen door in te gaan op de essentie van de personages en het Japanse universum.

Maar het zijn de warme kleuren en levensechte locaties van Kyoto Animation Studio die The Disappearance of Haruhi Suzumiya zijn unieke karakter geven. Ze voegen prachtige visuele elementen toe die de verfrissende verhaallijn van de film aanvullen.

16.EVANGELION-2.22

Fans verheugden zich toen Gainax aankondigde de legendarische Neon Genesis Evangelion serie naar het witte doek te brengen. Eindelijk! Meer en meer Evangelion! En misschien een bevredigend einde?

Evangelion 1.11 (de eerste van de nieuwe animatiefilms) had vertrouwde muziek, vlotte animatie en een accuraat verhaal uit het begin van de serie. En als 1.11 een blauwdruk bood voor een nieuwe versie van de serie op het grote scherm, ging 2.22 nog een stapje verder.

Neon Genesis Evangelion 2.22 staat met zijn voeten in twee realiteiten en biedt nieuwe en interessante veranderingen in de verhaallijn. Deze keer bereikt het verhaal een nieuw en bevredigend crescendo in een eindgevecht dat gemakkelijk steeds opnieuw kan worden gezien.

Enkele jaren na 2.22 kwam 3.33, dat onze hersenen op zijn kop zette door zich op een geheel nieuw terrein te wagen. Van de drie Neon Genesis rebootfilms is Evangelion 2.22 de meest meeslepende en bevredigende. De animatiefilms in de serie staan vaak te dicht bij de originele manga of wijken er te veel van af.

Maar Neon Genesis Evangelion 2.22 vindt de juiste balans en biedt een mix van oud en nieuw die elke fan tevreden moet stellen.

15.HET BEEST EN ZIJN LEERLING

Weeskind Ren is niet helemaal waar hij hoort. Hij ontsnapt naar de straten van Shibuya, maar komt terecht in de monsterlijke wereld van Shibuya. Daar ontmoet hij Kumatetsu, de troonpretendent van Shibuten, die eruitziet als een beer. Ren en dit onbeschofte, asociale monster vormen het perfecte koppel en ontdekken al snel dat ze veel van elkaar kunnen leren.

Het Beest en zijn Leerling is een zoektocht naar identiteit: de helden worden gedwongen hun omstandigheden te overwinnen om zichzelf te vinden en zich aan te passen aan de maatschappij. De kloof tussen de werkelijkheid en de geestenwereld van Japan vormt het perfecte decor voor deze zoektocht. Mamoru Hosoda voert ons ver weg van de werkelijkheid in zijn meest fantastische Japanse verhaal tot nu toe.

Het bevat vele fantastische wezens en fenomenen uit de Japanse folklore: yokai, oni, kami, epische queesten en zelfs ee

n gevechtstoernooi. De mix van flitsende personages, actie en betekenisvolle thema’s in The Boy and the Beast zal anime-fans van alle soorten tevreden stellen.

14.VIJF CENTIMETER PER SECONDE

Vijf centimeter per seconde is adembenemend. Het is een prachtig voorbeeld van de visuele nuance die kenmerkend is voor Makoto Shinkai’s decorontwerp en zijn vermogen om extreme schoonheid te onthullen in het alledaagse. Als u niet bekend bent met deze regisseur, is dit een uitstekende introductie tot zijn werk en stijl.

Wie in Japan woont, zal een nostalgisch gevoel krijgen bij dingen die hij dagelijks ziet: gewone laptops, wasmachineknoppen, vervallen treinstations en zelfs de gevreesde paraffinekachels! Elk detail is prachtig uitgevoerd, van de kleuren tot de texturen en hoeken.

De plot en het drama van Five Centimeters is nog indrukwekkender dan de visuals; het eenvoudige verhaal van een verloren liefde tussen twee basisschoolvrienden kan je eenzaam en nostalgisch doen voelen.

Met een speelduur van ongeveer een uur trekt Five Centimeters je beter in zijn verhaal dan de meeste Japanse shows met 26 afleveringen. Zelfs met Shinkai’s andere successen is Five Centimeters Per Second nog steeds zijn meest vakkundig gemaakte en snelste film.

13.BAREFOOT GEN

Barefoot Gen werpt een rauwe en ongegeneerde blik op de Tweede Wereldoorlog in Japan. Gebaseerd op een controversiële manga in Japan. Barefoot Gen onthult de verschrikkingen van de oorlog en herinnert aan de atoombom en de nucleaire vernietiging.

De film speelt zich af in Hiroshima in 1945 en vertelt het verhaal van Gen, een jonge schooljongen die gedwongen wordt zijn familie te helpen overleven. Gen en zijn broer liegen, bedriegen en stelen om hun zwangere moeder het voedsel te geven dat ze nodig heeft om te overleven. Gen en de inwoners van Hiroshima hebben geen idee van de tragedie die hen te wachten staat, ook al lijkt hun situatie zeer ernstig.

Gen, hoewel blootsvoets, is om twee redenen waardevol: haar inzicht in het leven van de Japanse bevolking tijdens de oorlog en haar perspectief op het bombardement van Hiroshima. De film schetst een verhaal dat zowel beangstigend, grafisch als onthullend is voor de sfeer van die tijd.

Barefoot Gen is brutaal en eerlijk en toont de barre omstandigheden waarmee de inwoners te maken kregen tegenover een Japanse oorlogsmachine die geobsedeerd was door zijn eigen grootsheid. Terwijl Ghibli’s Tomb of the Fireflies even hartverwarmend als hartverscheurend is, is Barefoot Gen wreed en schokkend, een verschrikkelijke blik op de geschiedenis die niet vergeten mag worden.

12.MACROSS: HERINNER JE JE DE LIEFDE?

Do You Remember Love ? is een remake van de gundam animatieserie Super Dimension Fortress Macross uit 1982. 36 afleveringen in twee uur. De mensheid vecht tot de dood tegen de Zentradi, een buitenaards ras dat vastbesloten is de mensheid uit te roeien.

Terwijl het uitdijende ruimtefort Macross vecht tegen buitenaardse hordes, zit piloot Hikaru Ichijyo vast met popster Lynn Minmay. Net als de vonken overspringen, worden ze gered en hun “relatie” compliceert het leven van iedereen om hen heen. Terwijl de oorlog gaande is, verschijnt er een mysterieus “wapen” dat de mensheid kan redden.

DYRL legt de basis voor wat de Macross-serie heeft bepaald: een baanbrekende, crossmediale, otaku-centrische mix van ruimte, robots en popmuziek. De gevechten van DYRL (genaamd “Itano Circus”) bevatten dynamisch geanimeerde ruimtevluchten en miljarden kleine raketten. Do You Remember Love? heeft een goed verhaal en goede personages. Voor ons is het een van de beste animatiefilms ooit gemaakt.

11.NINJA SCROLL

Ninja Scroll is de badass stoerste en meest esthetische film op deze lijst. De animatie is absoluut verbluffend. Geen detail is over het hoofd gezien in deze film die een tumultueuze Edo-tijdperk sfeer mengt met samoerai krijgers, mysterieuze shinobi en gevaarlijke geisha!

Het verhaal speelt zich af in het oude Japan en we volgen Jubei, een eenzame ninja met een vreselijk verleden. Zonder al te veel weg te geven, de plot gaat over een opkomende rivaal, een complot om de shogun omver te werpen, geheim goud! En niet te vergeten, veel geweld.

We raden deze film aan, maar kijk hem niet met je oma (tenzij je oma houdt van ultrageweld in de ninja-versie).

Ninja Scroll leent de beste aspecten van films als Lady Snowblood en Lone Wolf and Cub. Maar dankzij de creatieve mogelijkheden van animatie zijn deze cultfilms achterhaald. De actie en special effects in Ninja Scroll zouden begin jaren ’90 onmogelijk zijn geweest. Zijn arsenaal van half-menselijke, half-demonische monsters en demonen:

De Beastman

De Stenen Man

De Slangenvrouw

En…… We zullen niet meer vertellen om niet te veel te verpesten.

Maar weet dat ze allemaal geweldige krachten hebben die de grootste striphelden waardig zijn. De Japanimation stijl van Ninja Scroll uit de jaren 90 verschilt ook van de moderne animatie, waardoor het een van de beste Japanse anime aller tijden is.

10.MILLENNIUM ACTRICE

Een jong meisje genaamd Chiyoko Fujiwara ontmoet per ongeluk een man die op de vlucht is voor de politie. Omdat ze hem niet kan vinden, wordt ze actrice in de hoop dat haar mysterieuze man haar op een dag zal herkennen op het witte doek. In een fractie van een seconde is heldin Chiyoko niet langer een jong meisje, maar een oude, door de tijd versleten vrouw.

Terwijl ze nadenkt over haar leven, neemt ze een interviewer en cameramannen mee op een wilde reis door haar jaren als filmmaker.

Gepresenteerd op een manier die alleen regisseur Satoshi Kon kan, is Millennium Actress een achtervolging op hoge snelheid. We slaan tijdlijnen over om Chiyoko’s filmcarrière te volgen terwijl ze op zoek gaat naar de mysterieuze man op wie ze verliefd werd. Haar levenslessen voegen waardevolle inhoud toe aan dit visuele kunstwerk, waardoor Millennium Actress weer een meesterwerk is van een gerenommeerde anime-regisseur.

9.EEN BRIEF AAN MOMO

Wanneer de vader van Moo overlijdt, verhuizen zij en haar moeder naar een afgelegen Japans eiland. Maar alle hoop op een vredig leven wordt al snel de bodem ingeslagen door een trio Japanse yokai die Momo per ongeluk vrijlaat. Ze probeert haar nieuwe metgezellen geheim te houden, maar dit blijkt moeilijk wanneer ze het platteland van het eiland beginnen te verwoesten.

Ondanks dat ze verdwaald is, wordt haar vader Momo gedwongen de rol van moeder en voogd te spelen voor het trio onvolwassen herrieschoppers.

Sommige van de meest aangrijpende anime-films hebben een unieke ziel en traditionele Japanse motieven. A Letter to Momo is daarop geen uitzondering. Van de natuurlijke settings tot de vervallen oude gebouwen, de film weerspiegelt de moderne spirituele kant van Japan en brengt natuurlijkheid en authenticiteit in balans.

Deze factoren alleen al maken A Letter to Momo tot een geweldige film, vooral omdat thema’s als spijt en verloren onschuld de film echt bijzonder maken.

8.TEKKONKINKREET

Het is Batman meets Oliver Twist. Gebaseerd op een Japanse cultstrip met een verwrongen kunststijl en symboolzware thema’s. De film volgt de weesbroertjes Black en White terwijl ze door de straten van hun geliefde Treasure Town zwerven.

White, de jongste van de twee, compenseert zijn lege hoofd met onschuld en hart. Black daarentegen is wijzer dan zijn leeftijd en neemt de verantwoordelijkheid op zich om zowel zijn broer als de stad te beschermen.

Filmposters en videokunst kunnen Tekkonkinkreet geen recht doen. De film neemt de donkere thema’s van de manga en plaatst ze tegenover de kleurrijke en kinderlijke beelden. Studio 4-C geeft Treasure Town zo’n persoonlijkheid dat ze de derde hoofdpersoon wordt. Terwijl je verliefd begint te worden op Treasure Town, raak je diep betrokken bij Blacks zoektocht om haar te beschermen.

De Tekkonkinkre bereikt zo een zeldzaam niveau van persoonlijke investering en opwinding. De film is ook een interessante interculturele samenwerking: de in Amerika geboren Michael Arias regisseert een script van Anthony Weintraub met een Japanse studio en productieteam.

Het thema en het productieteam combineren hier perfect om van Tekkonkinkreet iets unieks te maken.

7.HET MEISJE DAT DOOR DE TIJD SPRONG

The Girl Who Leapt Through Time is de verfilming van de beroemde Japanse roman, die is bewerkt tot actiefilms, manga en tv-series. Makoto, een jong Japans meisje, heeft het vermogen om terug te gaan in de tijd. Aanvankelijk ziet ze haar nieuwe kracht als een geschenk.

Ze kan haar karaokestijl meerdere malen verbeteren zonder meer te betalen, ze studeert langer, corrigeert haar fouten in de klas en geniet van het leven. Maar uiteindelijk gaat het mis en wordt Makoto geconfronteerd met het oude adagium dat met grote macht een grote verantwoordelijkheid gepaard gaat. Maar waar komt haar macht vandaan?

The Girl Who Leapt Through Time is een perfecte mix van literatuur en animatie. Mamoru Hosoda’s charmante Nipponese kunststijl en boeiende verhaal creëren de meest oprechte incarnatie die we ooit gezien hebben. Geen enkele film op deze lijst vertegenwoordigt beter het Japanse concept van seishun 青春せいしゅん.

Een term die direct vertaalt naar “levensbron”. Een ontroerende film vol energie, positiviteit en mogelijkheden, The Girl Who Leapt Through Time zal je herinneren aan je jongere jaren en je zin geven om er weer even in te springen.

6.AKIRA

Akira liet ons zien hoe ver de psyche van Japanse animatie kan gaan. De uitgestrekte omgevingen, de coole motoren in tuning-modus, de motorbendes, de hipster bosozoku subcultuur, het schokkende geweld, de fascinerende multiculturele soundtrack, de diepe thematische elementen.

Al deze elementen rechtvaardigen het keer op keer bekijken van deze anime. We kunnen niet eens tellen hoe vaak we de clash tussen de clownsbende en Kaneda’s bende hebben gezien…

Terwijl de strijd woedt in de straten van Neo-Tokyo, raakt de groep betrokken bij het Japanse leger. Ze worden ongewild deel van het donkerste geheim van de regering. Een menselijk experiment genaamd Akira. Kaneda, het iconische alfamannetje van de film, neemt het op tegen het leger, zijn oude vriend Tetsuo en een ramp die de hele stad dreigt te overspoelen.

Akira, gebaseerd op de bekroonde manga van Katsuhiro Otomo, is het iconische werk van de tot regisseur omgevormde schrijver. Een tijdloos filmproject over de Japanse cultuur. Het liet een hele generatie zien dat tekenfilms geen kinderspel zijn. Ondanks zijn leeftijd blijft Akira een van de mooiste, meest resonerende, provocerende en iconische animatiefilms ooit gemaakt.

Deze cyberpunk klassieker is een van de voorlopers geworden van de westerse anime boom. En net zoals honden geen katten maken, is de zoon van Otomo een bekende Japanse kunstenaar geworden, bekend om zijn kunst.

5.UW NAAM

Makoto Shinkai werd bij anime-fans bekend met films als Five Centimetres Per Second en The Garden of Words. Wie zijn vroege films zag, wist dat het slechts een kwestie van tijd was voordat de genuanceerde schoonheid van zijn kunst indruk zou maken op de massa. Dat moment is eindelijk aangebroken met : Your Name.

Uitgebracht in 2016, ging Your Name verder dan het gebruikelijke niche anime publiek en veroverde de box office in Japan. De kleine film die gevestigde films als One Piece en Godzilla kon verslaan.

Dus wat maakt deze film zo populair? Regisseur Shinkai’s zorgvuldig uitgewerkte plot en aandacht voor detail zijn belangrijke ingrediënten. De personages in Your Name bewegen met poëtische behendigheid. De belangrijkste locaties van de film, Itomori en Tokyo, zijn zo goed ontwikkeld dat ze belangrijke personages op zich worden.

Shinkai’s kenmerkende gebruik van afstand neemt deze keer verrassende en lonende dimensies aan. Het slimme plot plaatst de hoofdpersonen in een situatie die zowel ongelooflijk ver weg als ongelooflijk dichtbij is, zowel in afstand als in tijd. Verwarrend? Ik hoop het. Je zult moeten kijken om te zien wat we bedoelen.

Maar de belangrijkste reden voor het monumentale succes van Your Name is misschien wel het hart. Weinig tienerromans zijn zo boeiend en spannend. De film verhoogt de inzet hoger dan Shinkai’s vorige films en biedt een gevoel van hartzeer en vervreemding dat hem onderscheidt van andere films in het genre.

De opvallende originaliteit van dit tragische liefdesverhaal en de populariteit bij het publiek maken het niet alleen de bestseller van 2016, maar ook een van de beste animatiefilms ooit gemaakt.

4.PAPRIKA

Paprika is een cult, esthetische en tijdloze animatiefilm die we beschouwen als een visueel feest omdat hij nooit oud wordt. Het was een belangrijke inspiratiebron voor Hollywood blockbuster Inception. Maar waar Inception een grijze en starre droomwereld schildert, verandert Paprika die in rivieren van dans, vlucht en vreugde.

De film speelt zich gedeeltelijk af in deze droomwereld en verweeft plot, thema en sociaal commentaar in royale lagen van kleurrijke beelden.

Het verhaal volgt Dr. Atsuko Chiba en droomdetective Paprika, die de gloednieuwe DC Mini gebruikt. Een machine die de dromen van mensen kan binnengaan en zien om cliënten te helpen psychologische problemen te overwinnen. Omdat de DC Mini zich nog in de experimentele fase bevindt, zijn de werkelijke mogelijkheden nog niet volledig bekend en zijn de nadelen nog niet ontdekt.

Hoewel Dr. Chiba en zijn bedrijf hopen het potentieel van hun uitvinding te onderzoeken, dwingt de plotselinge verdwijning van de DC Mini Paprika om diep in de droomwereld te duiken om hem terug te vinden.

Dit is Satoshi Kon’s laatste film voordat hij helaas overleed. Paprika toont het visionaire genie van de regisseur met fascinerende montage, schokkende beelden, een provocerende soundtrack en verbluffend mooie (en angstaanjagende) menselijke personages.

Paprika is een spectaculaire en gedurfde reis door de menselijke geest en verbeelding. Paprika tilt de filmwereld naar zeldzame hoogten en overstijgt de animatie, het is een meesterwerk van de wereldcinema dat in een kunstmuseum zou thuishoren.

3.DE OORLOG

Wat is er moeilijker dan een alleenstaande moeder van twee kinderen? Hana, de hoofdpersoon van The Wolf Cubs, is een alleenstaande moeder van twee wolvenwelpen.

Na de dood van haar man, een wolfman, is Hana gedwongen haar kinderen Yuki en Ame alleen op te voeden. Het wordt nog erger wanneer maatschappelijk werkers zich te veel zorgen maken over het welzijn van de kinderen en zich gaan bemoeien met het privéleven van het gezin.

In plaats van het geheim van haar kinderen aan de wereld te onthullen, vlucht Hana naar een afgelegen huis op het platteland in de hoop nieuwsgierige ogen te vermijden en de half wilde kinderen dichter bij de natuur te brengen.

Dit is een moderne fabel over verwachtingen en zelfonderzoek. Het biedt waardevolle lessen in een tijd waarin globalisering, vooruitgang in burgerrechten en verwachtingen van politieke correctheid velen van ons hebben gedwongen hun identiteit in twijfel te trekken (met betrekking tot religie, ras, seksualiteit en het leven in het algemeen).

Dit alles wordt gecombineerd met warme, organische kleuren en soulvolle animaties, waardoor dit een opmerkelijke animatiefilm is, Japans of niet.

2.GHOST IN THE SHELL

Voor ons een van de beste animatiefilms aller tijden!

Eindelijk is het zover. Cybernetische lichamen zijn werkelijkheid geworden en 100% biologische mensen behoren tot het verleden. Hoewel deze technologie werelden van mogelijkheden opent, heeft het ook zijn nadelen. Zoals het hacken van de hersenen.

De Puppet Master is een mysterieus wezen dat netwerken kan hacken om toegang te krijgen tot cybernetische lichamen. Majoor Kusanagi, een menselijke cyberneticus, en zijn politiemacht zijn belast met het vangen van hem. Maar de confrontatie met de Puppet Master en zijn motieven zal Kusanagi (en het publiek) dwingen de aard van emotie en sterfelijkheid onder ogen te zien.

De provocerende thema’s en bijna artistieke vormgeving van Ghost In the Shell maakten het een van de eerste niet-Japanse animesuccessen. De stijl van deze Japanse anime mengt het mechanische en het biologische tot rauwe en gruwelijke beelden.

Een pakkende soundtrack van traditionele liederen, melodieën en instrumenten voegt een melodische diepte toe die zeldzaam is onder de ongeïnspireerde moderne filmmuziek. Al deze elementen dragen bij aan een unieke algemene sfeer en helpen een conclusie te creëren die Ghost in the Shell tot een complete, innovatieve en transcendente ervaring maakt.

1.TOKYO GODFATHERS

Het zal je misschien verbazen dat deze film over drie daklozen bovenaan staat in een lijst van explosieve actie, kleurrijke schoonheid, aangrijpende romantiek en zieltogend drama. Maar dat is precies wat Godfathers of Tokyo zo bijzonder maakt.

In tegenstelling tot andere animatiefilms die inspelen op de “Cool Japan”-trend, kijkt Tokyo Godfathers naar zaken die de Japanse samenleving graag verbergt. Van daklozen tot immigranten, Tokyo Godfathers vermenselijkt de ontmenselijkten en creëert grote empathie voor de genegeerden en verlatenen.

Het verhaal begint voor Kerstmis in de kille straten van Tokio waar een toevallige familie (bestaande uit een zwerver, een transseksueel en een wegloper) een baby in het vuilnis vindt. Met alleen een sleutel van een kastje op een treinstation als aanwijzing besluiten de drie op zoek te gaan naar de moeder van de baby, een taak die hen meeneemt op een reis van zelfreflectie en mogelijke verlossing.

Het lineaire verhaal van Godfathers of Tokyo maakt het tot het meest toegankelijke werk van regisseur Satoshi Kon. Deze keer gebruikt hij zijn onberispelijke cinematografie en handelsmerk kunstenaarschap om taboeonderwerpen aan te snijden die inspireren tot acceptatie.

Dit maakt Godfathers of Tokyo tot een unieke schat onder de andere, een werk dat zijn medium tart en tegelijkertijd een ongelooflijk lonende ervaring biedt.

Ondanks het eenvoudige plot is de reis van de personages zo meeslepend en complex dat het zelfs na meerdere keren kijken nog fris aanvoelt. Het schrijfwerk is evenwichtig en geeft voldoende tijd aan elke hoofdpersoon, zijspoor en gebeurtenis. Je gaat nooit weg zonder voldaan te zijn.

Tokyo Godfathers is een complete, prachtig geanimeerde en zorgvuldig getimede film met prachtige kunst en briljante regie. Er is zoveel om van te houden (en te zien!) in de personages, de omgeving en het verhaal. Het belangrijkste is dat het moeilijke onderwerpen kiest in plaats van koude, flitsende onderwerpen, wat ons helpt ons te verbinden met de vergeten en ons herinnert aan onze eigen menselijke conditie.

DE BESTE ANIMATIEFILMS OOIT?

Dat klopt. De beste animatiefilms aller tijden! Ja, en dat is alles!

We hebben zeker ons onderzoek gedaan, vergelijkingen gemaakt en vertoningen… Al onze keuzes hebben geweldige animaties, verhalen en personages. We hebben ervoor gezorgd dat elke film op de lijst iets inzichtelijks of diepgaands heeft, want dat is wat een kwaliteitsfilm maakt, ongeacht het medium.

Dit artikel is misschien het definitieve antwoord op de vraag “Wat zijn de beste animatiefilms?”. Maar we willen nog steeds weten wat jullie favoriete animatiefilms zijn?

We kunnen andere eervolle vermeldingen maken voor anime die onze jeugd beïnvloedde, zoals Cobow Bebop, Porco Rosso, Goldorak of Dragon Ball Z…

Als je een echte fan bent van manga of Japanse animatie en een product wil kopen geïnspireerd op één van je favoriete films, nodigen we je uit in onze shop, waar je vele producten vindt geïnspireerd op Japanse filmfolklore…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven