17 FEITEN OVER SAKURABLOEMEN

Sakurabloemen (kersenbloesems) bedekken in het voorjaar het Japanse landschap en schilderen het land in hun zachtroze kleur.

De bloemen zijn een van de bekendste toeristische attracties van het land en zijn diep verankerd in de Japanse cultuur: niet alleen gaan de Japanners op weg om ze in volle bloei te zien (meestal tussen eind maart en april), maar de bloemen zijn ook verwerkt in kunst en poëzie, eten en drinken.

De Japanners zien hun kortstondigheid (veel bloemen bloeien maar een week of twee) als een symbool van vergankelijkheid en de vluchtigheid van het leven. Elke toerist die in de lente naar Japan reist, moet de tijd nemen om ze te observeren. Om u te helpen ze beter te waarderen, zijn hier 17 feiten over sakura, de meest geliefde bloem van Japan!

1. SAKURA BEHOORT TOT DE ROZENFAMILIE, DE ROSACEAE.

Sakura (桜) is een algemene naam voor planten die behoren tot de onderfamilie Rosaceae. De Engelse naam voor sakura is kersenbloesem. Sakura kan worden geschreven in Chinese/kanji-tekens (桜), hiragana (さくら) of katakana (サクラ).

2. SOMME-YOSHINO IS DE MEEST VOORKOMENDE SOORT IN JAPAN.

Somme-yoshino is een soort sakura die in Japan wordt geproduceerd. De wetenschappelijke naam is Cerasus x yedoensis (Matsum.) A.V.Vassil.

Somei-yoshino groeit sinds de Meiji periode overal in Japan. Wanneer de media aankondigen dat de kersenbloesem is gaan bloeien, gebruiken zij de Somei-yoshino variëteit als referentie. De bloei begint meestal in het vroege voorjaar.

Het is dus tijdens de lente dat u kunt genieten van de prachtige bloemetjes die de Japanse kersenbomen bedekken.

3. DE SOMEI-YOSHINO VARIËTEIT BLOEIT ONGEVEER EEN WEEK.

Sakura bloemen bloeien en sterven snel af. De bloemblaadjes van de bloemen vallen voortdurend af en kleuren de grond eromheen met een prachtig tapijt van witte of lichtroze bloemblaadjes. Deze eigenschap wordt vaak bewonderd en wordt beschouwd als een van de attracties van de sakura.

4. ER IS EEN NAAM VOOR DE PERIODE WAARIN DE SAKURABLADEREN ZIJN AFGEVALLEN EN DE BLADEREN BEGINNEN TE ONTLUIKEN.

Deze periode heet hazakura (葉桜). Het lijkt in eerste instantie vreemd omdat er geen Japanse kersenbloesems zijn, maar ‘sakura’ zit nog steeds in de naam. Dit geeft misschien weer hoezeer de Japanners van alle vormen van sakurabomen houden.

5. ER ZIJN MEER DAN 600 SOORTEN SAKURA IN JAPAN.

Dit aantal omvat de inheemse en hybride soorten in Japan. De kersenboom staat bekend om zijn vele verschillende soorten, die van invloed zijn op de afwisseling van de bloemblaadjes, de grootte en kleur van de bloemen, de hoeveelheid vruchten, enz. Deze natuurlijke variatie heeft ook bijgedragen tot het ontstaan van vele hybride variëteiten.

6. SAKURA KAN GEMAKKELIJK ROTTEN

Sakurabomen rotten omdat de schors of de wortels zijn doorgesneden. Zodra het begint te rotten, kan de ziekte zich gemakkelijk verspreiden naar de hele boom en sterven. Wees daarom voorzichtig waar u uw lakens of dekens neerlegt bij een Hanami picknick. U kunt het leven van de boom gemakkelijk verkorten. Op de foto hierboven wordt een sakuraboom behandeld om rotting te voorkomen.

7. DE OUDSTE SAKURABOOM IS 2000 JAAR OUD.

Deze kersenboom heet Jindai Zakura (神代桜). De omtrek van de rot is 13,5 meter. U kunt hem zien bij de Jissou Tempel in de Yamanashi Prefectuur (officiële website in het Japans hier).

8. HET AANTAL BLOEMBLAADJES BEÏNVLOEDT DE NAAM VAN DE BLOEM.

Bloemen die maximaal vijf bloemblaadjes hebben heten hitoe (一重). Bloemen die 5-10 bloemblaadjes hebben heten hanyae (半八重). Bloemen die meer dan 10 bloemblaadjes hebben heten yae (八重). Op de foto hierboven zie je bloemen.

9. MENSEN ZITTEN ONDER DE SAKURA BOMEN EN VIEREN FEEST.

Hanami (花見) betekent bloemen kijken, wat je gedeeltelijk doet tijdens hanami, maar vooral eten en drinken! Dit soort evenementen is erg populair in Japan. Hanami is ook een geweldig sociaal evenement om je collega’s of klasgenoten beter te leren kennen, want het nieuwe academische jaar begint in april, wanneer de sakurabomen bloeien.

10. JE KUNT DE BLOEMBLAADJES EN BLADEREN VAN SAKURA ETEN.

Nadat de bloemblaadjes en bladeren een proces ondergaan dat shiozuke (塩漬け) heet, of inmaken, krijg je augurken die sakurazuke (桜漬け) worden genoemd. Sakurazuke heeft een kenmerkende smaak en wordt gebruikt in gebak of snoepjes die sakura mochi (桜餅) worden genoemd, zoals op de foto hierboven.

Sakura mochi is een Japans snoepje dat bestaat uit rode bonen die geheel of gedeeltelijk in roze mochi zijn gewikkeld en in een sakurazuke blad zijn gewikkeld. Sakura mochi wordt vaak gegeten tijdens het sakuraseizoen. Sakura mochi is niet het enige snoepje op basis van kersenbloesem!

11. JE KUNT OOK SAKURA BLOEM DRINKEN

Doe 2 of 3 van de sakurazuke bloemen in een kopje heet water om een soort thee te maken die sakurayu heet (桜湯). Omdat de bloem in het kopje bloeit en mooi is, wordt sakurayu vaak gedronken bij formele bijeenkomsten zoals bruiloften.

Gezien de prominente rol van sakura in de Japanse samenleving heeft men natuurlijk veel verschillende manieren bedacht om de bloem in eten en drinken te verwerken.

12. SAKURA WORDT BESCHOUWD ALS EEN SYMBOOL VAN GRATIE EN VERGANKELIJKHEID.

In de Japanse bloementaal, hana-kotoba, staat sakura voor geestelijke schoonheid en goede voortplanting. De bloementaal van de variëteit somei-yoshino staat vooral voor zuiverheid en een mooi, gracieus persoon. De bloementaal van de yae-zakura (八重桜) variëteit, in het Engels dubbele kersenbloesems genoemd, is goede opvoeding en gratie. Met andere woorden, sakura heeft een positieve betekenis in de Japanse cultuur.

13. SAKURA IS OOK EEN SYMBOOL VAN EEN NIEUW BEGIN.

Het school- en beroepsjaar begint in april, wanneer sakura in volle bloei staat. Bovendien planten veel scholen sakura’s op hun schoolplein.

14. SAKURA STAAT OP DE MUNT VAN 100 YEN.

Dit symboliseert hoe diep sakura in de Japanse cultuur is verankerd. Andere bloemen op de munten zijn de chrysant op de munt van 50 yen en de tachibana op de munt van 500 yen.

15. DE JAPANSE ZELFVERDEDIGINGSMACHT GEBRUIKT DE SAKURABLOEM ALS LOGO.

De JMSDF (Japan Military Self-Defence Forces) gebruikt de sakurabloem op haar rangonderscheidingstekens en vlaggen. De sakura is echter niet de nationale bloem van Japan. Japan heeft geen officiële nationale bloem.

16. SAKURA IS EEN POPULAIRE MEISJESNAAM.

Sakura en Sakurako (桜子) zijn populaire meisjesnamen in Japan. Ko betekent kind en staat vaak aan het eind van een meisjesnaam. Het woord Sakura wordt vaak geassocieerd met vrouwelijkheid, dus er zijn niet veel jongens die Sakura heten.

17. 27 MAART IS SAKURA DAG

Deze dag werd in 1992 ingesteld met de oprichting van de Nihon Sakura no Kai (日本さくらの会), of Japanse Sakura Vereniging. Het heeft geen wettelijke bevoegdheid en is geen echte feestdag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven