JAPANSE DIEREN, HUN BELANG IN DE JAPANSE CULTUUR

Lang geleden was ongeveer 65% van het land van Japan onbewoond door mensen. Natuurlijk waren er veel zogenaamde Japanse dieren. In een land als Japan zijn er een groot aantal soorten die de fauna vormen, wat vrij ongewoon is.

Sommige van deze dieren spelen al vele eeuwen een belangrijke rol in ongelooflijke verhalen en legenden. Ze verschijnen dan ook als echte beroemdheden in de Japanse folklore. Als legenden zijn deze Japanse dieren dan ook belangrijke symbolen in het land van de rijzende zon.

Bovendien lijdt het geen twijfel dat deze wezens, of ze nu legendarisch, symbolisch of zelfs heilig zijn, een bevoorrechte plaats innemen in de Japanse mythologie. Dus, tussen Carpe Koi, Feniks, Kraanvogel, Tanuki, Draak en anderen… Wij nodigen u uit om de Japanse dieren en hun symbolische verschillen te ontdekken in deze post.

LEGENDARISCHE JAPANSE DIEREN

In Japan zijn er veel legendarische wezens die voorkomen in de traditie en in vrijwel alle kinderverhalen. Kunstenaars laten zich dan ook al eeuwenlang inspireren door deze legendarische dieren. Hier zijn de bekendste.

DE BESCHERMENDE LEEUWHOND: KOMAINU

Geïnspireerd door de Egyptische Sfinx en later door de leeuwen van China en India, zijn de Komainu dieren die het midden houden tussen een hond en een leeuw. Ze zijn dan ook te herkennen aan de ingang van Shinto-heiligdommen en boeddhistische tempels.

Daarom hebben beelden van deze dieren de taak om alle boze geesten af te weren en goden te beschermen. Bovendien symboliseren de leeuw-hond types kracht en sterkte dankzij hun zeer gespierde lichamen, grote manen en scherpe klauwen.

Bij de Japanse dieren worden ze beschouwd als bewakers van heilige plaatsen. Ze worden ook aangetroffen voor adellijke steden en voor administratieve gebouwen.

DE DRAAK: HET MACHTIGE LEGENDARISCHE DIER

Al vele eeuwen is de draak een fascinerend wezen. Dit majestueuze slangenwezen, de beschermer van de kamelen, heeft zijn reputatie verdiend door zijn onvoorspelbaarheid en kracht.

De draak wordt gevierd tijdens het Kinryu no mai festival. Dit dier komt het meest voor in tatoeages en in de Japanse cultuur.

Bovendien wordt het beschouwd als de koning van de metamorfose, omdat het verwijst naar wijsheid en onsterfelijkheid. Van alle legendes over draken gaat de oudste legende over Yamata no Orochi.

DE FENIKS: DE VOGEL DIE UIT DE AS HERRIJST

De feniks is zeer aanwezig tijdens het Kanda Matsur festival. Het is een verbazingwekkende vogel die de Japanners nog steeds Houou noemen. De Japanse feniks ziet eruit als een pauw met een staart en lange gekleurde veren.

Dit legendarische vuurdier belichaamt wedergeboorte, de cyclus van het leven, triomf en onsterfelijkheid. Deze vogel komt eigenlijk veel meer voor in de Japanse kunst, waar hij vaak wordt afgebeeld naast zijn collega-pauw, die zelf een heel echte vogel is.

Wanneer de feniks wordt geassocieerd met de draak, is dat om het keizerlijk paar voor te stellen, met andere woorden de macht zelf.

DE HEILIGE JAPANSE KRAAI: YATAGARASU

De Japanse kraai heeft drie poten: één poot stelt de aarde voor, de tweede poot de hemel en de derde poot de mens. Onder de Japanse dieren verwijst Yatagarasu naar de zon.

Tegenwoordig is het een vogel die veel respect geniet. Maar aan de andere kant wordt hij beschouwd als een zeer schadelijk dier. In de Japanse mythologie komt deze vogel van de goden om mensen te helpen.

Volgens de legende vergezelde hij ook de keizer om hem te begeleiden tot hij in Yamato aankwam. Bovendien wordt de Japanse kraai gebruikt als embleem in het voetbal.

DE WITTE SLANG: BOODSCHAPPER VAN DE GODIN BENZAIT

De witte slang is ook een geluksdier in Japanse legenden. Dit dier is de boodschapper van de godin Benzaiten, die in Japan op een heel bijzondere manier wordt vereerd. In de Japanse cultuur is het een goed voorteken om een witte slang, de boodschapper van de godin, tegen te komen.

Het is eigenlijk een reptiel dat veel rijkdom brengt aan iedereen die zijn pad kruist. Net als de kikker, wordt de witte slang vaak gevonden in Japanse portefeuilles. Dit is om geld binnen te halen of om geluk aan te trekken. Het is dus een van de Japanse dieren die rijkdom symboliseert.

DE JAPANSE EENHOORN: KIRIN

Met zijn hoorns, paardachtige lichaam en hoeven is de kirin een verbazingwekkend dier. Hij lijkt sterk op de eenhoorns die in de westerse wereld bekend zijn. Anderzijds is het de Japanse versie van de gilin, die in China veel meer voorkomt.

De kirin is dus een hersenschimmig dier dat ook veel schubben heeft, een drakenkop en een ossenstaart. Bovendien kan hij vuur ademen. Het is een welwillend wezen dat naar de aarde komt om de dood van een geliefde of de geboorte van een nieuwe aan te kondigen.

Volgens de Aziatische cultuur belichaamt de Japanse eenhoorn harmonie. Het dier staat ook afgebeeld op het biermerk Kirin in Japan.

SYMBOLISCHE DIEREN VAN JAPAN

Door de Japanse legenden zijn een aantal dieren bekender dan andere, waardoor ze in de loop der tijd symbolen zijn geworden. Wat zijn deze dieren?

DE DAPPERE VIS: DE KOIKARPER

In Japan worden Koikarpers al eeuwenlang met veel passie gekweekt. Met zijn esthetische kleuren wordt deze siervis gewaardeerd om zijn symboliek. Japanse legendes hebben deze karper dan ook beschreven als een symbool van doorzettingsvermogen, moed en dapperheid.

Bovendien duikt deze vis vaak op in de kunst- en tatoeagewereld. Tijdens de viering van Kodomo no hi, het kinderfestival, wordt hij als wimpel getoond om een voorbeeld te stellen

DE GELIEFDE KATACHTIGE VAN JAPAN: DE KAT

De kat is een van de Japanse dieren die het goed heeft in Japan. Het is inderdaad een elegante en mysterieuze katachtige die veel respect afdwingt in Japan. Zozeer zelfs dat het in het verleden verboden was hem te temmen.

Deze kat is de ster van de Japanse folklore, hij wordt beschouwd als het dier dat geluk brengt in de Japanse traditie als Maneki Neko. Het is deze figuur die het groetgebaar maakt bij de ingang van winkelcentra. Het is een kleine kat geïnspireerd op de Japanse bobtail.

Een soort katachtige met een kleine staart die om zich heen krult. Bovendien heeft deze geliefde katachtige een belangrijke plaats in de kunstwereld, waar beroemde schilders er hun favoriete motief van maken.

DE VOGEL VAN DE VREDE: DE JAPANSE KRAANVOGEL

De kraanvogel is het heilige dier van Japan dat staat voor trouw en een lang leven. Hij wordt vaak afgebeeld op papier en stof en symboliseert geluk. Hij staat ook op bankbiljetten van 1000 yen. Onder de Japanse dieren is de kraanvogel een prachtige vogel met een geheel wit lichaam en zwarte ledematen, met een paar rode veren op zijn kop.

Het meest indrukwekkende aan dit dier is dat het bij zijn partner blijft tot de dood hen scheidt. Dit maakt de vogel tot een symbool van liefde en trouw. Maar de Japanse kraanvogel is een soort die steeds zeldzamer wordt. Volgens de legende moet je 1.000 papieren kraanvogels kunnen vouwen om je wens vervuld te zien en langer te leven.

DE WEERSPIEGELING VAN DE ZIEL IN JAPAN: DE VLINDER

De vlinder is heel bijzonder in de Japanse cultuur omdat hij de ziel van de overledenen belichaamt. Een Japanse mythe vertelt dat de geest van de overledene een vlinder wordt en naar het eeuwige leven vliegt. Bovendien symboliseren deze majestueuze vlinders ook de bloei van vrouwelijkheid bij jonge vrouwen.

HET SYMBOOL VAN GELUK: DE KIKKER

In Japan worden padden en kikkers “Kaeru” genoemd, wat in het Japans “terugkeren” betekent. Men gelooft dat deze amfibieën geluk brengen aan allen die reizen.

Daarom nemen sommige avonturiers kikkerbedeltjes mee ter bescherming tijdens hun avontuur en om veilig terug te keren.

Sommige mensen stoppen ook liever een kikker in hun portemonnee, zodat het geld altijd terugkomt.

DE BESCHERMENDE ROOFVOGEL: DE UIL

Onder de Japanse dieren is de uil een vogel die geluk en bescherming symboliseert. Hij verwijst ook naar kennis, wijsheid en welwillendheid. De Japanners gebruiken hem meestal als talisman.

Er zijn echter enkele soorten uilen die als demonen fungeren. Een voorbeeld is de kerkuil. Maar volgens de Brigitte Bardot Stichting is dit “een vergezocht idee dat niet erg goed is!

HET HEILIGE DIER VAN DE ARCHIPEL: HET KONIJN

Het konijn is een echte ster in de Japanse cultuur en folklore, niet alleen vanwege zijn kawaii en mooie gezicht, maar ook vanwege zijn heilige karakter. Het is een bekend personage in de Japanse mythologie.

Het is te vinden in de meeste manga- en souvenirwinkels. Bovendien is het een heilig dier dat wordt vereerd in het Hakuto-jinja Shinto heiligdom. Het heiligdom is gewijd aan de legende van het witte konijn van Inaba.

Veel echtparen bezoeken het witte konijn om zegeningen en eenwording in hun huwelijk te ontvangen. Het konijn is een symbool van liefde en genezing en geneest ook huidziekten.

HET SYMBOOL VAN EEN LANG LEVEN EN JAPAN: DE SCHILDPAD

In Japan symboliseert de schildpad een lang leven en geluk. De Japanners associëren hem ook met hun heilige oude aarde. Het dier is zeer aanwezig in vele legenden, waaronder de Nihon-Shoki.

Volgens de legende van Urashima Taro had een man een babyschildpad gered en in ruil daarvoor nodigde de moeder van de geredde schildpad hem uit in haar waterrijk.

Onder de Japanse dieren is hij dus degene die een lang leven vertegenwoordigt.

DE MEEST VEREERDE HOND IN JAPAN: DE AKITA INU

De Akita Inu is een Japanse hond waarvan eerder is aangetoond dat hij op beren jaagt. Dit hondenras is dan ook de trots van de Japanners. Bovendien is het de meest gewaardeerde hond vanwege zijn trouw en moed.

Daarom zijn er een aantal standbeelden en evenementen aan gewijd. Dit ras heeft hetzelfde uiterlijk als de Spitz, maar is groter van formaat en heeft een dikke vacht.

Zoals het verhaal van Hachiko vertelt, is deze hond een bijzonder trouw dier. Een beroemde Akita wachtte tien jaar op zijn meester die stierf tijdens de Shibuya-oorlog.

FIGUUR VAN WIJSHEID: DE JAPANSE MAKAAK

Deze primaat, nog steeds bekend als de sneeuwaap, is een symbool van wijsheid in de Japanse cultuur. Onder de Japanse dieren is hij gemakkelijk te herkennen aan zijn donkerrode stuit en gezicht.

Bovendien heeft het dier geen staart, maar een zeer dikke vacht, wat te danken is aan het feit dat het zich heeft aangepast aan het klimaat van de regio om bevriezing te voorkomen. De Japanse aap is vaak vertegenwoordigd op het O-bon festival of in het theater.

Wanneer u een onsen of een bron bezoekt, is de kans groot dat u hem ziet. Het is een zeer goede zwemmer.

DE DIEREN UIT DE JAPANSE MYTHOLOGIE, DE YOKAI

In veel Japanse geloven zijn er verschillende wezens met buitengewone krachten. Dit zijn de geesten die op Japans grondgebied leven en yokai worden genoemd. Er zijn er een groot aantal in de Japanse folklore. Sommige lijken op dieren en andere lijken op demonen of zelfs op alledaagse voorwerpen. Ze kunnen zeer fascinerend en vaak zelfs angstaanjagend zijn. Hier zijn de bekendste uit de Japanse mythologie.

GEEST VAN DE VOS: KITSUNE

Kitsune is een vos met vele staarten. Hij heeft ook bovennatuurlijke krachten. In het Shinto geloof gebruikt de rijstgodin Inari kitsuns als boodschappers. Het is een dier dat kan veranderen in een mooie vrouw om mannen te betoveren. Bovendien is de vossengeest zeer intelligent. Hij kan gedachten lezen en naar eigen inzicht manipuleren.

DE HEILIGE WASBEERHOND: TANUKI

De wasbeerhond is zowel een yokai als een echt dier. Als zodanig is het een hondensoort die voorkomt in de bossen van Japan. Hij lijkt meer op een wasbeer dan op een hond. Dit komt door zijn spitse oren, kleine kop en vrij dikke vacht. Helaas wordt dit dier bejaagd voor zijn vacht.

Anderzijds is de wasbeerhond zeer aanwezig voor Japanse winkels. Hij brengt geluk en rijkdom. Wie hem voor het eerst ziet, kan erg schrikken van zijn prominente testikels.

Maar ze zijn een symbool van voorspoed en geluk. Japanse legenden beschrijven hem als een figuur met magische en zeer grappige krachten. Onder Japanse dieren is hij daarom een symbool van rijkdom.

HET KATTENMONSTER VAN JAPAN: BAKENEKO

We hebben hier te maken met een mythologisch dier dat niet een van de meest sympathieke is.

Daarom lijkt de backeneko op een gewone kat. Maar in werkelijkheid is het een demon die alles zal doen om het huis over te nemen.

Het heeft het vermogen om de doden op te wekken of zich in een mens te veranderen. Het Japanse kattenmonster is dus een behoorlijk angstaanjagend dier.

JAPANSE DIEREN: WAT JE MOET WETEN

Zoals je misschien al hebt gemerkt, nemen Japanse dieren een speciale plaats in en worden ze zelfs zeer vereerd. In Japanse mythen staan ze meestal symbool voor goede voortekenen en brengen ze geluk en voorspoed.

Maar er zijn er ook die zeer demonisch zijn! Als u Japan op een dag bezoekt en u komt een schildpad, een kikker of een kat tegen, vergeet dan niet aan de symboliek ervan te denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven