BYAKKO, DE WITTE TIJGER YOKAI

Byakko is niet zomaar een tijger, het is de hemelse tijger van het Westen, de koning der dieren en een bovennatuurlijk wezen dat in de lucht leeft. In dit artikel zullen we zien wat hij betekent en vertegenwoordigt in de Japanse cultuur.

DE BETEKENIS ACHTER ZIJN NAAM:

Kanji: 白虎, wat witte tijger betekent. Japanse uitspraak: びゃっこ, of Byakko. Chinese uitspraak: Bái Hǔ.

Ook bekend als 西方白虎, de Witte Tijger van het Westen (uitgesproken als Seihō Byakko in het Japans en Xī Fāng Bái Hǔ in het Chinees).

BYAKKO’S UITERLIJK

Byakko is een witte tijger met het karakter 王 (wat koning betekent) op zijn voorhoofd, wat aangeeft dat hij de koning der dieren is. Zijn uiterlijk is echter gebaseerd op de zeldzame Bengaalse tijgers met een witte vacht (veroorzaakt door een gebrek aan het pigment pheomelanine).

De Byakko maakt ook deel uit van het Chinese constellatiesysteem. Als zodanig is de witte tijger een hemels wezen, een reeks sterrenconstellaties die het westelijke kwart van de hemel beslaan. In het Griekse sterrenstelsel staat de rug van de tijger in Andromeda en Vissen, het centrum in Ares en Stier, en de voorkant in Orion.

OORSPRONG VAN DE BYAKKO

Net als de kitsune, een gewone vos die een yokai wordt, wordt een gewone tijger na 500 jaar een byakko. Als hij deze hoge leeftijd bereikt, wordt zijn staart wit en wordt hij een yokai. Als yokai kan hij de wind beheersen en over andere dieren heersen. In de Chinese legende verschijnt Byakko echter alleen als de regerende keizer uitzonderlijk deugdzaam is of als de wereld in vrede is.

BYAKKO’S LEGENDEN

Byakko is een van de vier symbolen van de Chinese mystiek – de vier mythologische wezens die de vier windrichtingen vormen (de witte tijger in het westen, de azuurblauwe draak in het oosten, de zilveren vogel in het zuiden en de zwarte schildpad in het noorden).

De vier symbolen zijn verbonden met verschillende vormen van Chinese mystiek, waaronder astrologie, taoïsme, feng shui en Wu Xing (de theorie van de vijf elementen). De vier symbolen (in Japan Shijin genoemd) worden dus geassocieerd met specifieke concepten. In dit geval staat de witte tijger voor de kleur wit, het element metaal, de herfst, de planeet Venus en de deugd van rechtvaardigheid.

Het idee van Shijin kwam van China naar Japan in de 7e eeuw na Christus, samen met andere ideeën uit de Chinese mystiek. De vroegste vermelding van Byakko in Japan is te vinden in de Takamatsuzuka Tombe (高松塚古墳). Deze ronde tombe in het dorp Asuka (prefectuur Nara) dateert uit de 7e tot 8e eeuw. Op de muren staan muurschilderingen van de vier shijin. Op de foto hieronder is een Byakko te zien:

Volgens het Taoïsme heeft de witte tijger, net als de andere vier dieren, ook een menselijke identiteit. De menselijke naam van de witte tijger is Jian Bing (監兵).

Een latere legende zegt dat onmyoji Abe no Seimei twaalf shikigami, of yokai bedienden had. Hij had een shikigami voor elke tak van de Chinese dierenriem, waaronder een witte tijger, Byakko.

BYAKKO IS ER VANDAAG DE DAG NOG STEEDS

Shijin waren ooit betrokken bij het ontwerp van steden, kastelen en religieuze gebouwen. Steden hadden vier kwadranten, één voor elke kardinale richting en dus elke Shijin. Sporen van de vroegere invloed van de Shijin zijn vandaag de dag nog te zien.

In Mita, Tokio, bijvoorbeeld, is de wijk Toranomon (dat zich laat vertalen als “Tijgerpoort”) genoemd naar Byakko. Hoewel de westelijke poort niet meer bestaat, is de naam blijven hangen. Een standbeeld van Byakko is ook te vinden in de stad Koto in Tokio. In de stad Koto staan beelden van de vier Shijin, elk in hun respectievelijke kardinale posities.

Architectuurhistoricus Itō Chūta verwerkte de vier symbolen in het ontwerp van de relatief nieuwe Heian Shrine in Kyoto. De westelijke toren aan het einde van de hoofdzaal heet Byakkorō, of “Toren van de Witte Tijger”. Beelden van Byakko sieren de tuinen van het heiligdom. Bovendien hebben de lantaarns in de dakrand van het heiligdom kleine gebeeldhouwde figuren van de vier symbolen.

BYAKKO OP FILM

 • In Gosei Sentai Dairanger inspireerde Byakko het personage van Kibaranger.
 • Byakko verschijnt in de film Kung Fu Panda: Paws of Destiny, als een van de vier sterrenbeelden.

BYAKKO IN ANIME / MANGA

 • Baihumon uit Digimon is gebaseerd op de witte tijger.
 • B-daman Kreis Raydra uit B-Daman Fireblast is gebaseerd op de Witte Tijger van het Westen.
 • Byakko is een werkpaard in de Beyblade serie.
 • Het verhaal Fushigi Yûgi Byakko Senki gaat over Suzuno Osugi’s reis om Byakko’s priesteres te worden.
 • In Yu Yu Hakusho is Byakko lid van de ondergrondse groep Four Beasts.

BYAKKO IN HET VIDEOSPEL

 • Byakko is een baas in het videospel Final Fantasy XIV: Storm Blood.
 • Byakko is een godin uit het originele mobiele spel Kemono Friends.
 • Voor Overwatch’s 2018 Chinese New Year event (Year of the Dog) heeft Genji een Byakko geïnspireerde skin gekregen.
 • Ze verschijnt in Nexus: The Kingdom of the Winds.
 • De Witte Tijger is een demon in Megami Tensei.
 • In Dungeon Fighter Online heeft de subklasse Exorcist van de Male Priest vaardigheden met de vier symbolen.
 • De vier symbolen verschijnen in het spel Puzzle & Dragons. De witte tijger verschijnt in de vorm van het kleine meisje Haku.

BYAKKO IN DE LITERATUUR

 • In de roman Tales of the Tang Dynasty (隋唐演義) is generaal Luo Cheng de reïncarnatie van de witte stertijger.
 • Byakko is een personage in Kylie Chan’s Xuan Wu serie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven