JORŌGUMO: SPINNENVROUW

Vandaag gaan we het hebben over Jorogumo, een yokai die op een spin lijkt maar ook de vorm van een verleidelijke vrouw kan aannemen. De naam komt van Trichonephila clavata, een echte spinnensoort!

OORSPRONG VAN DE YOKAI JOROGUMO

Een mens, een spin, een demon? Eigenlijk is ze een mengsel van al deze dingen.

Bekend als een mooie en zeer verleidelijke vrouw, kan ze een menselijk uiterlijk aannemen zonder dat een man ooit twijfelt aan haar ware aard. Haar spiegelbeeld, aan de andere kant, toont haar spinnenvorm, in welke transformatie ze zich ook bevindt.

Zoals gezegd, de naam Jorō-gumo komt van een echte spin die in Japan in de archipel wordt gevonden, ze zijn ongeveer 3 centimeter lang, hoewel hun grootte toeneemt met de leeftijd.

De taaiste kunnen zelfs kleine vogels vangen en opeten… een goede steun voor arachnofoben.

Deze spinnen staan in Japan bekend om hun vrij grote omvang als ze volwassen zijn, hun zeer heldere en sublieme kleuren en om de stabiliteit van hun web.

Dit alles is zeer belangrijk om de kenmerken van de yokai die Jorogumo is beter te begrijpen, de legenden zijn immers vaak geïnspireerd op de echte wereld, zij het niet altijd.

HET LEVEN VAN JOROGUMO

Wat zijn levensstijl betreft, is het eigenlijk vrij rustig, dit wezen heeft een zeer solitair leven en houdt niet van omgang met anderen, of het nu yokai of mensen zijn.

Ze hebben een zeer lang leven en ontwikkelen nieuwe krachten op de leeftijd van 400 jaar.Deze spinnen bouwen meestal hun nesten in huizen in steden, bossen of zelfs in grotten voor de eenzaamsten.

HUN MOGELIJKHEDEN

Om zich met mensen te voeden, moeten ze natuurlijk over de nodige vaardigheden beschikken. Ze zijn slim, bedrieglijk, mooi en erg sexy. Iedereen kan verliefd op ze worden en hun uiterlijk speelt een grote rol in hun capaciteiten!

Hun favoriete prooi? Het zijn uiteraard jonge en knappe gumshoes, sterke mannen met een groot charisma. Het zijn vaak samoerai die alles zouden doen om de oorlog te vergeten in de armen van een tedere vrouw.

HOE GAAT ZE TE WERK?

Zodra ze haar doelwit heeft ontdekt, nodigt ze de jongeman gewoon bij haar thuis uit. Ja, zelfs voordat Tinder bestond, en daardoor heeft dit schepsel een reputatie als prostituee.

Helaas, als de man eenmaal besloten had zich bij haar aan te sluiten, werd hij zelden of nooit meer gezien. Wanneer de man aankomt op de ontmoetingsplaats (spoiler alert: niet in een warm huis), zal zij haar zeer sterke zijden draden gebruiken om de man in te pakken en hem na verloop van tijd te laten sterven.

Ja, ze heeft een nogal wrede kant, dat is waar. Ze kan ook vuur uit haar mond of handen spuwen als ze een ramp wil veroorzaken of als het slachtoffer ongehoorzaam is.

DE YOKAI SPIN VOLGENS DE LEGENDE

Volgens de legenden uit de Edo-periode neemt de mooie vrouw die in een spin kan veranderen de man mee naar een klein huis of hut en bespeelt een muziekinstrument om hem te ontspannen.

Wanneer hij niet meer achterdochtig is, begint ze haar webben rond zijn lichaam te weven om hem immobiel te maken. Dan kan ze hem levend opeten of na verloop van tijd laten sterven.

Net als de yokai noppera-bo, kan ze doen alsof ze een baby heeft in een kleine deken om de aandacht van de man te trekken. Als hij haar dan vraagt om het vast te houden, zal hij beseffen dat het gewoon een zak spinneneieren is die uiteindelijk zullen losbreken en hem aanvallen.

DE LEGENDE VAN JOREN VALT

Dit verhaal is zeer bekend, een jonge houthakker lag rustig uit te rusten aan de voet van de Joren watervallen in Izu toen hij in de verte een jonge vrouw zag. Ze was mooi en hij werd onmiddellijk verliefd op haar.

Hij kwam vervolgens elke dag terug om naar haar te kijken en een band met haar op te bouwen. Helaas merkten de mensen om hem heen na een paar dagen dat hij geen energie meer had en er erg depressief uitzag.

Een boeddhistische monnik die de legendes van het gebied kende, vermoedde dat de jongeman gevangen was genomen door een Joro gumo. Hij vergezelde de jongeman en zijn beweringen werden bevestigd.

Hij begon sûtras uit te spreken om de houthakker uit de greep van de spin te bevrijden terwijl de spin zijn webben verstevigde door te proberen de man te vangen en hem onder de waterval mee te nemen.

Gelukkig intensiveerde de monnik zijn sutra’s en slaagde erin de man te bevrijden door het web van de yokai te laten verdwijnen met behulp van zijn sutrakat.

Helaas kon de jonge houthakker later zijn scheiding van de spinnenvrouw niet verwerken… Daarom vroeg hij een Tengu om raad. Deze adviseerde hem formeel om niet terug te keren naar Joro-gumo.

De man deed natuurlijk wat hij wilde en werd nooit meer gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven