WAT IS DE JAPANSE TANUKI?

Tanuki is een fictief dier uit de Japanse folklore dat lijkt op een wasbeerhond. Het wordt gebruikt als geluksbrenger die voorspoed en geluk brengt. Het is niet ongewoon om overal in Japan beelden van dit mysterieuze dier te zien. Het is een van de meest diepgewortelde en oude tradities van het land waar de zon opkomt.

Tanuki is nauw verwant aan een andere belangrijke figuur in de Japanse folklore, de vos, maar is altijd in een veel positiever daglicht geplaatst. Hun reputatie spreekt voor zich; ze zijn speels, rusteloos, ondeugend, maar voor het grootste deel volkomen ongevaarlijk. Net als hun “broer”, de kitsune, kunnen ze zich vermommen en naar believen van gedaante veranderen, een handig hulpmiddel om mensen te misleiden en aan voedsel te komen.

Vandaag vertellen we je over deze Japanse mythe:

  • Tanuki geschiedenis en oorsprong
  • De betekenis van tanuki in Japan
  • De unieke kenmerken en verhalen van dit verhaal

DE GESCHIEDENIS VAN DE TANUK

Toen ze verschenen, kregen ze verschillende namen en werden ze een integraal onderdeel van de Japanse cultuur en verhalen. Er zij op gewezen dat dit Japanse mythologische wezen lang geleden werd omgevormd tot een godheid, aangezien zij werden beschouwd als de meesters van de natuur, en tot de komst van het boeddhisme verloren zij en andere goden en godinnen hun status als godheden.

Omdat alleen het beeld van hen als wezens met bovennatuurlijke krachten overbleef, werden zij als yokai (demonen) beschouwd. Vergeleken met de kitsune (vos), die zeven keer van gedaante kan veranderen, heeft de tanuki er acht, wat betekent dat de laatste superieur is aan de eerste. De vos vermomt zich om zijn zin te krijgen, terwijl de tanuki zich vermomt om te misleiden en mensen voor schut te zetten.

HOE ZIET DE TANUKI ERUIT?

Hij is op veel schilderijen en beelden te zien als een soort wasbeer. Hij komt oorspronkelijk uit China. Hij is bruin van kleur. Zijn beelden zijn staand gemaakt, zodat hij met zijn vrolijke en goedmoedige uiterlijk mensen kan uitbuiten en misleiden. Hij draagt een strooien hoed en heeft altijd een fles sake in zijn hand. Hij houdt ervan veel te eten en veel sake te drinken terwijl hij aan zijn buik krabt.

Maar zijn belangrijkste kenmerk is dat zijn testikels enorm zijn. De grootte van het scrotum van de tanuki zou een symbool zijn van rijkdom en geluk. Ze kunnen het scrotum voor vele doeleinden uitrekken: om het te gebruiken als trommel, als deken of hut om zich tegen de kou te beschermen en als cape om overheen te glijden.

Maar ook, zoals te zien in de Ghibli film Pompoko, als wapen om zich te verdedigen tegen agressie, als futon of stoel, als boot om langs rivieren te reizen of zelfs als doelwit voor boogschietoefeningen.

Hij wordt beschouwd als zeer charismatisch en is altijd graag in de buurt van kinderen die met hem komen praten. Zijn vacht is als die van de panda, zacht en delicaat. Tijdens de Edo-periode (ook bekend als de Tokugawa-periode, toen de geschiedenis van Japan in tweeën werd gedeeld) werd hij erg populair.

Ze kunnen menselijke vormen aannemen, maar hun specialiteit zijn levenloze voorwerpen. De gelijkenis is zo groot dat het bijna onmogelijk is ze uit elkaar te houden, tenzij je het geluk hebt het voorwerp per ongeluk te verbranden of te steken, waardoor het dier reageert en transformeert.

WAT ZIJN DE SYMBOLEN EN BETEKENISSEN VAN TANUKI?

Grote testikels symboliseren financieel succes en geluk in eender welke zaak. Een maag betekent moedige beslissingen en geduld. De vriendelijke glimlach staat voor een goede klantenservice. Al deze voorstellingen worden gebruikt door mensen die geloven in de deugden en krachten van de tanuki en die met veel geloof om gunsten vragen om voorspoed te verkrijgen.

DE BEROEMDSTE VERHALEN OVER TANUKI’S

Tanuki bestaan al meer dan 1000 jaar in de Japanse cultuur, en er zijn waarschijnlijk duizenden verhalen en romans over dit ondeugende wezen, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom het de afgelopen eeuwen verhalen heeft geïnspireerd. Dit kleurrijke diertje heeft veel creativiteit die vaak voor problemen zorgt bij de bevolking, zoals in dit verhaal dat we je gaan vertellen.

HET HUIS IN HET MIDDEN VAN DE NACHT

Het verhaal gaat dat dorpelingen die ’s nachts verdwaald zijn, worden misleid om te geloven in dit mysterieuze dier, dat de illusie wekt van een prachtig huis, waar voor de deur een zeer levendige vrouw staat die hen uitnodigt om in het huis te blijven en de nacht door te brengen.

Veel naïevelingen stemmen ermee in om de nacht in het huis door te brengen, maar als ze ’s morgens wakker worden ontdekken ze dat de tanuki alles van hen heeft gestolen, waardoor ze bewusteloos en naakt achterblijven, zonder bezittingen.

TANUKI DEMONISCHE GEEST

Een verhaal vertelt dat een man een tanuki ving die problemen veroorzaakte in zijn veld en hem vastbond aan een boom om hem te doden en te herstellen.

Terwijl hij wachtte tot hij in slaap viel, begon de tanuki te huilen en smeekte de vrouw van de man hem te bevrijden, in ruil voor zijn belofte haar de rest van zijn leven te helpen.

Ze geloofde wat de tanuki zei en liet hen vrij, en de tanuki, denkend dat ze vrij waren, doodde haar.

Later kookte de tanuki de vrouw en transformeerde in haar en serveerde haar als soep aan de echtgenoot toen hij terugkeerde uit het dorp, en toen hij klaar was met eten, keerden de wasberen terug naar hun oorspronkelijke vorm en werd de leugen onthuld, en ze lachten terwijl ze ontsnapten aan hun tovertruc.

HET VERHAAL VAN DE THEEPOT TANUKI

In andere verhalen wordt gezegd dat zij het vermogen hadden om te veranderen in Tsukumogami, een demon uit de Japanse mythologie die het vermogen heeft om een voorwerp te worden als hij honderd jaar oud wordt.

Het verhaal gaat dat een man het vermogen had om een tanuki te vangen door er een val voor te zetten, maar de man die het dier observeerde voelde medelijden en besloot het te laten gaan.

Gedurende de nacht verscheen het wezen aan de man in zijn huis, en om hem te bedanken voor het vrijlaten, veranderde het in een theepot en vroeg de man het te verkopen om geld te verdienen, wat hij deed, en de man verkocht het als theepot aan een monnik.

Toen de monnik thuiskwam, verwarmde hij water in de theepot en toen het water kookte, verliet de monnik de kamer. De tanuki haalde toen zijn poten en handen tevoorschijn en rende snel naar het huis waar de man woonde die hem had bevrijd.

Toen ze bij het huis van hun vriend aankwamen, voerden ze een show op waarbij de man betaalde om een theepot te zien jongleren, en het idee werkte zo goed dat de twee niet alleen goede vrienden werden, maar ook veel geld verdienden.

TANUKI SCHAME

De plagende kant van een tanuki is veel aardiger dan zijn kwade kant. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer hij van bosbladeren en stenen geld en bankbiljetten maakt. Voorbijgangers die het geld bekijken proberen het te pakken, maar als ze het eenmaal in handen hebben zijn ze verbaasd dat het niet meer of minder is dan bladeren en stenen.

TANUKI IN DE 21E EEUW

Het modernisme is de tanuki niet ontgaan, van kinderboeken tot videospelletjes en volwassenen, er zijn vele voorstellingen van dit vreemde mythologische dier. Tegenwoordig gebruiken de Japanners “tanuki” als term voor mensen die in slaap vallen in de metro of de bus.

Als je op je volgende vakantie naar Tokio gaat, zul je ze zien in talloze Japanse tempels en restaurants, maar nu weet je al waarvoor ze dienen.

TANUKI EN JAPANSE POPULAIRE CULTUUR

Als je de avonturen van tanuki’s wilt zien, is er een bioscoop die Heisei Tanuki Gassen Ponpoko, of “PomPoko” in het Westen, vertoont. Deze animatiefilm werd in 2010 uitgebracht door Japans beroemdste animatiestudio Studio Ghibli en was een enorme hit met een opbrengst van 2,63 miljard yen.

Je ziet de kleurrijke tanuki vechten voor hun natuurlijke omgeving die door de menselijke expansie en de Japanse bevolkingsexplosie is verwoest.

Videospelletjes vormen geen uitzondering op deze wens om het schepsel onder de aandacht te brengen. Veel bedrijven zoals Konami en Nintendo hebben het in sommige spelletjes gebruikt, met name als hoofdpersoon, en in andere rollen zoals een geldmagnaat. In het videospel Super Mario Bros 3 verkleedt Mario zich als tanuki en slaat hij zijn vijanden met zijn staart.

MANGA EN ANIME VERSIES VAN DEZE MYTHE

In de manga en anime Naruto zien we ook een tanuki, een demon met een staart genaamd Shukaku, wiens drager Gaara is. In de serie Dragon Ball GT staat het hoofdpersonage Goku tegenover Suguru, die typische tanuki-staarten uitvoert.

In de wereldberoemde mangaserie One Piece wordt Chopper’s vermogen om te transformeren vaak verward met dat van een tanuki. In Shaman King is één van de geesten die de jonge Tamao volgt een tanuki.

Er is een eindeloos aanbod van tanuki-figuren in verschillende maten en vormen in allerlei producten. Of het nu gaat om pluche, keramiek, glas, hout of zelfs geschilderd in prachtige lijsten, het is een zeer belangrijk figuur geworden in galeries en markten in heel Japan.

Bedankt voor het lezen van ons artikel Kanka Japan, een referentie voor Japanse cultuur, popcultuur uit de hoofdstad van het Land van de Rijzende Zon en streetwear uit de straten van Harajuku. Als u, net als de tanuki-sculpturen voor tempels en restaurants in Japan, de sfeer in uw huis of appartement wilt veranderen, bieden wij u een hele catalogus decoratieve producten die rechtstreeks uit uw favoriete land komen.

Nu u meer weet over de wasbeer, wat vond u van dit Japanse dier? Wat is uw favoriete kenmerk? Als je het leuk vond, deel dit artikel dan in je sociale netwerken en als je meer informatie hebt over dit ondeugende mythologische wezen, laat het ons dan weten. De Japanse mythologie is een verbazingwekkende wereld die je met ons kunt blijven bekijken via onze blog. Tot ziens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven