BETEKENIS VAN MANEKI NEKO

Een schattig kattenbeeldje met een opgeheven poot wordt vaak gevonden in souvenir- en handwerkwinkels. Dit kattenbeeldje heet Maneki Neko (uitnodigende of verwelkomende kat) en is in Japan populair als geluksbrenger. Men zegt dat degene met de rechterpoot omhoog geld uitnodigt en degene met de linkerpoot omhoog mensen uitnodigt.

Gelukskatten zijn meestal gemaakt van keramiek, maar je vindt ze in veel verschillende materialen: van hout of plastic tot fijne maneki neko van jade of goud. Zelfs in de moderne tijd zijn maneki neko nog heel gewoon in Japan.

Niet zelden zie je de beelden in heiligdommen of als decoratie. Je kunt hun mechanische benen ook zien zwaaien bij de ingang van restaurants, pachinko salons en bedrijven in het land van de rijzende zon.

Laten we alles te weten komen over de Japanse gelukskat!

WAT IS EEN MANEKI NEKO?

Maneki-neko betekent “uitnodigende kat” in het Japans. Het beeldje brengt de eigenaar geluk en voorspoed. Het stelt een zittende kat voor, traditioneel een Japanse Calico Bobtail, met een opgeheven poot.

OORSPRONG VAN MANEKI NEKO

In 1633 was een daimyo genaamd Ii Naotaka op reis en deed wat daimyos in die tijd deden. Op de terugweg kwam hij in een storm terecht en schuilde hij onder een boom. Vlakbij stond een oud, vervallen heiligdom waarvan de eigenaar een kat als huisdier had.

Naotaka merkte dat de kat hem naar het heiligdom wenkte. Hij dacht dat wat een kat hem te zeggen had belangrijk genoeg was om een beetje nat te worden.

Toen, als bij toverslag, explodeerde Naotaka’s vorige schuilplaats, een boom, in een massa splinters en vuur nadat de bliksem erop was ingeslagen. Geschokt besloot Naotaka de gunst terug te geven en ervoor te zorgen dat de tempel en haar kat zich nooit meer zorgen hoefden te maken over geld. De tempel werd omgedoopt tot Gotokuji Tempel, naar Naotaka’s postume boeddhistische naam, en staat tot op de dag van vandaag vol met beelden van ‘uitnodigende katten’. De traditie van maneki neko was geboren.

Een andere legende vertelt over een kat en een courtisane genaamd Usugumo. Op een nacht begon de kat, haar geliefde huisdier, aan haar kleren te trekken. Usugumo probeerde tevergeefs de kat tegen te houden, maar wilde niet dat hij haar dure kimono bekraste en riep om hulp.

De eigenaar van het etablissement begreep het verkeerd en dacht dat de kat bezeten was. Hij pakte zijn zwaard en hakte snel de kop van de kat af. De kop van de kat vloog de lucht in en in een laatste daad van loyaliteit beet en doodde hij een slang die Usugumo aanviel.

Usugumo realiseerde zich dat de kat haar probeerde te waarschuwen voor de aanwezigheid van de slang en was kapot van de dood van de kat. Om haar op te beuren liet een klant een houten beeldje van haar kat maken, met één poot omhoog als waarschuwing. En de traditie van maneki neko was geboren. Nog een keer.

Een derde legende vertelt over een oude vrouw en haar kat. De oude vrouw was erg arm, en omdat er geen daimyo’s in de buurt waren om haar te redden van de bliksem, moest ze haar kat verkopen. Later verscheen de kat aan haar in een droom en vroeg haar er een beeld van klei van te maken.

De oude vrouw volgde het egoïstische advies van de kat naar de letter op en ontdekte dat haar beeldjes uiteindelijk verkocht werden. Dus ging ze door met het maken van beeldjes die erg populair werden en de oude vrouw werd rijk. En voor de derde keer werd de traditie van maneki neko geboren.

KLEUR VAN MANEKI NEKO

Kleuren spelen een zeer belangrijke rol in Feng Shui en Maneki Neko is daarop geen uitzondering. Maneki Neko is er in verschillende kleuren en elke kleur heeft zijn eigen betekenis:

 • Driekleurige Maneki Neko: Geïnspireerd door het Japanse kattenras bob-tail, is dit een populaire en traditionele kleur voor gelukskatten, algemeen beschouwd als het aantrekken van geluk, rijkdom en voorspoed.
 • Witte Maneki Neko: aangezien wit wordt beschouwd als de kleur van zuiverheid, trekt het zuiverheid (in denken en doen) en geluk aan.
 • Zwarte Maneki Neko: Zij zijn als bewakers. Ze worden gebruikt om te beschermen tegen negatieve energieën en kwaad. Ze helpen ook schurken af te weren en bieden veiligheid, comfort en rust.
 • Gouden Maneki Neko: De gouden kleur wordt geassocieerd met rijkdom en geld. Een gouden gelukskat wordt verondersteld materiële en monetaire voordelen aan te trekken. Ze zijn erg populair in winkels, winkels, restaurants en andere bedrijfsruimten.
 • Rode Maneki Neko: Rood is, net als zwart, een beschermer en wordt gebruikt om te beschermen tegen kwaad en ziekte. Het is goed om er een in de kinderkamer te hebben.
 • Roze Maneki Neko: Roze is de kleur van de liefde; een roze Maneki Neko helpt om liefde en romantiek aan te trekken.
 • Groene Maneki Neko: Deze helpt studenten zich te concentreren op hun studie. Het voorkomt ook ziekten, omdat de groene kleur helpt om te genezen.
 • Blauwe Maneki Neko: deze wordt verondersteld vrede, harmonie en geluk voor familieleden aan te trekken.

MANEKI NEKO: LINKER- OF RECHTERPOOT

HET LINKERBEEN WORDT OPGETILD

De linkerpoot wordt meestal geassocieerd met meer verkoop en klanten, wat leidt tot meer omzet en inkomen. De gelukskat met opgeheven linkerpoot is daarom het meest geschikt voor commerciële bedrijven. Hij wordt ook het meest geschikt geacht voor bedrijven die vooral ’s nachts actief zijn, zoals nachtclubs, bars en disco’s.

Men gelooft ook dat maneki neko vrouwen aantrekt als de linkerpoot wordt opgeheven. Het is daarom gunstig voor bedrijven die zich op vrouwen richten, zoals schoonheidssalons en sportscholen voor vrouwen.

Een maneki neko die met zijn linkerpoot zwaait, nodigt mensen uit om de plaats waar hij staat te betreden.

DE RECHTER POOT WORDT OPGETILD

De rechter poot wordt meestal geassocieerd met geld en geluk. Men gelooft dat wanneer de Japanse kat zijn poot optilt, hij mannen aantrekt. Daarom geven bedrijven die zich op mannen richten, zoals sportscholen en herenkapsalons, de voorkeur aan een kattenbeeld met de rechterpoot omhoog.

2 POTEN OMHOOG

Met beide poten omhoog is de meest effectieve en beschermende geluksbrenger. Zoals je misschien al geraden hebt, is een Maneki Neko met beide poten omhoog een combinatie van de twee bovenstaande. Deze gelukskat nodigt mensen/klanten uit en zou ook geld en geluk brengen.

Hoe hoger de poot van de maneki neko staat, hoe groter het bereik van zijn magie en hoe groter het geluk van de kat.

MANEKI NEKO’S ACCESSOIRES: ZIJN RODE HORLOGE KETTING, ZIJN GOUDEN MUNT EN ZIJN SLABBETJE.

De Maneki Neko is meestal versierd met een slab, kraag of bel. Het is een teken van rijkdom dat dateert uit de Edo-periode, toen families hun katten kleedden om hun economische status te tonen.

Terwijl één poot zwaait naar degenen die de Maneki Neko passeren, houdt de andere meestal iets vast, en elk ding dat de Maneki Neko vasthoudt stelt iets anders voor.

MANEKI NEKO MET EEN KOBAN

Als Maneki Neko een koban pakt, een munt uit de Edo-periode, moet dat de rijkdom voorstellen die de eigenaar van Maneki Neko ontvangt.

MANEKI NEKO MET EEN KARPER

Andere Maneki Neko’s pakken een vis, meestal een karper, om de eigenaar geluk te brengen.

MANEKI NEKO MET EEN KNOTS

Als je een Maneki Neko tegenkomt die een kleine hamer vasthoudt, is dat in feite een magische zilveren knots die verondersteld wordt rijkdom te brengen als je ermee schudt.

MANEKI NEKO MET MAGISCHE BAL

Maneki Neko worden soms gezien met een kleine knikker of edelsteen in de hand. Men gelooft dat het een magische bal is die de eigenaar wijsheid geeft.

MANEKI NEKO MET EEN KALEBAS

Als je Maneki Neko een kalebas vasthoudt, zou hij boze geesten afweren.

MANEKI NEKO MET EEN RYO

Maneki Neko houden vaak een langwerpige gouden munt vast, geïnspireerd op de ryo (両), een oude Japanse munt. Vaak zie je sen man ryo (千万両) op de munt staan, wat 10.000.000 ryo betekent, wat in die tijd een mooi fortuin was.

WAAR MOET JE JE MANEKI NEKO PLAATSEN?

Wist je dat zelfs de plaatsing van je kat belangrijk is om er het beste uit te halen?

Hier is alles wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je gelukskat het beste plekje krijgt.

Als je de Maneki Neko op je werkplek plaatst, is het belangrijk dat de gelukskat bij een openbare ingang wordt geplaatst waar iedereen die binnenkomt hem kan zien. Als dit niet mogelijk is, kunt u de kat bij een bureau plaatsen, bij voorkeur in een noordoostelijke hoek. Nog een bijzonderheid: afhankelijk van de kleur van het beeldje moet de kat op verschillende plaatsen worden geplaatst, dus dit is wat je moet weten!

GOUDEN MANEKI NEKO

Als je een gouden Maneki Neko hebt en je wilt voorspoed voor je kinderen of meer creativiteit, plaats de kat dan in de westelijke hoek. Je kunt de hoofdkat ook helpen door hem in het noordwesten van het huis te plaatsen.

ZWARTE MANEKI NEKO

Als je gezonder wilt worden, kun je een zwarte Maneki Neko in het oostelijke deel van het huis plaatsen.

ROZE OF RODE MANEKI NEKO

De roze of rode Maneki Neko kan je liefdesrelatie verbeteren als hij in het zuidwestelijke deel van het huis wordt geplaatst en succes of roem brengen als hij in de zuidelijke hoek van het huis wordt geplaatst.

GROENE MANEKI NEKO

Romantiek, onderwijs, reizen en schrijven worden gemakkelijker als je een groene Maneki Neko in het zuidelijke of zuidoostelijke deel van het huis plaatst.

WITTE MANEKI NEKO

De witte Maneki Neko kan ook in het noordwestelijke deel van het huis worden geplaatst voor goede verbindingen en reismogelijkheden. Kies de plaats van de Maneki Neko daarom zorgvuldig.

MANEKI NEKO: VAN JAPAN NAAR DE ANDERE KANT VAN DE WERELD

Maneki neko zijn ook in verschillende vormen verschenen in de populaire cultuur. Ze komen voor in literatuur, tekenfilms en zelfs videospelletjes. Deze katten zijn alomtegenwoordig geworden en kunnen op bijna elk continent worden aangetroffen.

Maneki neko zijn favoriet bij fans van de Japanse cultuur en bij mensen die geïnteresseerd zijn in geluksbrenger. Ze zijn te vinden tussen snuisterijen in Aziatische winkels of als decoratie op Japanse festivals over de hele wereld.

Deze schattige kat heeft zelfs een dag van het jaar gewijd aan zijn verjaardag, yay! 29 september is de verjaardag van de gelukkige kat!

Veel katachtigen uit de populaire cultuur zijn geïnspireerd door het beeldje:

 • Hello Kitty, het kinderpoesje
 • Miaouss, de pratende kat in Pokémon
 • Hikonyan, de samoerai kat.

Net als in China, waar hij zhao cai mao wordt genoemd, staat Maneki Neko in andere landen over de hele wereld bekend als Lucky Cat of Beckoning Cat!

Dus, waar wacht je nog op om deze kleine kat te adopteren die gezondheid, geluk en geluk zal brengen aan jou en je familie?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven