TOP 15 BESTE K-POP GROEPEN

K-pop is een muziekgenre uit Korea. Koreaanse popmuziek is upbeat, leuk en vol energie, dus als je nog niet overtuigd bent, waar wacht je dan nog op? Met zijn opzwepende dansklanken, wild gekleurde esthetiek, trendsettende mode en miljoenen video’s met perfecte choreografie is K-pop een wereldwijd fenomeen geworden dat diep geworteld is in de Koreaanse cultuur, met sterren over de hele wereld.

Het maakt deel uit van wat bekend staat als “Hallyu”, wat letterlijk “Koreaanse golf” betekent en wordt gebruikt om te verwijzen naar de kolossale en steeds toenemende invloed van de Zuid-Koreaanse cultuur, die zich uit in alles van K-drama’s op Netflix tot de razendsnelle opkomst van K-beauty.

Desondanks is K-pop een cultureel exportproduct waar je misschien niet veel van weet, ondanks de muziekindustrie van 5 miljard dollar. BTS, een van de populairste K-popgroepen, verkocht vorig jaar zelfs meer albums dan Taylor Swift, Billie Eilish en Ariana Grande. Daarom vinden wij het tijd om er alles over te weten, want ze worden steeds belangrijker.

Maar helaas is het onmogelijk om over K-pop te praten zonder geconfronteerd te worden met tragische verhalen. Het zelfmoordpercentage onder K-popidolen is zeer hoog, waaronder de 25-jarige Sulli, een voormalig lid van de meidengroep f(x), afgelopen oktober. Een maand later pleegde ook Sulli’s vriend Goo Hara, 28, die in de groep Kara speelde, zelfmoord. In 2017 pleegde Kim Jong-hyun, 27, zelfmoord nadat hij de enorme druk die gepaard gaat met het succes van zijn band SHINee had onthuld.

Het lijkt erop dat K-pop roem gepaard gaat met een ondraaglijke status: perfect gepolijst zijn, perfect getimed en gewoon altijd perfect, waardoor veel K-popsterren hun toevlucht nemen tot plastische chirurgie.

“Koreaanse idolen leiden van jongs af aan een mechanisch leven en volgen een spartaans oefenregime”, zegt Lee Hark-joon, een Zuid-Koreaanse journalist. “Ze hebben zelden de kans om een normaal schoolleven of normale sociale relaties te ontwikkelen.” Hark-joon voegde er ook aan toe dat K-popsterren blootstaan aan veel online misbruik omdat hun beroep nauw verbonden is met sociale netwerken. Daarom overweegt de Zuid-Koreaanse regering onderwijs over cyberpesten in te voeren op scholen.

Het is duidelijk dat er meer in K-pop zit dan de synthetische muziek en choreografie, en het is gemakkelijk te zien waarom de fascinatie voor dit enorme genre groeit. Maar wat is nu een betere manier om het K-pop fenomeen te leren kennen dan via muziek? Hier hebben we de beste K-pop bands verzameld om je op weg te helpen naar deze ontluikende beweging. Klik op de Spotify playlist en maak je klaar om met je voeten te tikken…

1. BTS

Deze zevenkoppige Koreaanse boyband heeft de wereld veroverd en is waarschijnlijk de grootste naam in K-pop. BTS heeft concerten uitverkocht in de VS en het VK, stond twee keer op nummer 1 in de VS, heeft 16 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify, heeft 16 miljoen albums verkocht (Map of Soul is het best verkochte album in de Koreaanse geschiedenis) en was de best verkopende artiest bij zijn debuut in de jaren 2010.

Volgens IFPI’s Global Artist Chart was BTS de tweede best verkopende artiest van 2018 (na Drake) en de enige niet-Engelstalige groep die de lijst haalde. De zeven leden zijn de rappers Suga, RM en J-hope en de zangers Jimin, V, Jin en Jungkook.

2. SUPERM

SuperM is de nieuwste K-pop supergroep, vorig jaar opgericht en samengesteld uit de meest iconische artiesten van het genre. De zeven leden zijn leden van vier succesvolle en nog steeds actieve K-popgroepen: EXO, WayV, NCT 127 en SHINee.

3. BIGBANG

BigBang is een van ’s werelds best verkopende boybands en werd opgericht in 2016 en heeft meer dan 150 miljoen platen verkocht. In maart 2019 kondigde lid Seungri zijn pensioen aan uit de industrie vanwege de seksschandalen rond de Burning Sun nachtclub, waarin de popster werd beschuldigd van het organiseren van prostitutie, illegaal gokken en verduistering.

4. MEISJESGENERATIE

Bekend als “The Nation’s Girl Group” in Zuid-Korea, zijn de albums van Girls’ Generation gevuld met originele electro-pop nummers en in 2017 noemde Billboard hen “de beste K-pop meidengroep van het decennium”. De groep bestaat uit acht zangeressen: Taeyeon, Sunny, Tiffany, Hyoyeon, Yuri, Sooyoung, Yoona en Seohyun.

5. BLACKPINK

Blackpink, bestaande uit de meisjes Jisoo, Jennie, Rosé en Lisa, is een andere in Seoel geboren meidengroep die veel succes heeft geboekt. In november 2019 werden ze de eerste K-pop groep die toetrad tot YouTube’s “billion view club” toen de video voor hun single Ddu-Du Ddu-Du-Du meer dan een miljard views had op YouTube.

De enige andere Koreaanse groep die zich bij de club heeft aangesloten is Psy met Gangnam Style (ken je die nog?). Blackpink sloot onlangs ook hun In Your Area tour af, waar ze optraden voor ongeveer 205.000 fans.

Er gaan ook geruchten dat de band zal samenwerken met Lady Gaga op haar nieuwe album, maar er is nog niets bevestigd.

6. EXO

EXO is een andere immens populaire K-pop groep met veel onderscheidingen, en heeft vier keer de eerste plaats bereikt in de Billboard album chart. De groep werd opgericht in 2012 en trad op tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Hun muziek is een briljante en dynamische mix van rap, hiphop, R&B en rock.

7. DRONKEN TIJGER

Drunken Tiger, erkend als een van de pioniers van de Koreaanse hiphop, werd opgericht in 1999 en heeft verschillende muziekprijzen gewonnen voor zijn vele albums. Hun eerste album, Year of the Tiger, was controversieel vanwege de expliciete teksten en het afwijken van de normen van de popcultuur.

8. VLIEG NAAR DE HEMEL

In 1999 was Fly to the Sky een R&B duo bestaande uit Brian Joo en Hwanhee. Uitgebracht door H2media en iMe KOREA. Ze werden gevormd door SM Entertainment en maakten hun officiële debuut op 21 november 1999 tijdens het “Login HOT” concert. Ze brachten hun debuutalbum Day by Day uit in december 1999.

9. MISS A

Miss A was actief tussen 2010 en 2017 en bestond uit de zangeressen Fei, Jia, Min en Suzy. Hun eerste nummer, Bad Girl Good Girl, bereikte de nummer één plaats in de Gaon Digital Chart, waardoor ze de eerste groep ooit waren met een debuutnummer dat op nummer één stond in de hitparade van de chart. Het nummer werd het populairste nummer van 2010.

10. SUPER JUNIOR

Super Junior of SJ explodeerde in 2009 toen ze hun hitsingle Sorry, Sorry van het gelijknamige album uitbrachten. Hun populariteit leverde hen de bijnaam “King of Hallyu Wave” op.

11. NCT 127

Deze 10-koppige band is afkomstig uit Seoul (vandaar 127, het lengtecoördinaat van de stad) en bracht vorige maand zijn nieuwste album “Neo Zone” uit. Ze zijn een van de populairste K-popgroepen van dit moment, met 7,1 miljoen volgers op Instagram en maandelijks meer dan 2,4 miljoen luisteraars op Spotify.

12. ZEVENENTIG

Ondanks wat de naam van de groep doet vermoeden, bestaat Seventeen uit 13 leden, elk toegewezen aan een specifieke sub-unit: “Hip-Hop Unit”, “Vocal Unit” en “Performance Unit”. Seventeen bracht in januari 2019 hun zesde EP You Made My Dawn uit en het nummer Home wordt beschouwd als een van hun beste nummers. Hun laatste nummer, Fallin’ Flower, werd uitgebracht op 1 april 2020 en is de tweede Japanse single van de groep.

13. T-ARA

Deze meidengroep, uitgesproken als “tiara”, was actief tussen 2009 en 2017. Hun tweede mini-album John Travolta Wannabe (2011) bevatte de eerste single Roly-Poly, die in Zuid-Korea het populairste en meest gedownloade nummer van 2011 werd.

14. MONSTA X

Deze groep debuteerde in 2015 met hun debuut-EP Trespass en scoorde groots met Engelstalige nummers als Someone’s Someone en Who Do U Love? Vorig jaar kondigde singer-songwriter Wonho aan de groep te verlaten en Monsta X ging verder als zevenkoppige band. Een online petitie om Wonho in de groep te houden verzamelde meer dan 480.000 handtekeningen.

15. WONDER MEISJES

Wonder Girls trad tussen 2007 en 2017 tien jaar lang op en staat bekend als “Zuid-Korea’s Retro Queens” vanwege hun op de jaren zestig, zeventig en tachtig geïnspireerde liedjes. Hun bekendste nummer is waarschijnlijk de single Nobody, die in 2008 werd uitgebracht en hen internationale erkenning bracht.

Wij hopen dat deze top 15 lijst van de beste K-pop groepen u wat meer informatie heeft gegeven over deze groeiende muziekstijl.

Als je ervan droomt om je te verkleden als je favoriete K-popsterren, bekijk dan al onze Japanse t-shirts en Japanse petten die zijn ontworpen naar de grootste K-popidolen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven