MINIATUUR ZEN TUIN: WAAROM IS HET COOL?

Voel je je soms gestrest in je dagelijkse leven en heb je behoefte aan rust?

De miniatuur zentuin is een meditatieobject waarmee je je hoofd leeg kunt maken en je geest kunt kalmeren. Het is een echte luchtbel van ontspanning en helpt je innerlijke rust te vinden. Thuis of op kantoor, dit Zen-accessoire elimineert stress en verbetert de concentratie.

Ontdek de 5 goede redenen voor een Japanse binnentuin en hoe u deze zelf kunt maken.

WAT IS EEN MINIATUUR ZEN-TUIN?

Een miniatuur-zen-tuin bestaat uit wit zand, rotsen, planten en spirituele elementen en nodigt uit tot rust en kalmte. Ze zien er meestal minimalistisch uit, maar sommige hebben een boeddhabeeld, windgongen, kaarsen of een wierookhouder. Er is ook een miniatuur houten hark om het zand aan te raken, wat een echt gevoel van rust geeft.

Het minilandschap symboliseert de natuurlijke elementen. De rimpelingen van het zand staan voor water, het mos en de planten doen denken aan bomen en de natuur, en de gepolijste stenen doen denken aan bergen. De kleine zentuin is niet alleen een interieurobject waar we graag naar kijken vanwege zijn schoonheid, maar ook een meditatietuin.

5 GOEDE REDENEN VOOR EEN MINIATUUR JAPANSE ZEN TUIN

Bent u gestrest? Een stroom van constante gedachten overweldigt je hoofd? Meditatie is een geweldige manier om innerlijke rust te vinden. Ook de Japanse zentuin kan u helpen uw geest tot rust te brengen.

STRESSVERMINDERING EN ONTSPANNING

Door uw Japanse tuin in te richten, stenen en planten te verplaatsen en op het zand te tekenen, kunt u zich concentreren op het huidige moment en ontspannen. Als je je angstig voelt op je werk, neem dan vijf minuten pauze om je Japanse tuin op kantoor te verzorgen. Je gewoon op iets anders concentreren vermindert je stress. Je zult zien, het is magisch!

BEGELEID EEN MEDITATIE SESSIE

De miniatuur indoor Zen tuin is een geweldige manier om jezelf te introduceren in de kunst van meditatie. Je weet wel, die boeddhistische praktijk waarbij je je geest richt op het huidige moment om zen te blijven?

Allereerst is het overwegen en onderhouden van je tuin een vorm van meditatie. Neem een comfortabele houding aan op een stoel, in kleermakerszit of in lotushouding voor de meer ervarenen, en concentreer je op je ademhaling en lichaamssensaties om je geest vrij te maken. Adem langzaam en diep terwijl je de gedachten door je geest laat stromen zonder eraan gehecht te raken.

Als je geïnteresseerd bent in boeddhistische filosofie, kun je mediteren over diepere onderwerpen zoals het concept van vergankelijkheid, afwezigheid van zelf en ontevredenheid… Laat je inspireren door enkele boeddhistische citaten en laat je leiden door je zintuigen.

ONTWIKKEL EEN GEVOEL VOOR SCHOONHEID EN IMPERFECTIE

De kleine Japanse zentuin maakt deel uit van het Wabi-sabi-concept dat de schoonheid van het eenvoudige en onvolmaakte viert, geïnspireerd door de zeven principes van de Zen-filosofie. Deze artistieke visie verschilt sterk van de criteria van de westerse canon, die onberispelijk en, het moet gezegd, nogal flauw is…. Misschien is het tijd om opnieuw na te denken over esthetiek?

DE 7 PIJLERS VAN DE ZEN-FILOSOFIE

In de Wabi-sabi-esthetiek vinden we eenvoud (Kanso), die bestaat uit het verwijderen van alles wat niet nodig is om een verfijnd resultaat te bereiken, zonder enige oppervlakkigheid. Het is een minimalistische benadering gericht op het scheppen van helderheid.

Asymmetrie (Fukinsei) is een op de natuur geïnspireerd concept waarbij evenwicht en harmonie worden gecreëerd door onregelmatige of onvolledige vormen zonder symmetrie. Natuurlijkheid (Shizen) bevordert spontaniteit en het ontbreken van kunstgrepen, terwijl vrijheid (Datsuzoku) originaliteit waardeert.

Japanse esthetiek streeft naar een gevoel van vrede en rust (Seijaku). Graad wordt gevonden in subtiliteit en suggestie (Yugen) en in het verstrijken van de tijd (Koko).

Als u uw esthetisch gevoel wilt ontwikkelen door u te laten inspireren door het Wabi-sabi concept, kunt u uw kleine tuin ontwerpen door u bewust te worden van de zeven principes van de Zen-filosofie. Zo kunt u een nieuwe, meer spirituele perceptie van schoonheid cultiveren.

STIMULEER CREATIVITEIT EN VERBEELDING

Je miniatuur Zen-tuin is een ware bron van inspiratie. Als je de dingen vanuit verschillende hoeken bekijkt, leer je ze vanuit een nieuw perspectief te zien. Dit kan handig zijn als je voor een probleem staat en naar oplossingen zoekt.

Als u uw Japanse tuin regelmatig opnieuw uitvindt door de stenen en de waterpartij te verplaatsen of op het zand te tekenen, stimuleert u uw verbeelding.

Evenzo, als je mediteert, ontwikkel je een andere manier van denken, wat je creativiteit een boost geeft.

VERHOOGDE CONCENTRATIE

Net als elke andere mindfulnessoefening is het regelmatig onderhouden van een zentuin een geweldige manier om je concentratie te verhogen. Uit een studie blijkt dat na slechts 11 uur meditatie het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor concentratie en emotiebeheersing positief wordt beïnvloed.

Na een paar weken oefenen verbetert de aandacht. Bovendien zou regelmatige meditatie vele voordelen hebben, want het zou de vorming van neuronale verbindingen bevorderen, de bloeddruk verlagen en de immuniteit versterken.

HOE MAAK JE ZELF EEN MINIATUUR ZEN-TUIN?

Een doe-het-zelf miniatuur Zen-tuin is een leuke en eenvoudige activiteit om te maken. Alles wat je nodig hebt is een houten dienblad (of frame), wit zand, wat stenen van het strand, mos, kleine plantjes en een kleine hark. Alles wat je nodig hebt kun je vinden in tuincentra en hobbywinkels.

Zand is perfect voor een miniatuur binnentuin, terwijl kleine stenen beter geschikt zijn voor buiten, tenzij je wilt dat alles wegwaait in de wind.

Hier volgt een korte handleiding:

Giet eerst het zand of grind in de houten bak en verdeel het over het hele oppervlak.

Schik vervolgens stenen, planten en alle natuurlijke elementen op de manier die je wilt, met inachtneming van de 7 zen-principes. Stapel wat stenen op om bergen te maken of leg ze horizontaal om eilanden te creëren.

Denk eraan een oneven aantal te gebruiken en de elementen te groeperen in drie, vijf of zeven, want dat brengt geluk in de Japanse cultuur. Als je wilt, kun je (spaarzaam) wat ornamenten toevoegen, zoals een kaars, een bruggetje of een figuur naar keuze.

Teken in een rustige en ontspannen omgeving rondingen, wervelingen en lijnen op het zand en varieer de intensiteit. Omring de stenen zodat ze golven vormen. Creëer volumes, valleien, kleine hoopjes zand. Geniet tot slot van het landschap dat u zich zojuist hebt voorgesteld en neem een moment om adem te halen. U kunt uw Japanse tuin later naar eigen inzicht opnieuw inrichten.

WAAR EEN MINIATUUR ZEN-TUIN KOPEN?

Als je niet van handenarbeid houdt of als je gewoon liever een miniatuur zentuin koopt dan het zelf te doen, weet dan dat je je geluk zult vinden op internet. Vraag het maar aan je vriend Google.Je kunt ook kleine Japanse binnentuinen vinden in sommige tuincentra.

Zelfgemaakt of niet, een miniatuur Zen-tuin is een geweldig cadeau-idee voor je geliefden (of voor jezelf). Dit kleine zandlandschap zal zeker rust brengen en een echte bron van welzijn worden. Het volstaat om zand te harken om dit te realiseren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven