DE BESTE JAPANSE FUTON KIEZEN: COMPLETE GIDS

Uw idee van wat een futon is, hangt af van waar ter wereld u bent opgegroeid, en als u overweegt zelf een futon te kopen, weet u misschien niet precies wat u zoekt. Als het een echte Japanse futon is waarin u geïnteresseerd bent, leggen wij u alles uit wat u moet weten om te begrijpen wat het is en wat een futon u kan bieden.

U komt alles te weten over hoe ze worden gemaakt, de gezondheidsvoordelen van een echte Japanse futon, de voordelen van een minimalistische levensstijl en waar u uw eigen Japanse futon kunt kopen!

WAT IS EEN FUTON?

Een futon is in wezen een soort bed om in Japanse stijl op de grond te slapen. De term beschrijft traditioneel het beddengoed en niet het bed zelf en bestaat uit de volgende elementen

  • een basis (shikibuton), de eigenlijke matras van de futon, meestal gevuld met katoen,
  • een dekbed (kakebuton),
  • een deken (moku)
  • een kussen (makura) dat vaak gevuld is met boekweitkaf, rijstzaad of schuim. Het beddengoed wordt idealiter geplaatst op een tatami vloer die de warmte vasthoudt en comfortabel is om op te slapen. Voor wie geen tatamivloer heeft, worden vaak tatamimatten gebruikt.

In het Westen wordt het woord “futon” echter vaak gebruikt voor een uittrekbare slaapbank of een houten bedbodem met een futonframe dat dicht bij de vloer staat. Reizigers die hun eerste authentieke Japanse futon tegenkomen of die een Japanse futon willen kopen, zijn vaak verbaasd over hoe verschillend ze zijn.

Westerse en Japanse bedden hebben echter één ding gemeen:

De schoonheid van een minimalistische, functionele ruimte die niet voortdurend door een bed wordt bezet. De mogelijkheden van de futon zijn perfect voor kleine appartementen en studio’s of gewoon als extra slaapruimte voor gasten.

WAT IS DE OORSPRONG VAN DEZE JAPANSE BEDDEN?

In Japan heeft de traditionele futon een ongelooflijk lange geschiedenis, omdat het de primaire slaapmethode is. In de vroege geschiedenis van Japan was het beddengoed iets anders, met een geweven hennepmat (mushiro genoemd) die op de vloer werd gelegd met daarbovenop een zachter tapijt.

Tijdens de Nara-periode in de 7e eeuw veranderde dat enigszins, toen werden lagen stromatten gebruikt om het comfortabeler te maken, en uiteindelijk evolueerde de tatamivloer zoals we die nu kennen.

Hogere kwaliteit tatami had ook zachte zabuton kussens op de matten voor extra comfort. Geleidelijk aan werd het tapijt gebruikelijk op tatami of matten en werd het overdag opgevouwen op dezelfde manier als de futons die tegenwoordig worden gebruikt.

De westerse futon, die ervoor zorgt dat de slaper niet op de grond ligt, werd in de jaren 1970 ontworpen door William Brouwer in Boston voor gebruik in kleine appartementen.

De matrassen voor de bedden van Brouwer waren dikker en zachter dan de Japanse en werden op de houten latten van de slaapbank geplaatst.

Deze stijl is in de westerse wereld nog steeds heel gebruikelijk, maar met een grotere keuze aan modellen. De voorkeur voor dikkere matrassen heeft zelfs de Japanse markt beïnvloed, waardoor er een grotere keuze aan matrasmaten is dan vroeger.

HOE WORDEN JAPANSE FUTONS GEMAAKT?

Japanse futonmatrassen zijn gewoonlijk 5-10 cm dik, gevuld met katoen en zacht genoeg om overdag te worden opgerold. Ze zijn ontworpen om ongeveer 15 jaar mee te gaan, wat een langere levensduur is dan een gemiddelde westerse matras, en dat heeft alles te maken met het vakmanschap. De matrassen moeten goed ontworpen zijn om ervoor te zorgen dat de slaper goed ondersteund en comfortabel ligt.

Elk onderdeel van het futonbed is meestal gemaakt van katoen, en de gewatteerde matras zit meestal in een katoenen zak. Het gebruik van natuurlijke materialen maakt de futon tot een milieuvriendelijke keuze in vergelijking met andere slaapmogelijkheden, vooral gezien de duurzaamheid en de lange levensduur van de materialen.

Japanse schuimmatrassen worden steeds populairder vanwege het comfort en de ondersteuning die ze bieden, maar ze kunnen moeilijker op te bergen zijn omdat ze niet zo gemakkelijk oprollen.

Hoewel een Japanse matras kan worden beschouwd als een goedkoper alternatief voor een bed in het Westen, is het goed te beseffen dat als er ooit een moment is om te betalen voor kwaliteit, het wel is bij het kopen van een bed.

Per slot van rekening brengt u er een derde van uw leven in door. Het vakmanschap dat nodig is om een Japanse futon van hoge kwaliteit te maken, betekent dat deze een goede ondersteuning van de rug biedt, gebruik maakt van ademende stoffen en lang meegaat.

HOE KAN EEN JAPANS BED UW GEZONDHEID BEVORDEREN?

A. GOED SLAPEN

De kwaliteit van uw bed is rechtstreeks van invloed op de kwaliteit van uw slaap. Een stevige matras zorgt voor een goede ondersteuning van de rug, wat rugpijn vermindert. Volgens de Cleveland Clinic is het niet schadelijk om de matras op de grond te leggen om de hardheid ervan te verhogen.

Japanse bedden zijn doorgaans steviger dan traditionele matrassen omdat ze ontworpen zijn om op de vloer te liggen. Als oplossing voor chronische of ernstige rugpijn is een futon echter waarschijnlijk niet het beste idee, omdat andere matrassen wellicht beter bij uw lichaam passen.

B. COMFORT

De constructie van uw Japanse matras is een belangrijke factor in hoe goed u erop zult slapen. Als u geneigd bent op uw rug te slapen, is een dunnere futon beter en geeft u meer steun. Als u op uw zij slaapt, is een dikkere futon nodig om uw lichaam op te vangen.

Futons kunnen ook van verschillende materialen worden gemaakt. Katoen is het traditionele materiaal voor een futon, maar moderne Japanse bedden kunnen worden gemaakt van schuim of polyester, die een goede ondersteuning bieden en beter bestand zijn tegen schimmel dan andere materialen.

C. FUTONS EN GEZONDHEID

Echte futons zijn ontworpen om te worden gebruikt als gewoon beddengoed, zoals een matras. Er zijn geen aanwijzingen dat regelmatig slapen op een futon slecht is voor de gezondheid, mits de vulling voldoende is om uw lichaam comfortabel te ondersteunen.

Het kopen van een kwaliteitsmatras is echter het verschil tussen een goede nachtrust en een nacht van woelen en draaien. Een Japanse matras voor goedkope meubels, zoals in een studentenkamer, zal uw rug niet goed ondersteunen. Het is belangrijk om een futon van kwaliteitsmaterialen te gebruiken als u van plan bent er de nacht op door te brengen.

HOE GEBRUIKT U EEN FUTON?

Gelukkig is je eigen futon maken heel eenvoudig: leg hem gewoon op je favoriete vloer. Tatamimatten zijn natuurlijk ideaal, maar elke zachte ondergrond, zoals een tapijt of vloerkleed, is acceptabel. Leg het kussen en het dekbed erop en je hebt je futon!

Als u geen tatamikamer hebt en geen tatamimat (of iets dergelijks, zoals een mat van bamboe of stro) wilt kopen, kunt u overwegen een dikker futonkussen te kopen om u tegen de vloer te beschermen.

Sommige mensen gebruiken zelfs een campingmatje als extra laag tussen hen en de vloer, of dat nu tapijt, tegels of hout is. Het beste aan een futon is dat je later extra lagen kunt toevoegen, afhankelijk van hoe goed je slaapt.

Als u uw tatami niet elke ochtend wilt oprollen, vooral als u weinig ruimte hebt, kunt u een iets verhoogd bedframe kopen om een tatami te vermijden en ervoor te zorgen dat de lucht goed circuleert in de futonmatras. U kunt ook een futon gebruiken op uw bestaande bedframe.

Als u ruimte hebt, moet u uw futon overdag kunnen oprollen, dus het is de moeite waard om na te denken over waar u hem kunt opbergen voordat u hem koopt. Als er geen plaats is om de futon op te bergen, is een goede oplossing om hem in een hoek van de kamer te plaatsen, die toch voldoende ruimte biedt.

Als u geen bedframe gebruikt en uw futon overdag opbergt, moet u hem regelmatig luchten, anders kan er schimmel ontstaan.

U moet uw Japanse futonbed regelmatig in de zon laten luchten. Een van de beste manieren om het na het wassen te drogen is het buiten te luchten. Traditioneel worden futons regelmatig opgeklopt met een “futon tataki”, vergelijkbaar met een tapijt, om het stof kwijt te raken. U kunt ook een futondroger kopen voor de nattere maanden, die onder de futon zit en hem aan de lucht droogt.

HOE MAAKT U EEN FUTONMATRAS SCHOON?

1. DRAAI DE MATRAS

Draai uw futon matras regel gebonden. Afhankelijk van het type futon matras dat u heeft, kan het zijn dat u het vaker moet draaien. Het draaien van uw futon matras voorkomt dat het gaat doorhangen en geeft het een langere levensduur. Wanneer u uw futon koopt, moet u de matras de eerste 30 dagen regelmatig draaien voor een optimale gewichtsverdeling.

2. VLEKKEN OP HET OPPERVLAK VERWIJDEREN

Gebruik een vochtige molton, warm water en een mild schoonmaakmiddel om lelijke vlekken te verwijderen. Vermijd het weken van de matras, te veel vocht kan leiden tot schimmelvorming.

3. ONTGEUREN

Vouw de futon op zodat het matras plat ligt en strooi zuiveringszout op het matras. Laat het ongeveer een uur zitten terwijl de zuiveringszout de geuren absorbeert, en zuig het dan op.

Als u uw futon grondig wilt reinigen, kunt u een stoomreiniger gebruiken om hem te ontgeuren; raadpleeg de instructies van de fabrikant voor het gebruik van een stoomreiniger op de matras. Voor een snelle opfrisbeurt tussen de schoonmaakbeurten door kunt u een deodorantspray gebruiken.

4. DE MATRAS LUCHTEN

Laat uw futon zonder hoes of beddengoed ongeveer een uur open liggen. Dit geeft de matras de tijd om te luchten. U kunt ook een ventilator gebruiken om de lucht te laten circuleren.

5. STOFZUIGEN

Uw matras regelmatig stofzuigen gedurende de maand zal helpen om het vrij te houden van stof en mijt. Als u het opgevouwen laat liggen tijdens het stofzuigen, zorg er dan voor dat u met de borstel in de plooien komt.

6. ONDERHOUD VAN HET FRAME

Haal de matras uit het futonframe en controleer of de verbindingen niet verbogen of verroest zijn. Draai zo nodig de schroeven aan. Als uw futonframe van hardhout is, stof het af en poets het eventueel met een meubelpoetsmiddel. Een metalen frame kunt u afnemen met een vochtige doek.

7. BESCHERMEN MET EEN FUTONHOES

De meeste futonhoezen zijn gemaakt van een dikker materiaal dan beddenlakens en zijn machinewasbaar. Was de matrashoes bij regelmatig gebruik meerdere keren per maand.

WAAR KOOP IK EEN JAPANSE FUTON?

Als u zelf een Japanse futon wilt kopen, hebben de ambachtslieden van Kyoto Takaokaya een fantastische collectie handgemaakte Japanse vloerbedden van hoge kwaliteit. Er zijn ook veel keuzes op Amazon. Hier zijn enkele suggesties om je op weg te helpen en lekker te slapen.

Als u alles in één keer wilt kopen en klaar bent om comfortabel te slapen, is deze zesdelige set, gemaakt in Japan door Japanse ambachtslieden, perfect. De futon heeft drie lagen voor een goede ondersteuning van de rug en is gemaakt van 100% katoen. Alle hoezen zijn machinewasbaar, waardoor ze gemakkelijk te onderhouden zijn. De hoes is luxueus en dik en houdt u ook bij kouder weer warm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven