ALLES OVER JAPANSE SANDALEN

Wist je dat? In Japan is het de gewoonte om bij de deur je schoenen uit te doen voordat je iemands huis binnengaat. Dit wordt al lang vergemakkelijkt door het dragen van traditionele Japanse sandalen, die open en gemakkelijk aan te trekken zijn.

In die tijd werden Japanse geta (下駄) gedragen bij alle gelegenheden en in alle seizoenen. Tegenwoordig hebben de meeste Japanners moderne westerse schoenen aangenomen, en worden geta vaker gedragen bij evenementen zoals festivals of traditionele ceremonies.

Eén ding blijft echter hetzelfde: met hun licht slipperachtige vorm zijn deze Japanse schoenen nog steeds comfortabel! En in tegenstelling tot de plastic slippers die wij kennen, zijn geta erg mooi en praktisch.

Tijd om wat meer te weten te komen over deze traditionele Japanse schoenen en zelf een paar aan te schaffen.

GETA, TRADITIONELE JAPANSE SANDALEN

KENMERKEN VAN GETA

Hoewel er veel verschillende vormen van geta zijn, bestaan deze Japanse sandalen altijd uit een houten zool die dai wordt genoemd en een stoffen band die hanao wordt genoemd. Wat geta onderscheidt van andere zijn de tanden, die in het Japans ha worden genoemd. Deze platforms onder de zool zijn vaak twee in getal, maar ze kunnen ook uniek zijn of ontbreken, heel hoog of laag zijn.

Hoewel sommige modellen doen denken aan plateauschoenen uit de jaren zeventig, zijn de geta oorspronkelijk niet ontworpen voor de mode. Ze zijn praktisch en maken het mogelijk de drager ervan te verheffen, zodat de mooie kimono of andere Japanse kleding niet door modder of sneeuw wordt gesleept.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN GETA

De meest voorkomende sandalen worden Hiyori geta genoemd en hebben twee pootjes van ongeveer 5 cm hoog. Deze geta worden zowel door mannen als vrouwen gedragen en maken een zeer kenmerkend klikkend geluid op de grond.

Tijdens het regenseizoen dragen de Japanners bij voorkeur Ama geta, omdat dit model gelakt hout, hogere tanden en een teenkap heeft. Bij sneeuwweer heeft de gea metalen plaatjes onder de zool om uitglijden te voorkomen.

Sushi-verkopers en koks droegen traditioneel zeer hoge geta om een zekere afstand te bewaren tussen henzelf en het puin op de grond. Soms droegen deze mannen Tengu geta, sandalen met slechts één lange tand in het midden van de zool.

Er bestaan ook speciale geta die gemaakt zijn van één enkel blok hout van 10 cm hoog: Okobo geta. Dit type geta is voorbehouden aan maiko (leerlingen van geisha’s) en wordt soms gedragen door jonge meisjes tijdens traditionele feesten. Als anekdote worden deze sandalen ook wel pokkuri of koppori genoemd, want als je deze woorden meerdere keren hardop uitspreekt, krijg je het bijzondere geluid van de sandalen die de grond raken.

Ten slotte, als je geta ziet met drie zeer hoge tanden (ongeveer 20 cm), dan is het Oiran geta. De naam komt van het feit dat deze sandalen meestal werden gedragen door oiran, hooggeplaatste courtisanes tijdens de Edo-periode.

HOE DRAAG JE JAPANSE GETA?

Geta staan erom bekend een goede houding te bevorderen en rugpijn te verlichten en zijn erg populair als zaalschoenen. Om ze in Japanse stijl te dragen, moet de hiel iets naar achteren uitsteken. Zorg er in elk geval voor dat de stoffen band uw voeten stevig genoeg vasthoudt: ze mogen niet loskomen van de zool als u loopt.

Deze Japanse slippers kunnen op blote voeten worden gedragen of met speciale sokken, tabi genaamd. Sokken met slippers, zult u zich afvragen? Ja, dat kan, want tabi heeft de speciale eigenschap dat de grote tenen gescheiden zijn, zodat je over de band van de geta kunt glijden. Lang leve de vingersokken!

Vroeger werden Japanse sokken aan de achterkant gesloten met metalen clips en hadden ze een dikkere zool om te worden gebruikt als pantoffels in huis. Tegenwoordig zijn er elastische tabi die gedragen kunnen worden zoals onze westerse sokken, met twee of vijf vingers en een oneindig aantal afdrukken.

Voor het bijwonen van een formele ceremonie zijn echter witte tabi sokken vereist, samen met een kimono. Funky prints zijn voorbehouden voor onconventionele gebeurtenissen, zoals een yukata in de zomer.

WAAR KOOP IK EEN GETA?

Hoewel de geta een oude schoen is, is hij nog steeds een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. In de loop der jaren is de geta enigszins verwesterd om een praktisch model te bieden dat in het dagelijks leven kan worden gebruikt. Bij sommige modellen zijn de tanden vervangen door een zeer comfortabele sleehakzool.

HET KIEZEN VAN DE JUISTE MAAT JAPANSE SANDALEN

Japanners hebben meestal iets kleinere voeten dan westerlingen, maar dat weerhoudt je er niet van om te zwichten voor een paar Japanse sandalen of tabaksokken.

Vooral omdat geta meestal kleiner worden gedragen dan de voetmaat, waarbij de hiel iets naar achteren steekt. Daar is een goede reden voor, je voet moet ruim boven het houten stokje zitten dat aan de onderkant van de zool zit, zodat je je evenwicht niet verliest.

De Geta is een casual schoen die je voeten koel houdt in de zomer en je de perfecte houding geeft om rugpijn te verlichten. Ontworpen om comfortabel en praktisch te zijn – ook al is dat op het eerste gezicht niet zo – hebben de in Japan gemaakte exemplaren een kenmerkende esthetiek die nergens anders te vinden is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven